Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 31 sie 2014, 21:09 
Nowicjusz
Od: 31.03.2013
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Region: mazowiecki
Koledzy jak w temacie.

Na polu bitwy pozostały mazda 6 GJ Sky MOTION 2.0 165 km vs skoda octavia 3 RS 2.0 TSI 220KM.
Ciężki orzech do zgryzienia, w sumie jedyna rzecz przemawiająca na korzyść GJ to jej wygląd, reszta to już raczej RS.
Macie jakieś doświadczenia ze skodą?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: N, 31 sie 2014, 22:01 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: zagranica
wątki jakieś gdzieś o O3 się pojawiały
na dzień dzisiejszy sorki: gdyby te dwa jw. konkretne do wyboru to jednak O3 RS
minus dla skody to ciosany wygląd i spalanie w 2.0TSI przy ciśnięciu i lęki przed awarią, ale wcześniej jeździłem 2.0 TSI starej generacji i silnik milutki a szumy i tekturowe wykonanie M6 mnie wkurzają;
na plus skodzie zapewne siedzenia, dynamika i pojemność transportowa oraz układ jezdny z G7 GTI czy coś w ten deseń <brawo>

PostNapisane: N, 31 sie 2014, 22:28 
Adept
Od: 10.01.2014
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
wczoraj i dzis byłem w salonie skody - podjechałem tam bo akurat z drogi widziałem białego RSa z felgami 19cali... auto na tych felgach wyglądało całkiem okazale...
jeśli brać skode to tylko RSa...
ale... spalanie średnie na poziomie 10 litrów/100 dla mnie nie do zaakceptowania...
jeślibym miał zaakceptować takie spalanie to wolę Alfę Romeo Giulietta QV 1750 cm3 240 KM ze skrzynią automatyczną TCT (zbierającą tylko dobre opinie)- jej spalanie przy spokojnej jeździe to ponoć 8-9 litrów a parametry, design i renoma marki jako auta o sportowych aspiracjach pozostawia SKODE raczej w tyle...
no i na koniec... wizerunkowo to niestety tylko SKODA ... auto z kurczakiem na masce... ;-) sorry jeśli kogoś uraziłem...
ja mam jakąś psychologiczną blokadę...żeby wydawać taką kasę na czeskie auto...
chociaż przyznam, że auto wygląda na solidnie zmontowane...

Opinia CROWa...dla mnie dość zaskakująca i zmuszająca do przemyśleń... tym bardziej że posiada topową (silnikowo) wersję GJtki
.... sam szykuję się do zakupu...ale chcę zobaczyć co zmieni się we wnętrzu CX-5 po liftingu w listopadzie, bo zapewne podobne zmiany nastąpią w M6...

PostNapisane: N, 31 sie 2014, 22:57 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
A ja byłem przed takim samym wyborem i jestem szczęśliwy, że wziąłem gj. Nie żebym skreślał Skodę, bo to Skoda. 4 lata jeździłem 2-ką i byłem nią zachwycony. Auto jest solidne, wygodne i pakowne. Ale gj, jej wygląd, przyspieszenie, komfort jazdy, dla mnie przebijają Octavię. Sentyment pozostał i często spoglądam na te auta (patrz moje motto) ale decyzji nie żałuję. Czasem mnie trochę wkurza spalanie, lecz wiem, że to tylko kwestia mojej nogi. Coś za coś. A Octavię RS odradzał mi nawet pewien zaprzyjaźniony flotowiec, u którego zawsze kupuję Skody. Na pewno silnik benzynowy pali więcej niz gj, no ale też ma większą moc. Wygląd, to kwestia gustu. Mnie 2-ka bardziej się podobała, 3-ka troszkę złagodniała.
Gdy jeździłem Skodą, to w którymś momencie stała się zwykłym, chociaż solidnym przedmiotem codziennego użytku. Z Mazdą nadal jestem w wielkim zauroczeniu.
A jeśli porównać szumy, to przy tych samych, wyższych prędkościach w Skodzie musiałem podnosić głos, chociaż źródło hałasu było inne.
Oba auta są warte zainteresowania ale pełną radość, mnie daje gj.

wysłane tapatalkiem z gsm

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 1 wrz 2014, 05:28 
Nowicjusz
Dzięki chłopaki za przemyślenia. Myślałem że mnie tu zjecie za taki dylemat a tu miłe zaskoczenie - nikt nie mówi że zwariowałem.
Kurczę podoba mi się GJ ale jak widzę RS to mi się nogi uginają.
Przeczytałem wszystkie wątki w GJ i jednak jakieś problemy z mazdą są, trochę mnie to powstrzymuje. Po drugie chcę w końcu naprawdę mocne auto (obecnie turlam się GH 2.0 a to jedna muł). Skoda w serii 220 km (na papierze) w rzeczywistości prawie jest gift i ok 250 km.
W skodzie fajnie można sobie skonfigurować auto na co mazda raczej nie pozwala. Rozważana przeze mnie wersja GJ nie ma nawet ksenonu co wg mnie w tej cenie jest nieakceptowalne.

