Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 16:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 10:42 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Ja bym polecił letnie Yokohamy A bo takie mam na innym aucie i są rewelacyjnie ciche. Tylko że nie mogę naszego- tzn 17'- rozmiaru znaleźć na oponeo.

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 10:48 
Prawie fanatyk
A na zimówki na GJ kupiłem Yokohamy W i są dużo dużo cichsze niż Toyo, wg mojej żony, która ma słuch absolutny do tych spraw. Bridgestony były,są i będą hałaśliwe..taka ich uroda, jaki i Mazdy zresztą.

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 12:02 
Bywalec
Od: 17.01.2014
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Zimówki to chyba w większości są cichsze niż letnie. Przynajmniej te które ja miałem.

administrator
PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 12:32 
Weteran
Od: 20.05.2013
Guma jest bardziej miękka więc są cichsze. :)

moderator
PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 12:38 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Mikke napisał(a):
Dunlop Sport miałem fabrycznie na GH 18", vredesteiny 18" mam na niej teraz. Ani jedne ani drugie super bardzo ciche moim zdaniem wcale nie są.

Miałeś Dunlop Sport 2050, a nie Sport Maxx RT.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 13:38 
Prawie fanatyk
Mikke napisał(a):
Zimówki to chyba w większości są cichsze niż letnie. Przynajmniej te które ja miałem.

Nie jest to reguła. Miałeś po prostu pecha. Letnie powinny być bardziej ciche nie tyle przez skład mieszanki ale bardziej wyrafinowany układ klocków chociażby. Tu firmy mają wieksze pole do popisu niż w zimówkach gdzie skuteczność opony warunkują lamele lub ..wiecej lameli.

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 14:50 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Myślę,że zimówki są jednak cichsze i wynika to z tego,że są bardziej miękkie.

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 15:04 
Prawie fanatyk
Zimówki są miękkie latem.W zimowych temperaturach są tak samo twarde jak letnie latem.

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 15:35 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Ale nadal bardziej miękkie niż letnie(dotyczy tych samych warunków)

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 18:23 
Prawie fanatyk
Może odpowiem tak: opony mogą się robić głośniejsze kiedy twardnieją i cichsze kiedy pod wpływem temperatury miękkną. Ale dotyczy to tej samej konkretnej opony tylko w różnych warunkach. Gdyby tylko twardość miała wpływ na hałas to inżynierowie Bridgestone już dawno by na to wpadli, prawda?

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 18:39 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Wersja: Exclusive
Region: śląski
lukard napisał(a):
Zaraz prześlę swój VIN Zibix.

Możemy się żalić maździe, że za głośno, że za bardzo słońce przez szyby nagrzewa, że za dużo pali, że się do kufra moje walizki nie mieszczą.....

Obawiam się, że stanowisko Mazdy w tej sprawie będzie: widziały gały co brały - przetestowałeś, auta do jazd testowych po to przecież są, wszystkie dane można sprawdzić bo nie są utajone, poziom hałasu mieści się w normach które są podane... Auto miało być super lekkie i oszczędne - coś kosztem czegoś....

Kulbi - spolszczenie nawigacji - fajnie by było, ale także moglibyśmy sobie życzyć wyłożenia podsufitki skórą pikowaną.....

Każdy z nas wiedział co kupuje, auto zaakceptował, umowę podpisał, kasę wypłacił.....

Panowie - stąd chyba tyle rozwodów mamy w kraju - pannę widzimy tak jak byśmy chcieli widzieć a nie taką jaka jest, idealizujemy sobie- a potem pretensje do garbatego że ma dzieci proste.... że nie jest taka idealna jak sobie wyobrażaliśmy... ale przecież się nie zmieniła - jaka była taka jest... i napisała na papierze że nie będzie prać, gotować, sprzątać więc do kogo pretensje??? Musztarda po obiedzie :)

Może pesymistycznie podchodzę do sprawy ale odwróćcie sytuację: tak jakbym sprzedał towar klientowi który on sam przetestował, wiedział co kupuje, a potem przyszedł i powiedział że mu nie pasuje coś co przy zakupie akceptował....

Nie zgodze się że widziały gały co brały.
Pewne "usterki nie sa do wykrycia podczas jazdy próbnej.
Mnie wkurza np. durna regulacja podświetlenia nocnego - wg mnie jest stanowczo za mała i nie da się w trybie nocnym rozjaśnić tak jakbym chciał . Tego w życiu nie sprawdze podczas jazdy próbnej bo chyba nikt na noc auta nie dostanie.
Podobnie z obsługą MP3 - chyba mało kto by się spodziewał że można coś takiego spieprzyc , zwłaszcza jak na CD działa poprawnie.
O szumach nie wspomnę - Wiekszosc jazd próbnych robi się w miescie lub obwodnicach gdzie nie da się za bardzo rozpedzic ( zwłaszcza jak się ma anioła stróża z salonu:) )
Wg mnie automat wycieraczek też nie działa - i co mam specjalnie umawiać się na dzień z deszczem? - Pewnie wtedy nie poszaleje z prędkością.
Nie wspomnę o dziurawym schowku w tunelu który po zamknięciu dekla może połykać drobne monety , klucze itp.
Można by tak jeszcze ciągnąć ale nie o to chodzi. Nie można mieć pretensji do sprzedawcy że mi się kolor nie podoba albo ze kombi za ciasne lub silnik za słaby .
Jednakże drobne rzeczy które da się czasami tylko w softwarowy sposób wyeliminować powinny być bez zająknięcia poprawione.

