Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 22:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 10 maja 2014, 15:28 
Nowicjusz
Od: 12.04.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Biorąc pod uwagę poniższe:
http://www.samar.pl/strefa-biznesu/pols ... cale=pl_PL
Mazda powinna lepiej dbać o klientów w Polsce. Może warto użyć tego argumentu i to nie tylko w przypadku wygłuszenia, ale przykładowo także w temacie spolszczenia nawigacji.

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 19:16 
Amator
Od: 09.03.2014
Zaraz prześlę swój VIN Zibix.

Nie jestem specjalistą w tym temacie, ale wydaje mi się, żeby to wszystko odniosło skutek to powinno być od razu poparte konkretnymi testami jakiegoś rzeczoznawcy, kogoś autorytatywnego w tej dziedzinie...

Możemy się żalić maździe, że za głośno, że za bardzo słońce przez szyby nagrzewa, że za dużo pali, że się do kufra moje walizki nie mieszczą.....

Może się mylę, ale żeby wygrać to musimy bazować na konkretach - w naszym prawie możemy produkt reklamować w przypadku niezgodności towaru z umową. A żeby takie coś udowodnić musimy znaleźć informację jaką podaje Mazda o natężeniu hałasu w dB przy określonych prędkościach. Nie wiem czy gdzieś w instrukcji lub danych technicznych jest takie coś.... Następnie powinno to być zmierzone w realu na kilku egzemplarzach i porównane przez odpowiednią osobę - rzeczoznawcę??

Obawiam się, że stanowisko Mazdy w tej sprawie będzie: widziały gały co brały - przetestowałeś, auta do jazd testowych po to przecież są, wszystkie dane można sprawdzić bo nie są utajone, poziom hałasu mieści się w normach które są podane... Auto miało być super lekkie i oszczędne - coś kosztem czegoś....

Kulbi - spolszczenie nawigacji - fajnie by było, ale także moglibyśmy sobie życzyć wyłożenia podsufitki skórą pikowaną.....

Każdy z nas wiedział co kupuje, auto zaakceptował, umowę podpisał, kasę wypłacił.....

Panowie - stąd chyba tyle rozwodów mamy w kraju - pannę widzimy tak jak byśmy chcieli widzieć a nie taką jaka jest, idealizujemy sobie- a potem pretensje do garbatego że ma dzieci proste.... że nie jest taka idealna jak sobie wyobrażaliśmy... ale przecież się nie zmieniła - jaka była taka jest... i napisała na papierze że nie będzie prać, gotować, sprzątać więc do kogo pretensje??? Musztarda po obiedzie :)

Może pesymistycznie podchodzę do sprawy ale odwróćcie sytuację: tak jakbym sprzedał towar klientowi który on sam przetestował, wiedział co kupuje, a potem przyszedł i powiedział że mu nie pasuje coś co przy zakupie akceptował....

Oczywiście nie chcę demotywować nikogo - oczywiście uważam że warto a nawet TRZEBA próbować, dopisuję się także do listy. Ale przyznaje że od samego początku wiedziałem o tej przypadłości i ją zaakceptowałem...
Każdy z nas sam dokonuje wyborów...
Jak już wcześniej napisałem - wydaje mi się że powinno to być sprawdzone przez rzeczoznawcę - jeśli zgadzacie się ze mną to w poniedziałek sprawdzę czy takie rzeczy podlegają ocenie i czy mazda podaje dane dotyczące hałasu... Jeśli nie to można spróbować najpierw w proponowanym wcześniej trybie..

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: So, 10 maja 2014, 20:07 
Świeżak
Od: 04.05.2014
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
lukard po części masz racje, ale jak się zakochasz w kimś/czymś patrząc na jego wygląd to reszta jest mało istotna ;-] dopiero z czasem wychodzą minusy ;-]
w linku poniżej 17 min 30 sec są wyniki pomiaru hałasu w kabinie. Jak ktoś ma możliwość porównania z danymi podanymi w filmiku niech wrzuca.
https://www.youtube.com/watch?v=0dnJdLmDOu8

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 20:16 
Wtajemniczony
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2013
Obawiam się że nic nie zrobią z naszymi mazdami.
Niestety technologia skyactiv się spustoszenie akustyczne w mazdach, a dlaczego tak uważam.
Dziś włączyłem dosyć głośno muzyczke (kawałek savage garden;-)) i dla małego testu zamknąłem drzwi od auta. W tym momencie aż się przeraziłem, pomimo iż moja mazda to jeden z tych bardziej cichych modeli to czy drzwi były zamknięte czy otwarte to poziom głośności muzyki był niemal identyczny.
Dosłownie troszkę ciszej muzyka grała po zamknięciu drzwi. W zasadzie miałem wrażenie że tylko o najwyższe tony dźwięki były obcięte. Masakra świadczy to tylko o tym jakie cienkie są blaszki w tym aucie i szybki również.
Wiec śmiem twierdzić że z Gj za dużo w.kwestii wyciszenia nie da się już za dużo zrobić.

