Teraz jest Pn, 9 gru 2019, 06:12

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Śr, 19 gru 2018, 14:30 
Wtajemniczony
Offline
Od: 18.05.2014
Posty: 158
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podlaski
Panowie ciśnienie w 17 i 19 powinno być identyczne (pytanie lamerskie) czyli 2.4 bara?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Śr, 19 gru 2018, 14:40 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1844
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Tak...

Wysłane z XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Śr, 19 gru 2018, 17:15 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 05.03.2017
Posty: 283
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: TS2
Region: zagranica
W zimówkach jest różnie


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Cz, 20 gru 2018, 14:57 
Wtajemniczony
Offline
Od: 18.05.2014
Posty: 158
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podlaski
Dzięki, u mnie na naklejce mam tylko 19 opisane, a po miesiącu jazdy na 17 pojawił się komunikat o zwiększeniu ciśnienia. Wykasowałem i narazie spokój, ale podjadę jeszcze sprawdzić


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 4 sty 2019, 09:34 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.05.2018
Posty: 550
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Tak tylko napiszę.

W nowej M6 z 2018 roku nie ma przycisku TPMS, a instrukcja mówi o czujnikach. Czyli te wróciły w tym modelu.

Ja miałem własnie dzisiaj po raz drugi ostrzeżenie o TPMS na zegarach. Pierwsze po drodze z salonu, drugie po przejechaniu 1000 km. Sygnał i lampka na stałe. Zniknęło chwilę po dopompowaniu wszystkich opon do 2.3 Bar.
Przez spadek temperatury ciśnienie faktycznie spadło bo było widać że pompuje każde koło z 2.1 Bar. Był w nocy mocniejszy mróz trzeba przyznać.

Sądzę, że system wykrył zbyt niskie ciśnienie a nie jego różnicę pomiędzy kołami. Można założyć, że zadziałało to prawidłowo.

Z instrukcji wynika, że w modelu 2018 ciśnienie monitorowane jest oddzielnie dla każdego koła.

Na razie tyle, zabaczymy jak to później będzie się sprawować.

_________________
Moja M6 Machine Gray: https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=89&t=10370


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 4 sty 2019, 10:52 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 5602
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Tak może się zdarzyć, jak ciśnienie w oponie ustalane jest w nieodpowiednich warunkach. A pierwszy z nich to wyrównać ciśnienie wg tabelki na oponie ale na zimnej oponie.
Przykładowo nie w ciepłym salonie przed pierwszym wyjazdem jak na zewnątrz jest mniej 20 stC mniej, lub nie ustawiamy ciśnienia w oponie po jeździe gdzie opona jest cieplejsza.

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


Ostatnio edytowano Pt, 4 sty 2019, 11:17 przez Millerek, łącznie edytowano 2 razy

 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 4 sty 2019, 11:04 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.05.2018
Posty: 550
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Prawda. Czyli dwa razy uzupełniałem ciśnienie w złych warunkach:

Instrukcja:

"Wyreguluj ciśnienie, gdy opony są zimne. Wartość ciśnienia w oponach zmienia się w zależności od ich temperatury,
dlatego uzupełniaj powietrze co najmniej po godzinie od zakończenia jazdy lub po przejechaniu nie
więcej niż 1,6 km. Jeżeli uzupełnisz ciśnienie rozgrzanych opon do poziomu zalecanego dla opon zimnych, to
po ich ochłodzeniu może włączyć się lampka/sygnał ostrzegawczy systemu TPMS, a wartość ciśnienia spadnie
poniżej wymaganej."

_________________
Moja M6 Machine Gray: https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=89&t=10370


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 4 sty 2019, 11:16 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 5602
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Zgadza się
Niby tylko pompowanie kół, a później można się zdziwić

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 4 sty 2019, 19:33 
Amator
Offline
Od: 14.01.2015
Posty: 100
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
4 stycznia 2019, o 09:34 Kierowca napisał(a):
Z instrukcji wynika, że w modelu 2018 ciśnienie monitorowane jest oddzielnie dla każdego koła.

I komputer mówi, które koło ma niższe ciśnienie?


