Teraz jest N, 8 lut 2026, 20:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 141  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 11:53 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Ja tam polecam wiatę :P
Jak już nie ogrzewany garaż...

PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 13:25 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Ja ogrzewany garaż mam jako kolejny magazyn w domu, na buty, meble, rowery i pełno innych śmieci. A nawet gdyby byl pusty to przy zaparkowanym samochodzie nie dałoby rady dojść do pralki w kotłowni. Tak źle i tak niedobrze. Muszę pogadać z sąsiadem o wiacie nad wspólnym podjazdem.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 13:43 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: MT
ogrzewany garaz jest super ale warto pomyslec o podgrzewanym podjezdzie - ja nie pomyslalem :(
jedynie szyna pod bramą ma swoją tasmę grzejną i ratuje często tyłek

PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 14:15 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
poset napisał(a):
Szyba wytrzyma, bo jest hartowana i klejona. Ale lakier nie lubi takich gwałtownych zmian temperatury i mogą pojawić się mikropęknięcia.

szyba jest albo klejona , albo hartowana . Przednie są klejone - w GJ są klejone na specjalną folię dodatkowo poprawiającą wyciszenie auta .
Boczne są hartowane .

zasłużony
PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 15:03 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Region: zagranica
bespartyjny napisał(a):
(...)
w GJ są klejone na specjalną folię dodatkowo poprawiającą wyciszenie auta .
Boczne są hartowane .

A skąd te info o tej specjalnej folii?
Bo sądząc po opiniach użytkowników, to jakiegoś szału ona nie robi.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 15:27 
Prawie fanatyk
Opinie użytkowników są subiektywne i tyle . Wiedza pochodzi z ogólnie dostępnych źródeł oraz z salonu Mazda w gdańsku
W jednym z filmów o maździe słyszałem i rozmawiałem z kolegą handlowcem mazdy

http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/zlota- ... -zdjecia/1

PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 16:21 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Wersja: SkyEnergy
slawek napisał(a):
grzewany garaz jest super ale warto pomyslec o podgrzewanym podjezdzie - ja nie pomyslalem
jedynie szyna pod bramą ma swoją tasmę grzejną i ratuje często tyłek

Ja pomyślałem... przed laty. Ale zaprojektowałem niefachowo, podgrzewane są jedynie dwa pasy na zjeździe do garażu szerokości ok. 30cm. Przy dużych opadach śniegu nie daję rady.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 5 gru 2013, 16:33 
Nałogowiec
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2011
Panowie, a co to ma wspólnego z opiniami o GieJotce? Trzymajmy się tematu.

PostNapisane: Cz, 12 gru 2013, 20:04 
Nowicjusz
Od: 24.11.2013
Po pierwsze witam wszystkich użytkowników Mazdy i forum :-)

Po przejechaniu pierwszych 500 km, chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami z M6, posłużę się skalą szkolną z ew. komentarzami.

Mazda 6, SDN, 2.5 AT

- wrażenia wizualne (karoseria): cel
- wrażenia wnętrze: bdb /konsola wskaźników mogłaby byc lepiej dopracowana, szczególnie irytuje mnie wskaźnik elektroniczny, zamiast prostokątu wpadowanego w okrąg mógłby być to okrągły licznik, komunikaty np. o oblodzeniu nie znikają po jakimś czasie tylko trzeba strzałeczkami info je usuwać - wiem jestem czepialski/
- komfort jazdy: db /do 80 km/h idealnie jak po masełku, powyżej 80 km/h szumy, odgłosy zawieszenia - wrażenie, że siedzi się w puszcze po coca coli niweczy ogólne wrażenie auta/
- układ kierowniczy: cel /chociaz mam obawy czy będzie wytrzymały na polskich drogach, a może ta lekkość prowadzenia jest błędnie przeze mnie interpretowana/
- skrzynia biegów: cel /jeszcze nie bawiłem się dłużej manetkami, ale szybkośc ich reakcji jest ok/
- silnik: bdb /przesiadlem sie ze 160KM Insigni diesel, dlugo nie jezdzilem benzyna jakies 10 lat, wiec to pewnie kwestia zapoznania sie z silnikiem benzynowym/

Podsumowujac: autko świetne, nie jest to klasa premium, ale to co daje M6 można uznać za bardzo adekwatne do ceny, a porównując do innych aut na rynku jest to chyba największy stosunek jakości do ceny.

