Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 20:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 19 maja 2014, 14:49 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Koliber 1960,to drzwi już zrobiłeś ,i po tym jest ciszej ,bo po nadkolach byłes sceptyczny.Czy przy dużych prędkościach też jest ciszej ,chodzi mi o szum wiatru?

administrator
PostNapisane: Pn, 19 maja 2014, 19:03 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
Obiecałem opisać różnice (pod kątem szumów) po porównaniu jazdy ryby nówka sztuką a moją już styraną. :wink:

Nie będę się rozpisywał: jest tak samo, nawet potwierdziliśmy zgodnie, że z lewej strony jest głośniej niż z prawej. Jechaliśmy wspólnie, najpierw jednym samochodem a potem drugim - oczywiście we własnych na miejscu pasażera. :)

Od 100 km/h zaczyna się szum (z lusterka), ryba stoi na stanowisku, że dla niego jest to hałas znośny.
Jeździliśmy z prędkością do 120 km/h, dla mnie wystarczy już 90 km/h i wszystko słyszę, taki jestem już wyczulony. :)

Aha, nie ma znaczenia czy kombi czy sedan - jest tak samo.

Jeżeli ktoś miał wąpliwości czy nowe wypusty są poprawione, być może tak, ale tylko w kwestii (mojego)trójkąta. <hahaha>

PostNapisane: Pn, 19 maja 2014, 19:43 
Nowicjusz
Od: 09.02.2014
Region: zachodniopomorski
To jest bardzo smutna wiadomość, chociaż tego się spodziewałem

administrator
PostNapisane: Pn, 19 maja 2014, 19:51 
Weteran
Do wszystkich którzy jeszcze nie kupili i się zastanowiają!
Niech nikt z Was sobie nie myśli, że ten hałas ma znaczący wpływ na to czy warto kupić GJ! <nie>
To jest tylko mały szczegół! Radocha z jazdy przebija wszystko! :D
GJ jest zajebista, bez dwóch zdań! <3

PostNapisane: Pn, 19 maja 2014, 19:52 
Bywalec
Też tak uważam.W niedługim czasie pozycze od znajomego urządzenie do badania głośności i porównam z żony Passatem [2010r ,przebieg prawie 240tys km]
Teoretycznie powinno być ciszej bo Mazda to auto nowe .Zaczynam się zastanawiać i wątpić czy to wygłuszenie na które się zapisałem to w kwestii szumow coś pomorze.
A tak apropo to pismo ZibiXa kiedy wychodzi?

PostNapisane: Pn, 19 maja 2014, 20:37 
Amator
Od: 10.04.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Tak jak tombien napisał. Sprawa wygląda tak samo w naszych autach. Nie zmienia to jednak faktu, że dla mnie ten problem jest trochę wyolbrzymiony. Jest szum wiatru, ale szczerze pomijalny i niedokuczliwy.

Pewnie gdyby nie bylo szumu wiatru, znaleźlibyśmy coś innego co by nie grało przy wyższych prędkościach. Pewnie lepeiej by było, gdyby silnik warczal troche głośniej. Wtedy nic już by nie przeszkadało. :wink:

Pewnie niektórzy ludzie są bardziej wyczuleni na pewne dźwięki od innych. Ja tylko mogę poradzić zainteresowanym
kupnem tego auta, żeby się przejechali na jeździe próbnej z wyższa prędkością i sami ocenili, bo po przeczytaniu tego
wątku od deski do deski, mi osobiście odechciałoby się tego auta, zanim bym go kupił, co byłoby wielkim błędem.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 19 maja 2014, 20:48 
Wstydliwy
Od: 25.04.2014
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Ja porównywałem na jeździe próbnej hałas pomiędzy 3 a 6 i odziwo argumentem na rzecz GJ było lepsze wyciszenie :idea: Ale na jeździe próbnej byłem zafascynowany innymi elementami, szum tak do mnie nie docierał. Wszystko zależy jak się użytkuje auto. Ja się poruszam głównie A2 i S11 (obwodnice Poznania), więc z każdym dniem szum jest obecny i coraz bardziej drażni.

A od zgłoszenia do MMPOL mojego przypadku mija miesiąc i dalej cisza w temacie. ZibiX, jak tam pismo? :)

PostNapisane: Pn, 19 maja 2014, 21:29 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Tak jak pisałem wcześniej z końcem zeszłego tygodnia przestałem zbierać VINy. Oczywiście jak ktoś chce dołączyć do akcji to zapraszam na PW (jednak od 3 dni nie było nowego VINa). Dzisiaj mam jeszcze trochę pracy do zrobienia, a więc trzecia wersja pisma pojawi się jutro. Będzie to finalna wersja. Następnie pismo trzeba przetłumaczyć na angielski i niemiecki. Napiszę do Gajdzina czy może przetłumaczy na japoński. Jak pisma będą przetłumaczone to zostaną wysłane. Zobaczę tylko czy lepiej wysłać Pocztą Polską czy może kurierem UPS. Chyba wolałbym UPSem - większe szanse, że pismo dotrze do celu.

PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 07:07 
Amator
Od: 09.03.2014
lepiej kurierem, niby nie jest to kosmiczny koszt, ale kilka listow w swiat pewnie ze 200stowki wyjdzie?
podaj nr konta to dorzuce cos od siebie.

administrator
PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 07:20 
Weteran
ZibiX - sprawdź jakie są sumaryczne koszty tych listów. Ja też się dorzucę.

PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 07:29 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Nie, nie wyciszałem drzwi(dopiero zamierzam). Wyciszałem nadkola z przodu(plastik + blachy kabiny pasażerskiej od strony nadkola i wklejki na błotnik),kielichy kolumny McPersona ile się dało od strony komory silnika,nadkola z tyłu,+wklejki na błotnik z tyłu i bagażnik.Wszędzie tam gdzie były gołe blachy. Co do drzwi to wstępnie jestem dogadany w jednym z serwisów tylko jeszcze muszą potwierdzić bo elektryk się tym zajmie.

PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 10:39 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Region: pomorski
nie bierz kuriera ani zwykłej poczty.
Mam sporo doświadczenia z wysyłkami za granicę, i np DHL sobie śpiewa 250 zl za kopertę do UK...
Pocztex EMS - gwarantowany termin dostarczenia to 3 dni (DHL od 1 do 5 dni), cena 123 zł za granicę w EU.
Na terenie Kraju 13zł za ekspres (24h)
Także poczta polska, ale spółka córka EMS.

I do ściepy narodowej też się dorzucę - VIN (a co mi tam) wyślę na prv.

Ostatnio edytowano Wt, 20 maja 2014, 10:44 przez SlawekGdynia, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 10:43 
Fanatyk
SlawekGdynia własnie słyszałem, że jak dokumenty za granicę to Pocztexem. Z tego co widzę to koszt za przesyłkę specjalną Document Pack wynosi 123 zł z VAT (obojętnie czy do Niemiec czy Japonii).

PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 14:43 
ZibiX - podaj nr konta to się też "dociepnę" za listy...przecież nie będziesz nas finansował :arrow:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 15:28 
Wstydliwy
Od: 18.05.2014
Czy zauważył ktoś czy na felgach 17 calowych szum jest mniejszy niż na 19 calowych???

PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 15:38 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: inny
Zibix jak masz paypal to z miła chęcią tez coś prześle .

Tez się zastanawiałem czy na 17 calowych jest mniejszy szum z drogi

Sent from my iPhone using Tapatalk

administrator
PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 16:23 
Weteran
maar79 napisał(a):
Czy zauważył ktoś czy na felgach 17 calowych szum jest mniejszy niż na 19 calowych???

Wczoraj słyszałem tą różnicę podczas jazdy ryby GJ na 19" (w swojej mam 17").

Na 19" koła są zdecydowanie bardziej słyszalne.

PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 16:27 
Fanatyk
Tez to muszę potwierdzić. 17" zimówki są cichsze niż 19" letnie. I to pewnie nie tylko dlatego, że są bardziej miękkie.

administrator
PostNapisane: Wt, 20 maja 2014, 17:54 
Weteran
Mi się wydaje, że przez to większe hałasowanie wynika z niższego profilu. :idea:

współzałożyciel forum
PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 12:55 
Nałogowiec
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2011
Region: zagranica
Powstał wątek dotyczący pisma Zibix'a. Tak więc w tym temacie skupmy się na wyciszeniu, a tutaj na piśmie, jego poprawkach, tłumaczeniach itp. Mam nadzieję że pismo Wam pomoże. Trzymam kciuki.

PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 13:00 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Region: mazowiecki
Nie wierze, że jesteśmy jedynym krajem w którym użytkownicy GJ-ek odczuwają duży dyskomfort z powodu nadmiernej głośności w kabinie. Czy naprawdę nikt nie zetknął się z podobnym problemem zglaszanym przez uzytkownikow GJ-ek w innych krajach UE? Przecież jeśli akcja serwisowa ma sie okazać skuteczna winna dotyczyć całej produkcji na rynek europejski, wobec tego powinniśmy wesprzeć się podobnymi do naszej akcjami z innych krajów lub zachęcić ich do podobnego działania. Uważam ponadto, ze uwagi Małżonki Sektora winnismy wziąć pod uwagę i zaostrzyc nasze żądania. To my kupując auta tej marki utrzymujemy ASO Mazdy, a także jej przedstawicielstwa więc niech się wreszcie wezmą do roboty i okażą swoją użyteczność. Przestanmy być tylko ubogimi petentami!

Wysłane z mojego Lenovo B8000-H przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 13:17 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Teraz z perspektywy rozwoju tej sprawy pisma mam mieszane odczucia :| czy aby nie za daleko idziemy i co tak naprawdę chcemy osiągnąć ? No bo jak udowodnimy towar niezgodny z umową :?: .

