Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 19:44

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 3 mar 2014, 09:13 
Stały bywalec
Od: 13.05.2013
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Region: łódzki
Kurde, Panowie, po dwóch dniach zabawy z rozkręcaniem i skręcaniem drzwi przednich, wsiadam dziś do samochodu, a tu akumulator zdechł :(

Do pracy z synkiem busem, eehhhh te udoskonalenia :x Mam tylko nadzieję, że to tylko kwestia rozładowanego aku, i nic więcej. Chyba nic nie spartoliłem.

moderator
PostNapisane: Pn, 3 mar 2014, 23:45 
Weteran
Od: 19.10.2012
Wersja: Sport
Region: pomorski
Dzięki kupis za fotorelacje. Zamierzam tez wygluszyc auto, ale nie wiem czy nie oddać je do zakładu zajmującego sie audio.
Ile czasu zajęło Ci to wygluszenie oraz jaki koszt materiałów na parę przednich drzwi. Czujesz już jakąś różnicę?

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 4 mar 2014, 08:56 
Stały bywalec
Michał, daj spokój z zakładami, zedrą z ciebie kasę. Spokojnie dasz radę sam, ja też trochę się bałem, że coś popsuje urwę, etc, nic bardziej mylnego.
Rozłożenie pierwszych drzwi zajęło mi chyba ze 30 minut, drugi już tylko 15 :) :), poczytaj opis Damianko i Kaczora co do zdjęcia tapicerki, naprawdę może to na zdjęciach wygląda poważnie, ale w rzeczywistości jest proste. Odkręcasz 2-3 śrubki, odciągasz spinki (tylko zanim zabierzesz się do roboty kupo sobie kilka na zapas, mi w dwóch drzwiach urwały się chyba ze 3 lub 4), rozkręcasz śruby(10 mm), najlepiej robić to wkrętarką, zajmie ci to 2-3 minuty, ręcznie dłuuużo dłużej, i już :)
Z tego wszystkiego najdłużej wychodzi oczyszczenie i odtłuszczenie drzwi od wewnątrz, u mnie było sporo syfu i tak nie udało mi się wszystkiego domyć, szczególnie na samym dole miałem sporo piachy, trochę wyciągnąłem ale nie wszystko.

Samo nalepianie mat idzie szybko, docinanie też, ponieważ ja dodatkowo bawiłem się jeszcze z wygłuszaniem małymi kawałkami środkowego panelu plastikowego, więc tu też trochę mi zeszło na docinaniu i obklejaniu, generalnie nie musisz tego robić i zaoszczędzisz na czasie, ale jak już robić to dobrze i z głową :)
Z pianką też pracuję się przyjemnie, docinasz sobie duży kawał pianki na całą wewnętrzną tapicerką, a później tylko się bawisz z pasowaniem i wycinaniem otworów na kołki, głośnik itp.

Całą operacja zajęła mi pół soboty i pół niedzieli, nie śpieszyłem się i starałem niczego nie popsuć, przy odrobinie wprawy można zrobić parę przednich drzwi w jeden dzień.
Ja w sobotę zacząłem ok. 14.00 i skończyłem ok. 17.40 jak już robiło się ciemno ( z przerwą na kaweczkę i odpoczynek :), w niedzielę zacząłem od przedpołudnia tj. ok. 11.00 i skończyłem ok. 15.00, więc całkiem sensowni.

Co do różnic ...
Na gorąco mogę powiedzieć, że zmienił się na duuuuuży plus dżwiek z głośników w drzwiach, ja nie jestem audiofilem, ale różnica jest spora, teraz jest dużo większa dynamika dźwięku oraz fajniej to wszystko gra, lepszy bas, lepszy dźwięk. Zastanawiałem się nad zmianą głośników, ale teraz już chyba nie muszę, wystarczy mi taki efekt, a to jeszcze nie wszystko, bo zrobiłem dopiero 1/3 planu, a efekt jest już fajny. Kolejną sporą zmianę w dźwięku spodziewam się usłuszeć jak wygłuszę bagażnik, wtedy sub powinien fajniej grać, podobnie jak w przypadku głośników w drzwiach przednich.
Co do hałasu, z zewnątrz to na razie się nie wypowiadam, powiem ci jak zrobię tylne drzwi i nadkola, czyli jak już skończę :)
Co do kosztów ja kupiłem 17 arkuszy maty STP Silver na drzwi przedni + tylne + bagażnik + nadkola, dodatkowo kupiłem 3,5 m2 pianki wygłuszeniowej GMS 02 3mm, spokojnie 5mm też można kupić na pewno wejdzie. Mi jakby zostało pianki to położę sobie jeszcze jedną warstwę po wewnętrznej stronie tapicerki, tam jest sporo miejsca. Całość wyszła mi coś koło 700 zł, ale jeśli chcesz zrobić tylko drzwi przednie to myślę, że 5-7 arkuszy (75x53) powinno starczyć (kurde nie patrzyłem ile ja zużyłem arkuszy). Na same drzwi przód powinno starczyć ok. 300 zł

P.S.
Jak ogarnąłeś korektę to i ogarniesz wyciszenie drzwi :lol: Mnie przeraża tylko niewiedza jak dostać się do przednich nadkoli, hhmmmm tu muszę jeszcze pogłówkować, bo nie wiem.

