Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 20:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 13:26 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: małopolski
Co sądzicie o cenach nowego Passata b8 . W mojej konfiguracja ; światła led przód i tył , duża navi 8 cali , zegary cyfrowe , dizel 190km , lakier metalik ,siedzenia skóra/alcantara wersja highline,cena.. 145000 bez rabatu.Warto zaglądnąć na cennik i porównać ,choćby z ciekawości.Moim zdaniem o wykończenie i jakość,można być spokojnym,reszta kwesta gustu.Zdaje sobie sprawę że jeszcze pasowało by dotknąć wszystkiego, ale na to zainteresowani jeszcze muszą poczekać.

PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 13:45 
Nałogowiec
Od: 27.03.2013
Region: zachodniopomorski
Ale to dalej Passat ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 14:19 
Adept
Od: 19.03.2014
Rok produkcji: 2014
Region: pomorski
wojcian napisał(a):
Moim zdaniem o wykończenie i jakość,można być spokojnym.

Podziwiam optymizm...

PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 14:53 
Stały bywalec
Od: 27.07.2013
Rok produkcji: 2017
Skrzynia: AT
Region: zagranica
Przylaczam sie do sabata czego by nie zrobili I jak nie projektowali to Passat nie wzbudzi zadnych emocji <ziewa>

PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 15:06 
Amator
Od: 20.10.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
No bo przecież to jest das Auto :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 16:26 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Po prostu nikomu sie juz nie chce ;)

PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 16:32 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Region: wielkopolski
wojcian jaka skrzynia biegów jest w tym Passacie? Jakie dodatkowe gadżety ma w tej cenie? (piszę o tempomacie adaptacyjnym - MRCC, podgrzewanych fotelach, kamerce cofania, czujnikach cofania, systemach RVM, LDWS, HBC, AFS, TPMS, HLA, SCBS, SBS, BSM, i-ELOOP, i-stop).

Jak robiłem symulacje Passata to wyszło ZNACZNIE drożej niż 6 (rok temu). Starałem się dopasować auta tak aby były jak najbardziej zbieżne pod względem wyposażenia.

PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 17:34 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
verva99 napisał(a):
Przylaczam sie do sabata czego by nie zrobili I jak nie projektowali to Passat nie wzbudzi zadnych emocji <ziewa>

Bo nie ma być emocji :wstyd: . Takie jest jego miejsce w koncernie. Spece od badań rynku twierdzą że po części takiego oczekują potencjalni klienci :wink: . Emocje ma wbudzać VW CC :) . O ile wcześniejsza wersja Passata cc nawet fajna była (chyba nawet najładnijsza była w historii Passata) o tyle obecna w salonach .......... :idea: tylko jej lufę dospawać :lol: ale o gustach wiadomo się nie ...... .

PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 18:47 
Adept
ZibiX wszystko masz tutaj http://cenniki.konfigurator-vw.pl/pdf/n ... ousine.pdf, nie ma co liczyć na jakieś mega rabaty,ale te 4-5 procent można wyrwać ,tak mi powiedział handlowiec.Myślę że rabaty będą zależeć od zejścia auta,( vw nigdy nie był rozdawny).

PostNapisane: Śr, 13 sie 2014, 20:28 
Fanatyk
Nie ma silnika benzynowego większego niż 1.4? :arrow:

PostNapisane: Cz, 14 sie 2014, 02:51 
Adept
Będzie 1,8 tsi 180km i 2,0 tsi 220i280km

PostNapisane: Cz, 14 sie 2014, 11:49 
Wstydliwy
Od: 03.08.2014
Region: dolnośląski
Ja powiem krótko. Nigdy więcej Passata. Najlepiej nigdy więcej VW ;) W 2005 roku (początek produkcji B6) kupiliśmy Passata z silnikiem 2.0 FSI. Chwilę po wygaśnięciu gwarancji przyszła pora na bardzo kosztowną naprawę klimatyzacji. Generalnie tych napraw w skali użytkowania auta było zdecydowanie za dużo. Jasne, jeśli auto jeździ, to niektóre rzeczy się zużywają (np. awaria sprzęgła, która zmusiła do wezwania lawety), ale jak się okazało - niemiecka jakość Volkswagena nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.

wojcian napisał(a):
Moim zdaniem o wykończenie i jakość,można być spokojnym.

