Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 16:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 13:27 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Brawo za chęci i dość innowacyjny materiał uszczelniający. Pewnie po pewnym czasie trudno byłoby go usunąć ze szczeliny ;)

Sent from my iPad using Tapatalk

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 14:19 
Amator
Od: 20.10.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Mi rzuciło się w oczy jeszcze coś innego.
Otwórzcie drzwi kierowcy i zajrzyjcie tak po długości błotnika. W mojej sztuce jest prześwit. Zaczyna się chyba gdzieś w okolicy reflektora i idzie pod błotnikiem aż do miejsca gdzie mocowane są drzwi.
Wylot tego kanalika jest w okolicach trójkąta tombiena.
Dziś po południu mam przebieżkę po eSce, spróbuję czymś zatkać i zobaczymy jakie będą efekty.

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 14:33 
Amator
Od: 09.03.2014
Rok produkcji: 2014
Ja rowniez dzis przetestowalem zatkanie "pustych" przestrzeni pod maska w rogu pod szyba. zakleilem takze tasma po calej dlugosci szczeline pomiedzy maska a grillem/reflektorami. I moim zdaniem nie wplywa to na szumy. Niestety, bo juz myslalem ze to jest to. Uzyty material to takze pampersy do ktorych mam dostep od czwartku bo urodzila mi sie duza, zdrowa i super córka:)

Legendarny trojkat w moim egzemplarzu chyba nie robi halasu. Takze szukamy dalej....

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 14:46 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Generacja: II
Lukard gratuluje narodzin potomka <spoko>

-- Dodano: N, 27 kwi 2014, 15:04 --

Słuchajcie , ja już na prawdę głupi jestem <niewiem> .
Przejechałem dziś 100 km. Po pierwszej 50-ce syn powiedział mi że fajny jest ten samochód bo tak wygodnie i cicho. Po czym usnął. Ściszyłem radio żeby go nie budzić i zacząłem nasłuchiwać. Oczywiście słychać jest odgłos kół , słychać też jakiś szum wiatru ale zastanawiam się (nie obraźcie się proszę) czy trochę nam wszystkim nie odbija ... Przypomina mi sie historia mojego kolegi który miał świra na punkcie swojego auta i stracił całą radość z jazdy nim z powodu jakiegoś obtarcia którego nawet nie widział kierując . Sama świadomość że ono tam jest wystarczała. Mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi. Dziś im dłużej jechałem i nasłuchiwalem tym bardziej odczuwałem ze to zajeb...e auto jest . Rozumiem, ze jeśli ktoś przesiadł sie z jakiegoś auta klasy premium czy innego super cichego to moze mieć jakiś dyskomfort. Ja uczciwie mówię, ze odgłosy które słyszę w tym modelu w żaden sposób nie zaklucaja mi frajdy z jazdy. Moze dlatego ze jest cichsze z jakiegoś powodu a moze dlatego ze za bardzo nasluchujecie ....
PS Zdjęcia nie robiłem bo ten element pod maska o który pytaliscie jest taki sam jak na zdjęciu innych kolegów.

administrator
PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 16:25 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: dolnośląski
lukard - gratuluję, niech rośnie zdrowo! :)

piter72 - przepraszam Cię bardzo, ale albo masz jakiś super, cichy egzemplarz albo masz problem ze słuchem na określonej częstotliwości. Jesteś tu pierwszy, który twierdzi, że wszystko jest ok. W ASO też tak było, jeden gość nie słyszał u mnie nic podjerzanego a dwóch innych potwierdziło.

Nie wiem czy czytałeś, ale robiłem pomiary hałasów GJ vs. Civic '07 oraz X3 '13. Nawet w Civicu, który ma już 7 lat było ciszej przy 140 km/h o 2dB! O BMW nawet nie wspomnę. Powiem Ci, że też na początku z przymrużeniem oka czytałem wpisy o tej wadzie, gdy jeszcze nie miałem GJ. Na jazdach testowych też nie zauważyłem żadnych anomalii a zrobiłem 250 km. Dla mnie głównym problemem są lusterka lub szyby, kóre nie izlolują w sposób wystarczający hałasu z zewnątrz. Na otwartych przestrzeniach lub przy wietrznej pogodzie to słabe uszczelnienie tylko potęguje hałas. Jeżeli pogoda sprzyja to jest ciszej jak nie sprzyja to jest za bardzo głośno.