PostNapisane: Wt, 4 mar 2014, 13:34 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Michał, Będziesz w Wawie to Ci wałek do dociskania mat mogę pożyczyć :)

I tak jak pisze kupis, spokojnie ogarniesz temat. I na pewno taniej niż w zakładach (a pewnie też lepiej i dokładniej)...

PostNapisane: So, 8 mar 2014, 20:20 
Stały bywalec
Panowie kolejny ładny weekend i wykonałem dzis kolejna cześć planu, tj. Wyciszenie drzwi tylnych.
Generalnie, rozbiórka oraz zdjęcie tapicerki odbywa sie analogicznie do przodu, najpierw odkręcany śrobke pod klamka oraz dwie srobt ukryte pod zaślepka rączki, powyższy link do filmiku ilustruje to w 100%.
Po odkręcenie śrób zdejmujemy tapicerkę, trzyma sie o ile pamietam na 6 kolkach.
Obrazek
Dalej standardowo przystąpiłem do umycia i odtluszczenia drzwi i wylkejenia wewnętrznego poszycia mara STP Silver. Wewnętrzny plastikowy panel rownież został oklejony mara STP tak jak w przypadku drzwi przednich.
Obrazek
Wewnętrzna stronę poszycia tapicerki obślizgłemu pianka GMA 02, dokładnie tak samo jak w przypadku przodu.
Niestety zapomniałem zrobic zdjęcia.

Po około 3 godzinach wszystko podkładałeś do kupy i działa.
2/3 planu wykonane.
Ostatnia częścią będzie wygluszenia bagażnika moze uda mi sie to zrobic za tydzień, oczywiście dam znać.

Jak na razie jeździłem przez tydzień z wyciszonych przodem i muszę powiedzieć, ze dużo lepiej gra audio i jest z przodu ciszej, praktycznie nie słychać wcale wiatru jadąc autem oraz zredukowal sie sporo taki ogólny szum w środku.
Teraz potestuje przez tydzień jaki efekt będzie z wyciszonym przodem i tyłem.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

PostNapisane: Pt, 21 mar 2014, 21:54 
Wstydliwy
Od: 08.03.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
LPG: Tak
Region: podkarpacki
Witam wszystkich,

krótkie info dla Niezdecydowanych - w dniu dzisiejszym wyciszyłem drzwi przednie przy użyciu STP GOLD (4,5 arkusza 75X53) oraz GMS-02 (2,5 arkusza) - ilości podane w przybliżeniu, zaokrąglone w górę - (mazda w wersji USA ma nieco większy rozmiar drzwi).

Jeśli chodzi o efekt, to audio (BOSE) gra zdecydowanie lepiej, a w samym samochodzie jest na pewno ciszej, tak więc szczerze polecam wszystkim niezdecydowanym ten zabieg, a ja w najbliższym czasie zabiorę się za drzwi tylne i kto wie za co jeszcze... :>,

Podziękowania za szczegółowe fotorelacje oraz wszystkie cenne wskazówki.

moderator
PostNapisane: So, 22 mar 2014, 11:07 
Weteran
Dzieki, sam się jeszcze wacham, ale raczej też wyglusze.
Czy wygluszenie matami GMS da pożądany efekt?

PostNapisane: Wt, 25 mar 2014, 22:07 
Wstydliwy
z tego co ja się dowiadywałem najlepszy efekt osiąga się w połączeniu mat STP lub Dynamat z piankami GMS, wydaje mi się że użycie samej pianki da znikomy efekt.

Jutro zabieram się za wygłuszenie drzwi tylnych, tym razem zastosuje tak jak poprzednio STP GOLD, natomiast piankę GMS-022 (10mm) jest dwa razy grubsza od tej którą użyłem przy wygłuszaniu przodu i wydaje mi się, że powinna się zmieścić...

