Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 12:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 11 cze 2014, 22:07 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
tak po 3 dniach bylem w samochodze i ta samowulkanizująca taśma troche mocno kleji o uszczelki. Mialej lekky klopot s otwarcim drzwi :-). Chyba sie to poprawi.

PostNapisane: Cz, 12 cze 2014, 07:52 
Amator
Od: 04.04.2014
Rok produkcji: 2015
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Kolego fast79, porównuję do GJtek, które testowałem 1-2 temu i ta wczorajsza wydaje mi się od nich cichsza. Porównuję też do moich wcześniejszych i obecnych aut, między innymi Passata B6 i Mondeo MK4. Testowałem ostatnio BMW 320d, Lexusa IS 250, Insignię, Peugeota 508, Mercedesa C klass, Kia Optima. Mazda, którą testowałem wczoraj z pewnością jest głośniejsza od samochodów klasy premium ale przetrzyma porównanie z resztą aut wymienionych powyżej. Nie wiem, może w dłuższych trasach jest gorzej ale nie mam tego jak sprawdzić.
W poprzednim poście pisałem wyłącznie o hałasie gdyż tego dotyczy wątek. Na temat uszczelek, komfortu, siedzeń, multimediów mam swoje zdanie i wyraziłem je w innych tematach.
pozdrawiam

PostNapisane: Cz, 12 cze 2014, 08:04 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: II
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Panowie, biorąc pod uwagę treść pisma jaką dostał koliber1960 od MMPol obawiam się, że ani modele wcześniejsze ani te obecnie produkowane nie zostaną w kwestii wyciszenia auta poprawione.
Ta sama panienka z okienka wypisuje truizmy albo głupoty i umywają od tego ręce ....

PostNapisane: Cz, 12 cze 2014, 08:24 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
w aucie jest cicho w normalnej jeździe, szumy pojawiają się w aucie powyżej przepisowych w PL prędkości, więc może to przepis producenta na to, żeby kierowca nie był piratem drogowym <hahaha>

a co do starań mazdy o auto i poprawki, jest ich sporo z czasem: maska, aktualizacje softu, coś tam w kołach, tarcze itd. więc może coś poprawiają co mogą i rzuca się w oczy czy bezpieczeństwo a szumy to rzecz względna i można dyskutować
na początku też maska nie falowała a wkłady lusterek nie drżały,a hamulce miały być inne lepsze :-P
wiem jedno, że mam autko zastępcze 2 dzień i nowsze o rok i jest w nim ciszej (nie ma syndromu niedomkniętego okna), przy okazji lepiej - normalnie, inaczej hamuje,
ale jak to pisałem wcześniej zauważyłem, że jakby inaczej zamyka się szyba, dociska do ramy okiennej w tym zastępczym, trudno to opisać, ale jest poczucie większej solidności, więc może nie tylko uszczelki są problemem ale styk szyby i uszczelek :idea: czyli albo poprawiono coś albo wada danego modelu bądź serii np. z powodu poddostawcy, ale to tylko domysły

wg mnie uszczelki są cienkie, słabe i odchudzone, ale jest jeszcze coś do sprawdzenia: drzwi
ocierają mi się lekko, ale jednak o próg (na dole są ryski) - diagnoza: regulacja lewych drzwi, może pierdółka, ale jak coś źle styka może też być źródłem dodatkowego szumu :goraco:

PostNapisane: Cz, 12 cze 2014, 08:40 
Bywalec
Od: 15.11.2013
Rok produkcji: 2017
Region: dolnośląski
crow, możesz podać końcówkę (ostatnie 5 cyfr) VIN tego auta?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 12 cze 2014, 08:42 
Prawie fanatyk
jestem w pracy nie mam dokumentów, ale później na PW prześle

PostNapisane: Cz, 12 cze 2014, 10:12 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
U mnie w tej chwili jest dosyć cicho tylko hałas i drżenie( ,,cecha auta" wg MMPol) opon.