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 18:16 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Wiecie co ja już zgłupiałem, u mnie widzę że po obu stronach jest wyłożone gąbką więc teoretycznie uszczelnienie jest:

(zdjęcia po otwarciu drzwi, za zawiasami):
Obrazek
Obrazek

Ale co mnie zmartwiło to ogromna przerwa pod maską zaraz nad reflektorami! Możecie potwierdzić że u was wygląda to tak samo?
Obrazek
Obrazek

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 18:33 
Bywalec
Od: 18.04.2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: podkarpacki
Ja uszczelniałem dokładnie miedzy kolumna McPhersona a podzybiem.Jutro do zrobienia 650 km to się podzielę opinią,z załączeniem fotki to mam problem ,bo mi nie wychodzi.W serwisie mi powiedzieli że Mazda już pod koniec roku ma wypuścić 6 po lifcie z naciskiem na wyciszenie.Czyli nowi posiadacze będą mieć pewnie autka ok.

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 19:17 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Generacja: II
tombien wcale sie nie gniewam i doskonale rozumiem, ze moze Ci coś przeszkadzać. Nie kwestionuje, ze w innych autach moze być lepiej i bardzo możliwe ze mam coś ze słuchem <offtopic> napisałem Wam tylko uczciwie o moich odczuciach. Moze na skutek ciągłej eksploatacji aut Mazdy od ponad 6 lat po prostu przywykłej do tych dodatkowych odgłosów ? Sam nie wiem. Pamietam ze jak kupiłem GH to strasznie mi przeszkadzał ten szum bo było głośniej niż w moim wcześniejszym focusie. A teraz to chyba po prostu przywykłem ...

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 19:18 
Nowicjusz
Od: 11.12.2013
Region: opolski
tombien napisał(a):
Jesteś tu pierwszy, który twierdzi, że wszystko jest ok. W ASO też tak było, jeden gość nie słyszał u mnie nic podjerzanego a dwóch innych potwierdziło.

Nie chcę was martwić, ale nie on jeden. A najgorsze jest to, że dokładnie wiem o czym mówicie.

Ponad pół roku temu brałem pierwszy raz Mazde 6 na jazdę próbną. Silnik 2,5. Przejeździliśmy ze znajomym pół nocy. Na następny dzień jak wrażenia opadły doszedłem do wniosku, że nie kupuję Mazady bo jest za głośna i strasznie szumi co potwierdził mój znajomy.

Więc przeleciałem cały rynek samochodów szukając dalej ale nic nie znalazłem (muszę się przyznać, że byliśmy bardzo napaleni z żoną na Fiata Freemonta. silnik 3,6 benz., prawie 300 KM, automat. 7-osobowy. Po prostu kawał fury...i cena 120.000,00 więc "jak za darmo: Ale bałem się trochę spalania) więc wracam spowrotem do Mazdy wmawiając sobie że wyjeżdzam tylko raz w roku a do pracy mam 6 km.

Więc bierzemy z żoną jeszcze raz Mazdę na jazdę próbną. Tym razem 2.0 benz. Razem dochodzimy do wniosku, że jakieś bardzo lekkie szumy są ale raczej nie przeszkadzają. Więc zamówiłem.

Swoją Mazdą jeżdzę już trzeci tydzień i muszę powiedzieć, że jest jeszcze ciszej niż w dwóch poprzednich a hałas jest na tym samym poziomie co w moim poprzednim Avensis diesel. Więc nie wiem czy przypadkiem modele na 2014 nie są już wyleczone z tej bolączki.

Reasumując. Kupując GJ bardzo się bałem tego hałasu...ale jak widać niepotrzebnie.

