Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 16:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 14:34 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
ZibiX Dzięki za foto-relacje <spoko> . Już widzę jak pozostali testują upychając te szmaty <hahaha> .
Sam sprawdzę :-P .

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 14:35 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: wielkopolski
Tasiemka roboty nie zrobi bo powietrze do komory silnika i tak się dostanie przez chłodnice. Ponoć efekt jest jak się ten otwór w podszybiu porządnie szmatami zapcha. Takimi małymi w dużej ilości.

AHA jeszcze jedna rzecz: Pan Karol powiedział, że nie każda Mazda ma taki problem. Są egzemplarze po prostu ciche.

Ogólnie podoba mi się podejście do klienta w VC.

Ostatnio edytowano Pn, 28 kwi 2014, 14:36 przez ZibiX, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 14:36 
Amator
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2012
Wersja: SkyEnergy
ZibiX jakbyś porównał to o ile zmalały szumy od wiatru w skali 1 do 10 (10 to stan przed wizytą w ASO)?
Czy szum jest ale cichszy, czy jak?
szczerze to ja podobnie załadowałem szmatami te otwory po obu stronach i zmiany nie było (oczywiście nie wymieniałem listew, o których pisałeś)

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 14:45 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
ZibiX napisał(a):
Tasiemka roboty nie zrobi bo powietrze do komory silnika i tak się dostanie przez chłodnice
-

Jak spojrzysz na moje fotki to zobaczysz, że zaklejałem tasiemką miejsca, gdzie masz szmaty, przód sobie odpuściłem bo tam powietrze zawsze będzie się dostawać, o to też tam chodzi.

Ostatnio edytowano Pn, 28 kwi 2014, 14:52 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 14:52 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
ZibiX napisał(a):

Obrazek

foto z postu 780
Obrazek
Obrazek

.

post 780. widze tam roznice w oplastikowaniu ? mejsce jak jest uchwicony amortizator

Ostatnio edytowano Pn, 28 kwi 2014, 15:05 przez mirecsk38, łącznie edytowano 2 razy

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 14:55 
Weteran
Zagryziak tylko jedno miejsce uszczelnił w tej "dziurze", a u ZibiXa nie ma wolnej przestrzeni. Nie ma różnic między samochodami.

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 15:28 
Wtajemniczony
Od: 01.02.2014
Ale po wypełnieniu szmatami nie będzie odpływu wody z przedniej szyby więc też lipa troszkę ten patent

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 16:44 
Świeżak
Od: 06.02.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
@ZbiX Czy ten świst do 80 km/h zniknął? Bo szczerze mówiąc to mnie najbardziej wk****a.

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 16:47 
Fanatyk
To nie jest patent. To tylko demonstracja gdzie prawdopodobnie leży problem. Teraz pytanie: czym to zapchać, żeby było dobrze?

yazz007 - po wymianie listew, plastików i uszczelki świst znikł w 60%. Po dodatkowym zapchaniu dziury szmatą - nie ma świstu.

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 17:11 
Weteran
Testowałem :)

Jest różnica i to bardzo odczuwalna, jestem w szoku 80% redukcja. W sobotę nie zwróciłem uwagi na otwory obok zawiasu, a tu jest chyba problem. Do szczelnego zatkania wystarczą 2 koszulki.

Oto fotki:
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 17:43 
Bywalec
Ok. Świst zdiagnozowany ale czy patent ze szmata wpływa także na ten drugi szum przy prędkościach autostradowych ? Coś w tym obszarze zaobserwowaliście ?

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 17:58 
Weteran
Od kiedy wymienili u mnie listwę + trójkąt mam tylko ten drugi szum, testowałem do 120 km/h. Przy 100 km/h zmierzyłem, różnica -3 dB.