-- Dodano: Cz, 12 cze 2014, 10:13 --

<suicide>

PostNapisane: Cz, 12 cze 2014, 10:16 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
koliber1960 a może podjedziesz na Zlot, to potestujemy? Nawet koła można podmienić :)

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Ostatnio edytowano Cz, 12 cze 2014, 11:13 przez szymek1604, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 12 cze 2014, 11:11 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
dokładnie :) z Piły nie jest daleko 220 km :)

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 14:20 
Wtajemniczony
Od: 07.04.2014
Region: pomorski
Witam,
Dzis przejazdem wpadlem zapytac do gdyni kiedy moja mazdzina doplynie i przy okazji rozmawialem ze sprzedawca m.in. o wyciszeniu, wyraźnie wiedzial o problemie i powiedzial mi ciekawej inicjatywie salonu. Otóż właśnie plynie do nich egzemplarz który bedzie służył jako testowy dla firmy z 3city która profesjonalnie zajmuje sie wyciszaniem aut. Salon zleci taka robotke tejze firmie aby znalazla źródło problemu. Czy beda to nadkola, drzwi a moze cos jeszcze innego¿? Po takiej analizie (sprzedawca mowil ze za 3tyg beda juz fakty) salon bedzie mogl zaproponowac klientom odplatne pozbycie sie problemu wiedzac juz gdzie konkretnie tkwi przyczyna(ile db będzie ciszej itp.). Przyznam że zaskoczylo mnie pozytywnie takie podejście do sprawy salonu BMG, tymbardziej ze o darmowej akcji serwisowej nic nie słychać.

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 14:29 
Bywalec
Od: 20.04.2014
O to ciekawe.
Ja moją brałem w BMG w Gdyni, i nic mi o tym nie mówili...
Ale jak już zaznaczyli - odpłatnie...
A to tanie nie jest, kilka osób z forum już to robiło we własnym zakresie i kasa poszła...
Ale ciekawe, fakt.

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 16:13 
Wtajemniczony
To świeży temat jest.. dlatego moze nic nie mowili bo nie bylo co. Ciekawi mnie jakie beda wyniki i jakie ewentualne koszty wygluszenia. Wkrótce bedzie wiadomo. Fajne jest to ze nie trzeba eksperymentować z wlasnej kieszeni, tylko oni sie tym zajma (a jesli efekty i cena beda zadowalajace to albo sie klient zdecyduje albo nie)

A ze odplatne to chyba nie dziwi wkoncu to nie akcja serwisowa.

..W sumie pytalem trochę o to na zaś, jeszcze nie mialem okazji sie przekonac czy i mnie to bedzie denerwowac:-)

Ostatnio edytowano So, 14 cze 2014, 19:20 przez Kamil, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 16:41 
Prawie fanatyk
O problemie szumów w BMG wiedzą :wink:
trzeba przyznać, że uwag kierowców słuchają
ciekawy pomysł mają w BMG, jestem ciekaw jak to wyjdzie i ile będzie kosztować :idea:

Moim zdaniem powinni wziąć na próbę starszy egzemplarz (2012-2013), bo jeżdżę zastępczym z 2014 roku i wydaje mi się, że jest jednak ciszej i mówią to też pasażerowie więc coś jest na rzeczy.

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 20:22 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Ja już jestem po :hophop:
wyciszeniu w Sztuce Wyciszenia ASO Gołembiewscy z WaWy.

Nie wybrałem kompleksowego wygłuszenia bo cena zaporowa ale postanowiłem zadziałać punktowo.
Zrobiono: komplet nadkoli, komplet drzwi oraz komplet uszczelek. Rozbierania wnętrza nie chciałem.

Samochód zupełnie inny w odbiorze. Taki premium :wink: . Co się zmieniło:

1. Efekt niedomkniętej szyby jakby mniejszy ale jednak jest od. 130 km/h. Zmienił się jednak jego dźwięk w odbiorze. Mniej drażni ucho i daje się z nim podróżować.
2. Szum toczenia opon mniejszy, przytłumiony i taki sam cichy czy jedziesz 100 czy 150 km/h.
3. Wybieranie nierówności wręcz doskonałe. GJ przed wyciszeniem była w tym niezła ale teraz to rewelacja.
4. Nie czuć szumu z ulicy.
5. Poprawiła się jakość prowadzonych rozmów tel.
6. Poprawiła się jakość audio. Przed wyciszeniem wstyd było prezentować Bose :wink: .
7. Subtelnie poprawił się też dźwięk silnika. Taki delikatnie basowy pomruk.
8. Zauważyłem też, że nie czuć tego podmuchu od wyprzedzających cię szybko z lewej strony aut.
9. Zamykanie drzwi rodem z klasy wyższej. Już same pociągnięcie za klamkę jest fajniejsze.
10. Uszczelki w dotyku grubsze (a nie flaki), masywniejsze nie zbierają pod sobą wody po myjni bezdotykowej.
11. Do 80 km/h samochód najprzyjemniejszy w odbiorze taki premium.
12. Większa masa o ok. 50 kg :sad: (20 kg w drzwiach i reszta w zakolach). Materiały to ponoć Dynamaty po jednej stronie aluminiowy wygląd. Klejone z podgrzewaniem. Slawek myślisz, że nie będzie to miało wpływu na zawiasy ? Firma mówi, że nikt nie zgłaszał im reklamacji. Testowałem też materiały w upale i nic nie śmierdzi jak to czasami w necie piszą :wink: .
13. Wykonanie bardzo staranne. Nie widać ingerencji w auto.
13. Spalanie badam ale póki co wygląda ok.