Pozdrawiam i przepraszam, że ten post nikomu nie pomoże a niektórych może wręcz wkurzyć...

administrator
PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 19:33 
Weteran
piter72, Losi - oczywiście rozumiem, że dla jednych hałas w GJ będzie akceptowalny a dla drugich nie. Ja po przesiadce po 5 latach z GH twierdzę, że GJ jest głośniejsza, być może wynika to z tego, że silnik jest cichszy a w związku z tym inne odgłosy słychać bardziej, umiejscowienie i kształt lusterek też nie pomagają.
Jeżeli ktoś jeździ przede wszystkim w mieście, to nic mu nie będzie przeszkadzać, do 90 km/h jest po prostu tu cicho.

Skoro Mazda zapowiada w lifcie GJ poprawę wyciszenia, to nic więcej nie trzeba pisać, sami najlepiej wiedzą co można poprawić.

Na forum Mazda6Club jest spory wątek poświęcony właśnie tematowi szumów po stronie kierowcy. To tylko dowód na to, że nie tylko nam się coś "wydaje".

Ostatnio edytowano N, 27 kwi 2014, 19:37 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 19:37 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Na taki pomysł wpadłem: może naklejmy na szybę kawał grubego koca i sprawdźmy jak ma się hałas w aucie do grubości szyby? Tylko pytanie czy lepiej to zrobić od środka czy na zewnątrz...

administrator
PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 19:39 
Weteran
Myślę, że od wewnątrz, przynajmniej wiatr go nie wyrwie. :)

Sektor - ale tam jest uszczelka, nie?

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 19:58 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
tombien no właśnie w tym miejscu jest szpara po obu stronach maski na około 1cm (to chyba dużo), uszczelka nie przywiera i jest prześwit - takie dwa wloty pod maskę.

Czy możecie zobaczyć u siebie jak to wygląda? Chodzi mi konkretnie zaznaczenie w kółku:
Obrazek

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 20:04 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
piter72: a moze juz fabrika robi lepsze wyciszenie :wink:

mnie sie wydaje, co do halasu opon, duzo idze prezez podloge, progy, drzwy a nie tylko nadkola
wystarczy byc w samochodze a ktosz drugy nech poklepie po glachah nadkoly, drzwy, progow , podwozia a zobaczycie jak sie to odzywa w calym samochodze. Idealne jak by fabrika wytlumila podloge i pragy , zie by tam niebylo tak pusto a bylo by mysle duzo lepej. Do akustiky sie nieznam, ale tak my sie wydaje, ze tam jest najwiekszy klopot co do halasu opon

administrator
PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 20:15 
Weteran
Sektor - u mnie jest tak samo, to u wszystkich tak jest.
Tylko nie wiem jaki to ma wpływ na hałas?
Przecież obok, poniżej w grilla ładuje też powietrze, bo niby jak chłodzić płyn w chłodnicy?

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 20:19 
Bywalec
Od: 20.04.2014
Rok produkcji: inny
Obrazek

U mnie tak jest wersja angielska

Sent from my iPhone using Tapatalk

PostNapisane: N, 27 kwi 2014, 22:46 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
ja będę nadal szukał rozwiązania
mnie najbardziej dokucza hałas toczacych się opon na chropowatym głosnym asfalcie
zaaplikowalem dzis wielkie kawalki gąbki które na pewno zatrzymały powiew wiatru i szumy z podszybia do drzwi :(
ale nic sie nie zmieniło
juz nie chce mi sie robić i wrzucać zdjec :(
obstawiam uszczelki relingi i drzwi albo w odwrotnej kolejności - to woda na młyn firmom caraudio :)

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 10:19 
Weteran
Poczekajmy na relację ZibiX'a, który dzisiaj walczy z moim trójkątem. ;)

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 10:59 
Bywalec
Od: 28.02.2013
'ZibiX' w Tobie nadzieja :wink: .
W środę jestem umówiony z panem ze "Sztuki Wyciszenia" na pogadankę w temacie "unicestwić szum bez kompleksowej usługi" :) .

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 11:04 
Nałogowiec
wymiana szyb napewno by pomogla

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 11:07 
Weteran
CzerwonaStrzala - podoba mi się to podejście.
Ja to samo planuję zrobić w http://www.ciche-auto.pl/

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 11:21 
Bywalec
"tombien" "Ciche-auto" też brałem pod uwagę ale oni nie pracują nad uszczelkami i raczej jeśli bym się zdecydował to raczej po okresie gwarancyjnym.
Cenowo ww. firma wypada o niebo lepiej <metal> niż SztukaWyciszenia :> .
Zobaczymy co zaproponują :idea: .

