Teraz jest N, 8 lut 2026, 18:57

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 72  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 20:11 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Problem pochodzi stąd:

Kod:
"Sporą wadą akumulatorów EFB w porównaniu z ich konkurentami z testu jest fakt, że duże wyładowanie bardziej im szkodzi. A zatem przypadkowo pozostawione włączone światła czy lampka wewnątrz auta na stałe obniża ich wydajność. Przez to akumulator trzeba będzie wcześniej wymienić."

http://www.skarbiec.biz/lifestyle/gadze ... 3_2013.htm

PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 20:13 
Bywalec
Od: 01.07.2015
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
rkarcz napisał(a):
Producent stworzył je do uruchamiania aut, a nie długotrwałego rozładowywania. I np. kamery należy podłączać chyba przez czasówki, 2-3h pracy i off.

Na psa urok <modlisie> , ale swoje auto mam 1 rok i 5 mies. i prawie tyle samo kamerkę, którą podłączam jednak tylko podczas jazdy. Kiedy ja kończę - odpinam. Przewód podpięty mam na stałe do gniazda zapalniczki. Nie miałem nigdy problemu z akumulatorem, ale może jeszcze wszystko przede mną :?:

PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 20:18 
No mówię przecież.. ;) Nie wiem po co akumulator EFB skoro start/stop nie korzysta z aku. Gdzie tu sens? Zakładam, że cały system elektryczny jest dopasowany do tego jednego badziewia czyli istopu. Tylko nadal nie bardzo kumam co ma aku i jego układ ładowania wspólnego z istopem skoro istop niej korzysta z aku?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 22:10 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: opolski
Tez mi nie dziala istop i ieloop tylko 1 kreska. Mialem tak odbierajac nowego, wtedy go doladowali i jezdzil az do teraz. Aktualnie doladowalem ctkiem i ieloop dzialal przez dwie godziny, potem znowu to samo. Za tydzien w srode mam wizyte w aso m.in. z tą usterką.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 22:55 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
rkarcz napisał(a):
co ma aku i jego układ ładowania wspólnego z istopem skoro istop niej korzysta z aku?

W autach bez i-ELOOP-a cała energia pobierana jest wyłącznie z akumulatora, także energia niezbędna do uruchomienia silnika wyłączonego przez i-stop. Np. SkyEnergy.

administrator
PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 23:18 
Weteran
rkarcz napisał(a):
Nie wiem po co akumulator EFB skoro start/stop nie korzysta z aku

Skoro taki się nie sprawdza to może trzeba wybróbować AGM, który tej wady nie posiada?
TheBesTia napisał(a):
Tez mi nie dziala istop i ieloop tylko 1 kreska

Ja jeżdżę średnio 2/3 razy w tygodniu tak min po 50 km na wyjazd. Nic mi się nie dzieje, zawsze sprawdzam czy ładuje, i-stop normalnie. Czasami bywa tak, że dopiero po przejechaniu 20 km i-stop zadziała. Jedny problem jaki miałem, to zeszłej zimy, kiedy zostawiałem kamerkę na dłuższy okres. Nigdy nie rozładowałem akumulatora do zera, raz miałem napięcie poniżej 12V, ale doładowałem i do tej pory wszystko jak trzeba.

Myślę, że kluczem do problemów są pobory prądu na postoju + jazda na krótkich odcinkach a do tego akumulator co nie lubi zbytniego rozładowywania no i system w samochodzie, który wymaga bardzo dobrze naładowanego akumulatora. Wszystko to razem powoduje, że i-Stop i e-Loop nie chcą zawsze działać jak powinny.

PostNapisane: Pn, 14 mar 2016, 23:44 
Stały bywalec
Od: 15.04.2015
Region: pomorski
U mnie przestało to działać kilka dni temu. Doładowałem raz C-tekiem przez noc, potem jakieś 20km z serwisowym wyłączeniem I-stopa, aby doładować jeszcze aku podczas jazdy, i mimo, że akumulator był podświetlony na ekranie I-stopa, system ani razu nie zadziałał - napis I-stop migał cały czas na zielono. Po kilku dniach ponownie ładowałem całą noc akumulator i ciągle nie działa I-stop. Kondensator ładuję się tylko do jednej kreski. Zastanawiam się na odłączeniem akumulatora w celu resetu błędów, choć nic takiego się nie wyświetla. Będę jeszcze dzwonił do ASO i jestem ciekaw co oni mi polecą, skoro akumulator mam naładowany.

