Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 143, 144, 145, 146, 147
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 9 sty 2025, 09:48 
Bywalec
Od: 30.03.2023
Rok produkcji: 2018
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: małopolski
4 stycznia 2025, o 19:12 Emilia12 napisał(a):
Zazwyczaj jeżdżę krótkie odcinki codziennie 7 - 15 km (być może ma to znaczenie).
Autko odpala normalnie.
W czym problem?

Od czasu do czasu;
....- podłącz prostownik
....- lub wyskocz na dłuższą trasę

PostNapisane: Wt, 4 lut 2025, 14:31 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
4 stycznia 2025, o 19:12 Emilia12 napisał(a):
Zazwyczaj jeżdżę krótkie odcinki codziennie 7 - 15 km (być może ma to znaczenie). Autko odpala normalnie.
W czym problem?

Na potwierdzenie efektów jazdy na krótkich dystansach mazdą:
https://www.youtube.com/watch?v=JmO3i-9eoWI

PostNapisane: Pn, 24 lut 2025, 08:11 
Nowicjusz
Od: 28.04.2018
Rok produkcji: 2021
Region: zachodniopomorski
Czy jak auto ma rozszerzoną gwarancje to musi być założony oryginalny akumulator OE Mazdy czy może być zamiennik YUASY. Chodzi mi głównie o uznawanie gwarancji, ma Pan zamiennik więc wyp..... papa

PostNapisane: Pn, 24 lut 2025, 08:38 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: śląski
Bez przesady, byle był zgodny ze specyfikacją.

PostNapisane: Pt, 14 mar 2025, 22:34 
Bywalec
Od: 13.03.2015
Region: zagranica
Witam,po długiej przerwie wróciłem do Mazdy a konkretnie do CX5,wiem ze to nie 6tka ale kiedyś miałem 6tke GH model i byłem na tym forum długo i z całą pewnością mówię i też dlatego tu pisze o CX5 bo to najlepsze forum na jakim byłem i miałem okazje spędzać dużo czasu;-),auto to wlasnie cx5 z 2018 2.0 skyactivg 165koni,czyli wszystko to samo co w 6tce,auto ma 105tys przebiegu,a i muszę powiedziec ze kurde świetne to auto,jakośc i wrażenia z wyglądu robią swoje,jestem mega zadowolony ale jest problem i proszę was o pomoc,chodzić o to ze kupiłem benzynę bo mam auto firmowe na co dzień do pracy i swojego nie używam,stoi nawet 4,5 dni nie odpalane i dla tego jest benzyna i pozbylem sie diesla,problem jest ze mruga mi kontrolka od airbaga 1 długo i dwa szybkie,ale pisze w poście o akumulatorach bo widzę ze aku jest chyba od nowości i istop jest na 1%,wogole sie nie wlancza,ale też nie mam żadnych problemów z podpalaniem czy cos,działa spoko,i gdzieś wyczytać ze strony usa czy cos takiego ze ktoś miał jak ja ze mu mrugalo a w aso sprawdzili i srs wszystko było ok,ale ten ktoś pisał ze jak słaby aku to rezystancja sie zmienia i srs wlasnie może wywalac błąd,wiem ze 1 długi i dwa szybkie to kod 18 i to czujnik napinacza pasa pasażera,wszystko posprawdzalem i kostki podociskalem i nic,cały czas od 4 dni świeci,może przez to ze nie używam auta i aku słabe to może wywalczyć taki błąd,a i raz sie zatrzelymalem na pasach w dzień kiedy pierwszy raz pojawiła sie kontrolka aibega to zapikalo i mrugnelo ciśnienie w oponach jak ruszyłam to zniknęło i do tej pory opony jakni ciśnie spoko,czy mógłby to spowodować aku?,czy juz czas na wymianę,jak ktoś wie co i jak to proszę o pomoc,dzięki chlopaki

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 14 mar 2025, 23:42 
Nowicjusz
Od: 01.01.2015
Tak, mógł ale nie musiał. Podładuj akumulator i zobacz, nie napisałeś też czy na wyświetlaczu, po odpaleniu auta akumulator jest podświetlony ( chyba na jasny niebieski ). Sprawdź napięcie aku po dłuższym postoju przed odpaleniem ( po nocy np )

PostNapisane: So, 15 mar 2025, 08:04 
Amator
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Czy po wymianie aku w Maździe robi się jakąś adaptację softwarową? Czy prosta wymiana i tyle?

Sent from my Nokia X30 5G using Tapatalk

PostNapisane: So, 15 mar 2025, 08:33 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
Nie trzeba ale można zrobić inicjalizacje akumulatora po jego wymianie lub odłączeniu viewtopic.php?p=383721#p383721

PostNapisane: So, 15 mar 2025, 08:41 
Amator
Od: 28.09.2013
piotrmocko napisał(a):
Nie trzeba ale można zrobić inicjalizacje akumulatora po jego wymianie lub odłączeniu viewtopic.php?p=383721#p383721
Dzięki!

