Teraz jest N, 8 lut 2026, 20:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 72  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 23 mar 2016, 12:41 
Adept
Od: 08.07.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
dziś powtórka w aso, zrobili ini.. coś trm coś tam ;) eloop i stop zaczęły śmigać, ale to jest gaszenie pożaru bo uważam że problem ze słabym aku czy słabym ładowaniem pozostał, tak się zastanawiam czy można wsadzić tam "większy"-"mocniejszy" aku który uciągnie te wszystkie bajery i nie trzeba będzie się denerwować na to ze wsio przestaje działać :idea:

PostNapisane: Śr, 23 mar 2016, 14:47 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
Wsadzić można, ale jest pytanie czy alternator wydoli i będzie go w stanie doładować. Bo się okaże, że alternator za mały i mamy znowu niedoładowany akumulator.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 23 mar 2016, 14:49 
Amator
Od: 03.10.2014
Region: wielkopolski
Ja od samego początku miałem problem z i-stopem i i-eloopem - nie działał. Naładowałem akumulator - nic. Pojechałem do ASO i powiedzieli, że dopiero po pewnym czasie sytuacja się ustabilizuje, mam przepędzić madzię po trasie i dopiero wtedy wszystko zaskoczy. No i mam cały czas stosować procedurę załączania i-stopu opisaną w wątku. Efekt - żaden :idea: . W międzyczasie zgłupiała nawigacja (komunikat na ekranie, że "auto nie posiada nawigacji" :geek:) i pendriwy ginęły :mad: . Wkurzyłem się więc pojechałem znowu do ASO i jako że był to piątek późnym popołudniem to tylko mi wyjęli odpowiednie bezpieczniki 2x audio i wnętrze i zadziałało. Niestety nie na długo, bo zanim dojechałem do chaty znowu padło.
Od razu telefon do ASO i umówienie się na porządną inspekcję. I co? Należało wgrać 2 nowe aktualizacje oprogramowania (a pytałem się przy odbiorze auta, czy oprogramowanie jest najnowsze - "OCZYWIŚCIE". Szkoda że nie miałem, bo bym zaraz <baseball>). Poustawiali odpowiednie parametry w oprogramowaniu no i teraz wszystko działa i śmiga <spoko>, nawet po kilku dniach nie jeżdżenia.
Jak widać przeszedłem całą ścieżkę doświadczeń opisywanych w tym wątku. Sugerowałem ASO co mają zrobić, ale oni swoje. Trzeba być naprawdę asertywny i wymuszać to co się należy.

クラウディウシュ

PostNapisane: Śr, 23 mar 2016, 15:36 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
JaFGdy napisał(a):
Wsadzić można, ale jest pytanie czy alternator wydoli i będzie go w stanie doładować. Bo się okaże, że alternator za mały i mamy znowu niedoładowany akumulator.

Takiego ryzyka raczej nie ma. Zawsze przykład z wiadrem wody w takich przypadkach dobrze to ilustruje : wiadro 5 litrów prądu, zabieramy z niego litr (rozruch, korek itd., ) jedziemy - alternator produkuje ten litr i jest full wszystko gra.
Wiadro 100 litrów prądu - zabieramy z niego litr (rozruch, korek itd., ) jedziemy - alternator produkuje ten litr i jest full wszystko gra.
Jak wyładujemy 5 litrów z pierwszego - to akku do śmieci (nie znoszą dużych wyładowań dobrze samochodowe ołowiowe).
Jak ze 100 litrów 5 litrów wyładujemy - pozostaje wciąż w dużym stopniu naładowany. Oczywiście bilans poboru prądu do ładowania musi być taki że nie ucieka więcej niż jest ładowane, ale to kwestia sprawności samochodu.
Wiele lat jeździłem z 64Ah zamiast coś40Ah fabrycznie autem w duuużej części po odcinkach 2-3-4km, owszem czasem trasy po kilka tys. Wsadziłem co było fizycznie mieszczącego się największego. > 5 lat i wóz kręcił i palił na dyg.

Z tymi AGM akumulatorami to o tym wiele nie wiem , ale wyczytałem że nie lubią ładowania dużymi napięciami (moża poza początkową fazą). Faktycznie jak ładuję ten mój mały AGM do mojej zabawki (18Ah / 310A) to wyżej niż 13,7V napięcie nie zanotowałem żeby było. A alternator daje przecież 14,4 (w Maździe chyba też) . Ostrzeżenia są w tych AGM (czy podobnych - z zaworkiem gdzie gaz może uciec a nie można dolewać) że nie wolno przekroczyć 15V. Ale że wszystko jest płynne to pewnie te 14,4 też za dobre dla niego nie jest.

