Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 21:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 00:39 
Nowicjusz
Od: 24.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
A moze udałoby sie jakąś zaprzyjaźnioną firmę Car-Audio poprosić o wykonanie rzetelnych pomiarów głośności na reprezentatywnej próbce naszych M6? Np 5 aut, pomiary przy predkosci 60, 80, 140 km/h na tej samej drodze. Nastepnie 5 innych aut klasy niższej jakaś Polówka, Opel Corsa, Kia - i takie porównanie na filmie przesłać do Mazdy Polska? Moje subiektywne odczucie jest takie, że w Corsie D wiatry są mniej słyszalne :-) A taka przegrana z autami klasy niższej, tanszymi o kilkadziesiąt tysięcy mogłaby być bolesna dla wizerunku Mazdy.

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 04:08 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
Myśle ,że to może być następny etap ,zostawmy sobie arumenty na później,nie wystrzelajmy się od razu ze wszystkiego.

-- Dodano: Cz, 8 maja 2014, 05:08 --

Myśle ,że to może być następny etap ,zostawmy sobie arumenty na później,nie wystrzelajmy się od razu ze wszystkiego.

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 07:22 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
venom2000: probowalesz tak, ze sedzeles na prawej strone, czy tylko z lewej tak slabo slychac ?

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 07:41 
Wtajemniczony
Od: 01.02.2014
Siedziałem i jest troszkę ciszej

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 07:44 
Amator
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2012
Region: mazowiecki
W mojej ocenie to sama głośność w samochodzie nie jest taka uciążliwa jak hałas od podmuchów wiatru. Wg mnie to podmuchy wiatru są najbardziej irytujące i to z nimi w głównej mierze idziemy z tym pismem. Gdyby problemem była głośność samochodu to rozwiązanie jest proste - wyciszyć auto i po sprawie a z wiatrem to tej pory nie wiemy jak walczyć. Mnie wk...ia szum wiatru. Wiem ktoś może powiedzieć, że szum wiatru to też głośność ale jest to głośność inna i bardziej denerwująca niż np toczących się kół.

Moim zdaniem trzeba straszyć mediami. Ja sam wysłałem chyba z 10 maili do MMPOL i nic to nie dało jedynie wielkie G.

U mnie też problem jest od strony pasażera.

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 08:52 
Amator
Od: 26.04.2014
W czasie jazdy pęd powietrza stara się "odciągać" drzwi od karoserii.
Może wtedy powstaje mała szczelina, stad natężenie szumu wyraźnie
narasta przy większych prędkościach? W takiej sytuacji szum będzie
jak przy uchylonym oknie.

Próbował ktoś "dociągać" górę drzwi w czasie kiedy słyszalne są szumy?

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 10:00 
Amator
Od: 16.09.2013
Hmm to ciekawa teoria :idea:. Skąd masz takie spostrzeżenia można to "odciąganie drzwi od karoserii" zaobserwować gołym okiem? Z drugiej strony jakby tak było to sprawę załatwiła by dobra uszczelka lub oklejenie taśmą szczelin po konturze drzwi wtedy nawet przy odginaniu wiatr nie miałby jak się dostać do wnętrza.
Wydaje się, że któryś z kolegów oklejał tak auto i nic to nie dało ale mogę się mylić.
Tak czy tak to jest następna pożyteczna teoria. Dzięki <spoko>
ZibiX jeżeli ma miejsce tak jak to pisze jgorsk odginanie drzwi to może warto to także dopisać do pisma?

administrator
PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 10:32 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
krisek - mam w 100% takie samo zdanie ja Ty tzn. podmuchy wiatru są najbardziej wkurzające - nie hałas z opon.
Najciekawsze jest to, że im pogoda bardziej niesprzyjająca tym bardziej te szumy są dotkliwe - wiatr bardzo potęguje ten hałas.

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 11:07 
Amator
Od: 26.04.2014
Mialem kiedys taki problem w Corolli (po przygodach), powyzej ok. 120km/h rant drzwi zaczynal lekko odstawac. To sie nazywa zjawisko Bernoulliego. Trzeba bylo lekko "dogiac" drzwi i problem zniknal.

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 11:23 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Coś w tym jest

viewtopic.php?p=73905#p73905

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 12:13 
Wstydliwy
Od: 12.01.2014
Przesłałem i swój VIN do Zibixa.
Sugeruję, aby w piśmie słówko "problem" z szumami zastąpić "wada", "wada konstrukcyjna pojazdu" itp.
U mnie świszczy już od prędkości 50km/h, co jest bardzo wkurzające, bo z tą prędkością jeździ się wszędzie - i w mieście i poza. Poza tym świszczy na wysokości uszu, przez co bardziej słychać. Przy 2-krotnych zgłoszeniach sprawy w ASO usłyszałem, że "tylko mój tak ma", "nikt się z takim problemem nie zgłaszał", "nie wiemy co zrobić", "fabryki nie poprawimy". Przejechałem jeszcze raz demówką i ona też tak ma.