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 19:01 
Prawie fanatyk
Wczoraj zatkałem gąbką
Obrazek
dziś poprawiłem zgodnie z instrukcją Zibixa
Obrazek
tam jest taka nakładka plastikowa i ją tez próbowałem uszczelnic
Obrazek

i efektu nie widze wiec chyba ta akcja mnie nie dotyczy ale chciałbym porównac z szumiącym autem u mnie szum jest ale ewidentnie u góry szyby nad uchem :)

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 19:15 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
No i jestem po wyprawie do Wa-wy.Ja uszczelniłem [oczywiscie szmatami]oprócz miesc które sa na fotkach również między kolumna McPhersona a podszybiem,tak zrobiłem na początku i teraz boje się ruszać.Moja opinia jest taka że zmiana na plus i to znaczna.Oczywiście kto oczekuje że auto zrobi się super ciche to się zawiedzie,ale nie ma przymniej szumu jakby cały czas wiala za oknem wichura .Ocywiście lekki świst przy uszczelkach , toczenie opon słychać ,ale ten dźwięk narasta bardziej stopniowo.Uszczelnienienie ma wpływu na odgłosy aut jadących z przeciwka,ale ja i tak jestem zadowolony bo pierwszy raz jechałem tym samochodem nie wkur....ny.Jutro jade jeszcze w trasę autostradą i 4 dni temy jak jechałem tą trasą to jak przyjechałem do domu to byłem załamany.Jutro napisze jak wrazenia.
Mysle że te szmaty to trzeba będzie wyjąć i wło życ jakąś gąbkę.
Ktoś tam pisał owymianie szyb bo cienkie.Ja się zastanawiałem czy izolacji akustycznej nie poprawila by jakas folia ,oczywiście nie przyciemniana bo z przodu by się Miśki czepiały <spoko>

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 19:23 
Bywalec
'slawek' u mnie szum słyszę dokładnie jak u Ciebie.
'tombien' czy dobrze rozumiem te -3db słyszysz mniej wiatru z linii szyb czyli tego szumu autostradowego ? Kurcze nie bardzo mam jak dziś i jutro to sprawdzić ale 'slawek' to powinien też czuć <niewiem> .

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 20:47 
Weteran
CzerwonaStrzala - dzisiaj jechałem kilkanaście km po wyłożeniu koszulkami po obu stronach. Tak się złożyło, że w samochodzie był mój miernik (iPad) oraz żona, która zmierzyła mi głośność w samochodzie (na prawym fotelu) przy 100 km/h, w ten sam sposób jak ostatnio mierzyłem i porównywałem z X3. Różnica od ostatniego pomiaru przy tej samej prędkości -3dB. Co prawda, nie było to to samo miejsce, ale warunki zbliżone - cichy asfalt + brak wiatru. Jak będę na wsi za 2 dni, to sprawdzę jeszcze na tym samym odcinku testowym.

Najbardziej zdziwił mnie fakt, że lusterka nie hałasują tak jak przez zatkaniem tego miejsca. :idea:

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 21:08 
Fanatyk
slawek napisał(a):
u mnie szum jest ale ewidentnie u góry szyby nad uchem

Czyli ewidentnie gdzieś Ci jeszcze powietrze wlatuje w słupek albo masz zrypaną uszczelkę od szyby. Jedź do ASO i niech Ci cały komplet wymienią tak jak u mnie. Pewnie będzie lepiej.

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 22:11 
Prawie fanatyk
to chyba musialbym jechac do Poznania :) bo w wawie w dwóch aso i w obu stwierdzono ze uszczelki sa ok i ze jest ciszej niz przeciętna gj
popatrze w manualu na przekroje słupka moze tu jest rzeczywiscie problem , ale "zaszmaciłem " podszybie podobnie jak u Ciebie pan z aso :( ... wiec nie wiem sam

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 06:55 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
slawek: u cebie moze tak jest dlatego, ze masz wygluszony samochod. Czyli wiecej wystupaja szumy niz silnik, opony ..... .