Trochę o odczuciach /subiektywnie i historycznie/ - w 2003 roku jadąc po VW kupiłem BMW e-46 compact 150 KM diesel - dlaczego? bo się zakochałem od pierwszego włożenia /kluczyka i biegu numer 1/ :-), pożniej jeżdziłem sobie do 2010 r tym autem, a więc długo raczej, i troche mankamentow zaczeło się pojawiać, ale głównie były to pierwsze oznaki znudzenia :-). Po pierwszej poważniejszej awarii po 7 latach i przejechanych blisko 270 tys. km / padl docisk sprzęgła a to wiązalo się z wymianą dwumasy/ postanowilem sprzedac BMW (tak wiem kazdy powód jest dobry ;-) ) Wybrałem z rozsądku Insignie, jak się okazało juz po kilku miesiącach, ten mój rozsądek chyba był pijany albo nieźle naćpany :-). Na Insignie nie było mnie stać jak się okazało, naprawy, ciągle postoje auta w serwisie, i usterki pogwarancyjne doprowadziły mnie do rozstroju nerwowego i biedy ;-) Tylko na na prawy pozagwarancyjne i pogwarancyjne wydałem blisko 15 tys zl. biorąc pod uwagę ze zrobiłem w tym czasie (po gwarancji) 30 tys km, wychodziło, że do skarbonki po każdym przejechanym kilometrze muszę wrzucać 50 gr. całe szczęście pomyslałem że Insignia ma duży bagażnik, więc troche 50 groszówek się tam zmieści.
Kiedy w Insigni pojawiły się nowe usterki, zamiast do serwisu pojechalem do salonu Mazdy, wsiadlem do tego auta, poczulem te same emocje co w 2003 i znow postanowiłem zaufac emocjom a nie mojemu rozsądkowi :-) wystawilem Isie (z przebiegiem uwaga!!! 115 tys. km) uszkodzona na sprzedaż bo już brzydzilem się jej serwisowaniem.

Na M6 czekałem 4 miesiące i mam nadzieję, że serwis będę oglądał tylko podczas rutynowych czynności tj. wymiany oleju, klocków i filtrów :-))))

Morał tej przydługiej opowieści:
- nie kupuj Insigni, chyba że jesteś masochistą
- M6 będę testował, ale już widzę, że to będzie dłuższy związek ;-)

PostNapisane: Cz, 12 gru 2013, 20:12 
Prawie fanatyk
Życzę super zabawy bezawaryjnej i Gratuluję !

PostNapisane: So, 14 gru 2013, 01:26 
Amator
Od: 05.10.2013
Pedzilem dzis GJ po autostradzie 120-140 km/h. Nie slyszalem zadnego szumu. To znaczy slyszalem, ale dokladnie taki sam szum mam w BMW i Focusie.

PostNapisane: N, 15 gru 2013, 21:53 
Nowicjusz
każdemu według gustu :-) jezdzac po autostradach w USA zauwazylem ze dominuje odglos opon moze to przykrywa szum powietrza. niestety M6 pod tym wzgledem w moim subiektywnym odczuciu wypada slabiej od znienawidzonej przeze mnie Insigni :-)

PostNapisane: Pn, 16 gru 2013, 07:15 
Amator
Tu nie ma co usparwiedliwiać - to najsłabszy punkt w M6 ( jak na razie ). Problem polega na tym w moim odczuciu, że jest to dość nierównomierne, tzn. do 80-100 km/h, jak dla mnie bardzo przyjemnie cicho, niestety powyżej w tej konkurencji moja M6 wypada słabo. Subiektywnie oczywiście, ale dla mnie to "wpada", a szkoda bo poza tym, na razie, wszystko jak należy.

PostNapisane: Pn, 16 gru 2013, 12:04 
Nowicjusz
Od: 15.04.2013
Region: małopolski
Moi drodzy, auto ma naprawde wiele zalet i bardzo malo wad, a przede wszystkim kazdy kto je kupil, zrobil by to raz jeszcze, i to sie naprawde liczy. Nie ma samochodu na rynku w podobnej cenie oferujacego tyle emocji i radosci z jazdy co nasza Mazda 6. Ja tez na poczatku narzekalem, a to na drgajaca maske, a to na szumy...no i co z tego, i nic.
Autko dalej mi sie podoba i nie zamienil bym go na razie na zadne inne. Po wymianie kol na zimowe 17" poziom szumow sie znacznie obnizyl, a jak dalej przeszkadza to podkrecam muzyke :-P
No i chyba kazdy przyzna iz na 19" samochod wyglada o niebo lepiej :wink:
A drgajaca maska juz mi nie przeszkadza (zdazylo mi sie to tylko przy bardzo silnym wietrze z przodu). Niebawem wyruszam w podroz do Wloch i opisze swoje dalsze spostrzezenia. Pozdrawiam i zycze wszystkim duzo radosci z uzytkowania nowego samochodu !!!

PostNapisane: Pn, 16 gru 2013, 23:18 
Nowicjusz
fast79 napisał(a):
Po pierwsze witam wszystkich użytkowników Mazdy i forum :-)

...Kiedy w Insigni pojawiły się nowe usterki, zamiast do serwisu pojechalem do salonu Mazdy, wsiadlem do tego auta, poczulem te same emocje co w 2003 i znow postanowiłem zaufac emocjom a nie mojemu rozsądkowi :-) wystawilem Isie (z przebiegiem uwaga!!! 115 tys. km) uszkodzona na sprzedaż bo już brzydzilem się jej serwisowaniem.