Sent from my Nokia X30 5G using Tapatalk

PostNapisane: So, 15 mar 2025, 09:01 
Bywalec
Hej,nie kontrolka lądowania sie nie świeci,wszystko inne działa bez zarzutu,czy ta poduszkę można wyłączyć tylko przed podłączenie urządzenia diagnostycznego czy samo zniknie jak np odlacze aku?

PostNapisane: So, 15 mar 2025, 11:56 
Nałogowiec
Od: 10.07.2016
Rok produkcji: 2016
Generalnie większość systemów może walić błędy przy słabym aku. U mnie postało auto i się zaświecił komunikat od monitorowania martwego pola. Aku się podładował i jest spokój. Wcześniej przed wymianą aku, jak już zdychał, różne systemy krzyczały np. TPMS od ciśnienia opon :) Adaptacja jest banalna a ASO potrafi za to krzyknąć pięć stów.

PostNapisane: So, 15 mar 2025, 21:26 
Bywalec
Odlaczylem aku i dalej to samo,chyba bez kompa nic nie zrobie,ale jak mam słaby aku pojadę do ASO oni skasuja błędy i przez tydzień będzie ok a później znowu to samo,kurde myślałem ze kupie czysta benzyne i będzie ok zero problemów to kurde z elektronika teraz zabawa,te nowe auta choć super są to problemów ze szok,ahhhh

PostNapisane: N, 16 mar 2025, 08:46 
Nowicjusz
Mój aku chyba się kończy, otwieram auto i je odkurzam ( nie włączam zapłonu ani radia ani światełek ) po około 20minutach otwieram maskę, sprawdzam poziom oleju, no i miernik na klemy a tam 12.0V. Auto było jeżdzone dzien wcześniej około 15km x 2, wcześniej dłuższe tracy po 35km x2. podpinam prostownik i widzę że idzie z niego pełny prąd ( 5A ) i dopiero po okolo 20minutach liniowo spada do 1A i prostownik sam kończy pracę. Czy to już końcówka życia tego aku czy 20minutowe kręcenie się wokół auta uruchamia w nim jakieś systemy i drenuje aku? Na razie nie mam żadnych błedów i komunikatów o niskim stanie aku, Aku oryginał 6lat.

PostNapisane: N, 16 mar 2025, 08:53 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Region: dolnośląski
@hip81 Ale zrób najpierw najprostsze rzeczy, czyli sprawdź napięcie akumulatora po dłuższym postoju auta (po nocy), daj znać ile wyszło. Jeśli rzeczywiście aku jest słaby już to podładuj go i zobacz czy problemy znikną. Jest duża szansa że tak będzie.

PostNapisane: Cz, 27 mar 2025, 18:56 
Bywalec
Wlasnie sprawdziłem,auto stoi nie ruszane od wczoraj popołudniu do teraz,napięcie 12.24v a po odpaleniu równo 14.00v i chyba to nie aku,jutro kupie sprey do czyszczenia połączeń elektrycznych i poodpinam ten od napinacza pasa pasażera i przeczyszcze i zobaczymy,pozdro

-- Dodano: 27 marca 2025, o 18:54 --

Kupiłem nowka aku,przed montażem 12.79v ,zamontowalem,samochód pali zanim dotkne przycisku a poduszka jak migala tak miga,teraz jednak musze jechać do kogoś kto sie zna lub walić kasę na aso.
Jak czytam o tych poduszkach to widzę ze to spory problem w mazda ogólnie,szkoda

PostNapisane: Pt, 28 mar 2025, 09:38 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
27 marca 2025, o 18:56 hip81 napisał(a):
Kupiłem nowka aku

A z ciekawości - jaki kupiłeś?

PostNapisane: So, 29 mar 2025, 11:20 
Bywalec
Varta EFB 65ah 650A
https://www.strefakierowcy.pl/100140,va ... -stop.html

PostNapisane: So, 29 mar 2025, 22:26 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Ciekawe ile wytrzyma. Z jakiegoś powodu, do Mazdy najlepiej nadają się Yuasy i Exide, z innymi akumulatorami (np. Bosch) były problemy - mimo że parametrami się zgadzały. Tak przynajmniej raportowali użytkownicy. Bo rozumiem że masz Mazdę GJ, a nie tak jak w profilu? Masz i-eloopa?

PostNapisane: N, 30 mar 2025, 14:43 
Bywalec
Nie,mam Mazda Cx5 od grudnia i sie uczę jej,ale widzę ze same problemy z elektryka,teraz zamontowalem wideorejestrator do USB pod panelem sterowania to znaczy gniazda zapalniczki o włożyła tam usb i nie ładuje mi kamery niewiem czemu,szok normalnie

PostNapisane: Pn, 31 mar 2025, 06:37 
Nowicjusz
Niektóre tanie dongle USB do auta nie stykają dobrze w gnieździe zapalniczki, sprawdz czy masz tam napięcie ( podłącz coś innego np pompkę do kół ).