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 09:29 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Panowie! W trakcie czytania naszej lektury na temat "szumów" i nasunęła mi się następująca refleksja. Generalnie rzecz biorąc ASO, poza wyjątkiem chyba Poznania olewają nas równo. Nie wiem też z jakiego powodu nie podejmują się pośredniczenia między nami a MMP w kwestii nadmiernej głośności. Jedno nie ulega też wątpliwości, że nasze ASO zatrudniają wyłącznie osoby niepełnosprawne, czyt. GŁUCHE, prawdopodobnie realizując w tym jakieś swoje ukryte cele.
Nie wszystkich, może poza nielicznymi wyjątkami stać na całkowite wygłuszenie aut, a jeśli jiż to przekłada się na ukryty a zarazem rzeczywisty wzrost ich cen o klikanaście tysięcy złotych.
Wydaje się, że nasz problem urósł do takiego rozmiaru, iż kwalifikuje się aby nagłośnić go w mediach, zwłaszcza motoryzacyjnych, ale nie tylko - również w telewizji (np. TVN TURBO).
Może ta forma nacisku zmusi producenta i MMP do poważniejszego potraktowania swoich klientów co w rezultacie może wywołać ogólnopolską akcję serwisową.
Pozostaje pytanie; jak tego dokonać?
Jeżeli ktoś z Was posiada jakieś możliwości (kontakty, znajomości) uruchomienia mediów, niech to zrobi. Obawiam się bowiem, że Mazda po wypuszczeniu w przyszłym roku FL, z wyeliminowanymi szumami, po prostu na dotychczasowych użytkownikówGJ-tek położy przysłowiowy krzyżyk.

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 10:18 
Bywalec
zagryziak MMP wie o "problemie" chociażby z "ankiet zadowolenia" z produktu, które wysyła do użytkowników marki. Niestety organizacja Mazdy (podobnie jak i u konkurencji) wygląda dosyć "prymitywnie" i jedynie co MMP robi mając takie sygnały to przekazuje je do kolejnego wyższego punktu styku lub bezpośrednio do centrali. A tam jeśli uciążliwości nie mają wpływu na bezpieczeństwo zazwyczaj są zbierane i poprawiane przy okazji liftingu. Dlatego nie chce tu krakać ale nie wierzę w żadną akcję serwisową w kwestii wyciszenia.
Analogiczną drogę w kwestii hałasu śledziłem w Hondzie Accord VIII. Tam dokładało się jeszcze głośniejsze niż w naszych Mazdach wybieranie nierówności. Kiedy rozważałem zakup Accorda VIII po lifcie pracownik z dumą sygnalizował, że w tym modelu Honda zastosowała gęstszą piankę wygłuszającą oraz sporo grubsze szyby z tyłu etc. Dostałem ją na cały dzień i tam przy 140 km/h było tak jak u nas przy ok 100 km/h. Od razu to zauważyłem w trasie bo pamiętałem wersję z 2009 roku.
Nie wiem czy nie lepszym pomysłem byłoby wystosowanie jakiegoś wspólnego "listu" do centrali Mazdy (z d/w do MMP) z delikatną sugestią o zamairach zwrócenia się do mediów :wink: . W jakiej formie to zrobić zostawiam do dyskusji. Myślę, że taka forma skuteczniej działałaby na białe kołnierzyki w Centrali Mazdy w Japonii. Dział sprzedaży w każdej firmie boi się rozgłosu, który mógłby źle wpłynąć na wizerunek i sprzedaż :wink: .

Uderzenie od razu do TV Turbo daje natychmiast tłumaczenie MMP typu - iż "wnikliwie wsłuchują się w opinię swoich klientów i w trosce o najwyszą jakość produktów przekazuje materiały centrali producenta" . Co w tym stylu rzecznik nam powie :-P.

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 10:50 
Fanatyk
Dobra. Teraz kilka dnie będę miał ograniczany dostęp do komputera. Po 6 maja przygotuję pismo z dołączonymi zdjęciami na temat hałasów w aucie. Poproszę któregoś z kolegów na forum władającym angielskim w stopniu "nadzwyczajnym" :) o przetłumaczenie dokumentu. Wyślemy dokument do centrali Mazdy i do MMPOL. Jedyne co bym potrzebował to VIN aut, które umieszczę w zgłoszeniu oraz datę rejestracji (tak myślę). Co o tym sądzicie?

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 10:53 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Region: kujawsko-pomorski
A to się zgadza, MMP ogólnie wszystko ma głęboko gdzieś, a póki sprzedaż rośnie to już w ogóle nie mają się czym przejmować. Słupki się zgadzają, a wstyd i dobre wychowanie poszło sobie gdzieś jakoś tak w latach 80tych.

