Teraz jest Pt, 29 maja 2020, 15:29

Strefa czasowa: UTC + 1



 
 


Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 6 paź 2013, 07:49 
Wstydliwy
Offline
Od: 18.01.2013
Posty: 6
Hej panowie a czy ktoś przerabial deaktywacje swiatel w mazdzie 6 z roku 2011/2012.Podobno można przeprogramować ale serwisy wzruszają ramionami.Moje pytanie brzmi czy ktoś pröbowal inny sterownik zamontować bo podobno to tez jest przypisane w komputerze.Dziekuje za wszelkie rady POZDRAWIAM :)


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 22:29 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 10.04.2015
Posty: 12
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Czy jest możliwe, że w polifcie moduł świateł jest umieszczony w innym miejscu?
U mnie w pokazanym miejscu idzie tylko wiązka przewodów od m.in. panelu klimy, grzanych dup itd.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 04:30 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 25.03.2015
Posty: 630
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Czytałem gdzieś że w po liftach z opcją świateł auto NIE MA tego modułu o którym mowa, jest zato jakiś "moduł" zbiorczy, czyli jest problem ze światłami DRL ale najlepiej zapytaj w serwisie mazdy


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 06:06 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1412
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
jozekmarek, tak, w poliftach nie ma tak łatwo. Nie da się przerobić świateł modyfikując lub wymieniając moduł.
Co więcej, gdy pytałem o zmianę świateł w ASO to pan nie miał pojęcia jak to się robi. Sprawdzali, czy zmienia się to IDSem, czy jak, ale nic nie znaleźli. Totalna porażka. Tak więc nie zrażaj się, gdy ASO odeśle cię z kwitkiem, tylko jedź do innego.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 09:29 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 341
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
Panowie z wersjami poliftowymi - drążcie temat i ciśnijcie ASO. Ja miałem to samo w 3 MPS, tzn nie to samo bo akurat chciałem włączyć światła ale logika ta sama - modułu brak tylko ustawienie w jakimś ogólnym kompie. Podpięcie IDS'a w pierwszym lepszym ASO i odpowiedź, że się nie da - nie ma takiej opcji, nie odpuściłem, bo wyczytałem na ms, że jednej osobie taką akcje zrobili w jakimś ASO we Wrocławiu. Pojechałem to innego, bardziej "prestiżowego" ASO i też dostałem info, że się nie da. Poprosiłem ich zatem aby skonsultowali z MMP bo ja wiem, że można tak zrobić. Miałem to szczęście, że akurat 2 mechaników było tego dnia na szkoleniu w mazdzie więc szybki telefon i mieli się dowiedzieć. Po tygodniu zostałem zaproszony na włączenie świateł i za niespełna 100 zł + około 20 minut temat został załatwiony. Mogę zatem potwierdzić, że jakieś ASO we Wrocławiu i ASO Goworowski w Gdańsku potrafią włączyć/wyłączyć światła w wersji poliftowej co prawda w 3 BL, ale moim zdanie procedura w 6 GH powinna być taka sama.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 09:31 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 10.04.2015
Posty: 12
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Ja co prawda nie mam trybu skandynawskiego, ale chciałem założyć moduł 30% mocy świateł drogowych jako DRL. Mam czujnik zmierzchu a nie lubię dokładać dodatkowych lamp do serii :)
Chcę również uniknąć montażu modułu DRL pod maską, dlatego chciałem wpiąć się przy module świateł.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 12:21 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 24.04.2013
Posty: 1412
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Marrud, dzięki za info. Z tego co pamiętam, to ktoś u nas na forum wyłączył w polifcie światła skandynawskie w ASO, ale już nie pamiętam kto i w jakim ASO, ale jak widać jest to możliwe.

_________________
Nie przejmuj się porażkami, przejmuj się szansami, które tracisz, jeśli nie próbujesz.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 12:59 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 341
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
jozekmarek napisał(a):
dlatego chciałem wpiąć się przy module świateł.

Ja co prawda nie mam trybu skandynawskiego, ale chciałem założyć moduł 30% mocy świateł drogowych jako DRL. Mam czujnik zmierzchu a nie lubię dokładać dodatkowych lamp do serii :)Chcę również uniknąć montażu modułu DRL pod maską, dlatego chciałem wpiąć się przy module świateł.


