Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 14:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 09:13 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Na początku chciałem podziękować tombienowi za odbiór z dworca i podwiezienie. Miło było porozmawiać z fanem motoryzacji [pięknych kobiet pewnie też ,ale tego tematu nie poruszalismy0 :)
Pierwsze wrażenie jest takie- :)To nie jest ten sam samochód. <spoko>
Zlikwidowano:ogólny hałas [buczenie],halas opon,praktycznie nie słychać zmian nawierzchni w trakcie jazdy.Dla mnie najważniejsze bo męczące na długich trasach.Jadąc w korku na A4 nie słyszałem samochodów poruszających się ,ich silnika itp.Stojac w korku nie było słychać aut jadących z przeciwka,często szybko bo tam nie było korka.
Ograniczono:szum wiatru ,tzn on jest ale w znacznym stopniu ograniczony.Przy predkosci 140km/h,słyszalny tylko jak rozmawiałem przez komórkę ,w trakcie normalnego słuchania radia mi nie przeszkadzał[prawie nie słychać].
Bose gra teraz znacznie lepiej, natomiast dla mnie niepotrzebnie zmienia charakterystykę brzmienia tzn.ze wzrostem prękości dodaje bas niejako od siebie. [moze uda mi się to zmienić w utawienach].
Rykoszetem mam wrazenie ze silnik słychać jeszcze ciszej,może dźwięk dostawal się przez przednia nadkola i drzwi.
Efekt końcowy:pierwszy raz po jeżdzie autostradą nie chciało mi się wysiadć z samochodu[mam nadzieje ze to nie efekt chwilowego podniecenia]
Ocenę jeszcze dodam po normalnym tygodniu pracy [ok.2000km],będzie bardzej obiektywna ,bo na razie wszystko jest na 6.
tombien,jeszcze raz wielki dzięki!!!

PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 09:28 
Amator
Od: 10.04.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: dolnośląski
Super!!!

Dzięki chłopaki za podzielenie się z nami tymi informacjami. Jak się uporam z wszystkimi modami auta, też się udaję do Ciche-Auto.
Ja mam zamiar poprosić ich o wyciszanie step-by-step, żeby zobaczyć co daje największe efekty wyciszenia (obiektywne jak i subiektywne).

p.s. Co do zmiany charakterystyki dźwięku w Bose, to odpowiedzialny jest za to AudioPilot. Mikrofon od niego jest pod kolumną kierownicy. Nie wiem czy jest możliwość wyłączenia tego w ustawieniach, ale jak nie, można spróbować odłączyć tenże mikrofon.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 09:37 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
Blasia jedno pytanko czy ty miałeś robione te uszczelki w szybach, to o czym tombien wspominał wcześniej za 400zl ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

administrator
PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 09:44 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Tak. Też miał robione uszczelki. :)

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 09:46 
Bywalec
Ja zrobiłem komplet:uszczelki, drzwi, nadkola, bagażnik i tylna klapa [Pan obawiał się że ten element może popsuć cały efekt]
Co do "step by step" też początkowo o tym myślałem, ale Pan powiedział że wyciszając jeden element będziesz bardziej słyszał gdzie indziej, w efekcie caly czas coś Ci będzie przeszkadzać.
Moim zdaniem trzeba iść na całość, bo patrząc na zdjęcia samochodu po rozebraniu, to jest on naprawdę pozbawiony wygłuszenia

-- Dodano: Cz, 19 cze 2014, 10:49 --

A teraz idę sobie pojezdzic...... :)

PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 09:54 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
tombien: newiesz co chlopaki dawaja do nadkoly ? maty czy inny material podobny do tego http://shop.hifol.eu/product_info.php?c ... ts_id=1780 ?

PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 10:39 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Generacja: II
Region: mazowiecki
Na stronie cicheauto.pl widziałem jakieś zdjęcia z wyciszania "6" . Wszystko fajnie tylko jak ludzie z Warszawy maja z tego skorzystać :idea: ?
Oddać auto i 3 dni w hotelu ?
Przydałby się jakiś odpowiednik w mazowieckim z dobrym now-how <modlisie>

administrator
PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 11:26 
Weteran
mirecsk38 napisał(a):
newiesz co chlopaki dawaja do nadkoly ? maty czy inny material

Po pierwsze to nadkola wyciszają od wewnątrz (w kabinie), maty STP + pianka poliuretanowa (jak się nie mylę), w puste przestrzenie idzie na luźno wata.
Generalnie wyciszenie dotyczyło tylko i wyłącznie kabiny w co weszła: komora bagażnika, klapa, drzwi, nadkola i uszczelki. :)

PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 11:33 
Nałogowiec
aha, dzieki za info

PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 14:27 
Amator
Od: 10.04.2014
Blasia ale ja jestem zdecydowany na całość, tylko ciekawy jestem, gdzie zyskuje się najwięcej i pewnie część ludzi z forum również.
Jak i tak mam robić całość czemu nie przejść tej drogi. Ktoś może nie będzie chciał wywalić 6 klocków (strzelam) i ja to rozumiem.

W Twoim przypadku to może mijało się z celem, ale ja mieszkam na miejscu, więc nie widzę tutaj problemu

Blasia czy zdjęcia z tuningowania Twojej mazdy masz u siebie? Mógłbyś je dodać na forum? Albo wiesz czy panowie wsadzą je na stronę ciche auto?

PostNapisane: Cz, 19 cze 2014, 14:40 
Amator
Od: 15.05.2014
Region: kujawsko-pomorski
Ja na pewno w przyszłości skorzystałbym z twojego eksperymentu Ryba

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 06:29 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Region: pomorski
Najwięcej komfortu uzyskuje się przez wyciszenie wszystkich drzwi. U mnie nastąpiła taka poprawa,że odpuściłem nadkola, uszczelki i bagażnik (sedan). Pozatym , co jest w zasadzie bezcenne, pozbyłem się syndromu NPR (napięcie pozakupowe rozczarowujące ).

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 07:54 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Widzę, że koledzy (Blasia, tombien) mają podobne odczucia <spoko> co ja po wyciszeniu w SztuceWyc.. Nawet dołożona masa się zgadza :wink: .
Z tego co piszecie różnice są w sposobie wyciszenia u mnie od zewnątrz (choć w zakola jest coś włożone - podobne do gąbki ale nie jest nią) a u kolegi od wewnątrz. Technologia wypełniania uszczelki może i gorsza w ww. firmie ale to czas pokaże. Póki co w necie nikt się nie skarżył.
Tak czy siak ... chyba możemy powoli wysnuć wniosek, że to nie uszczelki są gł. powodem efektu "niedomkniętej szyby" choć u mnie do ok. 80 km/h czuje się jakbym jechał hybrydą <spoko> (nic nie szumi, także z okna).
Wczoraj po raz pierwszy do wyciszonego auta zabrałem swój najlepszy miernik czyli żonę :zona: . Powiedziała , że jest dużo ciszej bo może ze mną w trasie spokojnie rozmawiać a wcześniej się nie przyznawała bo czasem siedząc na tylnym siedzeniu nie słyszała co do niej mówiłem :) .

Myślę, że firma z Wrocławia będzie wiodła prym w wyciszeniu GJ bo cenowo są zdecydowanie korzystniejsi niż konkurencja a efekt podobny.
Pamiętajcie koledzy abyście nie zapomnieli się w ciągłym dokładaniu 'wyciszenia' bo GJ utyje do 100 kg :oops: .
Ja póki co testuje spalanie po wyciszeniu. Jak opróżnię bak to dam znać.