Ja też sądziłęm że i-stop nie działa. Ale wystarczyło 2x15km zrobić i się wszystkie trzy (silnik, AC, bateria) ikonki zaświeciły i zaczął działać skubany. Mazda w zasadzie tylko miejsko od miesciąca czy dwóch jeździłą , to pewnie ciut się wyładował. W sumie lepiej że się nie załącza i-stop i ciągłymi rozruchami nie wyładuje aku za bardzo - bo to go może nieodwracalnie zniszczyć, wygląda to na dobre zabezpieczenie ze strony mazdy przed uszkodzeniem akumulatora.
Na pewno bym nie wymieniał go z powodu nie załączania i-stopa. loopa czy innej pierdółki tylko jakby mu ciężko było kręcić przy rozruchu, Bo to jest jego rola, tamto to bez znaczenia bzdety.

moderator
PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 09:48 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
W sumie u mnie też ostatnio (po nowym immo w ASO) i-stop przestał się załączać... ot ikonka aku się nie podświetlała... i już miałem podjechać do ASO (nie żeby mi to jakoś strasznie przeszkadzało, ale żeby nie było że ma to wpływ też na inne rzeczy a nie tylko i-stopa), a tu po świętach i zrobieniu 800km w 3dni, przy przejeździe przez Kraków przed samym dojazdem do domciu, nagle i-stop ożył i na każdych światłach sumiennie gasił silnik...

Pytanie, czy to trwała poprawa, czy muszę tyle jeździć (zwykle 800km to Mazda robi w 2tygodnie), czy może temperatura wiosenna... no nic zobaczymy...

PostNapisane: Wt, 29 mar 2016, 10:21 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
gzesiolek, dla świętego spokoju jedź do ASO i zażądaj wgrania poprawionego oprogramowania przytaczając przypadki z innych ASO, oczywiście o ile nie wgrano Ci go wraz z założeniem immo. W moim przypadku dwukrotnie zrobiona trasa Warszawa - Zakopane z dodatkowym immo nie spowodowała zadziałania i-stopa, natomiast wgrane oprogramowania obecnie natychmiast uruchamia i-stopa po osiągnięciu temperatury przez silnik. Cała operacja trwa kilkanaście minut.

PostNapisane: Cz, 31 mar 2016, 21:39 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Wiecie co, jak całą zimę i-stop działał tak że o nim zapomniałem niemal, tak od kilku dni - ghaśnie na pierwszym skrzyżowaniu, jak po wyjeździe z salonu. Bez ładowania itd. Jakby wiedział że wiosna przyszła. Może po prostu dla bezpieczeństwa akumulatora te systemy przy średnich niższych temperaturach na pół czy ćwierć gwizdka działają i nie ma co się przejmować (tzn Ci co mają) e-loopami itd. ?
Nie zauważyliście różnicy od ocieplenia ?

PostNapisane: Wt, 19 kwi 2016, 21:04 
Świeżak
Od: 19.04.2016
Skrzynia: MT
Na początek to witam!!! Pierwszy post z byłym problemem jak i chyba ciekawostką....otóż po pierwszym tysiącu km zapaliła mi się słynna kontrolka i-stop, oczywiście system nie działał.

Panowie z aso uporali się z problemem w 25 min, a po rozmowie z nimi doszliśmy do prawdopodobnego wytłumaczenia... Pewnego dnia pojechaliśmy na wycieczkę z moją małżonką za kierownicą, podjechaliśmy na stację, autko się ładnie zgasiło i wtedy zaczęły się problemy z i-stop. Okazało się że poszedłem na stację z "tabletką" immo, a w czasie mojej nieobecności samochód postanowił odpalić. Prawdopodobnie to było powodem usterki gdyż w systemie były błedy związane właśnie z immo.

PostNapisane: Wt, 19 kwi 2016, 22:59 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
rraadd, podjechałeś na stację zatankować paliwo i zamiast wyłączyć zapłon czekałeś aż silnik zostanie wyłączony i-stopem? To był błąd.
Gdybyś śledził ten wątek dowiedziałbyś się, że i-stop wyłącza silnik na max 2 min 4 sek, po czym go uruchamia. W tym czasie nie zdążysz zatankować paliwa i rozliczyć się w kasie. "Tabletka" immo nie ma tu nic do rzeczy.