Codziennie testuję efekt szumu poruszając się z prędkościami autostradowymi i dochodzę do wniosku, że Mazdy 6 GJ nie da się poprawić zwykłą akcją serwisową ponieważ szum/y to moim zdaniem walka z masą oraz specyfika marki :> . Rozmawiałem z zagorzałym fanem marki Mazdy i twierdzi, że zawsze było głośno a u mnie to nawet cicho jest, więc o co mi chodzi ? :D .
Wielu z nas oczekuje chyba "chirurgicznej" wymiany jednego lub kilku elementów i szum zniknie, a tego to nawet firmy wyciszające nie obiecują a jedynie zmniejszenie jego poziomu.

Dla mnie wnerwiające było to, że gdzie w ASO nie zapytałem o problem hałasu w trasie to robili minę zdziwionego żółwia <niewiem> .

Reasumując, albo celem naszym jest akcja propagandowa ukierunkowana na zwrócenie uwagi odpowiednich osób (gł. w centrali producenta) i ew. poprawę albo na naprawę wady tylko jak ją udowodnimy :idea: .

PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 17:55 
Wstydliwy
Od: 18.05.2014
Dziwne jest tylko to ze prawie w żadnym teście nie wspominają o nadmiernej głośności mazdy...Poniżej link do porównania halasu w mazdzie do konkurencji poparte badaniem miernikiem.
http://www.auto-swiat.pl/1-mazda-6-kont ... mbi-klasy-
Co wy na to??? Czy oni są głusi czy my przewrazliwieni???

PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 18:13 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Do testów dostali egzemplarz, który nie powoduje żadnych problemów, mimo że w wersji dla klienta mogą one występować.

Wysłane z mojego GT-I9192 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 19:16 
Bywalec
Za każdym razem jak wrocę z trasy to grzebie i szukam.Czy widzieliście jak przymocowane są uszczelki na drzwiach.Przecież to jest jakaś masakra .Te uszczelki ledwo się trzymają ,a powietrze może sobie świszczeć po spodem.Sprawdzilem w Passacie to to jest zupełnie inna liga.Ma, przejchane już prawie 10 ty i moje podsumowanie jest takie:"Mazda jest jak zabawka odpustowa,z zewnątrz ładna i błyszcząca ale tandetnie wykonana"Gdzie nie zajrzeć tam badziewne wykonanie ,i wmawiajmy już sobie ze za to mechanicznie będzie dobrze bo mi już tarcze wymieniali ,więc oszczędności poszły na maxa. Ja tego auta poraz drugi bym nie kupił <suicide>

PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 19:24 
Świeżak
Od: 04.05.2014
zagryziak napisał(a):
Nie wierze, że jesteśmy jedynym krajem w którym użytkownicy GJ-ek odczuwają duży dyskomfort z powodu nadmiernej głośności w kabinie. Czy naprawdę nikt nie zetknął się z podobnym problemem zglaszanym przez uzytkownikow GJ-ek w innych krajach UE?

Na zagranicznych forach rowniez poruszono ten problem i jest tak samo jak u nas. Nawet Gajdzin zabieral tam glos.

PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 20:03 
Amator
Od: 09.03.2014
Blasia, idealnie ujete: "zabawka odpustowa".... ale tak teraz jest ze wszystkimi autami i przedmiotami ktorych uzywamy... maja nas mamic designem, swiatelkami, kolorami, bajerami, a we wszystkim pod przykryciem sa oszczednosci. Testujac kie optime 2lata temu powiedzialem: ladna zabawka obiecujaca wiele a w srodku shit... jak laska z pushupem a potem rozczarowanie.
ale tyczy sie to takze innych aut: mialem na weekend bmw 5 f10.... uwazam ze brak jej tego spasowania, solidnosci, pewnosci w stosunku do poprzedniej e60. z kazdym kolejnym modelem otrzymujemy coraz bardziej wypacykowany, przereklamowany, bezplciowy produkt bez charakteru... chyba sobie kupie jakas fure z przed 10ciu lat i odszykuje bo irytujee sie coraz bardziej!

PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 20:09 
Świeżak
Od: 17.05.2014
Jestem w Czechach i M6 zakupiona w CZ. Przesiadłem się z Oktawki 2. Na testach i po 13000 km M6, to dalej jak wsiadam do O czuję przepaść. Postaram się zmierzyc przy okazji i poszperam po czeskim internecie - nie narzekam na szum, mogę mieć jednak niższe standardy.

Sz.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

zasłużony
PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 20:15 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Region: zagranica
Anglicy też narzekają ma hałas.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

administrator
PostNapisane: Śr, 21 maja 2014, 20:24 
Weteran
O tym, że szumy są za duże to już Mazda wie i szykuje cichszego polifta.
Chodzi tylko o to, żeby nas przedliftowców nie olali, przecież ileś tych samochódów już do cholery jeździ i szumi, nie? :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1