Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 10:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 13 lip 2016, 23:27 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
No i zaczęło się. Jakiś czas temu w przedliftowej GJ ojca wymieniono moduł BT, bo znudziło mu się słuchanie z każdym uruchomieniem auta tego samego utworu i granie w loterię pt. połączy się czy się nie połączy z telefonem. Nijako przy okazji dostał oczywiście jako extra bonus w postaci gasnącego w losowo wybranych momentach ekranu. Może nawet nie losowo, bo najczęściej złośliwie przed skrzyżowaniem na nieznanej trasie lub podczas parkowania w ciasnym miejscu. Dziś odstawiłem jego auto do serwisu, bo do MMPol dal zielone światło do wymiany zacinającego się przy składaniu lusterka. Przy okazji mieli się przyjrzeć problemowi z ekranem nawigacji.
Lusterko wymienili i ten problem jak na razie się skończył. NB1 elegancko się zachował, bo zaprzeczając prawu Murphy’ego, ładnie w serwisie w pewnym momencie zgasł, udowadniając serwisantowi, że faktycznie coś jest nie hallo. W nagrodę system dostał kurację w postaci resetu i uprgade'u oprogramowania i miało być cacy. I było przez jakieś 30km. Potem wróciło do normy. No prawie do normy, bo oprócz czarnego ekranu doszedł jeszcze niebieski. pewnie po to, żeby nie było smutno i monotonnie... Coś mi się widzi, że jak za kilka dni zadzwonią z pytaniem, czy jesteśmy zadowoleni z serwisu, to usłyszą kilka ciepłych słów.
Wkurzające jest również to, że pracownicy serwisu traktują tego typu rzeczy jako coś niezwykłego. Na moją argumentację, że problem z gasnącym ekranem NB1 po wymianie modułu BT nie jest odosobnionym przypadkiem i że na forum takie sytuacje się powtarzają, usłyszałem tekst: na forach ludzie różne rzeczy wypisują. I wypowiedziane to w takim kontekście, jakbyśmy zajmowali się tutaj twórczością science fiction a nie wymianą własnych doświadczeń z naszymi autami.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 14 lip 2016, 08:21 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Upgrade softu nic nie da na stałe - muszą wymienić jednostkę. U mnie dopiero po wymianie jednostki jest tak jak powinno być - muzyka gra od razu, telefon łączy się od razu i nie ściąga kontaktów, żadnych zwiech typu usb error, etc.

PostNapisane: Cz, 14 lip 2016, 09:28 
Bywalec
Ja to wiem, ale przetłumacz to serwisowi, że na podstawie iluś tu opisanych przypadków, upgrade softu jest jak leczenie złamania plastrem. Na razie mieli szansę, może zrobili to co przewiduje procedura serwisowa, ale dalej niech nie strugają głupa i wezmą to na przysłowiową klatę, że jest coś na amen zwalone i wgrywanie kolejnego softu tego nie naprawia. Na obecnym etapie oczekuję, że za moment zaproszą mnie na wymianę już konkretnie całości, a nie na kolejne sprawdzenie. Bo sprawdzać to oni mieli okazję wczoraj.
I jeszcze to podejście, że wymyślamy tutaj nie wiadomo jakie historie z sufitu wzięte. Napisałem do MMPol na FB, zobaczymy jak się ustosunkują do tego wszystkiego.

PostNapisane: Cz, 14 lip 2016, 10:16 
Stały bywalec
Od: 17.08.2014
Region: warmińsko-mazurski
Jakbym czytał o olsztyńskim ASO... Problemy oklepane do bólu na forum (NB1, lusterka, etc) tam okazywały się jednostkowym przypadkiem. Nikt nic nie wie, nie słyszy, nie widzi. A ja muszę udowadniać, że nie jestem wielbłądem :mad:

administrator
PostNapisane: Cz, 14 lip 2016, 10:25 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
shutter - do NB1 nie ma czegoś takiego jak upgrade softu przez ASO. Może to zrobić tylko producent czyli Sanyo a wiąże się to z wymianą stacji na inną. Mało uważnie czytasz wątki na forum, bo nawet piszesz w innym niż związany z tematem bezpośrednio.

PostNapisane: Cz, 14 lip 2016, 11:03 
Stały bywalec
Od: 09.09.2014
Rok produkcji: inny
Czy u kogoś z Was pojawił się kłopot drżącego lusterka wstecznego, wewnętrznego?

Zauważyłem ostatnio, że przy prędkościach autostradowych, pokonywanych na autostradzie wsteczne lusterko drży jak w Polonezie. A jeszcze jak jest włączone radio z podbitymi basami - dość głośno, bo przy 130 km/h inaczej nic nie słychać :-P to tyłu nie widać.

I druga sprawa. Rozszczelniła mi się lewa, klapowa część tylnej lampy (ta ze światłem cofania). Po ostatnich deszczach i wycieczce, w całości przejechanej w deszczu, mam rosę wewnątrz...