Bądź tu mądry kup SE samochód.

PostNapisane: Pn, 1 wrz 2014, 06:25 
Stary wyjadacz
Poczytaj forum Skody, tam też piszą o problemach, nie ma lekko.

wysłane tapatalkiem z gsm

Obrazek

PostNapisane: Pn, 1 wrz 2014, 06:35 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Spróbuj też wypożyczyć na kilka godzin oba auta. Niektóre salony zgadzają się na taki test. Ja tak zrobiłem i dostałem wóz na cały dzień :) lub np. na 5 godz.

PostNapisane: Pn, 1 wrz 2014, 07:06 
Nowicjusz
Z wypożyczeniem RS nie taka prosta sprawa, raczej nie ma demówek.
RS to towar deficytowy czeka się na niego nawet 9 miesięcy. Trochę to żenujące. Przychodzisz do salonu, mówisz że chcesz auto a gość każe czekać 9 miechów, ręce opadają.

Co do psucia się skód, chyba w dzisiejszych czasach wszystko się psuje, ale czytając forum OCP jakoś mniej tych awarii w RS niż w GJ.

PostNapisane: Pn, 1 wrz 2014, 09:22 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Rok produkcji: 2014
Wersja: SkyEnergy
Region: dolnośląski
Za ile wyceniasz GJ-kę, że nie masz w niej xenonów a rozważasz ją na równi z RSem?

Wyceniałem przed zamówieniem GJki O3 RS-a i nie było szans na cenę poniżej 120k. A GJkę bez xenonów z navi i pakietem Comfort i innymi gratisami kupisz za ponad 15k mniej.

Jeżeli chodzi o samą O3 RS:
- silnik z gratisami i naprawdę dobrze się zbiera wersja benzynowa
- duże wnętrze, a w wersji RS do tego fajnie wyglądające (jedyny minus to fakt, że o ile jest dużo miejsca na nogi, etc to jest niestety wąsko z przodu)
- możliwość dowolnej konfiguracji oczywiście na plus
- duuuży bagażnik w obu wersjach co dla każdego mającego dzieci nie jest bez znaczenia
- auto w tej wersji nie jest na pewno jedną z tysięcy Skód i bardzo wyróżnia się in plus na drodze.

Jeśli chodzi o minusy - to ja po ostatnich latach z silnikami TSI nie mam kompletnie do nich zaufania - pewnie przeglądasz także forum Octavii i branie oleju oraz inne problemy mechaniczne są tam bardzo częste. Pamiętaj, że na 1000 użytkowników, właścicieli RSów też jest pewnie kilka % tylko więc i skala problemów mniejsza. Być może jednak ten konkretnie silnik będzie bardzo ok także i pod tym względem.

Takie auto aż prosi się o 4x4 - jest wersja 1.8 TSI 4x4 a wychodzi teraz 2.0 184KM 4x4 - głęboko bym się zastanawiał nad taką opcją - na mokrym pewnie nie jest wolniejsze od RSa.

PostNapisane: Pn, 1 wrz 2014, 09:28 
Bywalec
Od: 14.08.2013
karolsz napisał(a):
Co do psucia się skód, chyba w dzisiejszych czasach wszystko się psuje, ale czytając forum OCP jakoś mniej tych awarii w RS niż w GJ.

Nie wiem o jakich awariach piszesz w GJ,mam benzynę i awarii zero,inna sprawa to oczywiście niedociągnięcia ,które są naprawiane na bieżąco :wink:

P.S Musisz sie przejechac RS ,napewno jest lepiej dopracowana i dopieszczona od GJ,ale to oczywiście kwestia punktu widzenia. :)

PostNapisane: Pn, 1 wrz 2014, 11:32 
Nowicjusz
BigCactus napisał(a):
Za ile wyceniasz GJ-kę, że nie masz w niej xenonów a rozważasz ją na równi z RSem?
(...)