Na M6 czekałem 4 miesiące i mam nadzieję, że serwis będę oglądał tylko podczas rutynowych czynności tj. wymiany oleju, klocków i filtrów :-))))

Morał tej przydługiej opowieści:
- nie kupuj Insigni, chyba że jesteś masochistą
- M6 będę testował, ale już widzę, że to będzie dłuższy związek ;-)

Mam tak samo. Wszedłem do salonu pierwszy raz i co? Wow! Podoba mi się. Ale myślę, może to pierwsze wrażenie?... Ide drugi raz i znów WOW! I już wiem, że to nie pierwsze wrażenie, ale miłość! ;) Po świętach odbieram auto i już przebieram nogami.
P.S. w między czasie olałem system i kupowanie bo "bo rodzina", "Bo dzieci". To auto dla mnie! :)

PostNapisane: Wt, 17 gru 2013, 00:38 
Nowicjusz
Tak jak wspomniałem w poprzednim poście - stosunek jakość/cena jest bezapelacyjnie po stronie M6 na tle konkurencji w tym segmencie - nie oczekiwalem i nie oczekuje jakosci premium. Zastanawia mnie tylko, dlaczego ten obszar nie zostal dopracowany... ale kto tu zrozumie Japonczykow ;-)

Może to rzeczywiście subiektywne odczucie spowodowane kontrastem pomiedzy bezszelestnym toczeniem do 80 km/h, do "normalnych" jak twierdzą niektórzy hałasów typowych dla tych prędkości. Może ja w Insigni przy 120-160 km/h cieszylem sie, że szum powietrza tłumi odgłosy sieczkarki dochodzące z komory silnika :-) i błędnie nazywałem to ciszą ;-)

Tak czy inaczej - odkąd mam M6 noce stały się zdecydowanie za długie, a trasy za krótkie :-) Baaa nawet polubilem stanie w korkach ;-)

PostNapisane: Śr, 18 gru 2013, 19:23 
Wstydliwy
Od: 25.11.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
zaak napisał(a):
Witam wszystkich obecnych i przyszłych posiadaczy GJ! Ja juz jutro lub w środę odbiorę swoją 6-tkę Soul Red 2.2 AT! Zdecydowałem sie na zakup głownie ze względu na design i wspomagacze kierowcy. Przyznam, że bardzo pomocne przy wyborze akurat tego samochodu były Wasze posty na temat zalet i wad 6-tki. Dzięki.
Oczywiście jak juz zrobię pierwszą dłuższą trasę to podzielę sie swoimi spostrzeżeniami :-)

Pozdrawiam
Zaak

Witam wszystkich
Jako że, całkiem niedawno odebrałem swoją 6-tkę i zrobiłem już prawie prawie 3tyś km, tak jak obiecałem, chcę sie z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat nowej GJ.

SILNIK
Zdecydowałem sie na diesla 2.2 i nie żałuję. Wysoki moment obrotowy daje sporo frajdy, super przyspieszenie już od samego dołu a do tego ten dźwięk. Całkiem jak nie diesel. Mam porownanie z Avensis T27 2.2 (muł) i Passata z turbo dziurą. Miłym zaskoczeniem jest spalanie. Przy normalnej jeździe w trybie mieszanym spalanie wychodzi około 6,8L. Przy bardzo oszczędnej jeździe udało mi sie osiągnąć spalanie na poziomie 5,7L. Wydaje mi sie, że jak na automat to nie jest źle.

SKRZYNIA
Automat daje radę! Zdecydowanie lepiej niż toyota, wydaje mi się działa jak DSG. Bardzo płynnie zmienia biegi, niemal nieodczuwalnie dla kierowcy i pasażerów. Wysoki moment i moc sprawia, że rzadko redukuje biegi np jadąc pod górę. Super efekt kick down. Natychmiastowa redukcja i wgniata w fotel. W trybie manualnym manatki działają ze sporym opóźnieniem wiec o sportowych wrażeniach z jazdy raczej nie ma mowy. Manetek używam tylko do redukcji biegów przy hamowaniu silnikiem. Skrzynia działa płynnie a reakcje na pedał gazu są natychmiastowe i właśnie to daje super wrażenia z jazdy.

UKŁAD JEZDNY
Auto prowadzi sie super. Układ kierowniczy jest precyzyjny, nie nosi autem na koleinach, dziurach i innych nierównościach. Wspomaganie jest dobrze skonfigurowane więc zarówno manewrowanie na parkingu jak i szybka jazda jest bardzo komfortowa.

ELEKTRONIKA I GADŻETY
Wybrałem wersje SkyPassion więc "gadżetów" jest sporo. Wszystkie bardzo przydatne. Z racji tego ze spędzam sporo czasu w trasie i jeżdzę głównie po autostrach tempomat aktywny jest włączony non stop. Rewelacja. Na początku podjeżdżanie do poprzedającego pojazdu powodowało u mnie szybsze tętno bo hamowanie odbywa sie stosunkowo późno ale po jakimś czasie sie człowiek sie przyzwyczaja i jest ok. Bardzo fajnie działa asystent pasa ruchu. Do wyboru są dwa dźwięki ostrzegawcze. iStop działa bardzo fajnie. Super jest patent z mocniejszym docisnięciem hamulca. Co ciekawe, po włączeniu iStop i przełączeniu skrzyni w tryb P silnik nadal jest wyłączony wiec nie trzeba dociskać hamulca na dłuższym postoju. Kamera cofania działa przyzwoicie tylko ekran jakiś taki trochę mały. Reszta funkcji również działa poprawnie i bardzo intuicyjnie. Chętnie odpowiem na pytania jeśli sie pojawią.