PostNapisane: Śr, 26 mar 2014, 09:00 
Stały bywalec
Hmmm, 10mm to może być sporo, ja w tylnych drzwiach dałem dwie warstwy 3 mm pianki GMS 02, czyli razem 6 mm i wydaje mi się że za dużo miejsca nie zostało szczególnie przy krawędziach tapicerki, bo w środku to i 20 mm się zmieści :)

Michał, sam pianka nie wygłuszy ci za bardzo drzwi, owszem coś tam da, ale napewno nie tak jak położenie mat i dołożenie pianki na wewnętrzną część tapicerki.
Generalnie efekt jest fajny nie ma tego szumu powietrza, któy towarzyszył przy wyższych prędkościach, teraz głównie słychać silnik :D

Ja w najbliższy weekend zabiorę się za wygłoszenie tylnych nadkoli i bagażnika, i to już powinno być wszystko jak na razie. Dzięki temu na pewno poprawi się gra i dynamika subwoofera z tyłu. Dodatkowo maty chcę dać też pod plastiki na tylnej klapie, żeby dźwięk się odbijał i wracał do kabiny :)

PostNapisane: Śr, 26 mar 2014, 12:07 
Wstydliwy
Kupis99,

co masz zamiar użyć do wygłuszenia nadkoli - tyłu?
Do nadkoli też się przymierzam.

Stacja z Androidem założona <spoko> zaraz będę wiedział, czy pianka 10mm wejdzie czy też nie...

PostNapisane: Cz, 27 mar 2014, 11:03 
Stały bywalec
Tak jak na drzwi, tak i na nadkola z tyłu na blachę kładę maty STP, od wewnętrznej strony plastików nakleję pianka GMS, chyba że nie będzie na to miejsca to nakleję gąbkę bezpośrednio na maty tak jak zrobił to Tomek przy wyciszeniu bagażnika.

Co do samego bagażnika to zrobię tak samo jak Tomek, na blachę maty STP a na to piankę GMS.

PostNapisane: N, 30 mar 2014, 09:56 
Wstydliwy
Oto zdjęcia z wygłuszenia tyłu:
Blacha drzwi - STP Gold
Panek plastikowy - mocowanie prowadnicy szyby - GMS-02
Tapicera drzwi - GMS-022 (w wersji amerykańskiej na tył wchodzi bez żadnego problemu,

a teraz krótkie info - spostrzeżenia:

jeśli chodzi o przód - to zdecydowanie każdemu polecam, zarówno jeśli chodzi o audio jak i wyciszenie.

Natomiast tył..., ja nie zauważyłem żadnej różnicy drugi raz już na pewno bym tego nie robił, chyba lepszym pomysłem byłoby zrobienie nadkoli i pewnie za nie się zabiorę bo moje opony (235/45/18) generują dosyć dużo szumu z którym chciałbym się pożegnać.

Drzwi tylne:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 30 mar 2014, 11:30 
Fanatyk
Rok produkcji: 2010
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
a dlaczego plastik zaatakowałeś tylko pianką?

PostNapisane: Pn, 31 mar 2014, 07:33 
Stały bywalec
Hmm, tak jak pisze Damianko, plastiki wewnętrzne tez przydałoby się obłożyć mata STP, to daje dwie warstwy wygłuszenia, są na to dwie metody albo jak kaczor obklejasz po całości, albo jak ja obklejasz małymi kawałkami (taki origami).

Ja piankę dałem tylko na wewnętrzną stronę tapicerki.

P.S.
Skończyłem wygłuszać tył, tj. wnękę bagażnika oraz tylne nadkola, dla zainteresowanych fotorelacja w odpowiednim dziale.

moderator
PostNapisane: Śr, 7 maja 2014, 20:15 
Weteran
Jednak zdecydowałem się oddać auto do zakładu. Ale wygłuszyłem tylko przód, na który poszły maty i pianka GMS. Za parę drzwi przednich dałem 500zł. Nie wiem czy to efekt placebo, ale myślę, że jest ciszej przy wyższych prędkościach. Natomiast bagażnik, nadkola i moooże tylne drzwi to już sam sobie wygłuszę.

Obrazek

Obrazek

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 7 maja 2014, 21:29 
Fanatyk
a gdzie robiłeś?

moderator
PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 18:17 
Weteran
Novacar w Gdańsku na Słowackiego.

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 12:00 
Stały bywalec
Michał, na zdjęciu widać, że masz oklejoną tapicerkę, prawdopodobnie matami bitumicznymi oraz szczątkowo (kawałkami) pianką GMS, tak?
Czy oprócz tego firma też wykleiła ci wewnętrzną część drzwi matami (blachę od środka) ?

Czy policzyli ci 500 zł za wyciszenie tapicerki ?

moderator
PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 12:20 
Weteran
No właśnie wewnętrznej strony drzwi nie wykleili. Zarzekali się, że na szkoleniu tak mieli i robią to od lat i działa. Zaufałem i w sumie jest troszkę ciszej, żona stwierdziła że jak mijamy Tiry to już nie ma takiego podmuchu.
Tak zapłaciłem 500zł. Ale resztę zrobię już sam, tylko potrzebuję trochę czasu.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 13:01 
Fanatyk
Chcesz powiedzieć ze ze oklejanie tapicerki zapłaciłeś 500 zl?

moderator
PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 13:08 
Weteran
Z materiałami, a co dużo?