To u Ciebie może być grubszy temat. A czy taki moduł nie będzie miał wpływu czytaj nie skróci żywotności żarówek bo zakładam, że nie masz ksenonów gdyż z nimi byłoby więcej zabawy o ile w ogóle byłoby to możliwe.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 13:15 
Avatar użytkownika
Wstydliwy
Offline
Od: 10.04.2015
Posty: 12
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: mazowiecki
Nie wydaje mi się, żeby to była skomplikowana operacja.
W każdym bądź razie jak zakończy się sukcesem to pochwalę się jak to wygląda ;)
Mam jeszcze jeden pomysł, żeby przy manetce wpiąć się w instalację.

Xenonów niestety nie mam. Żywotność żarówek podobno nawet wydłuża się, bo nie są tak obciążone - tak przynajmniej piszą Ci którzy takie moduły sprzedają.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 sie 2016, 09:20 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 17.08.2016
Posty: 62
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: kujawsko-pomorski
Witajcie,

Szukam pomocy a może uporządkowania informacji które znajdują się w tym wątku(trochę bałagan).
Posiadam M6 GH po lifcie 2011 benzyna 155ps kupiony salon PL, bezwypadek itp. Posiadam czujnik zmierzchu opcję świateł Auto oraz OFF gdzie światła palą się cały czas na każdej pozycji - różnica jaką zauważałem to włączające się podświetlenie deski .
Chciałem zamontować DRL lecz facet z warsztatu powiedział, że w tym przypadku to niemożliwe -słynne już wg. niego światła skandynawskie. Dzwonię do ASO Mazda Bydgoszcz mówię o problemie świateł serwis :arrow: :arrow: :arrow: szok ich dopadł. Pytania czy auto import czy możne po dzwonie itp. Powiedział, że mam podjechać bo sam nie wierzy.
Co w moim przypadku da się wykonać aby DRL założyć (zgodnie z prawem czyli DRL świeci biksenon nie świeci i na odwrót).
Czy jest to kwestia podpięcia pod kompa i jakieś deaktywacji czy wymiana części/modułu. jesli modułu to prosze o symbol.
Czy ktoś w ASO załatwił ten temat po podpięciu do kompa ?

Jeśli problem został tu rozwiązany i się sprawdziło a tego nie doczytałem - przepraszam za posta prosząc o podesłanie konkretu.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 sie 2016, 09:22 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Moduły do świateł są w przedliftach, w poliftach nie ma. Jest możliwość wyłączenia świateł skandynawskich poprzez IDS, tyle że większość ASO nie wie, nie umie. Marrud w swojej trójce przerabiał ten temat.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 sie 2016, 09:57 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 17.08.2016
Posty: 62
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: kujawsko-pomorski
Chyba coś jest w tym co piszesz... zadzwoniłem do innego Aso oraz do serwisu który w Bydgoszczy miał autoryzację Mazdy przed powstaniem ASO i dostałem informację, że w tym modelu po lifcie tak jest, było, i musi być oraz, że to jest nie do zmiany. <niewiem> <niewiem> <niewiem>


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 31 sie 2016, 10:26 
Avatar użytkownika
Bywalec
Offline
Od: 02.01.2014
Posty: 341
Rok produkcji: 2011
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.3 MZR DISI Turbo (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: MPS
Region: mazowiecki
Ciśnij lokalne ASO niech się nauczą chyba, że masz blisko do Gdańska. Ci w Gdańsku mieli sobie zachować tą procedurę włączenia na przyszłość.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 17:46 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 17.08.2016
Posty: 62
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: kujawsko-pomorski
Byłem w Aso Bydgoszcz i goście byli zdziwieni ze na auto światła palą sie cały czas i, że 0 to nie zero.
Zaproponowali podłączenie pod kompa w cenie 239pln brutto i sprawdzenie ale jak sami stwierdzi raczej nic z tego nie bedzie.
Chyba daje sobie spokój z ta deaktywacja i montażem DRL.
Jeśli bedzie ktoś na forum komu uda sie to w polifcie wykonać chętnie wezmę namiary do sprawdzonego warsztatu/Aso.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 18:44 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 13.08.2015
Posty: 1157
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: śląski
Fajne to ASO. Strach by tam było samochód zostawić. Jak oni nic nie wiedzą o światłach skandynawskich. Masakra. Fachowcy :x