NAWIGACJA I AUDIO
Tom Tom działa dobrze. Mam tylko wrażenie, że mogłaby trochę szybciej reagować na polecenia kierowcy. Trochę wolno działa. Nie zmiena to faktu, że nawiguje poprawnie a obsługa jest intuicyjna. System audio Bose gra świetnie. Jedynym mankamentem są przesterowane basy których nie sposób sie pozbyć ponieważ nawet po ustawieniu na minimum i tak są dość wyraźne. Poza tym dźwięk jest rewelacyjny i głośne słuchanie muzyki nie męczy.

BAGAŻNIK
Dość spory (wersja kombi) jednak przestrzeń ograniczają rolety ale po ich demontażu robi sie sporo miejsca.

DESIGN
Bezdyskusyjnie jest to najładniejszy samochód w tej klasie. Jak to ktoś określił "wykręcacz karków" szczególnie w wersji Soul Red.

ŁYŻKA DZIEGCIU
Jak każdy samochód nowa Mazda 6 ma kilka wad. Hałas w kabinie jest już dość wyraźny przy prędkości około 130 km/h. Hałas pochodzi gdzieś z okolicy uszczelki w drzwiach. Takie mam przynajmniej wrażenie. Były już wątki w tym temacie na forum. W samochodzie tej klasy wlew paliwa otwiera sie na linkę ale to ta sie przeżyć. Nie rozumiem tylko dlaczego ktoś postanowił zaoszczędzić na kilku diodach led i sterowanie szybami i lusterkiem nie jest podświetlane (podświetlane jest tylko sterowanie szybą kierowcy). Brak automatycznego zamykania drzwi podczas jazdy. Odbywa sie to mechanicznie za pomocą przełącznika obok klamki. Dość niewygodne rozwiązanie.

Podsumowując Mazda jest samochodem godnym polecenia. Daje sporo frajdy z jazdy a przy tym jest dosc oszczędny w eksploatacji. Myśle, że po wyciszeniu wnętrza przez profesjonalną firmę będzie idealnie. Ja generalnie jestem bardzo zadowolony z zakupu. Zobaczymy co będzie potem...

Pozdrawiam
Zaak

Mazda 6 2.2AT SkyPassion Soul Red

PostNapisane: Śr, 18 gru 2013, 20:20 
Prawie fanatyk
Fajnie :)
Fajnie , że właściwie nie ma wad ... poważniejszych .
Miłego użytkowania !

administrator
PostNapisane: Cz, 26 gru 2013, 19:30 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Opinia Mazda GJ Skyactive-G 2.0 Skypassion po 500 km. Niestety będą porównania do GH MZR-CD 2.0 Top :wink:

1. Silnik - po przesiadce z diesla - cisza, cisza i jeszcze raz cisza. Przy przyspieszaniu bardzo fajnie mruczy. Elastyczny, fajnie się kręci, oczywiście nie wciska w fotel, ale jazda po mieście to teraz sama przyjemność. Nie żałuję zamiany nawet kosztem obniżenia momentu. Spalanie porównywalne przy tej samej technice jazdy do określonej prędkości. Szczegóły będą jak trochę więcej km zrobię.

2. Zawieszenie - jadąc GJ ma się dziwne wrażenie tzn. jest bardzo, bardzo komfortowo - początkowo wydaje się, że zawieszenie jest bardzo miękkie, ale ono tylko miękko znosi wszystkie nierówności a jest przy tym twarde. Nie wiem jak to im się udało połączyć, ale ten samochód po prostu płynie i nic go nie rusza. Dla mnie mega.

3. Wygląd zewnętrzny - na początku nie oszalałem na jej punkcie, ale teraz kiedy już nią jeżdżę to podoba mi się coraz bardziej i to cała niezależnie od tego z której strony na nią patrzę. Zaczynam na jej punkcie wariować!

4. Wygląd wewnętrzny - od momentu kiedy wsiadłem do niej po raz pierwszy rok temu na jeździe testowej do teraz nie znajduję żadnego powodu do narzekania. Jest bardzo duży przeskok w stosunku do GH - uważam, że dzieli je przepaść.

5. Układ kierowniczy - po prostu bajka, manewrowanie, prowadzenie super!

6. Skrzynia biegów - pracuje bardzo, dobrze, biegi wchodzą szybko i płynnie w GH były problemy z redukcją z 2 na 1. Tu czasami mi coś haczy przy wrzucaniu 4, ale myślę, że to minie z czasem. Ogólnie bardzo fajnie. Szczególnie podoba mi się zestopniowanie biegów. W GH 6 bieg wrzucałem okazjonalnie bo wymagał co namniej 120-130 km/h. Tutaj wykorzystuję cały czas 6 biegów i to mi się podoba - bardzo lubię ręczną skrzynię i każdy ruch dźwignią.