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 11:26 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Tak dokładnie to 4 razy taniej

Sent from my iPad using Tapatalk

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 11:29 
Weteran
Tak, wiem, że są tańsi. Szkoda, że się w uszczelki nie bawią, myślę, że w naszych GJtkach to można najszybciej wykonać. Jaki jest tego efekt to trzeba z Gajdzinem porównanie wykonać, który jest po takim zabiegu w sztuce-wyciszania. Z tego co mi pisał, poprawę szacuje na 3dB, ale jeszcze tego nie mierzył.

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 11:38 
Bywalec
No właśnie to jest dziwna sprawa z tym zabiegiem nad uszczelkami w który tak naprawdę nie chce mi się wierzyć, iż przynosi istotną poprawę :wink: . Chciałbym się mylić :D .
Z tego co pamiętam "Gajdzin" wyciszał też dodatkowo drzwi.

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 11:46 
Weteran
Tak, wyciszał, ale z tego co pisał na Mazda6Club, nie jest zadowolony zbytnio z efektów, robił to głównie pod audio i tylko przód.

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 12:57 
Bywalec
Ja będę zadowolony jak będzie zauważalnie choć troszkę mniej szumiało tak przy 140 km/h :wink: . O - 3 db to nawet nie marzę, bo to jest moim zdaniem bardzo duża różnica na +.

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 14:16 
Nałogowiec
http://auto-solo.ru/shumoizolyaciya/

PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 14:24 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Region: wielkopolski
Ok I'm back.

W ASO Voyager Club w Poznaniu zajęto się szumami w moim aucie.

1. Wymieniono mi listwy i uszczelki w drzwiach.

Obrazek

Wymienili:
- pionowy plastik po prawej stronie drzwi
- srebrną listwę na dole szyby
- srebrną listwę na górze szyby
- wewnętrzną uszczelkę przylegającą do bocznej szyby kierowcy

Ciekawostka: trójkąt tombiena nie był ruszony :)

Pan Karol, który wymieniał te części stwierdził, że niewiele to dało. Przejechał się autem i nadal słyszał szumy.

Przejechaliśmy się razem i z całą stanowczością stwierdzam, że jest lepiej <spoko> Na tyle lepiej, że w drodze powrotnej przy prędkości około 100 km/h bardziej słyszałem szumy z prawej strony niż z mojej :)

Wracając do Pana Karola (nawiasem mówiąc - 3 razy byłem w VC Poznań i 3 razy on mnie obsługiwał). Zatrzymaliśmy się autem na jakimś przystanku autobusowym. Pan Karol otworzył maskę i zapchał to miejsce 10 szmatkami:

Obrazek

Naładował tego dużo, bardzo dużo. Wracamy do ASO i szok: jest jeszcze ciszej, znacznie ciszej. Pan Karol powiedział, że powietrze dostaję się przez przód maski, pod plastikiem i uszczelką do miejsca które przed chwilą załadował szmatami. Następnie powietrze przedostaje się do słupka i to jest ten hałas, który słyszymy.

W Maździe brakuje pianki uszczelniającej w tym miejscu. Zapychając ten otwór po jednej i po drugiej stronie silnika (trzeba jak najniżej szmatki powtykać) uzyskuje się najlepszy efekt.

Na koniec Pan Karol powiedział, że będą mieli szkolenie w Warszawie w maju (chyba właśnie coś związanego z wyciszaniem) i pokaże w MMPOL na co wpadł. Powiedział, że trzeba się spodziewać jakiejś akcji serwisowej ale nie wie kiedy to zrobią.

administrator
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2014, 14:33 
Weteran
Dzięki ZibiX za dokładną relację. :)
Czyli to nie trójkąt robi zamieszanie a dolna listwa - jedynie to jest wspólny element, który został wymieniony u Ciebie i u mnie. Muszę naładować szmat w te miejsca i spróbować jeszcze raz bo tasiemka roboty nie zrobiła. :idea:

Ostatnio edytowano Pn, 28 kwi 2014, 14:34 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1