Krusząca się w dłoniach kierownica, korozja (!) na progach i w okolicy klapy bagaznika w momencie gdy auto jest totalnie bezwypadkowe mówi co innego. To wszystko po kilku latach użytkowania B6tki.

Wiele jest opinii, że to B6tka była po prostu felerna, szczególnie początek produkcji. Trudno, tak się wyrabia opinię na temat marki/modelu.

PostNapisane: Cz, 14 sie 2014, 12:41 
Adept
Jeździłem jakiś czas służbowym B6 jak i B7. Owszem, można Passata lubić lub nie , ale jakość tych samochodów niczym szczególnym na plus w stosunku do innych marek się nie wyróżnia. Kupując nowe auto należy (w miarę możliwości rzecz jasna) dobrać auto pod siebie. Jeśli komuś bardziej pasuje to co oferuje Passat, to nie ma sensu by przekonywał się na siłę do Mazdy, Mondeo czy jakiegokolwiek innego auta. Wracając jednak do B8, to producent chwali się "odchudzeniem" nowego modelu, więc wszyscy narzekający na "lekkość" Mazdy powinni poszukać czegoś innego :)

PostNapisane: Cz, 14 sie 2014, 23:58 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Ja myśle ze ostatni prawdziwy i solidny passat to był b5 fl od b6 to tylko słyszę ze każdy narzeka.

PostNapisane: Pt, 15 sie 2014, 04:17 
Nałogowiec
Od: 25.06.2013
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Bo w b5 siedziały jeszcze sprawdzone jednostki napedowe i wszystko inne, a części byly wymienne praktycznie z kazdym innym vagiem produkowanym w tamtym okresie.

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 11:08 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
To pomału dochodzimy do stwierdzenia ,że w "dzisiejszych czasach" wszystkie auta to "badziew" i trzeba sobie wybrać co się komu podoba[bo na bezusterkowość nie ma co liczyć]. Bylem na tronie VW i przynajmniej na zdjęciach nowy Passat prezentuje się bardzo elegancko. Widać że materiały we wnętrzu wyglądają na "premium",oczywiście trzeba to zobaczyć "na żywo" aby obiektywnie ocenić.Jeśli chodzi o technikę to chyba przeskoczyli Mazdę, oczywiście pozostaje pytanie ile to będzie kosztować[nie robilem kalkulacji].Efekt uboczny nowego Passata może będzie taki ,że sprzedaż GJ trochę poleci w dół i MMPOL zacznie nas poważnie traktować.Na pewno trzeba będzie zrobić jazdę :geek: próbną.

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 11:37 
Fanatyk
Blasia napisał(a):
nowy Passat prezentuje się bardzo elegancko

A ja się nie zgodzę :) Gdyby nie napisali, że to nowy Pasat to bym nie wiedział. Od kilku generacji te auta wyglądają tak samo.

Blasia napisał(a):
Jeśli chodzi o technikę to chyba przeskoczyli Mazdę

W jakim sensie?

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 11:58 
Bywalec
Ma wszystkie systemy które oferuje Mazda ,a ponadto kilka ciekawych systemów bezpieczeństwa -najlepiej poczytać na stronie VW.
Co do wyglądu ,to już są odczucia subiektywne ,jedni wola blondynki inni brunetki. :D .Mi się podobają jedne i drugie :wink:

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 12:41 
Adept
Z punktu widzenia technologicznego, nie ma w tym Passacie niczego czego by już wcześniej nie było. O wyglądzie dyskutować nie będę, bo to kwestia gustu; z grupy VAG podobają mi się jedynie Audi, Passata nigdy bym prywatnie nie kupił bo po pierwsze nie podobają mi się te auta a po drugie, mam z nimi trochę doświadczenia i wiem że jakościowo Passat to zupełnie przeciętne auto; premium - chyba wolne żarty :) Na zdjęciach to wszytko zawsze wygląda na premium :). Co do wpływu na sprzedaż MMPOL - myślę, że nie będzie to miało żadnego wpływu. Fani Passata to ludzie dla których VW to wręcz religia, wiec oni na Mazdę czy Hondę i tak nigdy nie spojrzą. Przy kliencie flotowym to liczą się głownie rabaty a nie +- kilka bajerów. Pozostaje wąska grupka niezdecydowanych, ale to raczej margines sprzedaży.