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 08:05 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
U mnie jest nie źle jeśli chodzi o hałas ale już zrobiłem bagażnik łącznie z klapą i nadkola jeśli chodzi o tył . Z przodu nadkola i blacha po odchyleniu nadkoli plastikowych i te plastikowe nadkola + kolumny McPersona od strony komory silnika i jest OK tzn. ciszej niż było . Tylko szum oponek <suicide> .ale jak piszecie o drzwiach,że naprawdę duża różnica to jeszcze to zrobię.

-- Dodano: Pt, 20 cze 2014, 08:14 --

Aha i też wezmę najlepszy miernik

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 08:57 
Nałogowiec
moj miernik po wycisznneniu pod przednia szybe od zewnątrz jesce w samochodze niebyl :-)

CzerwonaStrzala: u cebie nadkola wycisznene sa od zewnątrz ?

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 09:02 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
mirecsk38 jak zrobiłeś podszybie? i od której strony kabiny pasażerskiej czy komory silnika?

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 09:04 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Region: opolski
ryba napisał(a):
p.s. Co do zmiany charakterystyki dźwięku w Bose, to odpowiedzialny jest za to AudioPilot. Mikrofon od niego jest pod kolumną kierownicy. Nie wiem czy jest możliwość wyłączenia tego w ustawieniach, ale jak nie, można spróbować odłączyć tenże mikrofon.

Jest to do wyłączenia w ustawieniach.

Wczoraj zrobiłem pierwszy raz trochę więcej trasy autostradą. Jak wcześniej nie widziałem problemu tak teraz jednak go zauważam i to dość wyraźnie. Do 120km jeszcze w miarę ale powyżej zaczyna się robić głośniej niż w moim starym Volvo. Ciężko usłyszeć co do mnie mówi dziecko z tylnego siedzenia. Hałas głownie powstaje od toczenia opon. Auto zostało odchudzone na maksa i został chyba tylko szkielet i blacha.

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 09:21 
Nałogowiec
koliber1960: zrobilem od strony silnika

D:\MAZDA6_2014\MAZDA6_2014\workshop manual\n6w09\html\id091600801000.html

1. wycieraczki - noz + klucz 14
2. czarny plastik - nie blacha, tylko plastik. Uzsczelke odepniesz tylko na koncach

potem juz jest otvarte do wygluszenia :-)
+- 1,5 maty 52x75 . I wejdze duzo pianky. Pianke ale dalem do folie, ze by wode niebrala.

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 10:52 
Adept
Od: 10.01.2014
Rok produkcji: 2008
Wersja: Sport
Region: śląski
ryba napisał(a):
Super!!!

co do audiopilota to tak jak mówi "tatahani" idzie go wyłączyć - zobacz link poniżej:
http://www.auto-swiat.pl/testy/technicz ... dy-6/n78qx

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 11:18 
Amator
Od: 09.06.2014
Koledzy, czy Mazda może później odmówić naprawy gwarancyjnej np zepsutego głośnika czy też np silniczka od szyb? Wyciszenie jest robione w firmie zewnętrznej,rozbierają drzwi itd, tracicie gwarancję?

Pozdr, Tomek

administrator
PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 11:24 
Weteran
Jest takie ryzyko, że się przyczepią, chociaż wyciszenie nie ingeruje w żadne elementy. W ciche auto jeszcze nie było takiego przypadku, żeby po wyciszeniu ktoś został odprawiony z kwitkiem w ASO.

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 12:00 
Bywalec
tomekmocarz1 napisał(a):
Koledzy, czy Mazda może później odmówić naprawy gwarancyjnej np zepsutego głośnika czy też np silniczka od szyb? Wyciszenie jest robione w firmie zewnętrznej,rozbierają drzwi itd, tracicie gwarancję?

Pozdr, Tomek

Jak kolega powyżej napisał jest takie ryzyko, że ASO się wypnie dlatego ja oddałem do ASO Gołembiewskich to przynajmniej oni mi nie odmówią naprawy gwarancyjnej - tak myślę :wink: .
Choć teraz mam wątpliwości czy warto było aż tyle przepłacać za taką asekurację :idea: .

