Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 3 lip 2014, 08:05 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
NIe znalazelm watku a wg mnie dosc ciekawe (chociaz bolesne i mam nadzieje ze nikomu tutaj niepotrzebne...)
Jak pewnie wiecie Niemiecka EURO NCAP przeprowadza testy zderzeniowe przy uderzeniu w odksztalcalna przeszkode 40%ami powierzchni przodu.

Amerykance cos tam udowodnili (akurat tu nie ma podstaw zeby im nie wierzyc) ze wieksza czesc kolizji nastepuje w sposob gdzie do uderzenia dochodzi mniejsza czescia powierzchni frontu - 25% - tzw "small overlap test".

Stad europejscy producenci projektuja samochody ktore z zalozenia nie maja byc najbezpieczniejsze, tylko maja uzyskiwac najlepsze noty w testach EURO NCAP.

Nasze Mazdy moze nie maja samych najlepszych ocen (jedna stopien nizsza), ale generalnie i tak wypadaja niezle - test amerykanski (small overlap, uderzenie w przeszkode odksztalcalna 25%ami frontu) jakos zdany.
Link do orginalnej strony ponizej, filmiki tez :)'

http://www.iihs.org/iihs/ratings/vehicle/v/mazda/6

frontal offset (odpowiednik czolowki z EURO NCAP)

small overlap (nieprzeprowadzany przez EURO NCAP)

Reasumujac - i tak przy zakupie auta nikt nie patrzy na Oceny z crash testow, ale w sumie dobrze ze glownym rynkiem zbytu naszych Mazd jest rynek amerykanski - musieli jakos sie dostosowac do trudniejszych wymogow...

Post napisany przez artykul na wp co do nowych aut i ich marnych wynikow w crashtestach.

http://moto.wp.pl/kat,106078,title,Testy-zderzeniowe-Euro-NCAP,wid,16725773,wiadomosc.html

Co ciekawe - jesli na stronie IIHS klikniecie na "print full report", i zerkniecie na wytrzymalosc dachu, to jest lepsza w modelach 2014 niz 2013. Podobnie glowa i siedzenia. Czyzby cos wzmocnili? Czy to tylk moze na rynek amreykanski?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 6 lip 2014, 09:46 
Adept
Od: 21.03.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: kujawsko-pomorski
Po podobnej "lekturze" jak ty Slawek ,jakiś czas temu, o bezpieczeństwo w nowym modelu byłem dosyć spokojny.
Faktycznie amerykańskie testy wyglądają na bardziej miarodajne.
Zmiany są na miarę konstrukcyjnych, więc możemy wnosić, że dotyczą całej produkcji, tak sobie przynajmniej myślę.

Strefa czasowa: UTC + 1