PostNapisane: Wt, 15 mar 2016, 14:29 
Amator
Od: 13.01.2015
Rok produkcji: 2017
Nie wiem, co może mieć wpływ na opisywane problemy z akumulatorem i e-loop. W moim przypadku samochód odebrałem równo rok temu, jeżdżę kilka razy w miesiącu dłuższe trasy, więc samochód głównie stoi. Dziś samochód użyłem pierwszy raz od 11 dni. Przy pierwszym skrzyżowaniu po ok. 200 metrach e-loop zaczął się ładować. Po osiągnięciu właściwej temperatury i-stop był gotowy. Przebieg 18 tys km. Nie mam żadnych dodatkowych źródeł poboru prądu, poza fabrycznymi. Wynika z tego, że bardzo rzadkie używanie samochodu nie wpływa źle na ten akumulator. Przyczyna musi być gdzieś indziej, może szkodzi zbyt częsta jazda (duża ilość cykli ładowań)?

administrator
PostNapisane: Wt, 15 mar 2016, 14:32 
Weteran
Na pewno mogę potwierdzić, że dłuższy postój (kilka dni) nie wpływa negatywnie na działanie tych systemów.

PostNapisane: Śr, 16 mar 2016, 22:02 
Stały bywalec
Zmierzyłem gęstość elektrolitu i wyszło mi od 1,16 do 1,18. Od 1,16 zaczyna się obszar żółty. Ponownie go ładuję i jutro zobaczę co będzie.

PostNapisane: Cz, 17 mar 2016, 10:05 
Adept
Od: 08.07.2015
JaFGdy i jak?

PostNapisane: Pt, 18 mar 2016, 08:50 
Stały bywalec
Po jakiś 14 godz ładowania maksimum to 1,18. Napięcie aku na postoju po odłączeniu prostownika i przejechaniu około 70 km na serwisowym ładowaniu aku (kiedyś koledzy podawali jak to włączyć) napięcie na aku to jakieś 12,5V. W poniedziałek zostawiam auto na noc w ASO i przy odbiorze będę mierzył gęstość elektrolitu.

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 18:41 
Adept
noc w aso, gęstosc elekrolitu przed 1.24 po 1.26 napiecie odp 12,7-12,9, 40 km zrobione - nie działa i stop, nie działa i eloop, rada ze mam se kupic prostownik - naprawde dobry zart, nie wiem jak Wy do tego podchodzicie ale cos tu chyba nie gra, to jest integralna czesc auta za ponad 140 tysiecy i chyba to jest ich brocha zeby to działalo a nie moja zeby latał z prostownikiem jakbym miał poloneza a jak widac to tez nie zabardzo pomaga, chyba trzeba cos z tym zrobic, nie wiem czy to wina za slabego aku czy moze za slabego ładowania, nie znam sie nie jestem inzynierem ale na moje za to zapłacilem i ma byc okej a nie jest... :mad:

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 19:14 
Stały bywalec
Zgadzam się z Tobą kolego w całej rozciągłości.
Nie mniej, nie wiem czy jeździłeś z wyłączonym serwisowo I-stopem. Wartości na aku masz OK więc powinno zaskoczyć. U mnie poprzednim razem po ładowaniu prostownikiem dopiero po zrobieniu jakiś nastu km z ładowanie tylko aku system zaczął działać.

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 19:59 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Nowe rozwiązania zawsze pochłaniają swoje "frycowe" , wiadomo.
Ale może po prostu ten i-eloop działa nie wiem ? - od plus 20st C ? latem też miał ktoś takie problemy ? na nagrzanym silniku? (bo zniknięcie niebieskiej kontrolki to taki początek prawdziwego nagrzania raczej).

Co do prostowników - cena wielu pochłonie oszczędności dzięki i-stop/ i -eloop wytworzone chyba w dużej części :)

(BTW - ja poszukiwałem ostatnio do innych celów akurat, i obecnie testuję myślę że ciekawy a niedrogi stosunkowo prostownik, nie ustępujący a przewyższający sporo popularnych technicznie , działający przy okazji również jako zasilacz , a krajowej produkcji co ważne.
Ciekawą ma możliwość podpięcia gniazdka zapalniczki i zasilania z tego czegokolwiek samochodowego, czy w ogóle pracy jako zasilacz _stabilizowany_ 12V .
Ale jako główne działanie - prostownik/ładowarka zarówno tradycyjnych jak i żelowych AGM akumulatorów , pełny automat z odsiarczaniem i ładowaniem mocno rozładowanych tzw "od zera" itd. B szeroki zakres pojemności (wiec jak ktoś używa aku motocyklowe czy do jachtu czy wozu sportowego - sezonowo, czy przy problemach z samochodowym codziennym - powinien obsłużyć. Wygląda na przemyślany, z chłodzeniem.

