Teraz jest So, 7 lut 2026, 17:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 02:52 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: małopolski
BigCactus, chyba się mylisz ,to przykład z innego podwórka http://motoryzacja.interia.pl/samochody ... automotive , tam nie robią tajemnicy. Natomiast myśle ze po liftowe wersje pojawią sie zapwene w pierwszej kolejnośći w usa, może na forach w stanach należy poszukać przecieków.

administrator
PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 08:41 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Skrzynia: AT
Region: dolnośląski
Cobretti - widzę, że nie możesz zrozumieć sensu wypowiedzi Arzago czy mojej. Nie ma oficjalnych informacji na temat daty FL 6, ale mamy swoje źródła, które wiedzą więcej - jeżeli w to nie wierzysz Twoja sprawa, nie mam zamiaru Cię przekonywać. Mazda FL ma już przygotowany, pewnie sami jeszcze nie wiedzą kiedy dokładnie go wprowadzą, stąd też informacje są nieoficjalne i tylko takie zostały tu przytoczone. Wszystko zależy na to co konkurencja wprowadzi lub też jakie są oczekiwania rynku.

Analogicznie, pamiętam jak w zeszłym roku była taka sama dyskusja pt. kiedy Mazda wprowadzi rabaty w związku z wyprzedażą rocznika. Pojawiały się informacje, że dopiero w lutym, bo tak się dobrze sprzedaje, że nie mają zamiaru wprowadzać rabatów. Historycznie jednak, zawsze wprowadzali pod koniec roku i w zeszłym roku zadziałało to tak samo, pierwsza promocja w listopadzie a następna w styczniu. :)

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 09:11 
Bywalec
Od: 17.01.2014
tombien, pozwolę się wrtącić. Arzago podaje konkretną datę - 2 stycznia. Co to za data ? Cobretti na tą chwilę jest bardziej pragmatyczny. Nigdzie też nie ma info jakie tylne światła będzie miała politowa M6. Wszyscy wiemy ze polift się pojawi, ale chyba nikt nie wie dokładnie kiedy. Zgoda ?

administrator
PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 09:25 
Weteran
Mikke

Arzago napisał(a):
Propo, ktoś się orientuję czy można zamówić takie auto fl już w grudniu gdy produkcja wchodzi od stycznia, czy dopiero 2 styczeń to pierwsza możliwa data zakupu?;)

Przepraszam, ale w wypowiedzi powyżej nie pada data od kiedy będzie FL.

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 09:27 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
z początkiem 2015 roku się pojawi

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 09:28 
Bywalec
Od: 16.08.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: wielkopolski
Cobretti,
http://www.magazynauto.pl/wiadomosci/mo ... Id,1491856

Mikke,
spokojnie z tym 2 stycznia ;)
To było tylko przykładowe pytanie, którego sens jes następujący.
Producent informuje, że z dniem 1stycznia rozpoczyna produkcję jakiegoś tam auta po lifcie. Informacja trafia wcześniej do opinii publicznej.
I pytałem tylko, czy jest możliwość zamówienia takiego auta już chwilę wcześniej, czy dopiero od stycznia ;)

Zagryziak,
masz rację, dotarły do mnie 2 informacje. Pierwsza to ta o której mówisz, a druga to konflikt EU z JAP odnośnie silników diesla. EU mówi nie, JAP mówi tak przez co nie mogą dojść do konsensusu ;) Stąd wysoce prawdopodobne jest, że tak jak mówi WOJCIAN, wszystkiego dowiemy się od USA i pewnie również nie szybko.
Mam nadzieję, że coś jednak uda się przemycić ze spotkania 19 września i jakieś wstępne i bardziej rzetelne informacje do nas po cichu dotrą ;)

Cobretti,
info o jednoczesnym spotkaniu w USA, Barcelonie i Japonii, oprócz informacji w salonach, co nie jest akurat kryte, znajdziesz również tutaj:P
http://auto.forbes.pl/nadjezdza-nowy-hi ... 9,1,2.html
Końcówka ARTYKUŁU