Konfigurowałem auta do max 110 kpln.
MAZDA sky MOTION (BIKSENONU BRAK)
O3 RS chyba za tą cenę daje więcej, musisz pamiętać że cena z konfiguratora skody ma się nijak do rzeczywistości. Moja konfiguracja na RS wyszła 122 kpln a do zapłaty po rabatach 109 kpln. W maździe nie ma szans na taką cenę.
Co do silników TSI to faktycznie na forum VW i Skoda dużo złych opinii ale tylko do 1.4 TSI tych żyłowanych. Mam nadzieję że 2.0 TSI są ok, nie znalazłem jak na razie narzekania na ten silnik.

W cenie 109 za RS jest już naprawdę sporo, łącznie ze szklanym dachem.

Ostatnio edytowano Pn, 1 wrz 2014, 12:33 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz
Cytowanie zbyt długiego fragmentu wypowiedzi (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Pn, 1 wrz 2014, 12:14 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Region: dolnośląski
Upust rzeczywiście spory - w M6 pewnie max to 4-6k PLN.

W moim przypadku dodatkowym minusem był czas oczekiwania na RS - ale to już wcale nie musi być czynnikiem żadnym dla kogoś innego.

Jeśli ma to szybko jeździć to w zasadzie kompletnie nie ma tematu ;).

Wahałbym się gdyby miało to być w miarę oszczędne autko dla całej rodziny na 4-5 lat.

PostNapisane: Pn, 1 wrz 2014, 15:01 
Nowicjusz
Od: 10.03.2014
A ja sie przewiozłem tą RSką z Rybnika i to tak że sprzedawca mnie pytał czy w rajdach jeżdżę :-). No i tak obiektywnie :
- zawieszenie w RS bajka. komfort taki jak w GJ na 19" a jadzie jak po szynach. Tam gdzie przy 120 km/h moja stara GH zaczynała piszczeć oponami, tam RSka szła jak po szynach - tak jak by chciała mi powiedzieć "jedziesz jak dziadek w kapeluszu, ja sie jeszcze nie rozgrzałam" :-)
Moja nowa GJ się w tych warunkach zachwuje duzo mniej stabilnie. Tak ze jeżeli chodzi o zawieszenie to RS i tyko RS. Mazda GJ jest o dwie ligi niżej.
Silnik - co tu duzo mówić, TSI jeździ o niebo lepiej, i niech mi nikt nie mówi o spalaniu, porównywałem spalanie Passata TSI 211KM z moja 192 konna GJ - i wychodzi na to samo. Jak się tylko "smyra" pedał gazu, to spalanie w obydwu przypadkach schodzi poniżej 8l (ale tak sie jeździc nie da) a jak sie mocno ciśnie to passat pali litr wiecej ale ale przyspiesza tez dużo lepiej a turbina daje wrażenie że robi to bez wysiłku.

Wyciszenie w RSce i 6ce na porównywalnym poziomie - czyli do dupy. Powyzej 120 km/h strasznie szumi. Przy czym na wysokich obrotach w Maździe silnik jest dużo głośniejszy.

na korzyść skody jescze
Nawigacja (nie właczałem jej w Skodzie ale gorszej niz w Maździe nie moze być)
Możliwość zamówienia przedniej szyby podgrzewanej.

Reszta wg mnie na korzyść Mazdy.

PostNapisane: Wt, 2 wrz 2014, 16:20 
Nowicjusz
Dzięki wszystkim za cenne info. Decyzja podjęta, przesiadam się z GH na O3 RS.
Mam nadzieję że nie będę żałował.
Czerwona strzała zamówiona.

PostNapisane: Wt, 2 wrz 2014, 18:13 
Nowicjusz
Od: 10.03.2014
a jaki masz czas dostawy? mi sprzedawca mówił że ponad pół roku trzeba czekać.

PostNapisane: Wt, 2 wrz 2014, 18:22 
Nowicjusz
I dobrze Tobie mówił. Jeszcze dwa tygodnie temu taki był czas oczekiwania. W tamtym tygodniu skoda w końcu ruszyła z tym RS na Polskę.
Mój ma iść do produkcji w 42 tygodniu, czyli w połowie października. Jeżeli nic się nie obsunie to odbiór na koniec października.

Ostatnio edytowano Wt, 2 wrz 2014, 18:51 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Nie cytujemy poprzedniego postu (regulamin, pkt 5.6).