7. Światła - pięknie świecą ledy do dziennej jazdy, wreszcze jest użytek z czujnika zmierzchu no i automat do włączania długich działa idealnie. Niestety fabryczne ustawienie wysokości świateł pozostawiało dużo do życzenia i już to skorygowałem. Aha, skrętne soczewki też dają radę w GH miałem dodatkowe żarówki, które zapalały się przy do określonej prędkości, te nie skręcają jedynie gdy samochód stoi i to jest super.

8. Nawigacja - przesiadka z Naviexperta po kilku latach. Aktualizacja bezproblemowa, mapy dokładne, prowadzenie ok - wyślwietlacz mógłbybyć większy, ale da się przeżyć. Ogólnie jestem zadowolony. Język polski będzie, potwierdzone.

9. Audio/Radio/Bluetooh - zupełnie inaczej brzmiało Bose w GH - tam grał bardziej tył, głośnik basowy w kole zapasowym. Tu nacisk jest na przód, szczególnie głośniki pod szybą. Jeżeli chodzi o jakość dźwięku to nie narzekam, dla mnie gra ok. Radio bez zastrzeń, wszystko prosto i czytelnie, na plus w stosunku do GH to rozszerzony RDS. Mój smartphone (Sony Xperia Go) bez problemu synchronizuje się z systemem. Nie działają smsy, nie wiem czy powinny. Muza z USB też bez problemu poza zaczynaniem od początku po ponownym uruchomieniu silnika - ale wtedy szybko shuffle i następny utwór i jest ok.

10. Alarm/Centralny zamek/System bezkluczykowy - wszystko działa bez problemu, szczególnie podoba mi się otwieranie bagażnika w czasie kiedy samochód jest zamknięty. Nie dość, że nie muszę wyciągać kluczyka z kieszeni to po zamknięciu bagażnika alarm uzbraja się samodzielnie! Super sprawa! <spoko> Minusem jest brak opuszczania/podnoszenia szyb z pilota, ale z tego co mówił sprzedawca Mazda pracuje nad włączeniem tej opcji. W dostawianych alarmach np. SkyEnergi już to rozpracowali samodzielnie. Tu jest system fabryczny więc musi to potrwać. Ma też być automatyczne ryglowanie drzwi w czasie jazdy.

11. i-stop/i-eloop - każdy z systemów działa ok od momentu wyjazdu z salonu, i-stop zadziałał już 300 metrów od salonu na pierwszych światłach :) Zauważyłem też, że od czasu do czasu jak zadziała i-stop przestaje podpowiadać biegi, po następnym zadziałaniu już działa. Nie znalazłem na to reguły. Zgłoszę to.

12. Wyciszenie - poza szumami od strony kierowcy już od 70-80 km/h (od strony pasażera tego nie ma) uważam, że jest ciszej niż w GH. Tam miałem też opony bardzo głośnie, więc po przesiadce dla mnie jest cicho, do tego silnik jest cichszy i fajniej brzmi. Więc mam w tej chwili mieszane uczucia. Sprzedawca mi powiedział, że do 3 miesięcy od daty odbioru mają obowiązek usunięcia każdej niedogodności bez dyskusji z klientem. Ciekawe, nigdzie o tym nie słyszałem. Zobaczymy jak będzie w praktyce bo tego szumu nie podaruję. Jeżeli występowałoby to z dwóch stron to ok. Dla mnie jest to bardzo uciążliwe, demówką zrobiłem ponad 200 km i tego nie było. :arrow:

Jako ciekawostkę dodam, że moja żona za kierownicą jeździ bardzo rzadko - podczas powrotu z salonu zamieniliśmy się miejscami. Po paru km pytam jak (nie jeździła wcześniej GJ)? W odpowiedzi usłyszałem, że nie czuje różnicy a poprzednia lepiej przyspieszała :)
Mijały kolejne dziesiątki km a ona nie odpuszcza więc pytam się kiedy się przesiadamy? A ona, że na razie nie bo jej się coraz bardziej podoba. Odpuściła sobie po 50 km jak zrobiło się ciemno i za nisko świecące światła jej przeszkadzały :)
Teraz sama mi się za kierownicę ładuje na pytanie czy ma ochotę się przejechać :lol:

PostNapisane: Cz, 26 gru 2013, 21:45 
Amator
Od: 16.10.2013
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
tombien będę swoją szczegółowo oglądał w czasie odbioru po tym co piszesz.
Nie miałem styczności z GH nigdy ale skyactive-d wydaje mi się naprawdę cichy. Zrobiłem tym autem ok. 300km i pod tym względem mam naprawdę pozytywne odczucia.
Faktycznie ma być funkcja auto locking po ruszeniu?
Tej funkcji faktycznie brakuje szczególnie ze względu na niewygodny sposób umiejscowienia ryglowania zamka.
Żona juz narzeka ze znowu bedzie musiała się gimnastykować jak w EVO :lol: (jak wychodzę na chwile z auta a ona siedzi z dzieckiem zawsze nakazuje zamykać auto przy włączonym silniku)

PS.
aktualnie jeżdzę wypożyczonym 318xd(2013 f30)
Auto pali 7l przy podobnym stylu jazdy co M6 2,2d,a nie jedzie !
Za te pieniądze to naprawdę jest przesada. Osiągi na poziomie Nissana primery 1,9dci którego rownież uzytkuje a w zasadzie będę do momentu odbioru GJtki.