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 13:18 
Bywalec
Oczywiście w Passacie nie ma niczego ,czego by wcześniej nie było ,ale jest coś czego w GJ nie ma .
I to jest fakt .Co do wnętrza to miałem na myśli, że wnętrze VW na zdjęciach prezentuje się lepiej niż wnętrze Mazdy na zdjęciach .Moim zdaniem trzeba zobaczyć i przejechać się żeby ocenić :)
Wbrew pozorom jest spora grupa nie zdecydowanych we flotach .Wybierają samochód na trzy lata i zmieniają markę żeby była zabawa. :)

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 13:45 
Fanatyk
Blasia napisał(a):
ale jest coś czego w GJ nie ma

Blasia a możesz dokładnie powiedzieć o co chodzi bo już drugi post piszesz ogólnikowo :) Nie mam czasu na czytanie strony VW. W cenniku Passata niczego nadzwyczajnego nie znalazłem... a chyba wręcz brakowało mi kilku rzeczy, które ma Mazda.

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 14:06 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Wersja: SkyEnergy
Dwie główne różnice, które rzucają się w oczy to swiatła LED w miejsce xenonowych i wyświetlacz nawigacji między zegarami.

Ale moim zdaniem to co będzie tak naprawdę czynnikiem decydującym dla wielu osób to silniki - 190 i 240KM w dieslu i pewnie po kilku miesiacach benzyna 220KM z golfa GTI/Octavii RS - wszystkie te silniki dadzą osiągi, do których niestety Mazda obecnie ma bardzo daleko.

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 14:59 
Fanatyk
BigCactus dzięki za informacje. Szkoda tylko, że te silniki są z turbo...

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 15:49 
Adept
Zapewne i będą, tak samo jak dla niektórych decydująca będzie możliwość wybrania silnika bez doładowania; kwestia preferencji. LEDy są teraz modne, nie zawsze idzie to jednak w parze z jakością oświetlenia.

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 17:20 
Adept
Ładny czy nie, bobrze wykończony czy nie,to i tak wszystko zależy od osobistych preferencji przy kupnie auta, ja osobiscie na niego czekałem, i dla tego zwiesiłem kupno gj. Czekam jeszcze na nowego superba i a4b9, choć przyznam szczerze że czas mnie powoli nagli,ale raczej wszystko zmierza w kierunku a4b9. A co do passata,to chyba sie ze mną zgodzicie że ten samochód i tak jest skazany na sukces w swoim segmencie,czy się to komuś podoba czy nie.Co do wyposażenia to nie każdy lubi być uszcześliwiany przez koncern gadżetami,których akurat nie spacjaline potrzebuje, tak jest w gj i nie tylko,natomiast w przypadku passata może nie jest idealnie, ale dużo lepiej.Poczekajmy z krytyką jak gama silników zostanie uzupełniona,oraz jak będzie można namacalnie przekonać się o jakości wykończenia.

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 17:53 
Adept
Zgodzę się, ale tylko i wyłącznie dlatego że jest Passatem; jak napisałem wyżej, dla wielu osób VW to przedmiot kultu i dobro wręcz absolutne. Ja, choćby i tam włożyli HEMI V8 i sprzedawali to za 50 tyś zł, Passata nie kupię bo mi się te auta nie podobają. Nie i już. Podobnie ze Skodą; z kurą na masce jeździć nie będę :P Co do A4, to kibicuję. Zdecydowanie najładniejsze auta za grupy VAG.

