Teraz jest N, 15 lut 2026, 00:31

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 664 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 30 sty 2026, 15:15 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Wiesz... żeby na 100% dokładnie coś zdiagnozować, to trzeba by mieć auto przed sobą i wtedy działać, tak na odległość to można tylko przypuszczać na podstawie własnych doświadczeń.

PostNapisane: Pt, 30 sty 2026, 15:37 
Wstydliwy
Od: 30.01.2026
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Active
Region: wielkopolski
Po niedzieli może znajdę chwilę podepnę forscana i zobaczę co pokazuje, to wrzucę na forum.

Co dokładnie mam najlepiej posprawdzać i zapisać?

PostNapisane: So, 31 sty 2026, 06:38 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
W tym temacie jest to dokładnie opisane. poszukaj.

PostNapisane: So, 14 lut 2026, 12:51 
Wstydliwy
Od: 14.11.2023
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: kujawsko-pomorski
Przeszedłem dwukrotnie przez wszystkie posty, ale zanim dojdzie do większych inwestycji z mojej strony chciałbym się bardziej upewnić czy i w moim przypadku zestaw naprawczy pomoże. Z tego co czytałem, generalizując, to większość z Was ma/miała problem ze wspomaganiem, które pracowało nierówno w prawo/lewo, czuć było różnicę postój/jazda, towarzyszył temu hałas, czasem wibracje, a całość okraszona była błędami na desce rozdzielczej. U mnie jest tak, że:
- kierownica chodzi ciężko,
- równo prawo/lewo,
- brak hałasu, wibracji,
- nie wyświetlają się żadne błędy,
- problem nie jest permanentny tzn. że czasami ustaje i wspomaganie działa super,
- wymiana np. czujnika MAF, MAP, przepustnicy, oświetlenia tablicy rejestracyjnej ma jakiś wpływ na to, że wspomaganie zacznie działać, ale problem wraca,
- przy większych mrozach wspomaganie najczęściej działało, ale jak tylko przyszła odwilż to zdechło (ale nie zawsze przy ujemnych temp. wspomaganie działa),
- od razu po uruchomieniu, przez kilkanaście sekund wspomaganie działa wyraźnie lepiej, po czym zdycha.

Pachnie mi to problemem z elektryką. Uziomy poczyszczone i skręcone na nowo. Alternator sprawdzony. Może jakaś kostka zasilania modułu? Albo przetarte przewody?

Czy ktoś miał podobny problem? Jeśli winą była elektryka, to na co zwrócić uwagę?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 664 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23

Strefa czasowa: UTC + 1