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 20:16 
Wtajemniczony
Obawiam się że nic nie zrobią z naszymi mazdami.
Niestety technologia skyactiv sieje spustoszenie akustyczne w mazdach, a dlaczego tak uważam.
Dziś włączyłem dosyć głośno muzyczke (kawałek savage garden;-)) i dla małego testu zamknąłem drzwi od auta. W tym momencie aż się przeraziłem, pomimo iż moja mazda to jeden z tych bardziej cichych modeli to czy drzwi były zamknięte czy otwarte to poziom głośności muzyki na zewnątrz auta był niemal identyczny.
Dosłownie troszkę ciszej muzyka grała po zamknięciu drzwi. W zasadzie miałem wrażenie że tylko o najwyższe tony dźwięki były obcięte. Masakra świadczy to tylko o tym jakie cienkie są blaszki w tym aucie i szybki również.
Wiec śmiem twierdzić że z Gj za dużo w.kwestii wyciszenia nie da się już za dużo zrobić.

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 21:10 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: wielkopolski
Dzięki Kaczorowi <brawo> mam listę wszystkich użytkowników forum (którzy uzupełnili profil). Wyselekcjonowałem około 200 użytkowników GJ. Do każdego wyslę PW z informacją o naszej akcji i prośbą o przesłanie VINu. Jeżeli ktoś już do mnie przesłał VIN to oczywiście drugi raz nie wysyła.

Zobaczymy jakie będzie odzew :)

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 22:46 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Oprócz Bridgestone Touranza montowane są fabrycznie Toyo które również niemiłosiernie hałasują. To tak gwoli ścisłości i szczegółów zawartych w naszym liście.

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 22:49 
Prawie fanatyk
List mi się podoba

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 22:51 
Fanatyk
A ktoś dostał fabrycznie Toyo? Smook Ty może dostałeś?

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 23:16 
Prawie fanatyk
Tak. Dostałem Toyo do swojej energy 2.0 sedan produkcja 4/13 odbiór 10/13

PostNapisane: So, 10 maja 2014, 23:17 
Fanatyk
OK - dzięki za info. Dodam Toyo do 3 wersji pisma.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 01:18 
Świeżak
Od: 04.05.2014
ZibiX a kiedy masz zamiar wysłać ten list/petycje?
Jak już wspomniałem odbieram swoją GJ 9 czerwca i wtedy bym sprawdził czy przy nowych wypustach też występują te hałasy.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 07:40 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
Venom 200 masz rację,ja tez robilem taki test i wyszło podobmnie [kiedyś w TOP Gear robili podobny test jakiegoś Chińskiegi auta i się śmialisię]. Wygłuszenie wnętrza jest do bani i tyle.Ale co do szyb to zwróciłem uwagę na jedna rzecz.A mianowicie że szyby czołowej nie słychać nawet przy dużych prędkościach więc się zastanawiam czy jest grubsza ,czy szumy boczne ją zagłuszają.Szkode że nie ma osoby która zrobilaby wygłuszenie dzrzwi,nadkoli.podłogi bagażnika podzieliła się opinią. <offtopic>

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 08:33 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Skrzynia: MT
Region: zagranica
ja wczoraj jechalem z tylu a musze powiedzec, ze tam bylo duzo cisej od kol. Bazrdzo duzi Aerodynamicky szum byl od tylnych drzwi bagaznika, jak sie zblizal od tylu inny samochod ( predkosc testowa 90km/h). Zona mowi, ze co do halasu opon, najgorzej jest za kierownica. Moge potwierdzic, ze z tylu naprawde niejest tak zle, chotaz idealne nejest. na mejscu zony jesce nejechalem.
Mam zrobione matami STP gold: bagaznik, pod tylnym siedzenim, przod po prawej strone u zony - podloga i troche nadkola kam reka dosegla.
Na strane kierowcu robilem plastikowe nadkola, ale niedalem tego duzo, ze by tie cienke plastiky niewypadli za jazdy, bo tie maty troche kg maja.