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 20:19 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Druga wersja pisma:

Cytuj:
Do kogo jest skierowane pismo?

Mazda Motor Poland
ul. Iłżecka 24, 02-135 Warszawa
Poland
mmpol-kontakt@mazdaeur.com

Mazda Motor Europe GmbH
Hitdorfer Strasse 73, 51371 Leverkusen
Deutschland
customer_relations@mazdaeur.com

Mazda Motor Corporation
3-1 Shinchi, Fuchu-cho, Aki-gun, Hiroshima
Japan

Kogo dotyczy wada konstrukcyjna?

Użytkowników Mazdy 6 GJ (Sedan oraz Sport Kombi, silnik benzynowy i diesla, rocznik 2012, 2013, 2014) zrzeszonych na forum www.mazda6forum.pl Wada prawdopodobnie dotyczy każdej Mazdy 6 GJ. Poniżej lista numerów VIN auto, które zgłaszają problem:

Tutaj będzie lista numerów VIN (na chwilę obecną 22 sztuki)

Opis wady konstrukcyjnej:

Wada dotyczy szumów, które pojawiają się w aucie po przekroczeniu 60 km/h. Udało się rozróżnić trzy rodzaje szumów:

- pierwszy to szum/świst powietrza dochodzący od szyby kierowcy lub od szyby kierowcy i pasażera. Szum dochodzi tak jakby od strony zewnętrznych lusterek. Prawie każde ASO poinformowane o problemie odmawia zajęcia się nim twierdząc, że nie wie co z tym faktem począć. Część osób zgłosiła tą sprawę do odpowiedniego ASO, który to wymienił listwy zewnętrzne wokół szyby, prostokątny plastik, trójkąt w narożniku szyby oraz uszczelkę wewnętrzną (zdjęcie numer 1 oraz 2). Po wymianie jest widoczna poprawa.

Tutaj będzie zdjęcie numer 1 oraz 2

- drugi rodzaj szumu to szum docierający do kierowcy przy prędkościach autostradowych (od 110 km/h do 140 km/h). Szum dochodzi z okolic ramki drzwi kierowcy oraz pasażera. Tak jakby przez ramkę przepływało powietrze powodujące szumy (niektórzy użytkownicy określają ten szum jako szum nie do końca domkniętej szyby). Przeprowadzając próby zlokalizowania i wyeliminowania (ograniczenia) problemu część użytkowników zatkała na czas prób szmatkami otwór od strony komory silnika, co przyniosło pożądany efekt (tak jak na zdjęciu numer 3). Pomysł ten zasugerował pracownik ASO. Przeprowadził on testy, z których wynika, że w komorze silnika brakuje pianki uszczelniającej co może powodować szum powietrza.

Tutaj będzie zdjęcie numer 3

- trzeci rodzaj szumu to szum pochodzący z toczących się opon (oryginalnych opon sprzedawanych razem z Mazdą GJ Bridgestone Turanza T001). Hałas rośnie ze wraz z prędkością auta. Prawdopodobna przyczyną jest niewystarczające wyciszenie nadkoli (przednich i tylnych), podłogi, bagażnika, drzwi (przednich i tylnych). Przy prędkościach od 110 km/h hałas jest znaczny.

Nasze oczekiwania

Liczymy na zajęcie stanowiska przez Mazdę w sprawie opisanych wad konstrukcyjnych, ustalenia planu postępowania oraz zdecydowanego działania w celu eliminacji problemów. Oczekujemy powszechnej akcji naprawczej eliminującej wyżej wymienione źródła szumów. Kupując auto za ponad 100 tys. złotych oczekujemy auta bez ww wad. Na chwilę obecną praktycznie nikt nie chce zająć się tą sprawą. ASO nie słyszy problemu lub tłumaczy problem określeniem „ten typ tak ma”. Nasze żądania wyeliminowania szumów, które traktujemy jako ewidentną i łatwą do usunięcia niedoróbkę, wynika z faktu zafascynowania tym autem i naszych obaw zepsucia ogólnie bardzo dobrej opinii Mazdy 6. Piszemy więc nie tylko we własnym interesie ale przede wszystkim interesie Mazdy, jako jej producenta. W razie braku odpowiedniej reakcji naszym kolejnym krokiem będzie poinformowanie mediów (prasa, Internet, telewizja) o wyżej wymienionej wadzie, przeprowadzonych przez nas testach oraz braku wsparcia ze strony Mazda Motor Company.

