Teraz jest So, 7 lut 2026, 15:02

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 213  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 11:49 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Dziwne, dla nich a ASO jak nie umieją to zawsze nic nie ma i nie istnieje. Ale współczuję stresów. Wiem jak to wkur^@.
Albo faktycznie komp wymusza zmianę oleju. Ja mam wersję z 2015 i 18200 i na razie cisza. Oby <boisie> A też nie ma łatwo. Więc te 15 to trochę mało.

PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 12:02 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
A na marginesie... Może z tego jakiś program w TVN Turbo zrobić?
Znajdę czas ;)

administrator
PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 13:17 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
cellulit a wystarczy wymieniać olej co 10 tys i zero problemów. :)

PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 13:20 
Wtajemniczony
Tak. I dwa razy do roku przegląd. Dzięki :)

PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 13:26 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: MT
po co przegląd ? sam olej nawet poza aso i bedzie ok z resztą dopiero wtedy zgodnie z zaleceniami producenta (a nie unijnymi normami ktore nam narzucają ze niby eko )

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

administrator
PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 13:28 
Weteran
Przegląd raz, olej 2 razy. To nie to samo. Olej nie wytrzymuje 20 tys, z trudem 15, a w dieslu tym bardziej przez rozrzedzenie ON.

PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 15:28 
Wtajemniczony
Ok. Są trzy problemy. Oprócz problemów wypisanych wcześniej.
Po pierwsze umowa z mazda, która wyraźnie mówi co 20 tys. (albo co rok), nie co 10-15 tys. To nie jest mój pierwszy diesel, ale pierwszy tak delikatny.
Dwa, ASO które za każdym razem chce zarobić i zrobić przegląd.
Trzy, który najbardziej mnie wku, to komunikat o uszkodzeniu silnika, podczas gdy to "tylko" olej. I co? Dwa razy w roku laweta? Bo jak się znów trafi, to kto zagwarantuje że to nie coś innego?

:) wniosek ten sam. Otomoto :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 15:35 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 1.8 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: śląski
cellulit, nie rozumiem. Idziesz do ASO, płacisz za wymianę oleju i cześć. Przeglądy robisz sobie normalnie...

Nikt Cię nie zmusi do przeglądu - to będzie dodatkowa czynność pomiędzy przeglądami. To normalna praktyka. Jaka umowa?

A olej w dieslu z GJ 2.2 wymienia się najlepiej co 10 tys. km tak jak pisał tombien. O tym mówi japońska instrukcja do GJ na japońskiej stronie Mazdy i po to żebyście nie mieli problemów stworzyłem ten temat, gdzie wszystko jest napisane viewtopic.php?f=65&t=143&p=3284#p3284

PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 16:36 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
taki off topic ale kupując nowe auto czemu zdecydowaliście się na diesla? Przecież nowe benzyny Mazdy są wyjątkowo oszczędne + dużo mniej skomplikowane niż diesle a o cenie nie wspominając.

PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 17:25 
Wtajemniczony
Tomek napisał(a):
Nikt Cię nie zmusi do przeglądu - to będzie dodatkowa czynność pomiędzy przeglądami. To normalna praktyka. Jaka umowa?
A olej w dieslu z GJ 2.2 wymienia się najlepiej co 10 tys. km tak jak pisał tombien. O tym mówi japońska instrukcja do GJ

Nie mam w polskiej instrukcji nakazu wymiany oleju co 10 tys. Mam wizyty co 20 tys., więc nie rozumiem dlaczego mam płacić ASO za jego wymianę między przeglądami, albo - jak sugeruje ASO - od razu zrobienie pełnego przeglądu. Tym bardziej, że komunikat nie jest o wymianie oleju, a o potencjalnym uszkodzeniu silnika, więc dla mnie powinna to być naprawa gwarancyjna.

ps. tak, skończyło się na wymianie oleju "po kosztach".

PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 21:10 
Stały bywalec
Od: 16.02.2015
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: opolski
cellulit napisał(a):
Nie mam w polskiej instrukcji nakazu wymiany oleju co 10 tys. Mam wizyty co 20 tys., więc nie rozumiem dlaczego mam płacić ASO za jego wymianę między przeglądami, albo - jak sugeruje ASO - od razu zrobienie pełnego przeglądu.
[/quote]
A jakbys w instrukcji swojego prysznica mial nakaz uzywania go nie cześciej niż dwa razy w tygodniu?

To tylko pare stówek dodatkowych rocznie, a zaoszczedzi ci nerwow wycenianych na conajmniej parę tysi. <bach>

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 21:23 
Fanatyk
cellulit napisał(a):
Mam wizyty co 20 tys., więc nie rozumiem dlaczego mam płacić ASO za jego wymianę między przeglądami

O matko... ASO ma z Tobą deal na 3 lata gwarancji. Możesz być pewien, że nie będzie chciało potem płacić za Twoje usterki tak samo jak Ty teraz za olej i ich robociznę. Jak to mówią - jak dbasz, tak masz :wink:

PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 22:23 
Stały bywalec
Od: 08.04.2014
Ale kto powiedzial ze jak bedziesz wymienial olej co 10tys to Ci sie walki nie wysypia?

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 23:35 
Fanatyk
Wałki wałkami, ale zrób na tym oleju 20 tys. km, wyślij próbkę do laboratorium to wtedy pogadamy ;)

administrator
PostNapisane: Pn, 4 sty 2016, 23:44 
Weteran
Wałki to osobna historia i jak wiemy występująca w pewnym zakresie egzemplarzy. A to, że olej nie wytrzymuje 15 tys km to nie pierwszy przypadek. Przypominam, że Blasia, który jeździ bardzo dużo swoim dieslem i ma teraz ok 130 tys km przejechane nie miał problenów z wałkami a uziemieniem samochodu przez olej już kilka razy. Nie chcecie skorzystać z dobrej rady i potem się nie wkurzać w trasie, Wasza sprawa.

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 01:41 
Wtajemniczony
Tomek napisał(a):
Jak to mówią - jak dbasz, tak masz

To nie jest kwestia dbania czy nie dbania. To kwestia komunikacji.
Komunikacji Mazdy / ASO do mnie. "Panie cellulit, Pan się pofatyguje co 10-15 tys. na wymianę oleju, a nie co 20 jak mówiliśmy wcześniej". I prostego komunikatu na wyświetlaczu "jedź wymień olej" zamiast "Engine damage possible".
Dlaczego? Dlatego, że po pierwsze ASO wiedziałoby co jest grane, nie krzyczeliby że na lawetę i nie musieliby zostawać po godzinach i czekać na manie z zastępczym samochodem (jak w sobotę). Po drugie, ja nie dostawałbym piany przy kolejnym takim komunikacie.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 02:05 
Fanatyk
cellulit napisał(a):
To nie jest kwestia dbania czy nie dbania. To kwestia komunikacji.
Komunikacji Mazdy / ASO do mnie. "Panie cellulit, Pan się pofatyguje co 10-15 tys. na wymianę oleju, a nie co 20 jak mówiliśmy wcześniej". I prostego komunikatu na wyświetlaczu "jedź wymień olej" zamiast "Engine damage possible".

To jest kwestia marketingu i ekologii - elementów wielkiego wyścigu koncernów samochodowych w Europie. W Japonii czy USA nikt się nie licytuje na durnie długie interwały wymiany oleju. U nas jest to karta przetargowa, przy pomocy której można ukazać jak tanie jest serwisowanie samochodu danej marki. Przy okazji skraca to żywotność jednostek i zwiększa ryzyko awarii po okresie gwarancji (bo ten przecież nie jest trudno przeżyć serwisując auto jakkolwiek). Jak się samochód psuje to się go naprawia. Kiedy naprawy się znudzą i zapanuje irytacja to kupuje się nowy. Tak czy inaczej zarabia serwis lub salon. Rzadsze wizyty w serwisie odbija się wyższą marżą na oleju. Tak to wygląda.

cellulit, rozumiem Twoje podejście i byłoby miło gdyby można było wykazać się do wszystkich taką ufnością, ale życie to niestety weryfikuje.

