Teraz jest N, 8 lut 2026, 03:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 2 wrz 2014, 06:28 
Świeżak
Od: 15.10.2013
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: śląski
Byłem z tą sprawą w serwisie (przy okazji podnieśli mi światłą mijania na moja prośbę) system HBC czyli przełączanie świateł mijania na drogowe w automacie ( pozycja świateł Auto oraz dźwignia przesunięta do przodu) według mnie działa nieprawidłowo, wręcz źle, praktycznie uniemożliwiając jazdę z tym systemem. Według mnie czujnik systemu jest za mało "czuły" np. jadąc na światłach mijania w sznurze samochodów przed sobą (czyli ich światła tylne świecą) wjeżdżając z otwartej przestrzeni np. do krzaków, lasu załączają się światła drogowe. Drugi przykład jadąc drogą z oświetleniem ulicznym jedna lub dwie lampy uliczne nie świecą system HBC załącza w tym miejscu znowu światła drogowe pomimo tego, że kolejne lampy uliczne świecą, załącza się nawet jak z naprzeciwka widać światła innych samochodów, albo wyłącza światłą drogowe za późno. W ASO podłączyli do komputera żądnych błędów nie stwierdzili, nie można ustawić czułości systemu HBC samemu, co z tm fantem zrobić? Najlepiej go wyłączyć, ale skoro jest to powinien działać prawidłowo - Jak to jest z systemem HBC u Was?

Ostatnio edytowano Wt, 2 wrz 2014, 09:05 przez tombien, łącznie edytowano 2 razy
Połączono z istniejącym tematem.

PostNapisane: Wt, 2 wrz 2014, 09:24 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
U mnie na ok 200 km pokonywanych krętymi drogami przełączanie świateł działało całkiem dobrze. Może ze trzy razy musiałem wnosić manualnie korekty. Może to wydać się Wam głupie ale przed korektą świateł byłem zachwycony działaniem automatu. Po korekcie wysokości świateł (w ASO AZ Auto) wydaje mi się , że jadąc tą samą drogą automat mylił się częściej (wspomniane 3 razy) ale i tak dobrze sobie radził. Być może ma to związek ze zmianą światło/cienia po korekcie świateł i czujnik w szybie mniej sprawnie odróżnia ciemno/jasno. Latarnie też dobrze odczytywał.
Pracownik ASO zapraszał mnie na dodatkowe podniesienie świateł gdyby było mało (bo jest jeszcze delikatna możliwość) ale chyba sobie daruje bo tak jak jest obecnie nie jest źle.
Generalnie zauważyłem też, że sprawność systemu spada im bliżej jest świtu czyli jaśniej co także potwierdzałoby moje powyższe przypuszczenia.
Oczywiście szyba przykrywająca czujnik musi być krystalicznie czysta. Ja zawsze to miejsce dobrze <pucu> pianką do szyb :) .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1