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 09:36 
Bywalec
Tak sobie myślę że z marketingowego punktu widzenia wprowadzanie nowszego modelu od początku roku to kiepski pomysł. Wtedy stary model trzeba by proponować w podwójnej promocji - wyprzedaż poprzedniego rocznika i starego modelu. Kto to kupi? Po co to robić kiedy ten model sprzedaje się świetnie ? To raczej byłby strzał w kolano. Ja poczekałbym z nowszą wersją co najmniej do wiosny.
Chyba że Mazda nie ma żadnych wolnych stocków modelu M6. Wszystkie sprzedane na pniu. Choć w każdym salonie coś stoi...

administrator
PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 09:43 
Weteran
Dlatego myślę, że model FL wejdzie do sprzedaży od stycznia, ale jego dostawa będzie realizowana od końca lutego. Odbiór marzec. Wtedy na spokojnie wyprzedadzą aktualny model, nawet, z większymi upustami, tak działo się też wcześniej. Teraz Mazda ma spore zyski, więc ich to nie rusza, poza tym, tych ezgemplarzy nie będzie aż tak dużo, przecież nie ma problemu ze sprzedażą. To co stoi w salonie nie oznacza, że są zapasy. Stoją wabiki a reszta idzie z placu na bieżąco. :)

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 09:50 
Bywalec
Hmmm, no nie wiem. Na tą chwilę w stajni Mazdy są 2 nowości o których wszyscy wiedzą : Mazda 2(demio) oraz MX5. Na prawdę myślicie, że Mazda wprowadzi lifting swojego topowego modelu po cichutku, tak żeby nikt nie zauważył? Czy wystawią ją najpierw na jakichś sporych targach, na które zlecą się dziennikarzyny z całego świata i zaczną smarować o tym w swoich gazetach i internecie? Od tego momentu do odbioru nowego modelu też nie minie tydzień czy miesiąc. Takie jest moje zdanie, ale jak będzie to czas pokaże.

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 09:53 
Bywalec
Kolego nie będą to wielkie zmiany, dowodzi temu także lift cx 5, a rozgłos mazdzie nie potrzebny;) myślę że przy całkowicie nowym modelu 6 będzie otoczka jak przy wprowadzeniu obecnej :)

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 10:02 
Arzago napisał(a):
a rozgłos mazdzie nie potrzebny;)

Ale żartujesz, czy poważnie piszesz?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 10:17 
Bywalec
Nie potrzebny tak jak Apple owi, Coca-Coli czy Mercedesowi ;)

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 10:18 
Właśnie ;)
Tego typu odważne tezy z lekka mnie osłabiają.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 10:35 
Bywalec
Jak coś jest idealne to nie potrzebuje reklamy ;)

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 11:16 
Tjaaaaa ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 11:48 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Arzago napisał(a):
a rozgłos mazdzie nie potrzebny;)

Rozumiem, że masz na myśli rozgłos w sensie pozytywnym, będący skutkiem designu GJ-ki i wpływający na wzrost jej sprzedaży.
Ale przecież temu rozgłosowi można nadać ujemny wektor.
Wystarczy, że Mazda nie potraktuje poważnie problemu nadmiernych szumów w kabinie aut czy wymiany tandetnych tarcz hamulcowych i td, a naszym wspólnym wysiłkiem jesteśmy w stanie mocniej nagłośnić wady naszych aut, wówczas zainteresowanie nimi spadnie. Już obecnie kilku naszych userów zrezygnowało z zakupu GJ-ki na rzecz firm konkurencyjnych.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 11:53 
Bywalec
Kaszaniaste tarcze hamulcowe lub raczej jakiś problem konstrukcyjny to stara bolączka Mazdy z którym wydaje się nie potrafią sobie poradzić w większych modelach skoro przechodzili przez to w CX7, 6gh i jak widać w GJ równiż. Ciekawe co dzieje się np. w cx9