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 08:05 
Adept
Od: 05.05.2015
Rok produkcji: 2014
Rysiek napisał(a):
taki off topic ale kupując nowe auto czemu zdecydowaliście się na diesla? Przecież nowe benzyny Mazdy są wyjątkowo oszczędne + dużo mniej skomplikowane niż diesle a o cenie nie wspominając.

Eeeeeeee ...... dlatego, że jest 420 nm kontra 200 nm ?

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 09:21 
Bywalec
Od: 15.11.2013
Rok produkcji: 2017
Loyd, jak masz Passion to czemu porównujesz do benzyny 2.0? Przecież 2.5 i tak taniej niż diesel. Tu według katalogu już masz przewagę 2.5. No chyba, że cały czas ciągasz coś za sobą lub jeździsz tylko po górach to potrzebujesz te Nm częściej i więcej :)

moderator
PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 13:47 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Bezan, jak ktos sie przyzwyczail do doladowanego diesla to na wolnossaca benzyne nawet nie chce spojrzec... Inaczej sie jezdzi, ale kupujac diesla osobiscie nigdy nie bralbym japonczyka... no moze Honde 2,2, ale przeszli teraz na 1,6...

Rozumiem brac diesla od PSA, czy Fiata (niezaleznie gdzie zamontowanego), ale od Mazdy czy Toyoty... nie ryzykowalbym... ;)

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 14:04 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Dziś to wiem, szkoda, że nie poznałem kolegi wcześniej :-P :wink: Choć ja na razie rczonik 2015 bez kłopotów. Jeździ jak malina. <disco> <spoko>

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 14:07 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Potwierdzam 2.2 diesel od hondy, jest super, i nie zawodny, miałem i mój znajomy odkupił ode mnie i dalej ma i tylko chwali cały czas

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 15:42 
Bywalec
Od: 31.05.2015
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
Z dieslem mazdy nie jest tak źle jak się powszechnie uważa w porównaniu do innych europejskich diesli. Moim zdaniem ten 2.2d wypada słabiej w porównaniu do wolnossącego benzyny od mazdy która to ma rewelacyjna niezawodność. Jako posiadacz tego silnika z poprzedniej generacji ciagle się bije z myślą czy zrobić sobie upgrade i przesiąść się na mazdę 6 w benzynie czy jeszcze trochę poczekać bo aktualnie opłaca się kupić bardziej nowe auto niż używane.

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 16:58 
Nałogowiec
Od: 19.12.2014
cellulit niechcesz ponosic kosztow za wymiane oleju co 10 tys bedziesz sie uzeral z napraeami i ponosil duzo wieksze koszta jak juznzarzniesz ten silnik. Proste nikt Cie nie zmusza. Trzeba miec troche wyobrazni i pojecia o olejach i nowych dieslachm Nie ma oleju na rynku ktory przetrwa 20 tys km w nowoczesnym dieslu. Co do zdj ktore tu byly wstawione z tym czarnym paskiem na krzywce. Panowie bez przesady to miejsce gdzie olej pracuje miedzy krzywka a popychaczem. Normalna oznaka pracy. Dopoki walkie nie wyszczerbiaja sie na zewnatrz albo ten pasek nie zaczyna robic sie szerszy i pod palcem nie czujesz nie rownosci wszystko jest ok. Zuzycie to sie nazywa i kazdy rzeczoznawca/biegly/dobry mechanik to powie.