PostNapisane: Wt, 19 kwi 2016, 23:08 
Świeżak
Żona była za kierownicą, podjechała pod sklep na stacji, sie zgasił :) i tak zostawiła (i została w aucie...no aż tak to bym nie wymyślił żeby zostawić "włączone" auto pod stacją:) )....no i mieliśmy madzię dopiero kilka dni :D

normalnie jak się za długi stoi na istopie to po chwili sam odpala i nie sie nie dzieje i nie zawsze to jest 2min...raczej to zależy ile odbiorników prądu masz włączonych, a tu widocznie immo zabrakło..szczególnie że błedy immo potwierdziło aso

PostNapisane: Śr, 20 kwi 2016, 07:21 
Wtajemniczony
Od: 16.12.2015
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Błąd immo łatwo wyłumaczyć: po prostu wyszedłeś z nadajnikiem z auta przy "zapalonym zapłonie", więc po jakimś czasie immo zgłosił błąd, ten sam błąd pewnie by był gdybyś wyszedł z kluczykiem na dłużej. Moim zdaniem ten błąd powinien sam zniknąć po tym jak nadajnik immo był znów dostępny - więc ciekawe czy nie sknocili instalacji dodatkowego immo. Jest jakiś elektryk tutaj żeby się wypowiedzieć?

PostNapisane: Śr, 20 kwi 2016, 17:42 
Świeżak
Pewnie oprogramowanie jeszcze nie całkiem dostosowane do immo, bo też myślę że powinno się samo "naprawić". Co ciekawe w zakładce istop na ekranie miałem na niebiesko aku, ac, ale silnik nie był podświetlony :)

PostNapisane: Śr, 20 kwi 2016, 20:52 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Silnik nie jest podswietlony albo jak jest zimny albo gorący tzn. dostanie mocno w palnik.

PostNapisane: Śr, 20 kwi 2016, 21:04 
Świeżak
TheBesTia napisał(a):
Silnik nie jest podswietlony albo jak jest zimny albo gorący tzn. dostanie mocno w palnik.

podczas tej "awarii" był nie podświetlony cały czas

PostNapisane: N, 8 maja 2016, 10:26 
Bywalec
Od: 24.11.2015
Region: śląski
tak czytam i miałem zadać pytanku: dlaczego, gdy system zgasi silnik np. na światłach na skrzyżowaniu po jakimś czasie sam go włączy? Z tego wynika że tak ma być? bez sensu :(

administrator
PostNapisane: N, 8 maja 2016, 10:56 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Przecież to jest oczywiste, zapobieganie rozładowywaniu się akumulatora.

PostNapisane: N, 8 maja 2016, 19:25 
Silnik włączany jest po ok. 2,5 min. - może być mniej lub więcej - wszystko zależy od stopnia naładowania aku i poboru prądu...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 9 maja 2016, 08:46 
Bywalec
i wszystko jasne :) rozumie że postój np. 5 min pod światłami rozładować może akumulator hahaha , jego pojemność jest jak w telefonie czy mniejsza :)

moderator
PostNapisane: Pn, 9 maja 2016, 09:23 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
ace2 w 90% nie, ale wystarczy, że trafi się jedna taka sytuacja o sam będziesz tutaj pierwszy pisał o szajsie, filozofii Mazdy itd itp...
W tych autach które jeździłem był podobny mechanizm... stoisz na i-stopie przy włączonym radiu i klimie to auto po maks 5min robi samoczynny restart silnika...

PostNapisane: Pn, 9 maja 2016, 10:48 
Bywalec
ok ok już nie krzycz :)

PostNapisane: Wt, 17 maja 2016, 09:31 
Wstydliwy
Od: 17.05.2016
Witam,

nie działa mi system I Stoop i I Loop byłem juz kilka razy w serwisie, za każdym razem doładowywali akumulator ponieważ miał "braki", w koncu wymienili akumulator i znowu po miesiacu systemy przestały działać, co mniej wiecej 1-1,5 miesiaca po serwisie niestety nie dzialają, albo nagle po 400 km jazdy system sam z siebie się włączy na kolejne 100 km i znowu przestaje dzialac, co moze byc przyczyną, tzn wiem ze akumulator jest za mało naładowany ale czemu się to sranstwo tak rozładowuje ???

PostNapisane: Wt, 17 maja 2016, 09:50 
Bywalec
o kurcze ale jaja :) gdzie ta bezawaryjność?

PostNapisane: Wt, 17 maja 2016, 10:20 
Amator
Miałem ten sam problem. Stosowałem procedurę aktywowania i-stopa opisaną w tym wątku i nic. Wkurzyłem się i pojechałem do ASO: wgrali nowe oprogramowanie i od tego czasu żadnych problemów. Proponuję zgłosić się do nich i nie wyjeżdżać dopóki nie uaktualnią oprogramowania.