Kosztowało mnie to 7 tyś. Nie miałem wozu pełne 6 dni robocze. Potwierdziły się moje przypuszczenia, że same uszczelki nie załatwią sprawy choć poprawa jest. Teraz orkan jest jakby za drugą szybą i taki przytłumiony ale jest :).
Wiem też, że jeszcze jeden użytkownik tego forum zlecił podobny zakres w ww. firmie. Może też opisze.
Ciekawe czy BMG znajdzie patent na efekt niedomkniętej szyby :?: .

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 21:46 
Bywalec
Dzieki za pelny opis - rozwazalem to ale za 7 tysi to ja za przeproszeniem pier**le, poltorej roku moglbym codziennie pic po 4 browce :lol:
poza tym np ja tego az tak nie potrzebuje...

Cytuj:
8. Zauważyłem też, że nie czuć tego podmuchu od wyprzedzających cię szybko z lewej strony aut.

przez 3 tygodnie od odbioru (caly czas do wyjazdu) nikt mnie szybko z lewej nie wyprzedzil :wink:

Ale musieli swietna robote zrobic, nie ma co. pierwszy raz ktos powiedzial ze jest jak w premium chyba :)

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 22:00 
Bywalec
Od: 14.08.2013
SlawekGdynia napisał(a):
przez 3 tygodnie od odbioru (caly czas do wyjazdu) nikt mnie szybko z lewej nie wyprzedzil

To uważaj, dzisiaj znowu mandat ,drugi w tym miesiącu,raz straz miejska fotka,dzisiaj policja, :mad: muszę uważać w mieście jak jeżdże,ale samochód prowokuje cały czas :) Co do wyciszenia gratuluje,też bym chciał ale nie mam kasy ,żeby tyle wydać,drzwi chiałbym wyciszyć,koszt w warsztacie car-audio 1000zł :idea:

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 22:09 
Bywalec
to wez moze sie zglos na komende i powiedz
"kurde, nowe auto, kusi, panowie, moze jakis ryczalt sie da wykupic?" :D
a wracajac do wyciszenia to jestem ciekaw co uskuteczni BMG Gdynia, ile zaspiewaja za to i jak to bedzie wygladac cenowo punkt po punkcie za poszczegolne elementy.

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 22:12 
Wtajemniczony
Auto bede odbieral za mc takze bede wiedzial co i jak, do tego czasu bedzie wiadomo juz.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: So, 14 cze 2014, 23:07 
Prawie fanatyk
Czerwona strzała - myślę ze nie bedzie miało to wpływu na zawiasy moje drzwi dostały po 4 kg a to tylko maty a w prof caraudio dochodza jeszcze cięzsze mocniejsze głosniki , metalowe zaslepienia otworów mocowane na nity czy zamkniete komory dla glosników co tez dodaje masy a nikt na zawiasy nie narzeka
A czy mógłbyś zdradzic technologię poprawy uszczelek ? bo tu moje eksperymenty sa nieefektywne :(
Reszta twoich spostrzeżeń potwierdza moje w 100% co tez potwierdzą koledzy słuchajacy efektów dziś na zlocie

PostNapisane: N, 15 cze 2014, 17:37 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
slawek, to ten moj eksperyment probowalesz ?

PostNapisane: N, 15 cze 2014, 20:36 
Prawie fanatyk
miresck :) nie Twój nie próbowałem - mój polega na wprowadzeniu rurki elastycznej o sr 6 mm do uszczelki która jest na drzwiach

PostNapisane: N, 15 cze 2014, 21:09 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
Też myślałem żeby coś włożyć do uszczelki.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: N, 15 cze 2014, 21:18 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Ale to bardzo nie pomaga. Ja mam taką rurkę włożoną podwójnie i efektu dużego nie ma. Moim zdaniem problem jest rownież z uszczelkami, w które wchodzi szyba.