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 18:49 
Bywalec
Od: 09.08.2014
Wersja: SkyEnergy
wojcian napisał(a):
Ładny czy nie, bobrze wykończony czy nie,to i tak wszystko zależy od osobistych preferencji przy kupnie auta, ja osobiscie na niego czekałem, i dla tego zwiesiłem kupno gj. Czekam jeszcze na nowego superba i a4b9, choć przyznam szczerze że czas mnie powoli nagli,ale raczej wszystko zmierza w kierunku a4b9. ...

Tylko teraz jest świetny moment na zakup Passata B7 (upusty po 15-20tys.) a nie B8. Mając na uwadze liczbę wtop z początku produkcji B6 naprawdę byłbym ostrożny ;). B7ka choć nie grzeszyła urodą była przynajmniej dopracowana w porównaniu z B6.

Ogólnie w VW nawet kolejne wersje B6ek rózniły się między sobą - mieliśmy przykładowo w firmie auta kupione 2 miesiące po sobie i jeden był rokiem modelowym 2010 a drugi 2009. Miały całkowicie inne panele klimatyzacji (ten mlodszy juz z B7ki) i kilka innych duperel, a wersje identyczne zamówione. Czyli na bieżąco wprowadzali zmiany.

Czy analogicznie jest w Maździe? Odbieram swoją za miesiąc i nie wiem czy czasem od razu nie zamowic modułu USB czy może będzie juz poprawiony ;).

PostNapisane: So, 16 sie 2014, 19:57 
Adept
BigCactus , masz racje upusty są dobre , ale nie każdy chce jeżdzić schodzącym modelem. Co do chorób wieku dzieciecego, to w 2008 kupując audi a4b8 miałem obawy o nowy silnik już na cr, i jakoś szczęsliwie dotarłem do 200tyś.

PostNapisane: N, 14 wrz 2014, 22:13 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
a ja powtarzam jak mantre...
kupilem Mazde bo chce auta na 10 lat. nie znosze downsizingu.
nie wierze ze Passat mi 10 lat posluzy bez koniecznosci robienia kapitalek. I jak widze 1.4 do takiego auta to sie zastanawiam dlaczego nie wracaja do robienia silnikow rzedu 600, 700, jak w cinquecento - w koncu do polo jak znalazl by bylo.
no i to zawsze bedzie wieswagen.

PostNapisane: Pn, 15 wrz 2014, 08:26 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
ja miałem VW od nowego 7 lat i przez tyle lat akurat 7 razy byłem na przeglądach w ASO :)
z mazdą tylko przez rok tyle na na tzw. poprawkach, nie liczę że czasem trzeba było jechać 2 razy, na zatwierdzenie i robotę ... ze względu na upierdliwość i wiedzę od kolegów z forum (dziękuję <3 ), bo tak, to człowiek by nawet nie wiedział, że ten model tak nie ma! <baseball>
nie ma co się denerwować, samochód to samochód, a wojna na znaczki jest dla chłopców, ale jak ktoś kupuje paska to nie 1.2 czy 1.4, ale niech człek nie dziaduje i kupi 1.8 czy 2.0;
5 lat przedłużonej gwarancji i w du***

mnie się akurat też VW przejadł przez wygląd i znudziła ta marka, i jak to VW ma dużo zwolenników i wrogów, bałem się silników diesla VW, bo w rodzinie było audi i lipa straszna, ale mazda jak pokazuje ostatnie Kamera Turbo też nie są idealne, ale za takie się ogólne je uważa i takimi sprzedaje i ktoś kupuje doskonałość... blacha blachą, ale jak koledzy piszą, że diesle stoją w Warszawie na warsztacie robi mi się gorąco <offtopic> i jeszcze podejście importera <baseball>

http://player.pl/programy-online/turbo- ... 32428.html

dziś wszędzie jest skomplikowana technologia, masówka oraz oszczędności i pośpiech, więc mogą wyjść jeszcze wszędzie kwiatki
a pokocham na zabój moją mazdę, jak zrobią mi wreszcie te niedomknięte szyby, bo idzie zima :zimno: , ruszający się fotel i drgania przy przyśpieszaniu... więc mam nadzieję, że jeszcze do ASO pojeżdżę a z VW może miałbym inne problemy: silnik silnik silnik i tak się pocieszam :mur:

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1