PostNapisane: So, 5 kwi 2025, 13:11 
Bywalec
Witam,wlasnie elektryk skasował mi błąd tej poduszki i narazie sie nie pali,jeżdżę cały dzień po mieście i jest ok,pojezdze i zobacze.Elektryk powiedzial ze to błąd centralki srs i ze raczej to chwilowy błąd bo jak by to było coś poważnego to by wrócił od razu.
Teraz pytanie do znawców czy ten stary aku choc odpalal auto mógł spowodować ten błąd poduszki?,zaznacze ze na starym nie było szans na istop i teraz wlancza sie od razu.
Ok będę jedzil ale wiecie jak to teraz będzie.będę cały czas obserwował czy znowu sie nie zapali;-),pozdrawiam

PostNapisane: So, 5 kwi 2025, 14:18 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Ciężko powiedzieć, możesz zaryzykować, podmienić aku na stary i się upewnić.... Aczkolwiek w przypadku poduszek to ciut ryzykowne ;)
U mnie rozpoznaję że jest niski stan naładowania aku po tym, że pokazuje się żółty komunikat "Błąd SBS...". Potem jak doładuje lub zrobię dłuższą trasę wszystko wraca do normy.
Czyli Aku ma wpływ na różnego rodzaju błędy.

PostNapisane: Pt, 6 cze 2025, 07:20 
Świeżak
Od: 20.07.2020
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Witam,
Mam do Was pytanie i prośbę zarazem o opinię bo trochę biję się z myślami.
Mój obecny 10 letni akumulator zaczyna niedomagać, więc zastanawiam się nad zakupem nowego. Opcje mam trzy:
1. Exide EK 700 72Ah 760A AGM - jest w dobrej cenie i zastanawiam się czy te stosunkowo niskie parametry będą ok.
2. Yuasa YBX9115 80Ah 800A AGM
3. Exide EK800 80Ah 800A AGM

PostNapisane: Pt, 6 cze 2025, 08:50 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Silnik: -
do Mazdy EFB, anie AGM

PostNapisane: Pt, 6 cze 2025, 09:30 
Świeżak
Od: 20.07.2020
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
ok, dzięki za informację.

Możemy pociągnąć temat trochę dalej i czy mogę liczyć na jakąś propozycję akumulatora do Mazdy 6 GJ 2.2 Diesel 175m z 2015 roku? Typ EFB

Wiem, że było to wałkowane na tym forum patrząc po illości postów, ale myślę że warto odświeżyć trochę temat. Na pewno nie tylko jak skorzystam ;)

PostNapisane: Wt, 14 paź 2025, 16:39 
Wstydliwy
Od: 27.09.2024
Siema, może ktoś tu jeszcze jest i przeczyta. Mam mazdę 6 2015r 2.0b 165km i stopa mam i eloopa też, wymieniłem wczoraj akumulator na nowy, od razu zaczęły wszystkie systemy działać prawidłowo, gościu w sklepie mówił, że nie trzeba nic programować ale poczytałem troche forum i pokusiłem się zrobić reset batt day tak jak to kiedyś opisał tombien tylko u mnie po naciśnięciu pedału gazu kontrolka ladowania migała po czym zrobiłem kolejny krok czyli naciskanie pedału gazu 3 razy i po tym kroku kontrolka świeciła ciągle, nie wiem czy tak miało być bo nie zostało to dokładnie opisane, dokończyłem proces jak w instrukcji, na początku systemy wariowały ale po krótkiej jeździe wróciło wszystko do normy, i moje pytanie brzmi czy ten reset batt day został wykonany prawidłowo i czy to wystarczy przy montażu nowego akumulatora ? Czy przy tym resecie batt day, czujnik ibs też został zresetowany czy muszę jeszcze zrobić dodatkowy reset tego czujnika?

PostNapisane: Pn, 22 gru 2025, 18:25 
Nowicjusz
Od: 21.07.2023
@Piotrula555 Nie wiem czy dalej czekasz na odpowiedź ale odpowiem ci teraz, że wszystko zrobiłem tak jak należy. Batt_day na 100% jest zresetowany. Skąd wiem? W sobotę robiłem u siebie.