O ten :
http://allegro.pl/show_item.php?item=6035379170

Na allegro od producenta najtaniej można kupić ( użytkownik Wolofgang - podaję bo link do aukcji niedługo nieaktualny będzie ) , choć i w sklepach z akumulatorami. )

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 21:07 
Stały bywalec
Andrzej na ekranie kondensatora jest obrazek silnika, aku i klimy. Każdy z tych obrazków musi być podświetlony żeby e-iloop/i-stop działał. Mi ostatnio po dłuższej jeździe jak byłem na obwodnicy podświetlenie silnika zgasło. Nie ma możliwości żeby silnik był zimny, ale z jakiegoś powodu silnik nie był gotowy do zadziałania tych systemów. Po jakiś 5-10 minutach znowu się podświetlił. Skąd to, dlaczego - nie wiedzieć czemu ja.

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 21:18 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Region: opolski
Tak jest zauwazylem po agresywnej jezdzie.

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 22:20 
Prawie fanatyk
Nie mam i-eloopa , mam i-stop i też są te ikonki i się podświetlają lub nie. Mało to obserwuję, choć faktycznie rzadziej i-stop się załącza jakby osstatnio, latem pamiętam często go guziczkiem wyłączałem a tak już od jakiegoś czasu rzadko.
Po agresywnej jeździe - może algorytm uznaje, że kierowca ma gdzieś ile zielonych listków ocali i nie uaktywnia ekologicznych rozwiązań mazdy :)

Co do napięcia to żelowe i AGM aku mają mieć 12,8V w stanie pełnego naładowania - tak wychodzi z tego co się o nich douczam, czy z instrukcji do takowego motocyklowego ale to raczej ogólnie, nie w odniesieniu do mazdy. W maździe chyba nie jest żelowy czy AGM ? choć powinien przy systemie start-stop.

PostNapisane: So, 19 mar 2016, 22:43 
Jeżeli jest tylko start/stop to stosuje się akumulator wykonany w technologii kwasowo-ołowiowiej o wydłużonej żywotności tzw. EFB ( , a jeżeli dodatkowo jest i-eloop to stosowany powinien być aku wykonany w technologii AGM (Absorbed Glass Mat). Przerabiałem to przy wymianie swojego aku....

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 19 mar 2016, 22:53 
Prawie fanatyk
Pamiętam że faktycznie kiedyś sprawdzałem i do mojej był inny akumulator niż do 2,5 (2,5 wszystkie mają i-eloop, swoją motion sprawdzałem - czyli bez) .
Czyli 12,8V w spoczynku w wersjach z i-eloop to wychodzi na to że to właściwe napięcie. A w takich AGM to się elektrolit bada ? jest dostęp ? bo one chyba powinny być szczelnie zamknięte na amen i nie wolno otwierać ? AGM mały motocyklowy jest szczelnie zamknięty - albo fabrycznie, albo samemu się zamyka raz na zawsze po zalaniu elektrolitem.

PostNapisane: N, 20 mar 2016, 00:06 
Stały bywalec
Matarez napisał(a):
Jeżeli jest tylko start/stop to stosuje się akumulator wykonany w technologii kwasowo-ołowiowiej o wydłużonej żywotności tzw. EFB ( , a jeżeli dodatkowo jest i-eloop to stosowany powinien być aku wykonany w technologii AGM (Absorbed Glass Mat). Przerabiałem to przy wymianie swojego aku....

Matarez a ten AGM jest w kwasowo-ołowiowy? Bo ja mam i-stop z e-iloop i mam aku kwasowo ołowiowy.
Andrzej u mnie są normalnie cele które mogę sobie otworzyć i zbadać gęstość elektrolitu. Trochę mnie to zdziwiło.

PostNapisane: N, 20 mar 2016, 00:24 
Wydaje mi się, że jest kwasowo-ołowiowy... Posiłkowałem się tym:

http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl ... 12_74.html

http://sklep.prostowniki-akumulatory.pl ... 12_50.html

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 21 mar 2016, 13:42 
Prawie fanatyk
Dzisiaj u Bołtowicza wgrano mi nowy soft i po tej operacji (ok. 30 minut) i-stop natychmiast zadziałał. Problem powstał po zamontowaniu immo.