A co do tych dziur, to w serwisie w Łysomicach też uważają, że ten typ tak ma (ale oni przelali mi o 0.2l olej i uważają, że jest w porządku, niech im będzie, mam to w d...). Jest głośno i tyle. A, jeszcze maska się unosi o 0.5cm przy 200kmh (według nich, ja nie sprawdzałem). I nie da się nic z tym zrobić. Jako, że jutro mam 6 godzin jazdy po A2 (polskiej i niemieckiej), to powypycham te błotniki gąbką, bo nie dam rady fizycznie. Już po jeździe do Wawy (2 godziny) tak mnie łeb bolał, że mi się odechciało wracać autostradami. Mam nadzieję, że będzie chociaż trochę ciszej.

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 10:59 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
Rok produkcji: 2015
Region: śląski
Ja w moim egzemplarzu nie odczuwam zwiększonego poziomu hałasu,były też testy w telewizji ,
między innymi AUTOMANIAK , MOTO ON ,AUTOCENTRUM i inne programy ,, i tam nie zwrócili uwagi na zbyt wysoki poziom hałasu,a na to ze silnik na wyższych obrotach bardzo dobrze brzmi. Dzwięk miły dla ucha,
Myślę ze na zlocie w czerwcu można będzie porównać nasze GJ.

BMW 4 Grand Coupé. G26

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 11:00 
Fanatyk
Na pewno gąbka będzie lepsza od małych szmatek? Mi zalecano szmatki - nie gąbki, pampersy czy inne.

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 11:20 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Region: kujawsko-pomorski
irys napisał(a):
Ja w moim egzemplarzu nie odczuwam zwiększonego poziomu hałasu,były też testy w telewizji ,
między innymi AUTOMANIAK , MOTO ON ,AUTOCENTRUM i inne programy ,, i tam nie zwrócili uwagi na zbyt wysoki poziom hałasu,a na to ze silnik na wyższych obrotach bardzo dobrze brzmi. Dzwięk miły dla ucha,

Widocznie dziennikarze nie jeżdżą po autostradzie, bo problem zaczyna się od 130kmh. Normalnie to jest cicho.

ZibiX napisał(a):
Na pewno gąbka będzie lepsza od małych szmatek? Mi zalecano szmatki - nie gąbki, pampersy czy inne.

Gąbkę wepchnę głęboko w błotnik i łatwo wyjmę (albo i nie). Szmaty tak blisko silnika i jeszcze być może wystające z pod maski to jakoś nie moja estetyka i poczucie bezpieczeństwa. A czy będzie lepiej? Nie wiem. Okaże się, nie mam czasów na testy niestety.

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 11:37 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
irys napisał(a):
były też testy w telewizji ,

Czasami emitowane są programy sponsorowane, w tym wypadku przez MMP. Trzeba by sprawdzić czy prowadzący (piszący) te programy nie jeżdżą "przypadkiem" mazdami. :?:

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 11:44 
Bywalec
Poza tym przyznaję, że jak testuje się auto i przez chwilę wkręcasz go na obroty to nawet nie słyszysz tych szumów bo dźwięk silnika jest ciekawy ale jak chcesz trasą pojechać już sobie spokojnie/dłużej acz ok. 140 km/h to zaczyna wtedy denerwować.

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 11:49 
Amator
Rok produkcji: 2012
ZibiX napisał(a):
Dobra. Teraz kilka dnie będę miał ograniczany dostęp do komputera. Po 6 maja przygotuję pismo z dołączonymi zdjęciami na temat hałasów w aucie. Poproszę któregoś z kolegów na forum władającym angielskim w stopniu "nadzwyczajnym" :) o przetłumaczenie dokumentu. Wyślemy dokument do centrali Mazdy i do MMPOL. Jedyne co bym potrzebował to VIN aut, które umieszczę w zgłoszeniu oraz datę rejestracji (tak myślę). Co o tym sądzicie?

ZibiX, jak najbardziej dobry pomysł <brawo> . Rzeczywiście jak nie przyciśniemy tej bandy to nas oleją ciepłym... Mamy czas do wypuszczenia lifta bo później to chyba kaplica. Ja niestety nie władam aż tak dobrze angielskim więc nie przetłumaczę lepiej niż np google translator :) . Co do VIN to jak podać Ci te numery?

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2014, 11:52 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: inny
W tłumaczeniu moge pomoc

Sent from my iPhone using Tapatalk

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1