PostNapisane: Wt, 5 sty 2016, 18:12 
Adept
Od: 05.05.2015
Bezan napisał(a):
Loyd, jak masz Passion to czemu porównujesz do benzyny 2.0? Przecież 2.5 i tak taniej niż diesel. Tu według katalogu już masz przewagę 2.5. No chyba, że cały czas ciągasz coś za sobą lub jeździsz tylko po górach to potrzebujesz te Nm częściej i więcej :)

Ja do 2,5 porównuje a nie do 2.0 ... <hahaha>

Pozatym diesel mazdy jest całkiem ok. Poza wtopą z wałkiem to raczej nic się nie pasuje.

To, że olej się rozrzedza ? - to się dzieje w każdym dieslu z DPF - tylko mazda niezbyt fortunnie wprowadziła informacje o tym.

W mojej poprzedniej Insignii w ogóle nie było info o rozrzedzeniu oleju i jak to pan z ASO powiedział - jeździć dokąd uszczelek z silnika nie wymyje (a miałem "podwójny" stan oleju).

moderator
PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 16:45 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
Loyd napisał(a):
dlatego, że jest 420 nm kontra 200 nm

Loyd napisał(a):
Ja do 2,5 porównuje a nie do 2.0 ...

No to zapomniales dodac przy maks. 2k rpm...
Bo 200Nm maksymalnego momentu obr. ma spokojnie wlasnie 2.0... 2.5 ma ponad 250Nm...

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 21:08 
Amator
Od: 23.12.2014
Wersja: SkyEnergy
Region: kujawsko-pomorski
tombien napisał(a):
cellulit a wystarczy wymieniać olej co 10 tys i zero problemów. :)

Dokładnie ja tak robię z mazdą GJ i także tak olej wymieniałem w GH

-- Dodano: Śr, 6 sty 2016, 21:08 --

cellulit napisał(a):
Ok. Są trzy problemy. Oprócz problemów wypisanych wcześniej.
Po pierwsze umowa z mazda, która wyraźnie mówi co 20 tys. (albo co rok), nie co 10-15 tys. To nie jest mój pierwszy diesel, ale pierwszy tak delikatny.
Dwa, ASO które za każdym razem chce zarobić i zrobić przegląd.
Trzy, który najbardziej mnie wku, to komunikat o uszkodzeniu silnika, podczas gdy to "tylko" olej. I co? Dwa razy w roku laweta? Bo jak się znów trafi, to kto zagwarantuje że to nie coś innego?

:) wniosek ten sam. Otomoto :)

kolego przeczytaj dokradnie instrukcję do mazdy. jest tam zaznaczone, że przebieg 20 km między wymianą oleju jest orientacyjnym przebiegiem i możne się skrócić. Już nie pamiętam gdzie ale czytałem dane na rynek japoński i tam przebiegi do wymiany oleju wynosiły między 7 tys. km do 10 tys. km.

PostNapisane: Śr, 6 sty 2016, 21:31 
Wtajemniczony
Kolego. W instrukcji (polskiej, nie japońskiej) mam wiele ciekawych rzeczy, jak np. obsługa TomTom Live ;)
Pisałem, że to kwestia komunikacji mazdy i samego samochodu o błędach, nie higieny i wymiany oleju.

W każdym razie, jeśli ktoś zainteresowany jest kupnem, to zapraszam na priva ;)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Cz, 7 sty 2016, 13:21 
Fanatyk
Koledzy,
to jest temat o problemach GJ z silnikiem diesla. Nie dotyczy żadnych innych silników Mazdy ani tym bardziej konkurencji. Posty niespójne z tematem będą kasowane.

PostNapisane: Pt, 22 sty 2016, 08:57 
Świeżak
Od: 18.01.2014
Kolego jak jestes typowym kierowca, dla ktorego auto to auto bo ja takim wlasnie jestem poki co to mozesz olej wymieniac co 20 tysi bo masz gwarancje i jak sie cos zepsuje to ona Cie chroni. Ale fakt jak sie cos powaznie spieprzy to napewno stracisz czas i nerwy. Dla mnie osobiscie mazda asistance w CH to bieda (oplacaja Ci auto zastepcze przez 5 dni). Wybor nalezy do Ciebie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6382 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 213  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1