Teraz jest N, 8 lut 2026, 03:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 33  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 1 paź 2013, 16:39 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: wielkopolski
Carcraft napisał(a):
Gajdzin napisał(a):
Powiedziałbym więcej: fetysz spalaniowy prowadzi do tego, że podświadomie powstrzymujemy się przed mocniejszym przyciśnięciem tego pierwszego pedału od prawej, co długoterminowo skutkuje osadzaniem się nagaru w silniku, zatykaniem filtra cząstek stałych w dieslach, itd. Wysokie obroty są dla silnika zdrowe. Nie mówię, że cały czas, ale czasem trzeba przedmuchać układ :)

brawo wreszcie ktos tu zaczal zyciowo gadac, popieram tez i sam stosuje ten trzeci system

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

Dobrze piszesz. Zresztą - wole dopłacić 12 zł na każde 100 km przejechanych i cieszyć się jazdą niż na każdym kroku się ograniczać.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Wt, 1 paź 2013, 18:32 
Wstydliwy
Od: 07.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Mam w tej chwili na liczniku ponad 4500km spalanie ustabilizowało się na poziomie 7,1 litra. Z tym że teraz już nie tak delikatnie z nogą...;), jak trzeba i jest możliwość to śmiało do przodu !.

PostNapisane: Wt, 1 paź 2013, 18:42 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: pomorski
No proszę !

PostNapisane: Wt, 1 paź 2013, 18:51 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Carcraft napisał(a):
Gajdzin napisał(a):
Powiedziałbym więcej: fetysz spalaniowy prowadzi do tego, że podświadomie powstrzymujemy się przed mocniejszym przyciśnięciem tego pierwszego pedału od prawej, co długoterminowo skutkuje osadzaniem się nagaru w silniku, zatykaniem filtra cząstek stałych w dieslach, itd. Wysokie obroty są dla silnika zdrowe. Nie mówię, że cały czas, ale czasem trzeba przedmuchać układ :)

brawo wreszcie ktos tu zaczal zyciowo gadac, popieram tez i sam stosuje ten trzeci system

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

No w końcu

PostNapisane: Wt, 1 paź 2013, 19:41 
Adept
Od: 30.07.2013
Moje ostatni raporcie dot. spalania w miescie: 11.0l/100 km wg kompa po zresetowaniu licznika i po przejechaniu 50 km.
I to bez przeginania ani w jedna ani w druga. Czyli jak mam fantacje, to kickdown spod swiatel, a poza tym normalna jazda w miescie - z tym, ze sporo krotkich tras, sporo hamowania przez spowalniacze, korki, swiatla.
Apropos spowalniaczy - osoba, ktora w Gdansku na Wita Stworza/Wojska Polskiego wymyslila i wprowadzila spowalniacze, wysepki , wczesniejsze swiatla dla rowerow, zlikwidowala zielone strzalki przy okazji wydzielenia sciezki rowerowej z jednego pasa ulicy, sciezki, na ktorej to od 2-3 tygodni nie widzialem ani jednego rowerzysty, a poruszam sie pieszo i samochodem wzdluz sciezki wielokrotnie codziennie - zasluguje na nagrode Darwina.

PostNapisane: Wt, 1 paź 2013, 20:12 
Stały bywalec
Od: 03.05.2013
Region: mazowiecki
Wow, powyżej 10l to nie udało mi się osiągnąć (no OK - przez pierwsze kilka minut na zimnym silniku pełznąc po mojej uliczce pełnej śpiących policjantów, dopóki nie wyjadę na główną)...

PostNapisane: Śr, 2 paź 2013, 00:00 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
Nessus napisał(a):
Moje ostatni raporcie dot. spalania w miescie: 11.0l/100 km wg kompa po zresetowaniu licznika i po przejechaniu 50 km.
I to bez przeginania ani w jedna ani w druga. Czyli jak mam fantacje, to kickdown spod swiatel, a poza tym normalna jazda w miescie - z tym, ze sporo krotkich tras, sporo hamowania przez spowalniacze, korki, swiatla.
Apropos spowalniaczy - osoba, ktora w Gdansku na Wita Stworza/Wojska Polskiego wymyslila i wprowadzila spowalniacze, wysepki , wczesniejsze swiatla dla rowerow, zlikwidowala zielone strzalki przy okazji wydzielenia sciezki rowerowej z jednego pasa ulicy, sciezki, na ktorej to od 2-3 tygodni nie widzialem ani jednego rowerzysty, a poruszam sie pieszo i samochodem wzdluz sciezki wielokrotnie codziennie - zasluguje na nagrode Darwina.

nagroda Darwina czyli cos w rodzaju odnalezienia brakujacego ogniwa?

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: Śr, 2 paź 2013, 15:07 
Adept
Od: 30.07.2013
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nagrody_Darwina
Uzylem tego w kontekscie kompletnej glupoty zaslugujacej na nagrode.
Oczywiscie oryginalnie nagroda jest przyznawana za glupie rzeczy, ktore prowadza do smierci autora tychze glupich rzeczy.