Ostatnio edytowano Cz, 26 gru 2013, 21:57 przez Bart1000, łącznie edytowano 1 raz

administrator
PostNapisane: Cz, 26 gru 2013, 21:53 
Weteran
Ma być blokowanie - pewnie za dużo słyszą narzekań. Sprawdzać trzeba dokładnie przy odbiorze bo różnie bywa.

Wysłane z mojego ST27i przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 27 gru 2013, 21:31 
tombien napisał(a):
Minusem jest brak opuszczania/podnoszenia szyb z pilota, ale z tego co mówił sprzedawca Mazda pracuje nad włączeniem tej opcji. W dostawianych alarmach np. SkyEnergi już to rozpracowali samodzielnie.

Można jakoś potwierdzić tę informację o " rozpracowaniu" alarmu w SkyEnergy ? Taki alarm właśnie posiadam i byłoby fajnie gdyby ta funkcja działała...

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Pt, 27 gru 2013, 21:53 
Weteran
Jeszcze uzupełnienie mojej opinii o GJ. Dobiłem prawie do 1000 km, dopiszę co mi się przypomniało.

1. Tempomat - mam ten zwykły czyli podobny do GH, jednak w GJ działa lepiej. Z tego wynalazku korzystam praktycznie ciągle więc szybko zauważyłem zmiany. Po pierwsze ustawienie jak i przerwanie działania nie objawia się szarpnięciem jak w GH, niezależnie czy się wyłącza się go hamulcem czy z przyciskiem, jest bardzo płynnie. Druga sprawa to nastawiona prędkość jest widoczna na wyświetlaczu co bardzo ułatwia sprawę, wiemy do jakej zadanej wcześniej prędkości samochód będzie równał. Trzecie zmiana, to utrzymywanie włączonego systemu nawet po wyłączeniu i włączeniu zapłonu/silnika, nie muszę za każdym razem uaktywaniać systemu, zatem wszystkie zmiany na plus.

2. Składanie elektryczne lusterek - mimo, że nie podoba mi się zbytnio pomysł sterowania składaniem ich za pomocą joystick'a służącego równocześnie do zmiany sterowania lewe/prawe to dźwięk silniczków wydawany przy składaniu/rozkładaniu lusterek jest o połowę cichszy i lepiej brzmi niż w GH.

Pisałem też o haczącej skrzyni biegów na 4 - im więcej km tym jest lepiej, tak jak myślałem. Korekta ustawiania fabrycznego świateł mijania jest niezbędna - dzisiaj byłem na stacji diagnostycznej - przyrząd potwierdził, że moja regulacja na ścianie została przeprowadzona prawidłowo :lol:

Do wad, które jeszcze są:
1. Szumy z okolic szyby drzwi kierowcy (u mnie tylko z nich)
2. Znikające podpowiadanie biegów po zadziałaniu i-stop

Reasumując - jestem w 95% procentach zadowolony z zakupu, wybranej wersji silnikowej i wyposażeniowej - udany kompromis finansowy oraz ekonomika zużycia paliwa zbliżona do GH z 2.0 diesel a o to mi głównie chodziło. Wynik po pierwszym tankowaniu w mojej stopce. Silniczek coraz bardziej mi pasuje teraz również przy dynamicznej jeździe. Zaczynam go kręcić coraz wyżej a to sprawia, że przestaje mi brakować diesla z GH przy przyspieszaniu/wyprzedzaniu. <spoko>

Matarez napisał(a):
Można jakoś potwierdzić tę informację o " rozpracowaniu" alarmu w SkyEnergy ? Taki alarm właśnie posiadam i byłoby fajnie gdyby ta funkcja działała...

Napisałem to co mówił mi sprzedawca - możesz to potwierdzić w Voyager Club w Poznaniu.

PostNapisane: So, 28 gru 2013, 11:51 
Amator
tombien napisał(a):
Korekta ustawiania fabrycznego świateł mijania jest niezbędna - dzisiaj byłem na stacji diagnostycznej - przyrząd potwierdził, że moja regulacja na ścianie została przeprowadzona prawidłowo :lol:

Jak to zrobiłeś ? Możesz podpowiedzieć gdzie "kręcić" ?