PostNapisane: Pt, 5 wrz 2014, 12:03 
Prawie fanatyk
znajomy poprosił mnie o pomoc w kupnie O3, ale słabszej wersji, posiedziałem, pojeździłem...
na plus mazdy 6 jest jednak wielkość środka, zwłaszcza szerokość na bary, tu O3 jest ciaśniejsza
po czasie też patrzę na tzw. środek, M6 ma bardziej delikatny i finezyjny, bo jeśli chodzi o nowinki (komputer/radio) to w O3 (wysokie wersje) wygląda to lepiej... ale tzw. plastiki też są w O3 słabe, nawet w wersji najwyższej (nie wiem jak w RS) i brak tego czegoś... konsola środkowa O3 jest taka w designie prosta jak od siekiery...
wcale O3 nie jest cichsza, słychać szum opon dość mocno wg mnie;
zaleta O3 RS zapewne silnik i bagażnik... i gadżety z VW :idea: które kosztują swoje dodatkowo

PostNapisane: Pt, 5 wrz 2014, 12:36 
Stały bywalec
Od: 06.11.2013
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive Plus
A jak w Octavii z blachami??? Bo w M6 to jakaś porażka!! Ciekawe jak będzie w GJ-tkach?

PostNapisane: Pt, 5 wrz 2014, 14:02 
Adept
Od: 19.03.2014
Region: pomorski
A nie lepiej zamiast kury Leona Cuprę ? :)

PostNapisane: Pt, 5 wrz 2014, 15:40 
rafalski napisał(a):
A jak w Octavii z blachami??? Bo w M6 to jakaś porażka!! Ciekawe jak będzie w GJ-tkach?

Czemu porażka?

Zobacz moją 6tkę  

PostNapisane: Pn, 15 wrz 2014, 21:53 
Adept
Od: 13.06.2014
Region: lubuski
http://youtu.be/lghiuLo2gE4
http://youtu.be/H27lqbX8blE
http://youtu.be/jW2LB-Gob
Obejrza sobie ;-)

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 10:15 
Nowicjusz
No dobra Panowie, trochę odkopię temat.
Może nie do końca obiektywnie bo za krótko jeżdżę ale się postaram.
Jak wiecie miałem dylemat w sumie poważny, M6 GJ vs O3 RS.
Sprzedałem po 5 latach użytkowania swoją GH i czas było coś nabyć, po zgłębieniu rynku i funduszy na polu bitwy została właśnie mazda i skoda.

Co dziś mogę powiedzieć? a no to że decyzja była strzałem w dziesiątkę. Ci co jeździli RS TSI wiedzą o czym mówię. Pomijam walory estetyczne samochodu, bo tu do mazdy GJ skodzie daleka droga ale reszta wg mnie na plus.
Wykończenie ok, trochę za dużo plastiku na boczkach drzwi ale jest całkiem przyjemnie, nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy.
Przestronność w środku bardzo dobra w sumie tak jak w GH, bagażnik ogromny.
Hałas tak do 120-130 jest spox, powyżej jak w maździe.
Prowadzenie bajka, w trybie sport tak przy 200 - 220 km/h grają mi już kolana, kierownica jest tak sztywna że szok. Szczerze mówią boję się jeździć na tym trybie z takimi prędkościami, bo wydaje się że samochód zaraz wzniesie się się w powietrze jak samolot.
Przyspieszenie to już odrębna historia, tu każdy pasażer jest w szoku. Tak to ja mogę jeździć. Moja GH w w tej kwestii nie ma nawet startu.
Spalanie? no tu to już zależy jak fantazja poniesie. Jak chcę to po Waw bez szaleństw w 9l się zmieszczę 50/50 w korkach. Ale jak mi noga poleci to i 13-14 l żaden problem.
Trasa bez fantazji 7 - 8 l.

Czy jestem zadowolony? Bardzo, za te pieniądze nie znalazłem nic podobnego z takimi osiągami i wyposażeniem. Do GJ która mnie interesowała trzeba było dorzucić prawie 20 kpln a to już było sporo.
Dodatkowo skoda daje teraz 4 lata/120 tys km gwarancji więc luz.
Szkoda że Panowie w maździe sa tak mało elastyczni bo kto wie co bym zrobił...
Na dodatek jak się okazuje, skoda funduje swoim klientom miło niespodziankę przy silnika 1.8 TSI i 2.0 TSI (RS) w postaci dodatkowych giftów. Praktycznie wszystkie RS - y opuszczają fabrykę nie 220 konne a 250!. A co robi z nimi commsport, zobaczcie sami.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=83478

Dobra żeby nie było że tak słodzę na skodę, GJ i tak jest Ł A D N I E J S Z A.