PostNapisane: Śr, 2 paź 2013, 15:51 
Adept
ZBANOWANY!
Nessus napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nagrody_Darwina
Uzylem tego w kontekscie kompletnej glupoty zaslugujacej na nagrode.
Oczywiscie oryginalnie nagroda jest przyznawana za glupie rzeczy, ktore prowadza do smierci autora tychze glupich rzeczy.

ok nie ten Darwin cale zycie nauka

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 10:06 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
dołączę moje wyniki
7,2 l 2500km sr predkosc 45 i-stop 45min paliwo on verva 50/50 miasto trasa nogę mam raczej lekką :)
chyba niezle choć saab 93 tez kombi 150kM pod tą samą nogą 6,7

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 10:33 
Stały bywalec
Zacne wyniki, ale jeśli to diesel, to ja taką samą średnią dla tras mieszanych miasto/trasa wyciągam z benzyny 2.5l... Zadziwiające, jak się zmniejsza różnica diesel-benzyna.

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 12:28 
W mojej Madzi pękło 12 tyś. kilometrów...( jak ten czas leci...:o ) Dzisiaj zatankowałem - średnie spalanie wg. komputera 7,2 l/100 km, po wlaniu paliwa i przeliczeniu - 7,4 l/ 100km...uważam, że nie jest źle...:)

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 12:37 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
A nawet jest całkiem dobrze. Pali CI tyle, co mój słabszy o 25KM dieselek...

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 12:37 
Prawie fanatyk
jest super .

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 12:39 
jest super i ma być super...:) cieszę się jazdą każdego dnia...;)

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 15:00 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
diesel i automat - dziś przedmucham na katowickiej :)

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 20:08 
Adept
ZBANOWANY!
Matarez napisał(a):
W mojej Madzi pękło 12 tyś. kilometrów...( jak ten czas leci...:o ) Dzisiaj zatankowałem - średnie spalanie wg. komputera 7,2 l/100 km, po wlaniu paliwa i przeliczeniu - 7,4 l/ 100km...uważam, że nie jest źle...:)

przypomnij jaki to motor?

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 20:11 
Prawie fanatyk
2,0 MT Energy 165 KM ... koleszka ma

PostNapisane: Cz, 3 paź 2013, 22:29 
bespartyjny napisał(a):
2,0 MT Energy 165 KM ... koleszka ma

dokładnie tak.... <tak>

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: So, 5 paź 2013, 08:25 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Region: wielkopolski
Witam.

A oto mój wynik:
Obrazek

Informacje:
- spokojna jazda bez super-gwałtownego przyspieszania (docieranie silnika)
- autostrada to jakieś 800 km z prędkościami od 120 do 160 km/h
- podróż lokalnymi drogami z prędkością 90 km/h - 100 km
- reszta to miasto, krótkie dystanse w większości na zimnym silniku (praca-dom, dom-praca, krótka przejażdżka po mieście aby nacieszyć się autem:))
- ani razu nie korzystałem z i-stopa (szczerze jeszcze nie wiem jak on działa :) - jestem w trakcie czytania instrukcji

PostNapisane: So, 5 paź 2013, 08:46 
Prawie fanatyk
No ... sobota rano i ktoś nareszcie napisał coś :)
Cieszy mnie to potwierdzanie spalania 2,5 GJ . To taka wisienka na torcie fajnego auta , bo miała by prawo więcej palić patrząc wg pojemności silnika .

I-stop zadziała jak mocniej wciśniesz hamulec zatrzymanym będąc _ tak piszą koledzy od 2,5 ... ale z tego co widzę , to na zegarach nie wyświetla Ci się kontrolka i-stop więc może masz WYŁĄCZONY w ogóle (???)
ps
wczoraj stałem bok w bok z mazdą 2,5 GJ . Gość z Gdyni . Mazda brudna . Red Soul . Gość zadowolony z niej . Tyle :)
Miłego WEEK end - uuuuuu .

PostNapisane: So, 5 paź 2013, 09:23 
Amator
Od: 12.02.2013
Region: łódzki
kontrolka i-stop pali się na pomarańczowo jak jest wyłączony, a gdy jest aktywny nie pali się. Dopiero po zatrzymaniu i wciśnięciu mocniej pedału hamulca zapala się na zielono, a samochód gaśnie. Dobre spalanie, ja przed chwilą tankowałem i przy przejechanych 7000 tys mam średnie 8,1l. U mnie jazda wygląda troszkę jak jazda samochodem wyścigowym- manetki są cały czas w użytku ale ja jeżdżę mało, w większości żona więc więcej spokojnej jazdy na zbiorniku niż wyścigowej. Miłego odpoczynku <%>

PostNapisane: So, 5 paź 2013, 13:18 
Amator
Od: 11.08.2013
Mój wynik spalania przy jeździe dynamicznej (nawet bardzo dynamicznej) 8.0 l. Dla mnie rewelacja :) . Funkcję i-stop zawsze wyłączam. Nie lubię tego wynalazku. Spalanie na dystansie 5000 km. Na wyświetlaczu wynik 8.0 l a z podziału ilości kupionej benzyny (mam wszystkie faktury) 8.04 l.
Poprzednio jeździłem (taki sam styl jazdy i takie same trasy) VW Passatem z silnikiem diesla 2.0 l, który z pewnością jest bardzo oszczędny i średnie spalanie wynosiło 8.3 l.
Sądzę, że są to idealne warunki porównawcze i dlatego moja opinia o spalaniu Mazdy jest rewelacyjna. :)

PostNapisane: Śr, 9 paź 2013, 14:56 
dzisiaj tankowałem - wg. komputera spalanie 7,2 l/100 km, po moim przeliczeniu wynik 7,16 l / 100 km...normalnie jestem w szoku... :o i zadowolony oczywiście.... <spoko>

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Śr, 9 paź 2013, 17:27 
Stały bywalec
miko17 napisał(a):
Funkcję i-stop zawsze wyłączam. Nie lubię tego wynalazku.