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 12:10 
Bywalec
Fakt hamulce sa tandetne, tarcze male i o kiepskiej jakosci, które lubią się wyginac. Bardzo dobrze przedstawia to test automaniacka w sezonie 11 odcinku 1. Mazda zatrzymała się po ponad 80 m z prędkości 140 km/h podczas gdy passat i theme zatrzymały się przy ok 50. Szok. Ta moc w 2.5 również nie jest piorunujaca przy więcej niż 2 osobach na pokładzie, co osobiście w mazdzie mnie irytuje. W tej chwili mam 3 polift z 2008 , wersja sport 2.0 a w sytuacjii gdy do auta zapakuja się 4 osoby auto wręcz muli. U konkurencji nie zauważyłem takich różnic.
Co do szumów. Z tego co wiem w obecnej produkcji nie ma już nadmiernego halasu, a maska przy wyższych prędkościach już nie drży. Chyba wyjechały jakieś felerne egzemplarze do ok połowy produkcji. W testach auto centrum decybelomierz wskazywał prawidłowe wartosci, natomiast test jest swiezy. Postój - 38, 90 km/h - 74 przy mocnym wkrecaniu silnika. Przy 130 km/h - 69 ;)

Ostatnio edytowano N, 7 wrz 2014, 07:24 przez Arzago, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 12:14 
Bywalec
Mnie też dynamika 2.5 nie powala. Może zbyt dużo wymagam:). W dieslu 2.2 odczucia chyba są lepsze. Brak turbo to mniej kłopotów i chyba niestety mniej frajdy.

Co do tarcz, to niezależnue jakiej firmy tarcze zamontujesz efekt będzie podobny. To jakiś problem konstrukcyjny. Za słabe może w stosunku do masy lub coś w ten deseń. Fakt jest taki że to kolejny model w którym producent powtarza ten sam błąd. Dziwne ...

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 14:08 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Arzago napisał(a):
Fakt chamulce sa tandetne, tarcze male i o kiepskiej jakosci, które lubią się wyginac. Bardzo dobrze przedstawia to test automaniacka w sezonie 11 odcinku 1. Mazda zatrzymała się po ponad 80 m z prędkości 140 km/h podczas gdy passat i theme zatrzymały się przy ok 50. Szok....

W zasadzie we wszystkich testach wyniki hamowania GJ-ki sa bardzo dobre - lepsze od Passata (a zwracałem na to uwagę) i lepsze rozgrzane niz zimne. Także na jeździe próbnej autko hamowało bardzo dobrze. Wydaje mi się, że krzywienie/bicie to jedno, a efektywność drugie.

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 14:13 
Bywalec
Niby też słyszałem, że są mocne i krótkotrwałe ;) ale sam zobacz sobie porównanie w tym odcinku automaniac ;) test hamowania na samym początku ;)

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 14:25 
Adept
Od: 19.03.2014
Rok produkcji: 2014
Arzago: Prosiłem o konkrety potwierdzone przez Mazdę, a nie o prasowe gdybania które tez znam. tombien: rozumiem doskonale, Twoje wypowiedzi są wyważone; Arzago natomiast napala sie na samochody w chwili obecnej nie istniejące i nawet nie zapowiedziane w drodze oficjalnej na podstawie plotek i rzekomych przecieków. Z mojego doświadczenia wynika,ze dealerzy nie maja wiedzy na tematy aż tak dalekosiężne a wręcz często mocno ponosi ich fantazja.

Ostatnio edytowano So, 6 wrz 2014, 14:46 przez Cobretti, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So, 6 wrz 2014, 14:28 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Mikke napisał(a):
Ciekawe co dzieje się np. w cx9

Dokładnie to samo. Mniejszy problem mają cx5.
"No problem" w mx5.
Prawidłowo w Polsce piszemy :
Hałas
Hamulce
niezależnie jak głośno i jak kiepskie są
Liftingi można będzie zamawiać końcem września. Rozmawiałem w czwartek z BMG Gdansk na temat nowej cx5 i sądzę, że podobnie jest z gj.