A tak wygląda.

Obrazek
Obrazek

Ostatnio edytowano N, 9 lis 2014, 10:22 przez karolsz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 10:21 
Prawie fanatyk
Dzisiaj "zazdroszczę" ci wyboru, ach gdzie te czasy w Compsporcie :wink:
niech się dobrze ci sprawuje i uważaj, byś nie zwinął asfaltu

współzałożyciel forum
PostNapisane: N, 9 lis 2014, 11:01 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: kujawsko-pomorski
karolsz gratuluje zakupu. Ladna, szerokiej i bezawaryjnej jazdyyy.

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 16:46 
Adept
Gratuluję autka. Kwestia mocy to akurat nie zasługa Skody, bonusy mocy w silnikach TSI to w sumie normalka. Praktycznie każdy motor z tej serii wykazuje jej nieco więcej niż to deklaruje producent. Niestety, dla mnie przy tej mocy minusem RSki jest brak możliwości zamówienia szpery, którą możemy mieć w Golfie GTI czy Leonie Cupra.

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 16:50 
Stary wyjadacz
Wciaż lubię Octavię, wiec tym bardziej Ci gratuluję. Chociaż ja też nie żałuję wyboru. :)

Obrazek

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 19:52 
Nowicjusz
Cobretti napisał(a):
Gratuluję autka. Kwestia mocy to akurat nie zasługa Skody, bonusy mocy w silnikach TSI to w sumie normalka. Praktycznie każdy motor z tej serii wykazuje jej nieco więcej niż to deklaruje producent. Niestety, dla mnie przy tej mocy minusem RSki jest brak możliwości zamówienia szpery, którą możemy mieć w Golfie GTI czy Leonie Cupra.

No co do szpery to masz absolutną rację, niby ma XDS ale to nie to samo. Mi brakuje jeszcze 4x4 do szczęścia ale reszta miodzio.

Golfa 7 GTI przez chwilę rozważałem ale jednak malutki, Cupra zniechęca środkiem, dokładnie deską rozdzielczą. Na zewnątrz kozak.

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 20:25 
Adept
Czterołap przydaje się w zimie / na nieutwardzonych nawierzchniach. Natomiast co do trakcji i przyspieszenia, to już nie do końca jest kwestia napędu na dwie osie - dodatkowy balast i opory mogą przyspieszenie i trakcję (oraz oczywiście hamowanie) nawet pogorszyć. Widać to np. w rajdach, gdzie czterołapy mają przewagę nad ośką na mokrej/luźnej/ośnieżonej nawierzchni, natomiast na czarnym i suchym nie ma przepaści. W cywilnych autach gdzie nie zawsze są szpery na dyfrach i nie zawsze jest 300 kucy pod maską widać to jeszcze wyraźniej, np. w Miśku Outlanderze (silnik zdaje się 140KM) mojego kolegi po dopięciu drugiej osi auto robi się nie do jazdy.

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 20:29 
Nowicjusz
Cobretti napisał(a):
Czterołap przydaje się w zimie / na nieutwardzonych nawierzchniach. Natomiast co do trakcji i przyspieszenia, to już nie do końca jest kwestia napędu na dwie osie - dodatkowy balast i opory mogą przyspieszenie i trakcję (oraz oczywiście hamowanie) nawet pogorszyć. Widać to np. w rajdach, gdzie czterołapy mają przewagę nad ośką na mokrej/luźnej/ośnieżonej nawierzchni, natomiast na czarnym i suchym nie ma przepaści. W cywilnych autach gdzie nie zawsze są szpery na dyfrach i nie zawsze jest 300 kucy pod maską widać to jeszcze wyraźniej, np. w Miśku Outlanderze (silnik zdaje się 140KM) mojego kolegi po dopięciu drugiej osi auto robi się nie do jazdy.

Nie no spox, ja to wszystko wiem ale jednak troszkę mokrego i RS mieli kołami jak szalony.

PostNapisane: N, 9 lis 2014, 21:37 
Adept
Właśnie dlatego szpera by się przydała co by moc nie szła w powietrze :)

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1