Ale newiem czi maty pomogli, bo caly czas jezdzilem tylko s kierownica w reke

a znalazlem jesce jedno zroglo halasu . Przes tylne dzrwi, dokladne glosznik zauwazalne halasuje. Myslalem ze to od progow, ale jak zdemontowalem plastiki wyslo, ze to od glosnika.
Drzwi przes tapacir niesa tak glosne. Troche wiecej halasu jak prez tapacir drzwi idze pres tylne slupky.

Ostatnio edytowano N, 11 maja 2014, 08:45 przez mirecsk38, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 08:41 
Prawie fanatyk
Spójrzcie na auto od spodu. Czy tam nie ma przyczyny tornada? Te plyty poprawiające bryłe i areodynamikę czy przypadkiem nie wibrują powyżej 120? Może to jest przyczyna dla której jazda po mokrym jest paradoksalnie cichsza?

Tzn mokre osłony są stają sie cięższe i wibrują inaczej [EYES]

Widziałem gdzieś w Chinach urządzenie ktore przyczepione do szyby eliminuje halas. Tzn obniża znacząco. W niektórych autach podobno w ten sposób poprawia sie komfort akustyczny generując podobne spektrum szumu w odwrotnej fazie

Z grubsza zasada taka sama jak słuchawki dobrej klasy do samolotu np Bose Acoustic Comfort etc..

Gdyby Mazda wymyśliła taką sondę akustyczną do wejścia IN to zamiast rmf fm chętnie posłucham ciszy

Ostatnio edytowano N, 11 maja 2014, 10:46 przez Kamil, łącznie edytowano 1 raz
Proszę używać opcji edytuj w celu uzupełnienia wypowiedzi (regulamin, pkt 5.4).

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 09:35 
Bywalec
Ja chyba będę musiał odżałować pre tys. i wygłuszyć we Wrocku,to jak już dodatkowo wydam kase to sobie będę wmawiał że mam ciszej.Jak bym miszkal blisko to bym sobie zrobil to etapowo,a tak to wyprawa na 3 dni.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 09:39 
Prawie fanatyk
Ja zrobiłem tylko drzwi i jest lepiej. Na tyle że zainwestuję tylko w lepsze tzn cichsze niż Toyo opony letnie.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 10:28 
Nałogowiec
http://www.auto-motor-i-sport.pl/testy/ ... st,14811,1
wedug testu nasze bridgestone sa bardzo ciche a Toyo sa na tom jesce lepej.

chyba by bylo lepej niepisac, ze mami glosne opony :-) Tylko newiem jaky to testowali rozmiar, na Golfa moze 205

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 12:02 
Wtajemniczony
Ja mam toyo i jak jechałem na turanzach inną gj było głośniej

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 17:59 
Świeżak
Od: 02.09.2013
Region: dolnośląski
Dziś dostałem tą wiadomość na e-mail i właśnie czytam po powrocie z weekendowego wyjazdu, który minął mi szumnie ;) Tak to nie ulega najmniejszym wątpliwościom, że hałas jest za duży i że to defekt naszych GJek. Moim zdaniem przednie szyby boczne kierowcy i pasażera dują najbardziej. Tak, że ciężko jest mi zdefiniować czy przednia szyba też świszcze. Poza tym nie mam większych zastrzeżeń do tego auta, ale to jest na tyle uporczywe, że też nie daje mi spokoju. Użytkownik Gajdzin pisał jakiś czas temu, że wyciszał w profesjonalnej firmie w Warszawie i że przyniosło to dużą poprawę. Sam też się zastanawiam czy tego nie zlecić we Wrocławiu? Od razu proszę o namiar jeśli ktoś zna dobrą firmę we Wrocławiu, która to rzetelnie zrobi. Z doświadczenia w takich sytuacjach wiem i przeczuwam, że nic większego na naszą korzyść się nie potoczy, a tylko zszarga nam nerwy i będzie się ślamazarzyć. Mój samochód jest ze stycznia 2014 i szczerze powiem, że liczyłem na poprawki MAZDY po sugestiach dotyczących niedociągnięć tego modelu, które musieli otrzymywać zewsząd. Szkoda, widocznie sprzedaż idzie tak dobrze, że nie ma sensu ani serca się tym zająć bo trzeba tylko notować wzrost i zyski.

Ostatnio edytowano N, 11 maja 2014, 18:03 przez sinyflou71, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 18:00 
Fanatyk
Niziolek napisał(a):
ZibiX a kiedy masz zamiar wysłać ten list/petycje?
Jak już wspomniałem odbieram swoją GJ 9 czerwca i wtedy bym sprawdził czy przy nowych wypustach też występują te hałasy.

