Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 10 cze 2014, 00:02 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
nie chce sklamac, ale na 90% jestem pewien:
GAP to ubezpieczenie zwrotu wartosci fakturowej auta, ale oczywiscie wiaze sie z AC.
Poniewaz mamy do czynienia z mieniem, to ono nie moze byc ubezpieczone dwa razy, a nawet jesli to nie otrzymasz podwojnej wyplaty odszkodowania jak co - bo to juz naciagactwo.
Wiec jesli dajmy na to masz szkode calkowita na poltorarocznym aucie, to z AC zapewne dostaniesz gora 70% wartosci. i te 30% roznicy pokryje GAP.
Moj przyjaciel (ten ktory kupil Volvo XC60 za 200k zl) dokupil GAPa i ma klauzule ze GAP wyplaca do 100k zl. Czyli najpierw najprawdopodobniej odbierasz wyplate z AC a pozniej roznice do tej (w jego przypadku) kwoty doplaca GAP.
I to ma sens bo inaczej 5letnie auto by co drugi czlowiek kasowal i bral pelna kase za nie i kupowal nowe znowu...

Ostatnio edytowano Wt, 10 cze 2014, 00:42 przez SlawekGdynia, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 10 cze 2014, 00:23 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: zagranica
Ja się spotkałem z GAPem w takiej formie w jakiej go opisałem, wychodzi na to że GAP po prostu może mieć różne formy i pewnie ten rodzaj ubezpieczenia (GAPu) co posiadacie w Polsce można dostać też i na wyspach. To ubezpieczenie o którym piszesz jest całkiem sensowne, zwłaszcza przy nowym aucie.

Tapnięte z GT-I9300

PostNapisane: Wt, 10 cze 2014, 11:03 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Generacja: II
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: mazowiecki
Miałem w kilku autach firmowych wykupywane ubezpieczenie GAP ale powiem szczerze, że nigdy nie spotkałem się z taką opcja o jakiej pisze SławekGdynia.
Zgodnie z tym co pisze Rajek zawsze było to zabezpieczenie na pokrycie różnicy wartości skradzionego/zniszczonego auta do wartości kredytu/leasingu pozostałego do spłaty. Nie wiem, może coś się ostatnio zmieniło, może jest różnica czy GAP dotyczy firmy czy osobu prywatnej, może też inaczej jest w przypadku zakupu $ a leasin/kredyt ..... :idea:
Tak czy siak oferta jaką dostałem ostatnio na moje przyszłe autko (płynie i płynie :mad: ) dotyczyła właśnie zabezpieczenia spłaty zobowiązania w przypadku obniżenia wartości przedmiotu zobowiązania.

PostNapisane: Wt, 10 cze 2014, 11:46 
Nowicjusz
Od: 09.02.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
Trzeba sie dopominac o GAP fakturowy, a nie żadne GAP MIX czy inne wynalazki.

PostNapisane: Wt, 10 cze 2014, 13:30 
Stały bywalec
Od: 11.03.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: opolski
GAPy są różne. Te bardziej korzystne kosztują odpowiedni więcej bo dają one duże możliwości kombinatorom. Ja płace 25 zł do raty leasingowej i mam gwarancję spłat do 40 tys do różnicy do wartości fakturowej (oczywiście netto), ale mam je na cały okres spłaty.
Mamy gdzieś tu specjalny wątek o tym temacie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1