Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 19:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 11 lut 2015, 18:03 
Wtajemniczony
Od: 07.01.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: lubelski
Dzisiaj testowalem nowego Passata 2.0tdi 150km+DSG.
Auto poprawne do bolu, jezdzilo sie milo, wygodnie, ale zebym był az tak zachwycony to nie powiem. Zawieszenie dosc komfortowe (kola 18-tki), ciszej niz w M6. Z tylu wiecej miejsca na nogi, bagaznik podobnej pojemnosci. Bardzo wygodne fotele.
Beznadziejny uklad kierowniczy - za miekki, malo precyzyjny. Myslalem, ze wlaczona jest jakas opcja jazdy miejskiej, ale podobno ten typ tak ma. Silnik w miare dynamiczny, spalanie gl. po miescie 8,1l/100km - bez rewelacji.
Przy zamowieniu teraz TSI czas oczekiwania nawet do 5-6 miesiecy. Tanio tez nie jest a wrecz drogo.

Jakos mazda przyjemniej mi sie jezdzilo. Dostarcza wiecej emocji: twardsza, przyjemnie wkrecajacy sie na obroty silnik, genialny design po fl. Mimo gorszych osiagow (2.0Pb), wybralem mazde :)))

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Śr, 11 lut 2015, 22:16 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
Dziś takiego mijałem nad wieczorem, LEDy z przodu robią wrażenie i przód jako tako w lusterku, tył w sedanie nie szczególne jakoś wywołuje wrażenia i emocje.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2015, 13:19 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Nie wiem czy widzieliście w Auto Świecie zdjęcia Passata CC - ma wejść w 2016r. Jeśli produkt finalny będzie bliski zdjęciom to szykuje się naprawdę ładne autko.

PostNapisane: Śr, 4 mar 2015, 13:56 
Prawie fanatyk
Dziś w markecie obok siebie stały nowe mondeo i passat, chyba nowemu fordowi w designie bliżej do mazdy, na żywo wygląda lepiej jak w gazecie, a passat...hmmm wolałbym chyba forda, tym bardziej, że wg testerów na zachodzie lepiej się prowadzi.
Nowego CC z Genevy widziałem... może wszystko, ale nie ten przód, ale wszystkie VAGi coraz bardziej podobne w klimacie do siebie, takie ciosane w designie.
Czytałem na forum-passat o passacie najnowszym i... też na razie też maja choroby wieku dziecięcego <slabo> , plus długi czas oczekiwania <o0> , niepewność co do pewnych zastosowań, niektórzy skarżą się na szumy i świsty <o0> , tłuczące się tylne zawieszenie :/ , nieprzejrzystość opcji, ceny jak coś się chce mieć kosmos :mad: , więc też mają swoje problemy.

PostNapisane: Wt, 12 maja 2015, 19:54 
Świeżak
Od: 31.03.2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Co do VW i nowego paska i serwisu to przytoczę ciekawą historię z ostatnich dni. Znajomy odbierał praktycznie w tym samym terminie paska b8 diesel. Ostatnio jadąc do domu z pracy nagle samochód zgłasza usterkę silnika i przechodzi w awaryjny tryb pracy. Po wizycie w serwisie okazało się, że gryzonie pogryzły mu przewody paliwowe i skonsumowały część maty wygłuszającej :D Ale to jeszcze nic... Okazało się, że problem jest znany w całego grupie VW i zainteresowanie gryzoni elementami samochodu wynika ze stosowania w procesie produkcji jakiegoś mazidła z tłuszczem pochodzenia zwierzęcego. I teraz werbel. Serwis przyznał się, że znają temat i kazał sobie zapłacić 450 pln za wymianę przewodów. Jednocześnie kazali przyjechać resztą floty na "spryskanie preparatem odstraszającym gryzonie" <hahaha>

PostNapisane: Wt, 12 maja 2015, 20:19 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
niezłe :)
znają problem i każą płacic !!!

a dobry spray odstraszający kosztuje 30 pln

PostNapisane: Wt, 12 maja 2015, 20:54 
Stały bywalec
Od: 16.04.2014
Region: łódzki
jak to mówią: wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.

- Mazda 6 Kombi 2.0 165KM e-loop (2014),
Jest:
- Mazda 6 Sedan 2.0 165KM e-loop (2017/18),
- Mazda CX-5 2.0 165KM 6MT (2020/21).
„Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie”.

PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 07:06 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Region: wielkopolski
Pisałem już ,że kolega na drugim przeglądzie w Pasku ze skrzynią DSG zapłacił 1960 zł.po rabatach (koszt samego oleju do DSG to prawie 700 zł.)
ja w tym czasie za drugi przegląd w Maździe 960 zł.
Każdy ma swoje koszty i swoje problemy

PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 15:42 
Amator
Od: 04.04.2014
No to jeszcze w temacie porównań z Passatem, Auto Świat opisuje problemy z TSI. Pod artykułem znajdziecie kolejny negatywny opis TDI. Polecam również przeczytać komentarze pod obydwoma artykułami. Ja jako były użytkownik nówki Passata B6 TDI mogę jedynie potwierdzić problemy.
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/s ... 6s20#fp=as Jeśli taka gazeta jak niemiecki AŚ tak pisze o VW to jest niewesoło.
Za parę dni odbieram Mondeo MK5 180PS Power Shitt Titanium. Miała być Mazda 6 FL ale z silnikiem 2.5L wychodziła ok 15k drożej niż podobnie wyposażone Mondeo. Poza tym przez 5 lat miałem Mondeo MK4 (do wczoraj) i auto kompletnie bezawaryjne a jednocześnie bardzo komfortowe.

PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 16:06 
Prawie fanatyk
Potwierdzam, ostatnio miałem możliwość odbycia jazdy mondeo 4 letnim i nie powiem, zaskoczony byłem, komfort i akustyczny i siedzenie i ogólne wrażenie jest lepsze niż by się na pierwszy rzut oka wydawało, fotele większe niż w GJ, było ciszej i wiatr nie hulał w uszczelkach a prowadzenie przyznam miłe, byłem zaskoczony...trochę masywniej, na zakrętach się zbierał ładnie, fajnie widać maskę i masywny przód, lepiej mi się jechało nim niż passatem, czyli przerośniętym golfem, bo takie jest wrażenie, że gdzieś poczucie wielkości wozu się gubi... w mondeo nowym nie podoba mi się środek i w ogóle design środka... GJ jest bardziej delikatna i powabna, uroda wiadomo najlepsza, ale fakt mazda wydaje się delikatniejsza i jedwabista, ale też trochę jakby głośniejsza. Nie wiem jak w nowym mondeo, bo różne są testy i odczucia testujących i przyznam, że nową nie jeździłem. A co do TFSI to miałem taki 2.0 przez 6 lat i nagar się zbierał, mimo najlepszych olei motul i castrol, mimo dbania itd. przez 60 tyś się jednak zebrał, tak że moc spadała i nowy właściciel zaczął pracę nad silnikiem od jego czyszczenia, co wyszło przypadkiem na wzmacnianiu w hamowni. Mówią, że od połowy 2011 roku poprawili, ale i dziś znam 1.8 co biorą i nie biorą oleju. Kurcze z drugiej strony część jeździ i nie narzeka, chyba żeby się przyzwyczaili.

PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 16:24 
Świeżak
Od: 15.03.2015
Region: zachodniopomorski
Testowałem, passata, mondeo (niestety w turbodieslu) i mazdę, ale mimo wszystko wewnętrznie i zewnętrznie najbardziej urzekła mnie Mazda. Obecnie mam Forda focusa 1.6 ecoboost i ford dalej jest tandetny w środku, nic się nie zmieniło.

PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 18:52 
Amator
Środek Forda nie urzeka i mnie. Jednak w porównaniu z moim poprzednim Passatem B6, który na pierwszy rzut oka prezentował się lepiej, Mondeo MK4 jest cichsze, bardziej komfortowe, mniej awaryjne, lepiej się prowadzi i nie trzeszczy w środku. Nowe Mondeo w środku też mi się mniej podoba niż Mazda6 czy Passat B8 (choć materiały są naprawdę dobrej jakości). Nie jest to mistrz pierwszego wrażenia ale ja to już wiem od 5 lat i wiem co potrafi jak już wyjedzie z salonu. Odwdzięcza się na drodze i rzadkimi wizytami w serwisie (na szczęście nie drogich). Mam pragmatyczne podejście, stąd kolejny Ford, który i tak z zewnątrz w kolorze Ruby Red i dużych felgach szprychowych wygląda moim zdaniem lepiej niż nowy Passat. Nie mówiąc o cenie bo za 128k PLN mogę co najwyżej 1.8 TSI wziąć.

PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 21:20 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Kruger napisał(a):
Miała być Mazda 6 FL ale z silnikiem 2.5L wychodziła ok 15k drożej niż podobnie wyposażone Mondeo.
wiem , że będzie może trudno , ale chętnie porównał bym co ty porównywałeś. Twierdzę , że coś nie gra w twoim porównaniu.
Co to znaczy podobne wyposażenie ? Dodaj skurę i ledy do mondeo i już nie pasuje do GJ FL.

Robiłem również wycenę forda mondeo kombi z wyposażeniem jak Skypasion M6 u kolegi handlowca wieloletniego w gdańsku - zadając mu zadanie pt. sprzedaj mi mondeo zamiast mazdy - i niestety mondeo wychodzi 150 tyś +- i nie chce inaczej ( po rabatach )
Mam focusa i mogło by im w fordzie zależeć , żeby mi wcisnąć forda jednak nie są w stanie.

moderator
PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 21:48 
Fanatyk
Od: 06.05.2015
Region: małopolski
bespartyjny, to chyba byl slaby ten handlowiec... w Krakowie Mondeo Titanium 2.0 EB 240KM doposazony do M6 wg cennika byl drozszy o ponad 12tys PLN, ale przy leasingu na firme dawali mi na niego rabat prawie 20tys PLN... i wtedy Ford byl tanszy...

ale i tak zamowilem M6 ;)

Aha i zeby nie bylo calkowitego OT to jedna z rzeczy ktora mnie razila w przypadku VW (obok czasu oczekiwania na auto), ale tez Skody, Forda, Opla i Hyundaia... jest fakt, ze jazdy probne mozliwe sa tylko dieslem...
Przynajmniej w Krakowie...

PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 21:57 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Region: pomorski
Nie przepadam za passatami i VW jakoś.
Odnośnie forda ... czyli zgadza się, że droższy o około te 12 tyś. Nie rozumiem jednak dlaczego w leasingu nagle 20 tyś rabatu ?

PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 22:06 
Amator
Ja wynegocjowałem prawie 30k rabatu. Z dodatków miedzy innymi właśnie LEDy. Skóry nie chcę.
W najnowszym Automoto jest porównanie diesli GJ, MK5 i Insigni. GJ wygrała przed MK5 :)

PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 22:10 
Prawie fanatyk
Niemiecki przedruk, ale miło mazda wygrywa silnikiem i zawieszeniem, gdzieś to wcześniej czytałem <brawo>

moderator
PostNapisane: Śr, 13 maja 2015, 23:35 
Fanatyk
bespartyjny w Fordzie, Volvo i Hyundaiu mialem najwyzsze rabaty procentowo w stosunku do ceny katalogowej... a przy leasingu maja zwykle jeszcze prowizje od Banku to im latwiej z marzy zejsc...

PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 08:46 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Jeździłem nowym Mondeo i miałem wrażenie, że w środku jest głośniej niż w poprzedniku. Ja za lekko ponad 140 tys po rabacie złożyłem Forda z podobnym wyposażeniem i silnikiem 2,0 240KM, który to jak na swoją moc to nieźle muli. Ale jakoś sprzedawców to padaka i na pytanie gdzie mogę się tą wersją przejecahć dostałem odpowiedź, że w Ferrari też nie dają każdego auta do jazd <suicide> Natomiast środek nie jest taki zły.

W nowym Passacie jest tylko jeden nawiew i wygląda jak stary Passat. Ja mimo, iż byłem fanem VW (miałem Corrado) to po przygodach mojego Teścia z VW Polo i cwaniactwem sprzedawców omijam tę markę z daleka.

moderator
PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 09:02 
Fanatyk
Pingu wlasnie to podejscie sprzedawcow:
"mamy diesle bierz Pan albo sp...j" zrazilo mnie do marek grupy VW, Forda i Hyundaia...

No bo jednak jak jest klient chcacy wydac ok. 140tys. PLN na auto z silnikiem benzynowym to sie choc poudaje nieco staran aby mu jazde z takim silnikiem umozliwic... a nie daje mu sie do zrozumienia, ze jest dziwny, nienormalny i kazdy przeciez bierze diesla... a takie odczucie w tych miejscach mialem...