Myślę, że jeszcze maks tydzień zbierania VINów i poprawek w piśmie i dokumenty zostaną wysłane.

-- Dodano: N, 11 maja 2014, 19:02 --

sinyflou71 - a mi się wydaję, że Gajdzin na USA forum pisał, że jest lepiej ale bez rewelacji. Wyciszał tylko przednie drzwi.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 18:34 
Nałogowiec
jak sie niezrobi komplexowo, to jest efekt bardzo slaby. Tez sie zastanawiam, czy sobie kupic jesce 10stz STP gold ( bo mazda chyba nic niezrobi)i zrobic drzwi , moja podloge i kawalek pod przedniom szybom . Jeden to zrobil u M3 i tez cosz sie poprawilo-najwiecej hlas silnika. Nik jesce nierobil slupki a jak by disz desc, to od slupku B bylo duzo halasu slychac jak byja do progow

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 19:33 
Bywalec
Dzięki za info,Sinyflou71 ,ja też mam ze stycznia 2014 i też hałas <offtopic> .
Nic ZibiX zrobi pismo ,mam nadzieje że Mazda nas nie zlekceważy ,chociaż nie sądzę żeby wygłuszyła nam samochody ale walczyć trzeba.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 19:38 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
sinyflou71 napisał(a):
Sam też się zastanawiam czy tego nie zlecić we Wrocławiu? Od razu proszę o namiar jeśli ktoś zna dobrą firmę we Wrocławiu, która to rzetelnie zrobi.

Możesz spróbować w ciche-auto

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

administrator
PostNapisane: N, 11 maja 2014, 19:47 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
sinyflou71 - ciche-auto wycisza, ale chyba nie robią to tak jak u Gajdzina. ASO, do którego on odstawiał samochód robi coś z uszczelkami w drzwiach. Jeżeli chodzi o poprawę to twierdzi, że jest różnica na -3 dB, natomiast nie czuje różnicy odnośnie audio bo dodatkowo wyciszał też drzwi.

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 19:49 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Ale pamiętaj Tomek ile to kosztuje u Gołembiewskich :o

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 20:45 
Wstydliwy
Od: 18.01.2014
Witam,

Co prawda malo udzielam sie na forum , ale dostalem wiadomosc na skrzynke i zainteresowal mnie temat tych szumow czy swistow.
Powiem szczerze, ze nie slysze zeby mi cos swiszczalo przy 50km/h. Z checia bym sie przejechal z kims z Wawy u kogo swiszczy, dla porownania, bo moze ja nie zworcilem na to uwagi.
Przy 130km/h to ogolnie robi sie w srodku glosno, do najlepiej wyciszonych na rynku, to Mazda na pewno nie nalezy.
Prosze o wiadomosci na priv.
Dzieki

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 23:45 
Prawie fanatyk
Od: 28.07.2013
Rok produkcji: inny
ZibiX napisał(a):
A ktoś dostał fabrycznie Toyo? Smook Ty może dostałeś?

ja mam Toyo i są do du**
wiem że głośne i scentrowane i serwis <boisie>

PostNapisane: N, 11 maja 2014, 23:47 
Wstydliwy
Od: 11.05.2014
Rok produkcji: 2019
Hej wszystkim,
Pierwszy raz na forum i pierwsze pytanie:) Jak bardzo głośna jest GJ?
Nosze się z zamiarem zmiany auta na nowe. Obecnie mam GG 2003r (2.0 MZR-CD 121), auto jest super, ale bardzo głośne (iPhone przy 130 km/h pokazuje 81 dB) . Z powodu hałasu (w głównej mierze) szukam czegoś bardziej komfortowego.
Chciałem kontynuować i przesiąść się do GJ (2.5 AT), ale z tego co tu czytam to różowo nie jest. Strasznie szkoda, bo pod innymi względami auto idealne dla mnie.
Czy ktoś porównywał może komfort akustyczny GG z GJ, chodzi mi o charakterystykę dźwięku i o subiektywne odczucia, czy GJ da odczucie lepszego komfortu. Będę wdzięczny za info.

PostNapisane: Pn, 12 maja 2014, 00:39 
Wstydliwy
Od: 18.01.2014
Doomel,

Mam obie w tym momencie, 6tke z 2004 w kombi i 2013 sedan. W moim odczuciu duzych roznic miedzy nimi nie ma, jezeli chodzi o poziom halasu. Nigdy tego nie mierzylem, ale w obu powyzej 120-130 km robi sie dosc glosno. Jezeli w GG jakos dales rade, to w GJ na pewno nie jest gorzej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1