PostNapisane: N, 7 wrz 2014, 07:26 
Bywalec
czyli po powrocie ze sppotkania z Barcelony :P Byłoby extra :D tylko jeszcze wiesci OFICJALNE i zakres zmian :D
A czy wiadomo co cx 5 bedzie zmienione?

PostNapisane: N, 7 wrz 2014, 08:47 
Prawie fanatyk
Grill, nieco mniejszy i nie będzie już plastra miodu , przednie i tylne lampy będą nowocześniejsze z elementami LED, plus wnętrze niestety z ohydnym tabletem jak ma 3-ka. Dźwignia zmiany biegów w automacie będzie bez 'ząbkow' , z przyciskiem tak jak we wspomnianej trójce. Jednym słowem unifikacja stylistyki wszystkich modeli. Będzie też dostepny w cx5 silnik 2.5 , ku radości lokalnych miszczóf szos.

PostNapisane: N, 7 wrz 2014, 09:06 
Czyli nie dołączą do oferty silnikowej wolnossącego V8? ;)
Szkoda.

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 7 wrz 2014, 09:19 
Prawie fanatyk
Szkoda. Gazowników.

PostNapisane: N, 7 wrz 2014, 10:31 
Bywalec
Smook,
ale w sytuacji, gdy pod koniec września będzie można zamawiać lifty to do tego czasu zgodzisz się chyba, z tym, że musieliby pokazać auto prawda?;)

Co do wypowiedzi o skrzyni, masz na myśli gałkę pokrytą mieszkiem jak w USA ? :)
Mi osobiście bardziej się to podoba :P
Mam też nadzieję, że wykorzystają pojedyncze elementy wnętrza a nie całkowicie skopiują, bo szczerze wnętrze 3 podoba mi się mniej niż 6 ;)

Jeśli plastrem miodu nazywacie górny świecący element grilla, to wielka szkoda :P Trojka ma pokryty go w całości i przy białym kolorze wyglądałoby rewelacyjnie :D

Ostatnio edytowano N, 7 wrz 2014, 10:42 przez Arzago, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 7 wrz 2014, 10:36 
Nie wiem czemu gazowników, ale ok.
Żarty żartami, a przy okazji liftingu mogłaby mazda poszerzyć, żenującą w swej wąskości, gamę silników benzynowych i sprawić odrobinę radości zwolennikom czegoś mocniejszego. Czemu nie?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: N, 7 wrz 2014, 10:39 
Bywalec
Była początkowo informacja, że ma się pojawić silnik Pb TURBO, ale mazda chyba jednak za wyższe stawia sobie ekonomię i niezawodność ;)

Kolego Cobretti odpowiadam na wcześniejszą Twoją wypowiedź.

Nie będę ukrywał, że żyję w tej chwili zakupem tego auta i tym co dookoła niego się dzieje ;)Wynika to z mojego charakteru i ekspresywności. Nie uważam tego za wadę, ponieważ jestem przekonany, iż w przeciwieństwie do osób bardzo opanowanych, moja radość przy odbiorze pierwszego w życiu samochodu z salonu i tak jak w tym przypadku, wymarzonego, będzie po 100 kroć większa.

Wychodzę również z założenia, że lepiej dołożyć parę złotych i cieszyć się czymś co naprawdę sprawi satysfakcję i z tym nie mam problemu. Gorzej jest, co wynika z mojego charakteru, w kwestii czasu. Jestem bardzo niecierpliwy, zwłaszcza przy takich zakupach. Dlatego w nadziei, że uda mi się jak najszybciej poznać tajemnice liftu, zdążę jeszcze zmienić zamówienie ;) Szkoda by auto nowe było autem starym ;)

Ostatnio edytowano N, 7 wrz 2014, 10:59 przez Arzago, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1