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 4 sty 2019, 19:42 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 10.01.2016
Posty: 1519
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Tak, bo są czujniki w każdej feldze. Ile można wałkować ten temat?

_________________
Konrad Maksymilian Bąk <pucu> >> Moja Szóstka <<


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 4 sty 2019, 20:03 
Amator
Offline
Od: 14.01.2015
Posty: 100
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: dolnośląski
W GH też mam 4 czujniki i mimo wszystko komputer nie mówi, w którym kole jest niższe ciśnienie.
Pytanie dotyczy GL FL3. Temat już tak przerobiony?


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 4 sty 2019, 20:12 
Avatar użytkownika
Wtajemniczony
Offline
Od: 26.07.2014
Posty: 206
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Nie widziałem u siebie na kompie aby pokazywalo w którym kole jest niższe ciśnienie gdy mi spadło i zaswiecila się kontrolka, chyba że coś pominąłem.


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: So, 5 sty 2019, 13:48 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 19.05.2018
Posty: 550
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
4 stycznia 2019, o 19:33 janriedel napisał(a):
4 stycznia 2019, o 09:34 Kierowca napisał(a):
Z instrukcji wynika, że w modelu 2018 ciśnienie monitorowane jest oddzielnie dla każdego koła.

I komputer mówi, które koło ma niższe ciśnienie?


Nie, nie mówi. Komputer wie które to koło, my nie.
Mogłby informować, to prawda, ale pewnie jest to celowo zrobione żeby skontrolować wszystkie koła i nie sugerować się dokładnymi danymi.

Chodzi o to, że nie działa to na zasadzie porównywania różnić prędkości obrotowej kół (TPMS ABS`owy), a po porostu porównaniu ciśnienia z w każdym kole z wartością bazową minimalną.

Jednocześnie też z instrukcji wynika, że komputer tym razem reaguje tylko na ciśnienie za niskie, nie na zbyt wysokie.
To jednak trzeba by sprawdzić w naturze.

U mnie ciśnienie spadło w kołach do 2.1 Bar, było więc za niskie, pewnie jest jakaś wartość bazowa coś koło 2.2 Bar, bo zalecana przy niezaładowanym aucie wartość to 2.3 Bar.

No przynajmniej ja to tak rozumiem.

_________________
Moja M6 Machine Gray: https://mazda6forum.pl/viewtopic.php?f=89&t=10370


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: So, 5 sty 2019, 14:31 
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 8032
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Prawdopodobnie jest jak to było w GH. Komputer zna ciśnienia poszczególnych kół, ale nie sygnalizuje, którego koła problem dotyczy. Z prostego powodu tak było/(jest?). Chodzi o dowolność zamian kół miejscami. W tym rozwiązaniu nie ma z tym najmniejszego problemu. Jakby dany czujnik był przypisany do danego koła tj. lewe przednie, to potem byłby cyrki, jak w innych markach, gdzie za każdym razem przy zmianie lokalizacji czujnika trzeba od nowa programować jego nowe miejsce. :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: So, 5 sty 2019, 14:58 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 5602
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Może forscan odczyta?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: So, 5 sty 2019, 15:01 
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 8032
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Może odczyta, potrzebny ochotnik z nową wersją. :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: So, 5 sty 2019, 15:27 
Avatar użytkownika
Weteran
Offline
Od: 05.12.2013
Posty: 5602
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: łódzki
Ja nie odczytam, bo mam TMPS ala ABS, i odczyty są z prędkości obrotowej każdego koła z osobno...
Jakiś inny chętny?

_________________
...były; BA B3, GE RFCX, GE F5, GF RF2A, BK Z6, GY RF5C, GH RF7J... No i jest GL PE. Wszystkie to Mazdy? Niemożliwe...
In God we trust, all others must bring data.
P-D-C-A, Kejzen, 8D? The future is yesterday.


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 6 sty 2019, 00:42 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 03.06.2015
Posty: 454
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: łódzki
Jak dacie jeszcze rade wytrzymać tydzień to sprawdzę :) W przyszły piątek 11 Stycznia odbieram moją ukochaną więc w weekend mogę zobaczyć.
Ma ktoś pidy które odpowiadają za koła ?
Pozdrawiam.

