Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:37

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 74  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 21:16 
Byłem dzisiaj w ASO MT Opole w związku z drganiami pedału hamulca i kierownicy podczas hamowania. Przed przetoczeniem tarcze miały grubość ponad 27 mm więc spokojnie zostały przetoczone ( na samochodzie) oraz zostały wymienione na nowe klocki hamulcowe. Jeżeli tarcze hamulcowe mają grubość mniejszą niż 26,8 mm zostają automatycznie wymienione na nowe.... Poinformowano mnie, że przyczyną "bicia" były cyt: "ślady od nakładek hamulcowych powodujące DTV - wahania grubości tarczy". Podobno fabryczne klocki hamulcowe, które miałem od nowości zawierały w swojej budowie za dużo jakiś twardych materiałów, które powodowały szybsze zużywanie się tarcz hamulcowych.W systemie Mazdy jest info, że takie problemy mogą występować i w razie zgłaszania się klientów do ASO z tą bolączką, w ramach usługi gwarancyjnej tarcze powinny zostać przetoczone a klocki wymienione na inny typ w których zmieniono już materiał nakładki hamulcowej. Gdyby problem się powtórzył następuje wymiana na nowe tarcz hamulcowych i klocków...Dowiedziałem się również, że w samochodach posiadających nr VIN: JMZGJ.......158746 wzwyż problem już nie występuje.
Przy okazji dowiedziałem się również iż niestety "załapałem się" na wymianę drążka powodującego stuki, puki w układzie kierowniczym.... :/ ( ASO też posiada wewnętrzną informację, że takie problemy występują i wymieniają ten element bez problemu)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 21:19 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Matarez napisał(a):
Przy okazji dowiedziałem się również iż niestety "załapałem się" na wymianę drążka powodującego stuki, puki w układzie kierowniczym....

Nie niestety , na szczęście :) Będziesz miał dobrze.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 21:24 
zrobię to przy okazji konserwacji samochodu pod koniec marca...

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 21:34 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Matarez napisał(a):
Dowiedziałem się również, że w samochodach posiadających nr VIN: JMZGJ.......158746 wzwyż problem już nie występuje

Znajdź takiego tutaj co ma VIN większy od 158 tys, ja mam 146 tys (miałem mieć 150 tys) a ostatnie szt z 2013 mają 151 tys A tak naprawdę to jest 58 tys bo numeracja jest od 100 000.
Nie chcecie VINu pokazywać a wystarczyłaby jedynie piąta i czwarta cyfra od końca w GJ a anonimowość zachowana...

Matarez napisał(a):
zrobię to przy okazji konserwacji samochodu pod koniec marca...

Jaką konserwację będziesz robił?

PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 21:50 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Ja mam 144 tys VIN - produkcja sierpniowa. Przyłączam się do pytania tombiena?

PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 22:53 
tombien napisał(a):
Znajdź takiego tutaj co ma VIN większy od 158 tys

Powtarzam tylko to co dzisiaj usłyszałem i widziałem na dokumencie...podobno samochody od 14.11.2013r są wolne od tej przypadłości..
Będę robił konserwację podwozia i przy okazji wymienię ten stukający element...aha i wymienię plastikową nakładkę na lusterko, którą odarłem kiedyś jak wyjeżdżałem z garażu :sad: miałem ją malować ale cena nowej, malowanej fabrycznie w kolorze Soul Red kosztuje 150 zł..się nie opłaca malować... :wink:

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 23:05 
Weteran
Matarez napisał(a):
Powtarzam tylko to co dzisiaj usłyszałem i widziałem na dokumencie...podobno samochody od 14.11.2013r są wolne od tej przypadłości..

Chodziło mi o to, że w tym momencie problem dotyczy (chyba) wszystkich GJ na Forum.

Matarez - ale nie rozwinąłeś kwestii konserwacji podwozia, będziesz to robił w MT, co będzie robione i za ile?

PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 23:16 
tak - robione będzie w MT, gdzieś pod koniec marca...konserwacja podwozia ( materiał + robocizna) ok.350 zeta,myślę, że cena jest OK. Auto trzeba zostawić na 2, najlepiej 3 dni...ściagają osłony, nadkola,myją, czyszczą, konserwują, a potem schnie sobie :cygaro: pracuje w Opolu więc mi to pasi a tak mam poustawiane w pracy, że będę w robocie 3 dni więc przy okazji zrobią autko <spoko>

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 23:23 
Weteran
A wiesz, że miałem o to ich pytać, może się skuszę, będzie spokój a to nie majątek :)

PostNapisane: Wt, 25 lut 2014, 23:29 
ja robię na 100 %...za tą cenę ? auto i tak muszę zrobić - cholerny drążek :mad: - więc przy okazji...a dzisiaj znowu o Tobie plotkowaliśmy... :>
chyba lekko OT-ujemy...zaraz będę <baseball>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 26 lut 2014, 10:50 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Region: mazowiecki
Matarez napisał(a):
..........W systemie Mazdy jest info, że takie mogą występować i w razie zgłaszania się klientów do ASO z tą bolączką, w ramach usługi gwarancyjnej tarcze powinny zostać przetoczone a klocki wymienione na inny typ w których zmieniono już materiał nakładki hamulcowej. Gdyby problem się powtórzył następuje wymiana na nowe tarcz hamulcowych i klocków...Dowiedziałem się również, że w samochodach posiadających nr VIN: JMZGJ.......158746 wzwyż problem już nie występuje.
..................

Czyli, że co - mam rozumieć, że mogą wystąpić a nie muszą :idea: <niewiem> . To od czego to "może" zależy. Czyli wypada teraz dawać mocno w heble żeby wyżłobić tarcze <hahaha> i aby wymienili komplet a nie toczyli :mur: .

administrator
PostNapisane: Śr, 26 lut 2014, 10:52 
Weteran
CzerwonaStrzala - jedziesz i zgłaszasz, że Ci bije przy dużych prędkościach - Twój samochód podlega (jak nasze wszystkie) i Ci wymienią klocki.

PostNapisane: Śr, 26 lut 2014, 11:02 
Bywalec
To ja wiem ale jak mają wymieniać to wolę na nowe a nie toczone :wink: .

administrator
PostNapisane: Śr, 26 lut 2014, 11:05 
Weteran
Ale procedura jest taka, że za pierwszym razem toczy się tarcze (minimalnie) i zakłada nowe klocki.
Jak problem się powtarza to wymieniany jest cały komplet.

PostNapisane: Śr, 26 lut 2014, 11:21 
Bywalec
No ale rozumiem, że nawet jak za pierwszym razem wyżłobię tarcze poniżej ww. wymiaru to ASO procedura "powie" - założyć nowe ! :-P .
Oczywiście cała ta akcja mnie nie przeraża. Szczerze powiedziawszy nawet ją wykrakałem do żony decydując się na nowy model :wink: .
Jest ładna pogoda, trzeba zmienić gumy na letnie i :pilot: czas orki zacząć :D . Tylko jak tego mojego orła namówić do hamowań jak on tego nie lubi :) .

PostNapisane: Śr, 26 lut 2014, 12:24 
jeżeli przyjedziesz i stwierdzą, że tarcza ma mniej niż 26,8 mm grubości to NIC nie toczą - bo im nie wolno - tylko od razy wymieniają na nowe...i tarcze i klocki....

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Śr, 26 lut 2014, 23:54 
Weteran
Ale w samochodzie z przebiegiem 20 tys nie ma szans, żeby tarcza była już tak zjechana, że nadaje się do wymiany z tytułu rozmiaru :)

PostNapisane: Cz, 27 lut 2014, 18:49 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Niestety u mnie tak było - przebieg poniżej 20tys. tarcze i klocki zmienione

PostNapisane: Pt, 18 kwi 2014, 11:20 
Nowicjusz
Od: 27.08.2013
Panowie,

15 tys przejechane, lekkie trzęsienie kierownicą przy hamowaniu z prędkości autostradowych, ale nie czuje drgawek na pedale hamulca. Kwalifikuje się do wizyty w ASO ?

Pzdr
Wombat11

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pt, 18 kwi 2014, 16:03 
Fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: zagranica
Jasne ze tak.

PostNapisane: Pt, 18 kwi 2014, 21:20 
Oczywiście, - też tak miałem :/ Od tego czasu przejechane ponad 8 tyś. i na razie spokój....
Będzie toczenie tarcz ( powinni to robić przy tarczach założonych na samochodzie) i wymiana klocków na nowe a jak problem się powtórzy to wymiana tarcz i klocków na nowe.
Wszystko powinni robić w ramach gwarancji...