_________________
Ruch Chorzów - Legenda bez końca, nigdy nie zginie.


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 5 wrz 2016, 21:32 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 17.08.2016
Posty: 62
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: kujawsko-pomorski
Oczywiście opłata za podłączenie płatna niezależnie czy z efektem czy bez a z rozmowy dało sie wyczuć ze czarna magia. Wspominali tylko, że w GJ "auto to auto" :|


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 14 wrz 2016, 23:00 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1696
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Czy w poliftowej wersji jest mozliwosc wylaczenia trybu skandynawskiego za pomoca IDS lub cos podobnego?

LG G2 mini

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 15 wrz 2016, 07:10 
Avatar użytkownika
Fanatyk
Offline
Od: 08.04.2013
Posty: 3285
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: mazowiecki
Odpowiedź masz kilka postów wyżej.

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Cz, 15 wrz 2016, 10:02 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1696
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Ok widzę, że w Gdańsku niby chłopaki ogarniają.

Rozumiem, że po wyłączeniu trybu skandynawskiego
- 0 światła nie świecą wcale
- AUTO - światła załączają się tylko o zmroku/nocy
- Postojówki
- Mijania

Zgadza się?

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Cz, 15 wrz 2016, 10:06 
Avatar użytkownika
Prawie fanatyk
Offline
Od: 17.12.2012
Posty: 1966
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Top
Region: śląski
Tak powinno być.

_________________
GHObrazek
BJObrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: N, 18 wrz 2016, 08:14 
Avatar użytkownika
Amator
Offline
Od: 17.08.2016
Posty: 62
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: kujawsko-pomorski
maciekelga napisał(a):
Ok widzę, że w Gdańsku niby chłopaki ogarniają.

Rozumiem, że po wyłączeniu trybu skandynawskiego
- 0 światła nie świecą wcale
- AUTO - światła załączają się tylko o zmroku/nocy
- Postojówki
- Mijania

Zgadza się?

Bedziesz jechał lub dzwonił do Aso Gdańsk w temacie świateł skandynawskich i ich deaktywacji ? Daj znać co udało sie ustalić


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: N, 18 wrz 2016, 08:46 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1696
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Myślę, że tak:-) dam znać.

LG G2 mini

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Śr, 28 wrz 2016, 21:14 
Avatar użytkownika
Nowicjusz
Offline
Od: 06.07.2015
Posty: 59
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
No co się tam dzieje?

_________________
Ten co wyprzedza prawą stroną


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Śr, 28 wrz 2016, 21:47 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1696
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Ja na razie nic, nie mogę się zebrać żeby jechać do ASO - zawsze coś innego, nie na rękę:)

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 08:30 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1696
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Dzwoniłem dziś do ASO Goworowski Gdańsk z zapytanie czy da się wyłączyć tryb skandynawski. Pan potwierdził, że w polifcie GH powinna być taka funkcja dostępna, koszt to 150zł.
Mam zamiar wybrać się w przyszłym tygodniu.

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 10:40 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 04.11.2014
Posty: 751
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Podobno tak w polifcie podpięciem pod komputer można wyłączyć, też gdzieś o tym czytałem...

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

_________________
Obrazek


 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 16:12 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 28.03.2015
Posty: 503
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: lubelski
chętnie mogę sprawdzić lecz muszę miec jakaś M6 GH po FL


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 16:43 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1696
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Szkoda, że mieszkamy daleko od siebie raczej, skąd jesteś?


LG G2 mini

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 21:05 
Avatar użytkownika
Stały bywalec
Offline
Od: 28.03.2015
Posty: 503
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
LPG: Tak
Region: lubelski
Lublin


 Zobacz profil  
Cytuj  

moderator
PostNapisane: Pn, 13 lut 2017, 22:27 
Avatar użytkownika
Nałogowiec
Offline
Od: 05.08.2016
Posty: 1696
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
No trochę daleko niestety.

_________________
Non progredi est regredi!


 Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL

skymiles v1.0.2 designed by Team -Programming forum-سيارات للبير . Upgraded to phpBB 3.0.14 by Kaczor.