PostNapisane: So, 28 gru 2013, 12:00 
proszę viewtopic.php?p=30508#p30508 :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 31 gru 2013, 16:02 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
newiem czy tutaj juz cosz takie macie http://forum.mazda6club.com/mazda-6-3rd ... kshop.html

administrator
PostNapisane: Wt, 31 gru 2013, 17:35 
Weteran
mirecsk38 - szkoda, że ta serwisówka jest dla 2.5 :wink:
Większość z tu obecnych się ucieszy <spoko>

PostNapisane: Wt, 31 gru 2013, 18:45 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
tombien : a jesce dla USA :-) Ale duzo jest spolnego

PostNapisane: Wt, 31 gru 2013, 18:46 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Nooo, np. znaczek na masce :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Cz, 2 sty 2014, 01:30 
Świeżak
Od: 10.12.2013
Pozwolę sobie przedstawić moją opinię po 1000 km, z ewentualnymi porównaniami do Hondy Type S VII generacji, którą poruszałem się wcześniej.

Mazda 6 2.0 165 KM MT

Przy opisie skorzystam z szablonu skopiowanego z wcześniejszego posta.

1. Silnik - Mniejsza pojemność i moc niż w Accordzie, ale tragedii niema. Na razie jeszcze go oszczędzam, ale zaczynam już coraz lepiej go czuć i mocniej cisnąć. Trzymając się podpowiedzi producenta co do zmiany biegów jedzie strasznie mułowato, lepiej więc samemu decydować o momencie zmiany biegów i najlepiej w ogóle tam nie zaglądać ;). Spalanie rewelacja. Na stałej trasie którą pokonuję prawie codziennie spalanie mniejsze o 2 litry niż w Accordzie. Myślę że z czasem ta różnica jeszcze się powiększy odrobinę.

2. Zawieszenie - jest ok, żadnych uwag. W Accordzie było jeszcze twardsze, więc teraz większy komfort.

3. Wygląd zewnętrzny - podoba mi się, zwraca uwagę. Troszkę odbiega od obecnie produkowanych aut :) W porównaniu do nowego Accorda 2014 to niebo a ziemia.

4. Wygląd wewnętrzny - od razu mi się rzuciła w oko mniejsza kierownica. Półeczka przy nawigacji trochę zbędna, prawdopodobnie chodzi o widoczność. Wydaje mi się że gdyby nie było zagłębienia wyglądałoby trochę lepiej. Sama nawigacja skoro jest dotykowa i jest sterowanie przy schowku na napoje mogłaby nie mieść przycisków i w zamian większy wyświetlacz. Podłokietnik mógłby być troszkę dłuższy, co prawda jest przesuwany ale gdyby był dłuższy mógłby być stały. Minusem są też otwory po zamknięciu w schowku na napoje. Zegary ok. w kompie brakuje mi tylko czasu jazdy od momentu włączenia silnika.
Przed zakupem bałem się trochę tej bordowej listwy ale jest ok. Elementy wykończone na wysoki połysk mogą być narażone na zarysowania, zobaczymy w praniu jak to będzie.
Z pozostałych drobnych uwag: troszkę dziwny sposób blokady drzwi od środka, sposób składania lusterek oraz brak podświetlenia wszystkich funkcji na drzwiach kierowcy. Nieustające piszczenie w przypadku niezapięcia pasa przez pasażera (da się to gdzieś wyłączyć? ;) ). Gaśnica obowiązkowo powędrowała do bagażnika (przy tym uchwycie nogawki spodni pasażera zagrożone :) ). Listwy na progach powinny być w standardzie, przy dzieciach z lakierem w tym miejscu będzie krucho ;). Ogólnie wnętrze jest przyjemne, ale w Accordzie wydaje mi się że było bardziej ergonomiczne i przytulniejsze.

5. Układ kierowniczy - w porządku, brak uwag. No może zaskakujące jest dla mnie wyraźne dobicie przy maksymalnym skręcie.

6. Skrzynia biegów - Biegi od 1 do 4 wchodzą bardzo dobrze. 5 i 6 trochę za daleko w prawo. Przy lekkim muskaniu gazu czuć takie dziwne drgania gałki zmiany biegów. Tu Accord jednak wygrywa, tam skrzynia pracowała jak marzenie i wydawało się że jest kompletnie odseparowana od silnika.

7. Światła - Ledy super, w Accordzie brak, dopiero wprowadzili w nowym modelu 2014 roku. Ksenony ok. zasięg, widoczność ok. System zmiany świateł fajny bajer ale nie działa idealnie, zdarza się że kierowca mrugnie z naprzeciwka. Poza tym pojawiają się problemy z kamerą (parowanie, itd.) - wtedy trzeba pilnować zmiany samemu. Na parowanie kamerki dobrym sposobem byłoby stałe lekkie podgrzewanie tego obszaru szyby. Problem pojawia się również w momencie mijania się na zakręcie zwłaszcza w lesie - kamera nie wyłapie na czas świateł pomiędzy drzewami samochodu jadącego z przeciwka. Gasnące ledy przy zaciągniętym ręcznym - chyba lepiej jak świeciły by się cały czas. Na światłach może to budzić lekkie zdziwienie kierowców ;). No i migacze w lusterkach mogłyby być troszkę większe.

8. Nawigacja - W Accordzie była raczkująca, dopiero po kolejnych aktualizacjach można było z niej korzystać przyzwoicie. Za mało z niej korzystam aby coś więcej napisać o trafności wybierania optymalnej trasy i czy nie prowadzi w krzaki. Fajne jest konfigurowanie (pobieranie kolejnych wtyczek - POI, fotoradary, głosy, itd.).