Mam też dodatkowe pytanie, o ile ktoś się orientuje. W forscanie znalazłem jeszcze jeden parametr dotyczący akumulatora, otóż jest to BT_AH_ACCMLT. Powienien wskazywać pojemność akumulatora. Przed resetem wydaje mi się, że ta wartość wynosiła około 70Ah. Teraz mam wskaznie "-2.67 Ah". Czy jest możliwość ingerencji i naprawy odczytu tego parametru?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

-- Dodano: 22 grudnia 2025, o 18:25 --

@Piotrula555 Nie wiem czy dalej czekasz na odpowiedź ale odpowiem ci teraz, że wszystko zrobiłem tak jak należy. Batt_day na 100% jest zresetowany. Skąd wiem? W sobotę robiłem u siebie.

Mam też dodatkowe pytanie, o ile ktoś się orientuje. W forscanie znalazłem jeszcze jeden parametr dotyczący akumulatora, otóż jest to BT_AH_ACCMLT. Powienien wskazywać pojemność akumulatora. Przed resetem wydaje mi się, że ta wartość wynosiła około 70Ah. Teraz mam wskaznie "-2.67 Ah". Czy jest możliwość ingerencji i naprawy odczytu tego parametru?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

PostNapisane: So, 27 gru 2025, 21:43 
Nowicjusz
Od: 24.02.2019
15 stycznia 2022, o 22:25 madstorm napisał(a):
Mam kilka pytań odnośnie akumulatora w mojej Mazdzie. Ma on już ponad 5 lat, a mniej więcej od roku sobie sprawdzam jego stan przy pomocy interfejsu OBD i apki FORSCAN Lite. Screen poniżej pochodzi z dzisiaj. SOC waha sie zwykle w przedziale 52-65%, głównie dlatego że auto jeździ średnio raz w tygodniu. Zdarzyło się że SOC spadł do 40% ...

Odkopuję trupa sprzed prawie 5 lat - w cytowanym poście viewtopic.php?p=366062#p366062 screen z FORScan z BATT_DAY: 1947, obecnie to 3394 :lol:
Ale zdecydowałem się w końcu akumulator wymienić, bo już w zeszłym roku w zimie zaczęły sporadycznie wyskakiwać błędy iStop, a w tym roku zaatakowały ze zdwojoną siłą. Mimo że forum mało co żyje, a sam tu ostatnio pisałem lata temu, napiszę to, bo może komuś się przyda.

Nie mam M6, a co tu opisuję dotyczy Mazdy 3 BM/BN, która jest w zasadzie bliźniaczym modelem, ale jednak o nieco innej architekturze. Oryginalny akumulator Panasonic 65Ah 520A wytrzymał 9 lat. Jak wyżej, dla własnej wygody powinienem go wymienić z zeszłym roku. Generalnie mimo błędów zimą, iStop zwykle nadal działał w ciepłych miesiącach - zależnie od tego ile się jeździło.

Akumulator chciałem wymienić na Exide 60Ah 520A, potem Wartę, ale ostatecznie wymieniłem na YUASA YBX7005 12V 65Ah 620A EFB Q85L - to chyba najlepsze marka dla japończyków. Wymiany dokonałem z podtrzymaniem prądu poprzez podpięcie klem na zimno (bez rozruchu) do innego auta. Po takiej wymianie nie trzeba potem inicjować szyb, kalibrować kierownicy, uczyć przepustnicy itd.

Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale czynienie opisanej magii w tym lub tym poście nie jest potrzebne w M3, bo to i tak nie zresetuje BATT_DAY (parametr jest w przechowywany w module pamięci nieulotnej BCM) i komputer będzie dalej rozpoznawał akumulator jako stary i niewłaściwie go ładował i poniekąd też nie wykorzystywał jego możliwości. Jedynie przyspieszy to właściwą inicjację iStop. Poprawcie mnie jeśli się mylę..

Także jedyną opcją resetu BATT_DAY jest połączenie się poprzez interfejs OBD. Niestety w FORScan Lite nie znalazłem opcji resetu, co pewnie jest związane z ograniczeniem lżejszej wersji, pozostaje więc chyba wizyta w ASO, chyba że jest jeszcze inna ścieżka o której nie wiem?

Dla porównania z cytowanym postem wklejam poniżej poglądowy screen parametrów po dzisiejszej wymianie akumulatora. Generalnie po przejechaniu 120 km niewiele się zmieniło, jeśli chodzi o SOC, także pewnie trzeba trochę poczekać aż się to wszystko przemieli i iStop zacznie działać.
05c21d18-2719-4abf-a46a-328e36226d72.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: So, 27 gru 2025, 23:37 
Nowicjusz
Od: 28.04.2018
Rok produkcji: 2021
Parametr BATT_DAY nie zresetujesz Forsscanem, wersja nie ma znaczenia, ASO ma IDSa i tam pewnie będzie ta opcja. Natomiast na forum jest przedstawiony sposób z resetem używając pedału hamulca, działa w 100% bo u Siebie to robiłem. Jest kilkanaście postów wyżej musisz poszukać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4409 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 143, 144, 145, 146, 147

Strefa czasowa: UTC + 1