A wg mnie i Passat B8 i i nowe Mondeo nawet i40 po FL wygladem nie raza i sa calkiem fajnymi autami...
Ale jedynie w Mazdzie cokolwiek sie starali, zeby mi maksymalnie duzo zademonstrowac jesli chodzi o 6/CX-5 i silniki benzynowe i skrzynie MT/AT... Wiem, ze potencjalnego klienta mieli we mnie przez prawie 2lata i w sumie wciaz jestem potencjalny (dzis przelewam zaliczke), ale nie wyrazili zniecierpliwienia, jak np. w Skodzie, gdzie bylo podejscie "bierz Pan albo nie zawracaj glowy..."

PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 10:24 
Amator
Nie przesadzajcie. Mazda ma 3 silniki na krzyż i jest w sprzedaży od 3 lat więc nie dziwne, że można się przejechać każdą wersją. B8 i MK5 dopiero wchodzą na rynek, wersji silnikowych jest dużo więcej i trudno, żeby każdy dealer miał po 10 aut demo. Sukcesywnie tych demo carów przybywa.
Sama obsługa też zależy od konkretnego salonu. U Bołotowicza obsłużyli mnie poniżej krytyki, w Bemo pełna kultura. To samo jest w innych markach więc nie generalizujcie.

moderator
PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 10:55 
Fanatyk
Kruger i dlatego tez od poczatku 2014 nie dane mi bylo sie przejechac Superb 2.0 TSI
Wiem, wiem, 1.5 roku to za krotki czas, zeby ewentualnie umozliwic potencjalnemu klientowi jazde probna...

Ot jak sie sprzedaje 90% diesli i ma sie z tego glownie sprzedaz to wtedy Ci co chca benzynowca sie traktowani jako klienci drugiej kategorii... Ot w klasie kompakt mozna bylo pojechac Focusem czy Octavia na benzynie, bo to im sie sprzedaje...

Wiec nie chodzi o to, ze sa to nowe modele, po prostu nie biora aut demo dla modeli ktorych sprzedaje im sie 10%...

I ja to rozumiem, ale z drugiej strony w skali kraju mozna choc sprobowac cos zorganizowac... A tu nawet prob nie bylo i to mnie zrazilo...

Apropo Passata B8 to w VW kazali do siebie pisac/dzwonic za 1-2 miesiace to sprawdza czy jest gdzies w kraju auto demo z 2.0 TSI... Czyli ja mam wydzwaniac i prosic sie o jazde probna, a oni mi znowu laskowie powiedza no 2.0 TDI jest, zapraszamy... a benzyn nie mamy... Po 2 probach zrezygnowalem ;)
Mimo, ze nowy Pasek nawet mi sie podoba... przynajmniej przod... no i ma mozliwosc zamowienia czegos czego mi brakuje w M6 czyli skorzanej tapicerki w ciemnym brazie... No ale nie odczulem u nich, ze im na mnie zalezy...

Zbyt jestem wymagajacy?

PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 11:06 
Prawie fanatyk
I tak mają kolejkę zamówień na kilka miesięcy w przód to co im zaleźy

PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 11:51 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Na demo salony biorą to, co później bez problemu sprzedadzą (najpopularniejsze kolory i wersje wysposażenia, no i z półki mocniejszych żeby klient się nie zraził że "muł" :) ) .
A w Maździe wcale tak różowo nie jest - 2,5 AT wszędzie się przejedziesz, ale 2.0AT już niekoniecznie. Auta idą, to się nie muszą starać, oczywiste.

PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 12:46 
Świeżak
Od: 15.03.2015
Region: zachodniopomorski
Kruger napisał(a):
Nie przesadzajcie. Mazda ma 3 silniki na krzyż i jest w sprzedaży od 3 lat więc nie dziwne, że można się przejechać każdą wersją. B8 i MK5 dopiero wchodzą na rynek, wersji silnikowych jest dużo więcej i trudno, żeby każdy dealer miał po 10 aut demo. Sukcesywnie tych demo carów przybywa.
Sama obsługa też zależy od konkretnego salonu. U Bołotowicza obsłużyli mnie poniżej krytyki, w Bemo pełna kultura. To samo jest w innych markach więc nie generalizujcie.

W Szczecinie są 2 oddziały Grupy Bemo (Ford) i 2 różnych dealerów VW i w każdym z nich Passat i Mondeo były dostępne w dieslu.

PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 13:44 
Stały bywalec
Od: 20.11.2014
Kruger napisał(a):

I właśnie czas zmienić myślenie, chcesz mi sprzedać auto to bądź dla mnie miły i daj mi się przejechać tym na co mam wydać duże pieniądze. Koniec i kropka, zero tłumaczeń. A Mondeo jest w produkcji od 2012 roku, także też 3 lata.

PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 14:41 
Mnie to również dobija <suicide> Ja, klient mam (miałem) do wydania 120, 130 czy 140 tysia na auto a gość w salonie ledwo mnie zaszczyci swoim spojrzeniem...Noż qwa - albo ma to w zadzie albo sprzedaje 50 aut dziennie i wali go jakiś jeden klient. Zresztą takie podejście ma miejsce również w innych dziedzinach ( RTV, AGD itp)

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Cz, 14 maja 2015, 20:18 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
Z mojego doświadczenia najlepsza obsługa klienta była w Toyocie, Mazda jeszcze w miarę , VW jeszcze ujdzie, Ford porażka, no a Opel to w Opolu to już konkretne dno. Gościowi nawet nie chciało sie wstać z biurka i odpowiadać na moje pytania. Siedział tam rozpasany jak Putin, wstałem, poszedłem, nawet do widzenia nie powiedziałem, on z resztą też.

PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 07:27 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Region: wielkopolski
Jedno co mi się podobało w najnowszym wieśwagonie pastuchu to trójstrefowa klima z wyświetlaczem temp. z tyłu.

Tak na prawdę wnętrze fajniejsze w nowym niż poprzednim i idą w kierunku Madzi czyli odchudzili go,jeszcze teraz poczekamy na choroby wieku dziecięcego.

-- Dodano: Pn, 18 maja 2015, 08:27 --

Aha i jeszcze jedno......czego skusiłem się na Madzię. Zawsze jeździłem Toyotą ale teraz mnie się nie podobają :sad: ,później jeździłem Mitsubishi Lancerem ale nie było nowego modelu :sad: .
Zajechałem do VW chcąc kupić coś ,pomyślałem o Audi A3 sedanie.
Pani umówiła mnie w Poznaniu pojechałem na umówiony dzień i godzinę.
Wszedłem,przedstawiłem się, że umówiony itd. ....nie wywołało to zbyt wielkiego zainteresowania :sad: . Podejszła :wink: do mnie paniusia i dała mi katalogi nie pokazując auta żebym se poczytał i obejrzał autko :mad: .
Dlatego jeżdżę Mazdą bo jeśli chodzi o naganiaczy to mają dobrych.....gorzej później :mad: ale to wina MMPol :lalka: .

moderator
PostNapisane: Pn, 18 maja 2015, 08:30 
Fanatyk
koliber1960, co do auta VW (czy Skody) mam podobne wrazenie dotyczace obslugi sprzedazowej...
Generalnie jak nie jestes flotowcem zamawiajacym min. 3-4auta to traktuja Cie jako przykry obowiazek...
A jeszcze jak smiesz miec fanaberie w stylu silnik benzynowy... ;)
Apropo OT... u mnie byl Civic (rocznik 1996, 1.4 90KM, od nowosci w rodzinie, poza stluczkami 290tys km zrobione bez odmowienia posluszenstwa, jedynie jako nastoletnie wymagalo zrobienia zawieszenia i wydechu, a pozniej blacha wymagala opieki, bo ruda chciala ja schrupac), Lancer (rocznik 2008, 1.5 109KM, po nim przynajmniej na wyciszenie nie bedziemy przy 6 narzekac, ale niezawodny typek 6lat i 120tys km bez najmniejszej usterki, teraz dopiero cos zawieszenie zaczelo halasowac i chyba jeden sworzen wahacza bedzie do wymiany, a tak to olej, filtry, przeglady i jedna zarowka HB4 ;) ), a teraz na 99,99% bedzie Mazda 6, bo tylko czekam na potwierdzenie, ze im zaliczka wplynela i auto bedzie na polowe lipca ;) Ciekawe czy bedzie choc w polowie tak niezawodna jak poprzednicy ;) Inna sprawa, ze jak na zblizajaca sie 40tke na karku stwierdzilem, ze to ostatni moment zeby kupic sobie auto z wolnossakiem i ponad 2litrami pojemnosci... no i poszlo zamowienia na 2.5litra... Znajac moj styl jazdy i zony to i tak nie spali nam srednio wiecej niz 8l/100km, ale za to czesciej usmiech bedzie goscil na twarzy podczas jazdy ;)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1