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 19:46 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Ja tez się nie zgadzam że widzialy galy co brały .dodam że "sprytny "handlowiec znając wady samochodu może tak poprowadzić jazde próbną żeby klient ich nie wykrył.Teraz bym negocjowal dodatkowy rabat na wygłuszenie.
Ja do Mazdy z powodu drobnych wad:USB ,żle działające czujniki parkowania.....itp.nie mam pretensji ,każdy może się pomylić .Ale w kwestii odchudzenia samochodu kosztem wyciszenia ,a co za tym idzie komfortu i bezpieczeństwa to się czuje oszukany i już!!!!!!

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:09 
Wstydliwy
Od: 18.05.2014
Czytam te dywagacje i jak byłem nastawiony w 100% na zakup tego modelu to teraz chyba wrócę do" poczciwej" opcji czyli Superb lub Peugeot 508.......Bo po co się wkurzać za cenę ponad 100 tys pln

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:13 
Bywalec
maar79 - wcale ci się nie dziwię

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:19 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
maar79: ja bym na twojim mejscu jesce sprobowal mazde 6. Juz wiesz jakie wady szukac , moze cebie niebedze przeskadzac. Tylko pamietaj, ze jak jest mokro, to w mazde 6 nejest tak glosno :)

ja osobno juz 2 chlopakow odradzilem od zakupu mazdy 6. Jeden wczoraj mial dac zaliczke na 2.5 . Ale jak mu popisalem jakie sa niedorobky, jak sie Mazda stara o kienta, to w koncu poszed i zaplaczil za G7 kombi 2TDi :idea:
Mazda by sprzedawala wiecej samochodow, jak by byly lepsze detaile

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:35 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
A u mnie znów banan na twarzy
dodałem ok 15 kg masy mojej gj tym razem w drzwi :) i efekt jest taki że żałuję
ze tyle czasu z tym zwlekałem - (szumy oczywiscie nie znikneły)
ale nie ma zadnych rezonansów żadnego jazgotu żadnych wibracji grają tylko głosniki bose (z resztą bardzo ciekawa konstrukcja) a nie boczki - tapicerka jest sztywna :)
system zaczął grac miło mozna zdjąc Bas jeszcze o kreseczkę Drzwi zamykają sie jak w RR miękko z głuchym plumknięciem
znacznie osłabły dzwięki szosy dostające sie przez drzwi własnie (szum wody spod kół czy tez namalowanych białych pasów na jezdni)
pomiar (wysmiewany) iphonem na tym samym odcinku (siekierki wawa) pokazuje zmianę w dól o 1 db przy predkosciach 80 i 100 a o 2 db przy predkosciach 120 i 140
a teraz fotorelacja

tak było :

Obrazek
Obrazek
kompletnie gołe blachy wewnątrz ( co słychac stukajac w drzwi od zewnatrz)
a tak jest
Obrazek
Obrazek
Obrazek

to wszysko złożone do kupy dało porzadany efekt :)

ps przechodnie juz nie słyszą o czym rozmawiam przez telefon :)

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:37 
Wstydliwy
Od: 18.05.2014
Byłem już na 4 jazdach probnych zazwyczaj na mokrej nawierzchni i podczas silniejszego wiatru.....I cały czas bije się z myślami co zrobic.Mazda bardzo mi się podoba ale ten jeden mankament rujnuje wiele.....Obecnie mam Audi A4 b7 1.9 tdi. Tam też w sumie nie jest za cicho i ciężko mi się określić czy hałas w Mazdzie ja dla mnie zdyskwalifikuje. Chyba poczekam do premiery nowego Passata i Mondeo i zobaczę jak tam całość w porównaniu do Mazdy wypadnie.A tak w ogóle może ktoś napisać czy szumy w kombi są większe niż w sedanie Pytam bo jezdzilem na razie tylko sedanem a planuje zakup kombi.

administrator
PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:42 
Weteran
maar79 - proszę Cię, załóż wątek pt. kto z użytkowników GJ jest niezadowolony z zakupu. :wink:
Mocno się zdziwisz wynikami, poza Blasia nie widzę tu takiego, poza tym gościem z Lubina, który jakiś czas temu tu się pojawił i syfu narobił (bez dowodów) - na pewno jeden zrezygnował z GJ przez jego wpisy.