Z poważaniem
Użytkownicy Mazdy 6 GJ

Co o tym sądzicie?

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 21:23 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Noooo, pojechałeś ładnieeee :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 21:49 
Wtajemniczony
Od: 01.02.2014
Z innej beczki
Dziś zapchalem szmatami dziury i faktycznie troszkę Ciszej było. Tylko że niestety te szmaty są widocznie między szczelina maska błotniki i dlatego wyciągnąłem te szmatławce.

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 21:55 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
jesce nabieraja wode i to dalszy problem szmatek

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 21:59 
Stary wyjadacz
Tak, moje wyleciały właśnie z tego powodu. Trzeba by użyć jakieś pianki

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Obrazek

administrator
PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 22:00 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
ZibiX - dla mnie ok.

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 22:15 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: inny
ZibiX dla mnie tez ok . Ile masz vin teraz ?

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 22:55 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Proponuję drobne poprawki:
ZibiX napisał(a):
Po wymianie jest widoczna poprawa.

Propozycja: Po wymianie jest lekka poprawa.
ZibiX napisał(a):
co przyniosło pożądany efekt (tak jak na zdjęciu numer 3). Pomysł ten zasugerował pracownik ASO. Przeprowadził on testy, z których wynika, że w komorze silnika brakuje pianki uszczelniającej co może powodować szum powietrza.

Propozycja: co przyniosło częściowy efekt....
ZibiX napisał(a):
Liczymy na zajęcie stanowiska przez Mazdę w sprawie opisanych wad konstrukcyjnych

Propozycja: Żądamy zajęcia stanowiska przez Mazdę w sprawie usunięcia opisanych wad konstrukcyjnych i (lub) montażowych
ZibiX napisał(a):
Nasze żądania wyeliminowania szumów, które traktujemy jako ewidentną i łatwą do usunięcia niedoróbkę, wynika z faktu zafascynowania tym autem i naszych obaw zepsucia ogólnie bardzo dobrej opinii Mazdy 6.

Propozycja: Nasze żądania wyeliminowania szumów, które traktujemy jako ewidentną i łatwą do usunięcia niedoróbkę, podyktowane są obawami zachwiania dotychczasowej bardzo dobrej opinii Mazdy 6.
ZibiX napisał(a):
Piszemy więc nie tylko we własnym interesie ale przede wszystkim interesie Mazdy, jako jej producenta.

Propozycja: Uważamy, że szybkie usunięcie wykazanych niedoróbek zdecydowanie poprawi komfort podróżowania, leży więc w interesie samych użytkowników tych aut, ale nade wszystko leżeć powinno w żywotnym interesie producenta 6-tek Mazdy.

PostNapisane: Cz, 8 maja 2014, 22:57 
Nowicjusz
Od: 24.11.2013
Pozwoliłem sobie na lekką korektę tekstu, która według mnie uspójni przekaz. Nie piszmy, że Mazda ma bardzo dobrą opinię bo jednak 22 osoby takowej nie maja - bo im szumi :-) Przekazem koncowym nie powinno byc robienie na zlosc, ale ostrzezenie potencjalnych nabywcow.

Do Waszej oceny

Jest:
Nasze żądania wyeliminowania szumów, które traktujemy jako ewidentną i łatwą do usunięcia niedoróbkę, wynika z faktu zafascynowania tym autem i naszych obaw zepsucia ogólnie bardzo dobrej opinii Mazdy 6. Piszemy więc nie tylko we własnym interesie ale przede wszystkim interesie Mazdy, jako jej producenta. W razie braku odpowiedniej reakcji naszym kolejnym krokiem będzie poinformowanie mediów (prasa, Internet, telewizja) o wyżej wymienionej wadzie, przeprowadzonych przez nas testach oraz braku wsparcia ze strony Mazda Motor Company.

Sugestia:
Nasze żądania wyeliminowania szumów, które traktujemy jako ewidentną i łatwą do usunięcia niedoróbkę, wynika z faktu zafascynowania tym autem i naszych obaw zepsucia opinii Mazdy 6. Piszemy więc nie tylko we własnym interesie ale przede wszystkim interesie Mazdy, jako jej producenta. Liczymy na poważne potraktowanie naszego stanowiska, co obu stronom zaoszczędzi dalszych problemów. Brak reakcji ze strony Mazdy, będzie jednoznaczny z ignorowaniem problemu i nie respektowaniem praw konsumenta. W tej sytuacji wykorzystamy wszelkie możliwe sposoby zwrócenia uwagi opinii społecznej na wadę konstrukcyjną Mazdy i podejście producenta do tego problemu. W tym celu wykorzystamy wszelkie dostępne media i rzetelnie wykonane testy pomiarowe, aby wyczulić potencjalnych klientów na tą przypadłość samochodu.