Sent from my iPad using Tapatalk

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 16 cze 2014, 07:58 
Bywalec
Slawek - Jeśli chodzi o technologię "wyciszania uszczelek" to pytałem ale za dużo to się nie dowiesz od firmy :> . Wspomnieli tylko kiedyś, że polega to na zdjęciu uszczelki i wypełnieniu ją jakąś 'masą'. Myślę, że to podobna technika jaką można znaleźć w sieci czyli drucik i wciąganie w nią jakiegoś elastycznego wypełniacza. Wg mnie i na moim egzemplarzu widać, że nie upatrywałbym w tym recepty na 100% wyeliminowania szumu z szyb. U mnie ewidentnie słychać teraz przytłumiony troszkę bardziej ten szum ale nie zniknął całkowicie. Obecnie nie drażni tak ucha.
Ten konkretny szum pochodzi z okolic jednego cm poniżej krawędzi szyby, która wpuszczona jest w uszczelkę ramki drzwi.
Ja skłaniam się ku temu, że bajeranckie załamania biegnące po karoserii być może kierują strugi powietrza wzdłuż drzwi. Jeśli szyba nie jest w ramce odpowiednio uszczelniona to mamy co mamy. W każdym razie nie jest to kwestia tylko uszczelek na drzwiach.
Moim zdaniem żadna firma jeśli nie znajdzie przyczyny w tych okolicach to wyciszenie drzwi na nic się zda - jeśli chodzi o konkretnie efekt "niedomkniętej szyby" .
Natomiast uszczelki moim zdanie warto zrobić dla innych powodów - wystarczy je pomacać aby wiedzieć dla jakich :wink: .

PostNapisane: Pn, 16 cze 2014, 08:56 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Region: kujawsko-pomorski
Uszczelki w szybach już uszczelniałem. Do tego stopnia, że szyba ledwo się wciskała. Nic to nie zmieniło. Być może ta uszczelka na dole wszystko puszcza (ona w ogóle jest tylko w celach ozdobnych, wystarczy spojrzeć na tylne drzwi w kombi). Ogólnie japończycy wszystko lubią cienkie. Cienkie uszczelki, cienkie blachy, cienkie pasy, cienki plastik na konsoli środkowej... TTTM.

PostNapisane: Pn, 16 cze 2014, 09:19 
Bywalec
Nie może dolna uszczelka wpuszczać hałasu bo ewidentnie słychać go na górze. Zrobiłem taką laborkę i słuchałem. Nie powiem Ci jak to sprawdzić bo to niebezpieczne jest przy 130 km/h :wink: . Poza tym ja mam wyciszone drzwi więc jestem najlepszym przykładem, że nie tędy droga :-P .
Może jeszcze kiedyś się skuszę na test z owiewką. Wydaje mi się, że z góry skazaliśmy ten trop na niepowodzenie ale może ona pozwoli odchylić strugę powietrza od szyby. Choć i tak nie wiem czy bym się zdecydował na jej wciśnięcie na stałe :arrow: .

PostNapisane: Pn, 16 cze 2014, 09:32 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
No właśnie..owiewki. Wiem,wiem, obrzydliwe i w ogóle nieestetyczne, ale w Japonii niesłychanie popularne. Czy ktoś widział na allegro portalach tego typu wynalazki do GJ? Moźe akurat owiewka zadziała na ten szum niedomkniętej szyby. Pal licho estetykę.

PostNapisane: Pn, 16 cze 2014, 09:45 
Bywalec
Na zdjęciach nawet estetycznie to wygląda ale nie wiem czy nie psuje się od tego np. szyba (przyciera się) lub uszczelka . Wszystko takie delikatne jest.
Ktoś kiedyś tu prezentował takie zdjęcia z tym owiewkami.

PostNapisane: Pn, 16 cze 2014, 10:43 
Prawie fanatyk
Czerwona strzała - mnie w aso wymieniono uszczelkę w której przesuwa się szyba i niestety nic to nie dało
Robiłem doswiadczenia z oklejaniem szyby dookoła i tez bez efektu - czyli przyczyna nie znajduje sie przy szybie ale raczej miedzy drzwiami a karoserią
muszę sprówbowac zakleić drzwi - ale wsiadanie wtedy tylko przez drzwi pasażera ale na próbę się poświęcę

natomiast wyciszenie drzwi dało znakomite efeky jestem mega zadowolony :)

administrator
PostNapisane: Pn, 16 cze 2014, 10:46 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
I jest ewidentna poprawa audio - sam testowałem, czuć róznicę i jest to słyszalne. :) :champion:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1