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 13:32 
Stały bywalec
No Michał powiem ci, że spoooro, za oklejenie tapicerki drzwi małymi kawałkami maty bitumicznej, w sumie niewiadomego pochodzenia, bo nie widzę emblematów producenta i do tego podklejenie małymi kawałkami pianki (bo nawet nie jest to jeden duży fragment) to dużo.
Zobacz moje zdjęcia, ja wewnętrzną tapicerkę obkleiłem jednym dużym (wyciętym ze środka) kawałkiem pianki, nie licząc już pozostałych warstw.

Obrazek
Obrazek

Tak dla porównania, za wszystkie swoje materiału, które mi starczyły na drzwi przód, drzwi tył, bagażnik, tylne nadkola i wyciszenie przedniej maski zapłaciłem ok. 700 zł. Ty za parę drzwi, a właściwie nie drzwi tylko tapicerki zapłaciłeś 500zł, więc masz już odpowiedź :)

Jak chcesz to ja ci zrobię drzwi z tyłu (tzn. tapicerkę) za 450 :wink:

Sorki, już się nie nabijam, poważnie mówiąc, chyba trochę przepłaciłeś i do tego efekt moim zdaniem dyskusyjny :sad: poczytaj na forach, pooglądaj youtube, nikt nie robi tylko tapicerki, wszyscy zaczynają od blachy i dokładają piankę do tapicerki.

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 13:38 
Weteran
Za niewiele więcej jesteś w stanie zdobyć całą paczkę Dynamata Extreme (bulk pack). 9 arkuszy, prawie 3.5m2...

Jeśli chodzi o sensowność to zależy na czym Ci zależało. Jeśli tylko na ograniczeniu hałasu to nie wiem, ale na jakość dźwięku nie będzie to miało żadnego wpływu, bo nie usztywni blachy i nie wytłumi Ci to komory drzwi.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 13:43 
Fanatyk
Kolega za zrobienie drzwi w postaci. Blacha, plastikowe poszycie (o niego alu) i tapicerki zapłacił 950 z tym że tam materiału poszło lekko za 500-600 zł lekko.
Za to co zrobili u Ciebie po "szkoleniu" to w mojej skromnej opinii lekkie przegięcie.

Chyba zmienię branże. 350 zł zysku za godzinę pracy brzmi calkiem kusząco...

Kup materiały na zlot i zrobimy Ci za kilka godzinek tak, przestaniesz się zastanawiać czy jest ciszej bo będziesz tego pewien.

Kaczor napisał(a):
Jeśli tylko na ograniczeniu hałasu to nie wiem

Do ograniczenia hałasu lepiej byłoby wykleić to plastikowe poszycie niż tapicerkę.

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 14:14 
Weteran
Damianko napisał(a):
Kup materiały na zlot i zrobimy Ci za kilka godzinek tak, przestaniesz się zastanawiać czy jest ciszej bo będziesz tego pewien.

Otóż to :) Po dwóch na drzwi i w godzinkę będzie cycuś :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 14:17 
Fanatyk
A trzeci w bagażniku :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 14:28 
Fanatyk
Rok produkcji: 2008
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: śląski
To ja tak chcę! :D

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 14:37 
Stały bywalec
Dajcie już spokój Michałowi, pewnie mu nie do śmiechu, że przepłacił i do tego zrobili mu usługę .... hmm, tak sobie.

moderator
PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 17:11 
Weteran
Kaczor napisał(a):
Damianko napisał(a):

Otóż to :) Po dwóch na drzwi i w godzinkę będzie cycuś :)

Jeżeli mówicie serio, to kupuje dobre maty i zrobimy tylne drzwi lub poprawimy przednie. Albo przynajmniej jedne drzwi.
Ja, Kaczor, Damianko i kupis (jak się zgodzi).

Tomek napisał(a):
To ja tak chcę! :D

Byłem pierwszy jak coś :-P
Zresztą zlot będzie trwał trzy dni.

kupis99 napisał(a):
Sorki, już się nie nabijam, poważnie mówiąc, chyba trochę przepłaciłeś i do tego efekt moim zdaniem dyskusyjny poczytaj na forach, pooglądaj youtube, nikt nie robi tylko tapicerki, wszyscy zaczynają od blachy i dokładają piankę do tapicerki.

Po prostu w tym temacie nie siedzę. Nie miałem czasu aby zająć się tym sam. Ale chyba widzę, że trzeba.
Kolega smook tam robił swoją GJ i jest zadowolony, myślałem, że ja też.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 17:19 
Fanatyk
Rok produkcji: 2008
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Region: śląski
Michał napisał(a):
Byłem pierwszy jak coś :-P
Zresztą zlot będzie trwał trzy dni.

Śmieję się tylko :) Ale jakbyście coś modzili to dajcie znać ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1