PostNapisane: Pn, 21 mar 2016, 13:57 
Adept
zrobiłem od ładowania w aso 100 km i ciągle nic a nic, 5 miechów wsio działało i nagle przestało, mmpol ma się przyjrzeć sprawie i zobaczę co oni wymyśla ale ładowanie aku <slabo> na 100% nie usunie przyczyny tego problemu który jest chyba bardziej złożony

PostNapisane: Pn, 21 mar 2016, 16:46 
Bywalec
Od: 17.02.2015
Wersja: SkyDream
Region: wielkopolski
ja powiem tak, jak jeździłem zastępczą 2.0 Pb to zauważyłem, że aku jakoś długo zajmuje dojście do poziomu naładowania zeby istop zadziałał, u siebie w 2.2D praktycznie mam gotowy chwile po ruszeniu, mimo ze auto starsze, jedynie w trakcie wiekszych mrozow sporo zajmowalo zanim aku sie podladował zeby istop sie odpalił

PostNapisane: Pn, 21 mar 2016, 23:55 
Prawie fanatyk
Dzisiaj w ASO powiedziano mi nadto wyraźnie, jeśli zakładałeś dodatkowy immobilizer i zaczęły się kłopoty z i-stopem to konieczne jest wgranie nowego softu, który wyeliminuje ten problem. U mnie tak zrobiono i zadziałało natychmiast.

PostNapisane: Wt, 22 mar 2016, 15:44 
Stały bywalec
Panowie w ASO troszkę się zdziwili, bo po nocnym ładowaniu gęstość elektrolitu prawie się nie zmieniła. Rano wymusili większy prąd ładowania i finalnie napięcie na aku po przejechaniu do domu mam powyżej 13V. I-Stop/w-iloop zaczął działać. Gęstość dalej na progu pola czerwonego i żółtego (1,15-1,16), więc nie spodziewam się, że ten system będzie działał dłużej, bo aku nie ma już pojemności i pewnie napięcie spadnie dość szybko.
Poszło pismo z pomiarami do MMPOL z wnioskiem o wymianę aku. Teraz tylko czekać. Pewnie za miesiąc dadzą znać.

PostNapisane: Wt, 22 mar 2016, 16:51 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
JaFGdy napisał(a):
Rano wymusili większy prąd ładowania i fin

A to kosmici jacyś , jeżeli to im się udało ... :) Wymusili większy prąd ładowania ... nie jeden elektryk by się uśmiał :D

PostNapisane: Wt, 22 mar 2016, 16:55 
Stały bywalec
Bezpartyjny to żadna nowość, ale ja osobiście nie mam takiego prostownika tu u siebie. Nie zmienia to jednak faktu, że gęstość elektrolitu się nie zmieniła. Poza tym nie oczekuj, że w nocy gdy nikt nie monitoruje ładowania zrobią łądowanie wysokim prądem.

PostNapisane: Wt, 22 mar 2016, 22:40 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Mój wpis nie był do Ciebie , a do panów elektryków.
Ja ciebie przepraszam, ale miałem na myśli błędne nazywanie rzeczy , albo brak wiedzy.
Prąd = natężenie prądu jest rzeczą wynikową i którą można zmierzyć nawet , ale NIE da się"regulować" wartości prądu, tak jak reguluje się wielkość napięcia.
Szczególnie w akumulatorze ładnie to widać.
Jeżeli masz prostownik z regulowanym prądem pobieranym przez AKU , to to oznacza ni mniej ni więcej to , że możesz jedynie zmniejszyć - ograniczyć prąd ( natężenie ) ładowania.
Natomiast jeżeli pozwolisz AKU pobierać prądu ile chce , to on to zrobi, bo weźmie tyle ile tylko może , a wynika to z jego konstrukcji i potrzeb wynikających z rozładowania.
To z kolei jest dla niego nie dobre ( nie zawsze ) , bo może się zniszczyć przez nadmierną łapczywość z powodu rozładowania. Dlatego prostowniki są różne i lepsze mają możliwość regulowania prądu w dół.
Mam nadzieję, że nie za mętnie to opisuję, ale to są podstawy elektryki.
Krótko -> twój AKU podłączony do prostownika, który pozwoli wziąć tyle ile chce , to to jest wszystko. Panowie batem nie zmuszą AKU , żeby brał więcej.
Zawsze im dłużej AKU się ładuje tym mniejszy zaczyna płynąć prąd = natężenie.
Jeżeli gęstość elektrolitu nie chce osiągnąć prawidłowej wartości , to aku jest walnięty, płyty zasiarczone, może cela jakaś padła ? Aku nie będzie działał już dobrze i tyle . To sprawdza się również miernikami obciążenia AKU. Bada się ile energii jest w stanie oddać , jaką ma pojemność.
Pozdro.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2155 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 72  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1