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 13:20 
Wtajemniczony
Tarcze i klocki z przodu zmienione po raz drugi. Ciekawe jak długo na nich pojezdze

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 13:57 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Przypomnij przy jakiem przebiegu było zmieniane za pierwszym razem? Ile teraz masz przejechane?

Na gwarancji w ASO to zrobili?

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 14:04 
matkowpa napisał(a):
Tarcze i klocki z przodu zmienione po raz drugi.

Za pierwszym razem zaraz zmieniali tarcze ? nie toczyli ich ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 14:07 
Wtajemniczony
Około 17t pierwsza zmiana, teraz mam prawie 30t. Ponoć są już tacy co mają trzeci komplet zmieniony, więc wcale nie jestem w awangardzie...
Tak, wszystko na gwarancji, chociaż tym razem trochę się naczekalem na decyzje mazdy.

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 14:11 
Ale wg. słów gościa w ASO gdzie mnie toczyli tarcze i zmieniali klocki - najpierw toczą a jak nie pomoże to wymieniają tarcze...takie podobno mają zalecenia z centrali...czyżby każde ASO robiło po swojemu ? :/

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 14:14 
Wtajemniczony
Najpierw polityka byla zmieniac tarcze jak leci - to była moja pierwsza wymiana tarcz i klocków. Potem zaczęto szlifować, o ile tarcza się jeszcze kwalifikowala. Stąd przy drugim podejściu zaproponowano mi najpierw szlif, ale skończyło się wymianą. Zobaczymy co będzie dalej.

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 14:16 
czyli jak rozumiem - miałeś raz wymieniane tarcze i klocki na nowe ? a teraz druga wymiana tarcz i kolcków tak ?
w sumie trzeci komplet wraz z fabrycznymi.... :mad:
a co powiedzieli na przyczynę tak szybkiego zużycia pierwszego kompletu ?

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Cz, 24 kwi 2014, 14:44 
Wtajemniczony
Dokładnie tak - jeżdżę aktualnie na trzecim komplecie po 10 miesiącach użytkowania samochodu. Powód? Na początku spotkałem się w ASO z komentarzem, że to może kierowca nie potrafi hamować. Potem jak ten problem stał się powszechny nikt niczego nie wyjaśniał i nie komentował tylko zmieniał i próbował rozwiązać problem. I z tego akurat jestem zadowolony, chociaż to pewnie nie moja ostatnia wizyta w ASO w tym temacie. Więc nie mam pojęcia jaki jest oficjalny powód.
Moje osobiste zdanie jest takie, że auto jest mocne, czyli dobrze się rozpędza a to oznacza że potrzebuje również dobrych hamulców. Tu zaś tarcza jest jak nie przymierzając w Golfie. Hamulce działają świetnie, jednak ewidentnie nie radzą sobie z odprowadzaniem ciepła. Moje tarcze przed zmianą były fioletowe, a nie jeżdżę bardzo agresywnie. Do tego dochodzą jeszcze przejechane tysiące km-ów na aktywnym tempomacie, który nie wiem w jaki sposób hamuje - na pewno ja bym to robił inaczej, ale taki jego urok. Na koniec pewnie dochodzi materiał i oszczędności.
Pocieszam się jedynie tym, że jakiś czas temu, podobny problem występował w BMW5 i oni również nie byli sobie w stanie poradzić z tematem.

PostNapisane: Cz, 1 maja 2014, 10:51 
Bywalec
Od: 27.04.2014
Rok produkcji: 2012
Wersja: SkyEnergy
Ja w ASO wymieniłem komplet: tarcze i klocki po 30 tyś. Oczywiście tarcze zwichrowane. Usłyszałem że za ostro jeżdżę. Mówię im że jeździłem już mazdą przez 6 lat co prawda "3" i nie zmieniałem nigdy tarcz (zrobiłem 180k km), a klocki średnio co 60 tyś. Na to usłyszałem "czasami się tak zdarza" Oczywiście musiałem po rabatach zapłacić 1700 zł.
Może znacie jakiegoś dobrego producenta tarczy, bo nie zamierzam więcej naprawiać w ASO.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2220 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 74  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1