PostNapisane: Cz, 14 lip 2016, 11:18 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
Mi właśnie wymieniają serwo w prawym lusterku. Usterkę zgłosiłem mailowo ze zdjęciami i choć dziś akurat otwiera się normalnie (czasem muszę otwierać na kilka razy, a czasem nawet wypychać ręcznie) bez żadnego problemu uznano moje roszczenie gwarancyjne. ;-)

PostNapisane: Cz, 14 lip 2016, 11:27 
Bywalec
Od: 09.08.2014
tombien napisał(a):
shutter - do NB1 nie ma czegoś takiego jak upgrade softu przez ASO. Może to zrobić tylko producent czyli Sanyo a wiąże się to z wymianą stacji na inną. Mało uważnie czytasz wątki na forum, bo nawet piszesz w innym niż związany z tematem bezpośrednio.

Chyba nie do końca jest tak jak napisałeś. Pierwszy upgrade miałem robiony właśnie w ASO - pewnie w ograniczonym zakresie. Wydaje mi się też, że stacja aktualizowała się przez SD w jakimś zakresie?

Dopiero drugi czyli wymontowanie stacji i wysłanie jej do producenta jest poza Mazdą.

PostNapisane: Cz, 14 lip 2016, 11:32 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Matys napisał(a):
Czy u kogoś z Was pojawił się kłopot drżącego lusterka wstecznego, wewnętrznego?

Tak, ja to miałem. Przy okazji wizyty w ASO poprosiłem o poprawę. Coś pewnie dokręcili i od roku albo więcej nie ma problemu.

Pewnie można to samemu zrobić w 5 minut...

PostNapisane: Cz, 14 lip 2016, 12:41 
Bywalec
tombien napisał(a):

Czytam uważnie i wcale mnie nie zaskoczył efekt "naprawy". Informacji o upgrade softu nie wymyśliłem sobie, tylko ją dostałem odbierając auto - a czy faktycznie coś zrobili czy była to ściema, to już inna sprawa. Wkurza mnie głównie sposób postępowania ASO i jak ktoś przed chwilą tutaj napisał a'propo lusterek, konieczność udowadniania, że nie jesteś wielbłądem. I z tego powodu piszę tutaj, a nie w temacie o NB1.

PostNapisane: So, 16 lip 2016, 08:44 
Wtajemniczony
Od: 16.12.2015
A wymieniali Ci stację multimedialną? Wydaje się że w większości przypadków przy wymianie BT wymieniali stację multimedialną. Jak Ci ściąga za każdym razem książkę tel po podłączeniu telefonu to jedź ponarzekaj i wymienią Ci całą stację i soft będziesz miał na pewno nowy :)

PostNapisane: So, 16 lip 2016, 20:35 
Bywalec
Odtwarzanie muzyki i współpraca z telefonem po wymianie modułu BT jest bez zarzutu. Serwis mi odpisał, że analizują mój jak to nazwali "odosobniony" przypadek. MMPol też już powiadomiony via FB. Zobaczymy co nowego wymyślą.

PostNapisane: Pn, 8 sie 2016, 11:03 
Bywalec
Od: 24.11.2015
Region: śląski
coolik napisał(a):
..... Jak Ci ściąga za każdym razem książkę tel po podłączeniu telefonu to jedź ponarzekaj .....)

A nie powinien? mi działa dobrze ale za każdym razem ładuje kontakty na nowo.

PostNapisane: Pn, 8 sie 2016, 11:31 
Wtajemniczony
Od: 16.12.2015
A ja nie jestem inżynierem Mazdy, żeby stwierdzać czy powinien czy nie. Mi to przeszkadzało, bo nie chciałem czekać 3 min za każdym razem aż tel. będzie gotowy do użycia, więc teraz mogę to wyłączyć. Nie zmieniam kontaktów 2 razy dziennie, więc dla mnie była to strata czasu.
BTW: Mówię o NB1, nie wiem jak to wygląda w MZD Connect.

PostNapisane: N, 21 sie 2016, 15:39 
Wtajemniczony
Od: 21.12.2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
Czesc

Miałem ten sam problem, ściąganie kontaktów za każdym podłączeniem telefonu, muzyka grała zawsze z USB od pierwszego utworu pendriva.
Dostawałem szału ale z tego co pamiętam na to jest jakas akcja serwisowa, facet w serwisie poszukał i jest jakiś przedział VINów które kwalifikuje cały system NB1 do wymiany.
Generalnie w menu NB1 jest taka opcja "Download Phonebook" albo coś takiego i ja to miałem zaznaczone i nie miałem możliwości zmiany. To kwalifikowało do wymiany całego NB1.

Pzdr
mHuba

PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 17:50 
Nowicjusz
Od: 22.10.2015
Witam, nie mogę doszukać sie wątku o luszczacym sie lakierze z felg 19 satin. Czy ktos ogarniał to przez mmpol? Ile trwała taka procedura. U mnie szybko postępuje choroba
Pierwsze zdjęcie i po 2 tyg kolejne ...ObrazekObrazekObrazek

Ja dzis dostałem odp ze w listopadzie bedą dla mnie felgi na wymianę. No comments...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 19:12 
Nałogowiec
Od: 17.03.2016
Nie wiem czy był cały wątek na ten temat, ale tak już temat był przerabiany. I była jakaś wadliwa seria tych felg. O ile się nie mylę reklamacje przez dealera.
Zamiast przez gwarancję zgłoś to przez rekojmie, wtedy będą terminy prawne narzucone.