_________________
Pierwsza Madzia sprzedana, druga to: Madzia 6 GL kombi Snowflake White.
Obrazek


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 18 sty 2019, 21:31 
Wstydliwy
Offline
Od: 18.01.2019
Posty: 2
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Mam mazda po FL i mam problem gdyż po przejechaniu 2tys km pojawiła się kontrolka od ciśnienia. Nie ma żadnego komunikatu. W każdym kole było 2,7 Bara napompowane przez serwis , odpuściłem do 2.3 Ale nie znika. Gdy zapale przez minutę miga A później świeci.


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 25 sty 2019, 18:24 
Świeżak
Offline
Od: 26.01.2018
Posty: 23
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
A może to nie ciśnienie tylko przypomnienie o rotacji kół...?


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Pt, 25 sty 2019, 21:22 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 01.12.2016
Posty: 1844
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Jak miga, a później świeci światłem ciągłym to chyba oznacza błąd systemu? Myślę, że podpięcie pod komputer i odczytanie błędów pomoże ustalić przyczynę.

Jeżeli chodzi o rotację kół to informacja pojawia się na ekranie "Tyre rotation coś tam.."

Wysłane z XIAOMI MI 6 przy użyciu Tapatalka

_________________


KOSZULKI >mazda6forum.pl< - zapisy



 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 10 lut 2019, 13:59 
Wstydliwy
Offline
Od: 18.01.2019
Posty: 2
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
A jakim programem podłączyć i kablem bo jestem na zakupie. Mam moduł odb 2 na WiFi ale on nie pokazuje błędów takich


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Cz, 15 sie 2019, 20:53 
Nowicjusz
Offline
Od: 15.08.2019
Posty: 51
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyMotion
Region: zagranica
Przemo204 napisał(a):
A jakim programem podłączyć i kablem bo jestem na zakupie. Mam moduł odb 2 na WiFi ale on nie pokazuje błędów takich

Najlepiej IDS z głowicą VCM II wszystko poczytasz , albo do warsztatu gdzie takową mają.


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 20 paź 2019, 18:42 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.07.2019
Posty: 6
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Witam czy czujniki tmps z Mazda 6 2010 r będą pasować do mazda 6 2014 r?


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 20 paź 2019, 18:44 
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 8032
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Ajrek1990 czujniki w obręczach wróciły dopiero od 2018 roku. W 2014 roku pomiar ciśnienia jest przez czujnik ABS.


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 20 paź 2019, 18:47 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.07.2019
Posty: 6
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
Czyli w 2014 w mazdzie nie ma czujników w feldze?


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 20 paź 2019, 18:49 
Adept
Offline
Od: 19.09.2017
Posty: 150
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: małopolski
Nie, pomiar jest za pomocą czujników ABS

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka


Ostatnio edytowano N, 20 paź 2019, 20:35 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: N, 20 paź 2019, 18:53 
Wstydliwy
Offline
Od: 07.07.2019
Posty: 6
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: śląski
To super a ja szukałem felg z czujnikami. Myślałem, że w feldze muszą być te czujniki nie wiedzialem, że takie rozwiązanie ma Mazda. Soo good


 Zobacz profil  
Cytuj  
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 22 paź 2019, 11:59 
Bywalec
Offline
Od: 16.10.2017
Posty: 434
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: zachodniopomorski
Jest to i dobre rozwiązanie, bo nie trzeba wymieniać czujników i zarazem złe, bo nigdy nie wiesz, w którym kole masz ubytek ciśnienia. Trzeba ze sobą wozić miernik ciśnienia i sprawdzać. Dodatkowo system na ABS reaguje bardzo wolno i często nie alarmuje nawet jak już jedziesz na flaku. Dlatego pewnie w 2018 wrócili do czujnikow.


 Zobacz profil  
Cytuj  

administrator
 Tytuł: Re: System TPMS
PostNapisane: Wt, 22 paź 2019, 19:30 
Weteran
Offline
Od: 20.05.2013
Posty: 8032
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Poza tym, jak spadnie ciśnienie w 2 lub więcej kołach naraz system nie reaguje, w przeciwieństwie do czujników w kołach. Stąd też teraz to rozwiązanie jest obowiązkowe. Szybkie i dokładne.


 Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.