クラウディウシュ

PostNapisane: Śr, 18 maja 2016, 14:46 
Wstydliwy
Od: 17.05.2016
ja juz jezdze do nich z tym od dwoch lat srednio co 2 miesiace, nawet wymiana akumulatora nic nie dała, teraz samochod znowu stoi w serwisie i Mazda Polska napisała mi:

-Panie Bartku, Pana sesja została przesłana pol godziny temu do Hiroszimy. Zazwyczaj głębsza analiza wraca w ciagu 48 godzin. Jesli koledzy nie dadzą z tym rady...to nikt nie da. Jesteśmy w kontakcie.
Pozdrawiamy,
Mazda
-No a jak nie dadzą z tym rady to co wtedy ?
To może nie odbierać samochodu jutro tylko zostawić w serwisie do piątku ?

-Coś wymyślimy. Najpierw dajmy szansę twórcom.

i badz tu mądry...

PostNapisane: Śr, 18 maja 2016, 14:53 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
Rok produkcji: 2016
Ale rozumiem auto zastępcze masz?

PostNapisane: Śr, 29 cze 2016, 14:32 
Amator
Chyba byłem zbyt dużym optymistą :? I znowu pojawił się problem z i-stopem. Ruszam z rana i nie mam aktywnego i-stopa (bo nie podświetlona ikona akumulatora). Pojechałem do serwisu, wszystko sprawdzili, wgrali mi najnowsze oprogramowanie (wersja 513), i powiedzieli, że jeżeli i-stop jest niegotowy a akumulator w pełni naładowany to należy wykonać procedurę "poinformowania" systemu o dobrym akumulatorze. Polega ona na tym, że po całkowitym wyłączeniu silnika załączamy wszystkie kontrolki, naciskamy i przytrzymujemy przez ok. 6s przycisk i-stop, puszczamy go, uruchamiamy silnik i ponownie naciskamy przycisk i-stop do momentu mrugania na zielono kontrolki i-stopa. To oznacza, że i-stop jest aktywny.
No i tak robiłem z pozytywnym skutkiem. Dzisiaj już ta procedura nie działa :/
Kurde co jest grane? Codziennie mam "informować" system, że i-stop jest gotowy :mad: Jakaś paranoja !!!
Macie jakąś radę ?

クラウディウシュ

PostNapisane: Cz, 30 cze 2016, 05:49 
Bywalec
kurcze nowe auto, max wersja , kupa kasy i takie numery. A miało być tak pięknie :(

PostNapisane: Cz, 30 cze 2016, 13:49 
Amator
Pojechałem kolejny raz do ASO: okazuje się, że muszę "naładować" akumulator przy uruchomionym silniku i wyłączonych wszystkich urządzeniach jak radio, światła, klima. Silnik ma pracować tak długo na wolnych obrotach aż kontrolka i-stopu przestanie mrugać i zgaśnie. Dopiero wtedy akumulator jest gotowy do współdziałania z i-stopem :/ Kuźwa, co to za zaawansowana technologia !!!
No i hit miesiąca - samochód "układa" się do roku i dopiero wtedy jest w pełni funkcjonalny <hahaha>
Ustaliłem, że jeszcze raz spróbuję naładować akumulator na luzie i jeżeli to nie odniesie skutku odstawiam auto do kontroli akumulatora (1 dzień). Jeśli coś nie będzie tak, to zgłaszają problem akumulatora do MPOL z pełnym opisem problemu, auto zostaje w serwisie do czasu decyzji centrali, co może trwać ok. 14 dni i może wymienią akumulator <oczy>.
Jestem zakochany w maździe, ale kuźwa, jak tu ją polecać jak takie grzyby non stop wyłażą <niewiem>

クラウディウシュ

PostNapisane: Cz, 30 cze 2016, 13:55 
Nałogowiec
Od: 10.01.2016
No lekki szok. Mi raz i-stop (na razie zrobiłem 1000 km) przestałdziałać ze względu na akumulator. Ale zrobiłem 10-15 km na raz i wszystko wróciło do normy. Aku się naładował...
To było jakieś 500-600 km temu...

PostNapisane: Cz, 30 cze 2016, 14:54 
Bywalec
Od: 04.02.2016
Po odbiorze auta, które czekało na mnie miesiąc na placu dealera, i-stop przez jakieś pierwsze 20km się nie załączał. Potem zaczął działać i mimo że na razie jeżdżę krótkie odcinki po mieście, często z dużą ilością stania na światłach i korkach, jakoś nie mam problemu z działaniem tej funkcji. O intensywności załączania i-stopa niech świadczy fakt, że przez dwa tygodnie, na dystansie 600km po mieście, układ zatrzymywał silnik w sumie na ponad 75 minut.
Też mi jakoś to nie pasuje do tego, co jest opisane wyżej...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1