9. Audio/Radio/Bluetooth - Jakość ok, co dziwniejsze wydaje mi się że jakość radia jest lepsza niż przy MP3 z USB (może ca cicho słuchałem). Jakości CD jeszcze nie testowałem. W Accordzie brak MP3 :(. Duży skok dla mnie przy Bluetooth - książka, możliwość wysłania wiadomości SMS, tego też w Accordzie nie było (tylko sterowanie głosowe, bez wyboru na ekranie nawigacji). Niestety trochę wkurzające jest to że trzeba wywalić wszystkie numery kierunkowe z książki w telefonie, w przeciwnym wypadku nie działa redial i identyfikacja rozmówcy. Poza tym przy próbie rediala lub wybraniu numeru z listy ostatnio wybieranych zmienia się również na niewłaściwą lista ostatnio wybieranych numerów w telefonie (sic!) i pozostaje już wtedy tylko wybór z książki. Tylko co w przypadku wyjazdu za granicę :( albo rozmów międzynarodowych.
W przypadku słuchania MP3 przez USB brak zapamiętania ostatnio odgrywanego utworu, zawsze od początku i wydaje mi się że nawet szuflowanie idzie dokładnie tak samo (mam nadzieję że to przypadek bo to już by było chore).

10. Alarm/Centralny zamek/System bez kluczykowy - ok

11. i-stop/i-eloop - u mnie również zadziałał na pierwszych światłach po wyjeździe z salonu. Do tego systemu byłem nastawiony najbardziej sceptycznie. Ale jak już jest no to korzystam, dobrze że można sobie przynajmniej decydować kiedy ma zadziałać. Na szczęście większość skrzyżowań we Wrocku ma już liczniki do zmiany świateł, więc wiadomo ile będzie trwał postój i czy warto pozwolić mu się wyłączyć.
Ostatnio dwa razy mi się zdarzyło że włączył się silnik ponownie sam 5 sekund przed zmianą świateł. W sumie super jakby kamerka obserwowała licznik :) ale niestety prawdopodobnie temperatura w aucie spadła poniżej dopuszczalnego minimum dla klimy i silnik się odpalił żeby podgrzać. Ten system powstał chyba żeby spełnić przyszłe wymagania co do emisji spalin bo ekonomii tu nie widzę. Co z tego że zaoszczędzimy na paliwie jak później tą kasę trzeba wydać przy wymianie akumulatora, który jest nietypowy. Różnica jest taka że kasa nie idzie do koncernów naftowych tylko do producenta akumulatora ;). Poza tym pytanie jak inne elementy to zniosą - trudno przewidzieć. Swoją drogą w Accordzie największy minus to właśnie akumulator - jest bardzo małej pojemności, padł po 4 latach.

12. Wyciszenie - do 120km/h jest cicho, nawet na zimówkach co mnie zaskoczyło na plus, ciszej niż w Accordzie. Powyżej 120km/h już tak super nie jest, ale ok. Ważne żeby włączyć w ustawieniach radia zmianę automatyczną poziomu głośności w zależności od hałasu wewnątrz. Szum powietrza od strony kierowcy słyszalny. Wg mnie winne są lusterka. W trakcie składania podczas jazdy szum znika na chwilę gdy lusterka są mniej więcej w połowie składania.

13. Nadwodzie - Największy minus to lusterka, jak dla mnie za daleko przesunięte w kierunku tyłu auta, przez co cierpi widoczność i prawdopodobnie są przyczyną słyszalnych szumów powietrza przy większych prędkościach.
Drugi minus to próg przy bagażniku (sedan). Wg mnie zbędny, bardzo szybko się brudzi i równie szybko się pewnie porysuje. Staram się go przykrywać przy wkładaniu do bagażnika czegokolwiek ale pewnie kiedyś zapomnę. No i niestety przy wkładaniu czegoś głębiej do bagażnika spodnie na bank do prania, zwłaszcza zimą ;)

14. Inne - Lekko jestem zdziwiony brakiem koła zapasowego/dojazdowego - rozumiem że awaria i dzwonimy. W sumie niezłe są warunki Mazda Assistance przez pierwsze 3 lata. Można w sumie sobie podarować dodatkowe przy ubezpieczeniu. Jednak najbardziej mnie dziwi brak klucza do kół, co w przypadku np. poluzowania śrub na felgach aluminiowych co nieraz się zdarza, zwłaszcza po wymianie sezonowej. Kilka razy mi się coś takiego zdarzyło, i wtedy co dzwonić na assistance z taką pierdółką czy jechać dalej z duszą na ramieniu.

Większość opisanych wyżej uwag niema dużego znaczenia, można się przyzwyczaić. Niektóre pewnie zostaną usunięte z czasem.
Ogólnie z zakupu jestem zadowolony. Nawet wstając rano cieszę się że pojedziemy sobie razem do pracy :) a już dawno tak nie miałem ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 141  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1