Ale nasza planeta ją lubi :)
Ja w ciągu pierwszych 2 miesięcy użytkowania samochodu spędziłem ponad 2 godziny z silnikiem zatrzymanym na światłach. DWIE GODZINY. To pewnie z pół baku benzyny, która byłaby bezsensownie wydalona w atmosferę...

administrator
PostNapisane: Śr, 9 paź 2013, 17:38 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Gajdzin napisał(a):
Ja w ciągu pierwszych 2 miesięcy użytkowania samochodu spędziłem ponad 2 godziny z silnikiem zatrzymanym na światłach. DWIE GODZINY. To pewnie z pół baku benzyny, która byłaby bezsensownie wydalona w atmosferę...

Kolega tu ostro przesadził z tym pół baku - kiedyś, ładnych parę lat temu, służbowo zrobiłem Omegą MV6 (automat + 3l benzyna) 20 tys km.
Komputer pokładowy, który pokazywał chwilowe zużycie paliwa w czasie jazdy, potrafił też pokazać zużycie paliwa na postoju (!) - jak samochód się zatrzymał to jednostki zmieniały się na l/h czyli litry na godzinę. Ciekawi jesteście ile komputerek na chodzącym na wolnych obrotach pokazywał? Całe 1,7 l/h! Czyli Gajdzin, Twoja Madzia zaoszczędziła Ci przez te 2 godziny ok 3 może 4 litry paliwa :)

PostNapisane: Śr, 9 paź 2013, 17:59 
Amator
Jeśli 2 godziny wyłączonego silnika to zysk pół baku paliwa to może nie wyłączałbym i-stopu :) . Ale to tylko ok. 2l benzyny. Poprzedni mój samochód palił na postoju 0,6 l/godz i około 0,9 - 1,1 l/godz z klimatyzacją. Dodatkowo zysk 2 godzin niweczy strata z powiedzmy 200 dodatkowych "odpaleń" silnika. Z pewnością uruchomienie silnika zabiera niezłą ilość energii. Generalnie i-stop to taka "ściema" ekologiczna.

PostNapisane: Śr, 9 paź 2013, 18:31 
Prawie fanatyk
No raczej nie .
Na 2 litrach paliwa ( masz rację co do ilości ) przejedziesz 28,571428 km ( przy spalaniu 7l/100 :) )
Przy starcie z i-STOPU zużywasz elektrykę zaoszczędzoną z i-Eloop ( nie pracuje = nie wytwarza nie potrzebnie prądu alternator ) .
Dodatkowo system i-stop mazdy jest cudownie prosty i pomysłowy za razem , bo zatrzymuje silnik z tłokami ustawionymi w połowie skoku i minimalnego ruszenia wałem potrzeba , żeby silnik zaskoczył - dlatego jest to takie płynne .
Ja uważam , że w przypadku mazdy to wszystko razem ładnie zagrało .
A tak przy okazji ... gardzimy 2 litrami wahy z i stopu , a walczymy o każde 100 gram z delikatnej jazdy :)
Hey

PostNapisane: Śr, 9 paź 2013, 18:49 
Stały bywalec
No proszę, myślałem, że dużo więcej. Niemniej jest to 4 litry produktów spalania benzyny mniej w atmosferze. Nie mam nic przeciwko podtruwaniu środowiska, jeśli to czemuś służy - np. przemieszczeniu mnie z A do B. Ale bieg jałowy niczemu nie służy i z punktu widzenia inżynierii jest rozwiązaniem bardzo nieeleganckim.

PostNapisane: Śr, 9 paź 2013, 19:08 
Amator
Stawiam, że i-Eloop nie daje energii do rozruchu silnika. To jest energia do zasilania elektroniki. Kilkaset amperów impulsowego zasilania to dla kondensatora chyba za dużo. Do tego służy tylko akumulator.
Doczytałem, że w nowych silnikach jego uruchomienie = 10 sekund jałowej pracy (w starych 20 sekund). Na moich trasach w Warszawie często i-stop działał właśnie w granicach tych 10 sekund a czasami i krócej (i wtedy "przepalałem :) ).
Stawiam, że średnia długość działania i-stopu nie przekracza 30 sekund. Oszczędności prawie żadne. A i tak jestem super ekologiem :) w stosunku do tych co mają silniki 2,5l. Z założenia spalają dużo więcej z i-stopem niż ja bez.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 988 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 33  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1