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 10:47 
Fanatyk
Na chwilę obecną mam 25 VINów.

Myślę, że opcja połączenia sił z "innym" forum nie przejdzie. Chyba, że ktoś zbierze VINy i mi na PW zapoda.

Pytanie do kolorowych: jaka jest możliwość wysłania informacji do użytkowników GJ naszego forum z prośbą o zajęcie stanowiska wobec naszej akcji i ewentualnie przesłanie numeru VIN do mnie na PW?

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 10:52 
Stary wyjadacz
zagryziak napisał(a):
ZibiX napisał(a):
Liczymy na zajęcie stanowiska przez Mazdę w sprawie opisanych wad konstrukcyjnych

Propozycja: Żądamy zajęcia stanowiska przez Mazdę w sprawie usunięcia opisanych wad konstrukcyjnych i (lub) montażowych

Ja bym zmienił tu sformuowanie:

Oczekujemy na zajęcie zdecydowanego stanowiska przez Mazdę w sprawie usunięcia opisanych wad konstrukcyjnych i (lub) montażowych

Obrazek

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 10:59 
Adept
Od: 30.07.2013
Region: pomorski
Ja bym zamienil:
Cytuj:
ASO nie słyszy problemu lub tłumaczy problem określeniem „ten typ tak ma”.

na cos takiego:
Autoryzowane Stacje Obslugi odmawiaja usuniecia usterki albo ignorujaca problem tlumaczac to wadami kontrukcynymi pojazdu.

Moj VIN bedzie mozna tez dolaczyc.

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 12:42 
Weteran
Od: 22.10.2012
ZibiX napisał(a):
Pytanie do kolorowych: jaka jest możliwość wysłania informacji do użytkowników GJ naszego forum z prośbą o zajęcie stanowiska wobec naszej akcji i ewentualnie przesłanie numeru VIN do mnie na PW?

Generalnie słaba, bo nie wszyscy mają profil wypełniony. Możemy zrobić tak: przygotuję Ci listę userów z wpisanym rokiem produkcji od 2013 (przez SQLa wydłubię, bo w interfejsie się nie da) i zweryfikujemy czy jest ok? Rok produkcji wystarczy?

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 12:48 
Fanatyk
Będzie idealnie jak tabela będzie zawierać: nick, rok produkcji, silnik, moc.

Z tego zrobię listę userów posiadających GJ.

Następnie będzie możliwość wysłania do tych userów masowej wiadomości? Czy będę jednak musiał każdemu PW wysłać (tu będzie ciężko bo mamy ograniczenie co do wysłanych jednoczesnych PW)?

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 13:29 
Weteran
Od: 22.10.2012
Zdejmiemy Ci ograniczenia. Nie pamiętam czy da się per user czy na całość. Więc jeśli się nie dla zmienić Tobie to na chwilę przestawimy, żebyś mógł puścić PW do wszystkich. Nie ma sensu, żebyśmy my wysyłali.

Tabelkę przygotuję dziś wieczorem (rozumiem, że po prostu chcesz listę wszystkich userów). CSV? Excel? Txt?

I kontynuujmy na PW, bo za chwilę nas ktoś zdejmie :)

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 15:46 
Świeżak
Od: 04.05.2014
Rok produkcji: 2014
Ja dopiero 9 czerwca odbieram swoja GJ, jak wyślecie już to pismo, a problem przy kolejnych wypustach GJ będzie ten sam to wyśle się jeszcze jedno pismo.
Trzeba ich zasypać papierami wtedy może dostrzegą problem.
Z drugiej jednak strony jakby każdy oddzielnie wysłał list to byłoby to bardziej dostrzegane (jedno pismo może się zawsze zawieruszyć)

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 16:19 
Adept
Od: 18.07.2013
Region: pomorski
W razie czego pisze sie na to

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 18:38 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Uważam, że w MMP z zainteresowaniem śledzą ten wątek, dlatego ważne aby informacja o dziesiątkach /tysiącach/ niezadowolonych użytkowników Mazd 6 GJ odczuwających dyskomfort z jazdy dotarła do Mazdy Europe i do Mazdy Japan. A także na podobne fora internetowe prowadzone w innych krajach europejskich. Międzynarodowy spontanicznie rosnący ruch użytkowników Mazd 6 wysuwajacy podobne do naszych żądania jest w stanie dokonać tego, co dla naszej kilkudziesięciu osobowej grupy może okazać się bardzo trudne. Chciałbym się oczywiście mylić i uwierze w cuda jesli nam się to uda.

PostNapisane: Pt, 9 maja 2014, 21:46 
Fanatyk
Nessus, LoboM poproszę o VINy na PW :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1