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 12:06 
Bywalec
Koliber, moim zdaniem drzwi sa bardzo ważne w całej ukłdance ze względu na dużą powierzchnię.
U mnie następny plus po wyciszeniu jest taki że nie słychać kamieni udzerzajacych o nadkola . <spoko>

-- Dodano: Pt, 20 cze 2014, 13:10 --

Czerwona strzało ,jak będę Wa-wie[jeszcze nie wiem kiedy] to się może spotkamy ,to będziemy mieć porównanie?

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 12:24 
Wstydliwy
Od: 06.05.2014
Ja z godzinę odbieram swoją po "operacji" ze SztukiWyciszania. Także co do gwarancji śpię spokojnie. Firma wrocławska na pewno byłaby tańsza i tam też chciałem usługę zlecić, ale jak już pisałem nie doczekałem się na ofertę cenową.

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 12:34 
Amator
Od: 15.05.2014
Region: kujawsko-pomorski
Tutaj można opisać kwestie związne z praktycznie przymusowym wyciszeniem :p :
https://www.mazdarebels.com/pl-pl/conte ... swoje-rece

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 12:48 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Generacja: II
Waldekx1 napisał(a):
Ja z godzinę odbieram swoją po "operacji" ze SztukiWyciszania. Także co do gwarancji śpię spokojnie. Firma wrocławska na pewno byłaby tańsza i tam też chciałem usługę zlecić, ale jak już pisałem nie doczekałem się na ofertę cenową.

Czy możesz napisać jaki zakres robót zleciłeś, jaki koszt i ile czasu auto było uziemione ?

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 12:58 
Bywalec
Blasia - pisz na pw. <spoko> choć do połowy sierpnia krucho u mnie z czasem (ciągle w rozjazdach).

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 13:33 
Wstydliwy
Od: 20.06.2014
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałem we wstępie podziękować wszystkim aktywnym użytkownikom za ogrom informacji i wiedzy, którą się tutaj dzielicie-czapki z głów. Takiej bazy danych i informacji o GJ zebranych w jednym miejscu nigdzie nie widziałem.
Osobiście czekam na odbiór swojej GJ-otki (2,5 benzyna, biały sedan :-) ). Oczywiscie zarowno przed zamówieniem jak i teraz z wielkim zainteresowaniem czytam wszystkie posty jakie pojawiają się na forum, wobec tego mój wybór był w pełni świadomy, piszę w tym momencie o wadach, które to autko posiada. Dla mnie rzeczywiście realnym problemem jest wyciszenie GJ-otki. Potwierdziłem to podczas jednej z moich jazd próbnych-w związku z powyższym mam dwa pytania:
1. Czy ma ktoś jakieś informacje o jakiejkolwiek firmie, która zajmuje się profesjonalnie wyciszeniem aut w Lublinie lub okolicach, czy niestety jestem skazany na wycieczkę do Wawy, Wrocławia lub Trójmiasta (wolę nie bawić się w wyciszenie we własnym zakresie, bo nie czuję się w tym kompetentny :-) )?
2. Jak wygląda wyciszenie aut ostatnio wydawanych klientom-czy jest jakaś poprawa, może jakieś wnioski po zlocie- jakby nie było nadzieja umiera ostatnia :-)
Pozdrawiam

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 13:40 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
kkamil napisał(a):
2. Jak wygląda wyciszenie aut ostatnio wydawanych klientom-czy jest jakaś poprawa, może jakieś wnioski po zlocie- jakby nie było nadzieja umiera ostatnia :-)

Koledzy piszą, że nic się nie zmieniło.

PostNapisane: Pt, 20 cze 2014, 13:41 
Wstydliwy
Od: 20.06.2014
No to nadzieja umarła :-) Dzięki, Pozdr.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1