Ostatnio edytowano Pn, 22 sie 2016, 19:14 przez szuki, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 19:14 
Nowicjusz
Przez dealera tylko dealer czeka na odpowiedz z mmpol czy uwzględnia. Stara seria? To samochód z połowy 2015...

PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 19:22 
Kolega miał taki sam problem w Maździe 3 - wymiana na nowe bez gadania.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 19:24 
Nowicjusz
Oni sie nie bronią przed wymiana tylko termin połowa listopada mnie powaliła. Jak bym chciał kupić takie felgi pewnie na jutro by były ...

PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 19:35 
To w takim razie powiedz im, że nowe felgi chcesz na wiosnę a wtedy oddasz im stare, zniszczone przez sól :>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 22:10 
Bywalec
Od: 13.12.2014
Region: śląski
U mnie wyglada to duzo bardziej drastycznie. Na wymiane czekalem grubo ponad 3miesiace. Wymieniono mi tylko dwie felgi. Pozostałych nie wymienią ponieważ są uszkodzone( 1cm uszkodzony rant).Mimo ze to drobne uszkodzenie nie miało wpływu na powstałą wadę fabryczna to serwis nie chce przyjąć mojego zgłoszenia . MMPL odmawia wymiany. Felga powinna być w nienaruszonym stanie by można było ją zgłosić do gwarancji.

Ręce mi opadają .... Nie wiem co robić

PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 22:24 
Nałogowiec
SEBOO Chyba jedyne co możesz to powołać własnego rzeczoznawcę. Wysłać do sprzedawcy pismo przedsądowę żądając wymiany na produkt wolny od wad fabrycznych i jeśli się nie uda pozwać do sądu. Masz samochód z 2015, więc gwarancja gwarancją i mają do odmowy prawo, ale rękojmia rękojmią i tu prawo jest po twojej stronie.
A tak bardziej rzetelnie iść do rzecznika praw konsumentów. Przynajmniej ja od niego bym zaczał.

PostNapisane: Pn, 22 sie 2016, 23:48 
Nowicjusz
Rzecznik to tylko jeśli kupiłeś prywatnie. Jak na fakturę to lipa. Moje felgi sa w idealnym stanie. Mazda doskonale zna ten problem i nie bardzo rozumiem dlaczego sie tak migają zwalając na obicie rantu.

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 09:13 
Jeżeli obicie rantu nastąpiło z Twojej winy to d.pa :| Wg mnie nie przeskoczysz tego... :sad:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 09:30 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Ale przecież daniel81 nie reklamuje felg ze względu na "obicie rantu" tylko z powodu wady, jaką jest łuszczący się lakier na felgach.
Moim zdaniem nie mają prawa odmówić wymiany a w sądzie MMPol przegra sprawę i poniesie dodatkowe koszty (sądowe, kancelarii prawnej, jeśli taką wynajmie, rzeczoznawców i inne poniesione przez Ciebie, trzeba je jedynie dokumentować). Wydaje mi się również, że gdy udowodnisz iż samochód był Ci niezbędny do wykonywania pracy to nie chcąc pogarszać obecnego stanu felg (wykonaj fotki) możesz zakupić na koszt MMPolu zastępcze felgi i spokojnie je używać.
Oczywiście to wymaga zachodu, zdrowia i cierpliwości.

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 10:04 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Matarez napisał(a):
Jeżeli obicie rantu nastąpiło z Twojej winy to d.pa :| Wg mnie nie przeskoczysz tego... :sad:

Co ma do rzeczy uszkodzenie rantu względem złego malowania felgi ?
Wytłumacz mi ...

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 10:07 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Region: zagranica
mysle ze chodzi o to, ze vymiana kus za kus moze byt tylko , jak przedmiot nie jest uszkodzony. Ale mysle ze jak nic inne, to ma prawo na to, ze by mu ta felke naprawili, nanowo nalozili lakier

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 10:10 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
KAŻDA felga używana , to używana .
Rysy się znajdzie , połysk nie ten co w nowej ...
jest przysłowie ... Jak chcesz psa uderzyć, to kij się zawsze znajdzie. I o to tu raczej chodzi.
Ja bym im powiedział , żeby zbilansowali koszt naprawy rantu z ceną nowej felgi i już :P

PostNapisane: Wt, 23 sie 2016, 10:13 
Nałogowiec
Na gwarancji mogą wszystko co chcą. Jeśli mówią, że nie przyjmą uszkodzonej i mają to w regulaminie. To koniec i kropka. Wciąż rekojmię masz i tutaj od sprzedawcy nie od MMPol bo to nie ma dla nikogo znaczenia. Sprzedawca -> dealer ci sprzedał możesz wymagać naprawy/wymiany/zwrotu kasy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 860 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1