Widzę, że mirecsk38 też zaczyna uprawiać czarny PR. <baseball>

Ok Panowie, nie kupujcie, odradzajcie, dla nowych będą wyższe rabaty z racji mniejszego popytu, Mazda poprawi nasze samochody, które z racji małej popularności będą zawsze mile widziane na drodze, w przeciwieństwie do mało popularnych SuperB :-P

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:46 
Bywalec
maar 79 ,mirecsk38 dobrze Ci radzi.Może tobie ten hałas nie będzie przeszkadzał [są tacy].Jechałem 508 i oczywiście dużo ciszej ,ale cala reszta moim zdaniem słaba.[moje odczucia subiektywne].Ostatnio jeżdzilem Sperbem w[3 lata przejechałem 240 tys]i autko w którym ciężko znależć jakąś poważną wadę .Oczywiście są też elementy gorsze niż w Mazdzie np.prowadzenie.Ja na twoim miejscu bym ponegocjowal ,a na końcu zrobił szantaż że maja Ci spuścić z ceny na wygłuszenie.Ja w połowie czerwca odstawiam samochod do wygłuszenia to mogę się podzielić jakie to dało efekty.Zrobię również pomiary,to bardziej dla furomowiczów bo mnie najbardziej interesuje żeby było po prostu normalnie[teraz niestety nie jest].Natomiast jak wygłuszenie nie pomoże to dla mnie ten samochod nie jest godny polecenia dla osob które" smigają" głownie w trasie.A tak naprawdę to bierz auta na weekendy i wyrob sobie sam zdanie

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:49 
Prawie fanatyk
Ja na początku też marudziłem przez te szumy..potem zrobiłem drzwi a teraz tęsknię aby pojeździć GJ chociaż mam obok 2 inne wozidła w tym jeden niezgorszy. GJ ma to coś za co mustangom wybacza się sztywny most a alfom elektrykę.

administrator
PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:52 
Weteran
slawek- cieszę się, że jesteś zadowolony z wykonanej pracy i efektów. <brawo> :D

Czy blachy od wewnątrz też oklejałeś?
Były jakieś problemy ze zdejmowaniem boczków?
Połamałeś jakieś spinki?

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:58 
Bywalec
Tobien ,ja nikomu samochodu nie odradzam,to nie jest moja sprawa.Duzo czasu spędzam w samochodzie i nie spodziewałem się że w auce tej klasy może być tak głośno. :wstyd:

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 20:59 
Bywalec
Tej klasy to znaczy jakiej ? Przecież to średnia półka. Trzeba było wybrać audi A6 albo A8, bmw 5 lub 7, mercedesa E, S, volvo S lub XC. Tam jest super za 250 k albo więcej. Superb to przecież też namiastka limuzyny a nie passat

Ostatnio edytowano Wt, 3 cze 2014, 21:03 przez Mikke, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 21:02 
Amator
Od: 15.05.2014
Region: kujawsko-pomorski
Ja przed zakupem dostałem demo na weekend, więc sobie trochę pojeździłem. Szum dochodzący od szyby dał o sobie znać, ale nie był jakiś denerwujący, a bardziej zastanawiający :) Nie zniechęcił mnie do zakupu. No i pojawiał się przy prędkości ponad 100 km/h (wiadomo uzależniony jest od siły i kierunku wiatru). Jeżeli ktoś często jeździ autostradami to uważam że dopiero wtedy może to być problem.

Przesiadając się do mojego starego Passata B5 postanowiłem to porównać i doszedłem do wniosku, że w Passacie jest duużo głośniej przez sam silnik i jak by taki sam szum był (może jest) co w Mazdzie to i tak bym go nie słyszał.

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 21:04 
Bywalec
Czyli średniej.Spodziwalem se że jak będzie głośniej niż w Superb lub Passat to będą to bardziej kosmetyczne różnice

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 21:05 
Prawie fanatyk
tombien oczywiscie blachy przede wszystkim
sam sie w końcu nie odważyłem (ale jest do zrobienia)
oddałem w ręce fachowców ze zdjeciem boczków nie było problemu 2 spinki pekły ale mieli na podmiankę
poszła wszystko gładko 3 godziny w 3 osoby :) kasa znośna :)

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 21:06 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
tombien: Jak jest cosz czarne, tak niepowiem ze jest biale. Zawsze powiem, ze kazdy musi sobie sam sprawdzic. Ja osobno jak by slyszal ten halas od opon co teraz mam, to bym niekupil. Teraz powoli sobie wygluszam a czasami bede chyba lepej. Z tylu juz jest lepej. Moje mejsce jesce czeka na wygluszenie.

slawek: mate na blachy drzwi dawalesz przes otwor na glosnik ?

administrator
PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 21:08 
Weteran
Blasia - ja się nie mogę doczekać, kiedy odbierzesz po wyciszeniu. Mam wielką nadzieję, że będziesz zadowolony z efektów a tym samym z GJ. :D

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 21:08 
Bywalec
Niz passat ? Ale w którym modelu? Akurat miałem okazję jeździć nowym kolegi i moim zdaniem na bank nie jest ciszej niz w mojej M6. Co do SuperB to faktycznie nie wiem bo nikt ze znajomych nie ma.

PostNapisane: Wt, 3 cze 2014, 21:12 
Prawie fanatyk
Blasia
jak koledzy inwestuja 2-3 k w zabezpieczenie lakieru to podobna inwestycja w komfort to kosmetyka a masz zaj...te auto do ktorego sie usmiechasz
bo do superba raczej sie nie usmiechałes :) ja bym sie nie usmiechał

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1