Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:18

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 10:13 
Adept
Od: 10.01.2014
Rok produkcji: 2008
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: Sport
Region: śląski
Był już temat mazda 6/insignia... więc zakładam odrębny wątek

.... jestem na etapie spokojnego szukania auta - już od momentu pojawienia urzekła mnie nowa M6...
Na chwilę obecną nastawiony jestem na M6 2,2 175 KM...czyli do wydania zakładam ok. 140 tys. zł...
Czytam forum...analizuje.... gdzieś tam pisze o wysokiej głośności (szumy/silnik) w M6 i to nie tylko w GJ ale we wszystkich generacjach...gdzieś tam ktoś pisze o rdzewieniu nowego auta (układ wydechowy)...gdzie ktoś narzeka na tylko przeciętną jakość systemu BOSE...itp
Przy założonym budzecie..stwierdziłem, że obejrzę co u konkurencji....a że nic innego mi się nie podoba...przypomniałem sobie o ciut większym VW CC...
postanowiłem skompletować auto w cenie identycznej jak m6...i co wyszło?
W cenie 140 tys. zł otrzymuję VW CC 2,0 CR 177 KM 380 Nm...do wyposażenia dorzuciłem szklany otwierany dach, system audio DynAudio...przednią szybę podgrzewaną i pakiet R-LINE (spojlery, logo, felgi 18 cali)...lakier czarny perłowy...

Co myślicie o bezpośrednim porównaniu tych dwóch aut, w tych dwóch wersjach?
japończyk vs niemiec...
dodatkowym atutem niemca jest możliwość wydłużenia gwarancji o 36 miesięcy...nie dam głowy ale nie wiem czy to nie jest wydłużenie pełnej gwarancji?
VW ma też fajne bezramkowe szyby :-) i fajny design... oczywiście nie do końca chciałbym tutaj skupiać się na gustach odnośnie designu, ale tym co poza designem otrzymujemy w obu autach...

Co przemawia na korzyść jednego, co na korzyść drugiego?
Może ktoś ma znajomego z podobnym autem? Jak wygląda awaryjność?

poniżej link, jeśli ktoś nie pamięta jak wygląda przykładowy CC...
http://otomoto.pl/volkswagen-cc-2-0l-td ... 08130.html

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 10:34 
Amator
Od: 04.04.2014
Rok produkcji: 2015
Skrzynia: AT
Wersja: -
Witam,
Rozpatrujesz dwa auta, które również biorę pod uwagę. Obydwa przede wszystkim za wygląd bo moim zdaniem nie ma nic ładniejszego w tej klasie na dzień dzisiejszy. Reszta aspektów, jak ekonomia zakupu, eksploatacji, komfortu itp. to moim zdaniem te dwa auta już mają duuużą konkurencję.
Jeździłem na jazdach testowych jednym i drugim, posiadałem Passata B6 więc chyba jestem uprawniony, żeby podzielić się moją opinią.
Na plus CC zaliczam komfort podróżowania i ergonomię. Na minus to, że auto za chwilę będzie miało następcę a ja nie lubię kupować auta, które zaraz wyjdzie z produkcji. Z drugiej strony jest to konstrukcja sprawdzona i pozbawiona już wad jak mój B6, który po 30k trafił na wymianę pompowtryskiwaczy, po 80k turbiny a prócz tego stał w serwisie mnóstwo czasu z powodu pomniejszych usterek. I właśnie usterkowość VW ostudza mój zapał w podjęciu decyzji o kupnie.
Mazda6 w porównaniu do CC daje więcej frajdy z jazdy, silnik zdecydowanie jakby chętniej się zbiera, jego dźwięk jest miły dla ucha, bardzo przypadła mi do gustu sprężysta charakterystyka zawieszenia (podobna do Mondeo, który teraz użytkuję). Na minus zdecydowanie mniej wygodne siedzenia i faktycznie duży hałas.
Wybór trudny, ja czekam na nowe Mondeo i Passata, wtedy podejmę decyzję.

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 10:36 
Adept
Od: 23.03.2014
Rok produkcji: 2014
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
Też brałem pod uwagę CC ale....
Passat ma prawie identyczne wnętrze jak zwykły passat, dla jednego to plus a dla drugiego minus, dla mnie minus dlatego ze to wnętrze (kokpit) nie zmieniło się specjalnie od kilku lat i klepią ciągle to samo
Po drugie mocno opadająca linia dachu, dla pasażerów siedzących z tyłu jest bardzo mało miejsca nad głową
Po trzecie barrrrdzo wąski otwór załadunkowy bagażnika (dla kogoś kto nic większego nie wozi to bez znaczenia)
177km i 380nm a mazda 175kmi 420nm wiec różnica 40nm (w dieslu głównie nm sie liczy)

Ogólnie bardzo mnie sie podoba CC r-line ale troche ciasne to auto w porównaniu do mazdy :(

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 11:39 
Świeżak
Od: 09.01.2014
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podlaski
Passat CC prawie jak MB CLS, jest już ich trochę, a M6... te spojrzenia innych kierowców ech.... prawie robi dużą różnicę.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 11:45 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: małopolski
I ja się zaliczam do grona tych co prali pod uwagę cc ,nawet w tej samej konfiguracji co w pierwszym poście . Dla mnie ten samochód po tylu latach obecności na rynku jest dopracowany do bólu, wszystko co miało wyjść już wyszło , do tego masa części i mechaników obeznanych w temacie, wiadomo czego sie spodziewać po silniku, dla mnie super (obecnie mam ten silnik w a4b8 tylko 143 km)tak że go znam.Przed kupnem powstrzymuje mnie to co was ,czyli środek opatrzony, nastepca pewnie 2016,albo koniec 2015,oraz premiery nowych modeli na przełomie roku.Natomiast co do śilnika to ja nie widzę jakiejś przepaści, na korzyść gj, tym bardziej że jest to nowa konstrukcja i nie wiadomo co może wyjść. Natomiast mazda na pewno cieszy oko,cc niby opatrzony ale w wersji r-line też może sie podobać,tym bardziej że nie jeżdzi ich aż tak dużo.Ja bym musiał kupic teraz,to wybieram cc.

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 13:13 
Amator
Od: 16.10.2013
VW CC to jedyne auto które obejrzałem oprócz M6 przed jej zamówieniem.
No i właśnie obejrzałem...
Nie miałem ochoty nawet na jazdę próbna.
Brałem pod uwagę rownież wersje r-line.
Ale całość mnie nie urzekla pomimo ze miła pani mocno nalegała
abym sie jednak przejechał :wink:

Prędzej byłbym w stanie zaakceptować wyższa cenę i ciasnotę lexa IS f sport niż tego VW.

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 14:35 
Adept
ciekawe opinie...
widzę, że podobnie jak i ja, inne osoby celowały w te same auta przed zakupem M6 :-)

przy tym wszystkim interesujące są fakty następujące:
- jak wyglądają koszty serwisowania, ubezpieczenia i w ogóle eksploatacji VW CC w stosunku do M6?
- przewagą VW będzie z pewnością dostępność części zamiennych i ich ceny oraz mechanicy, którzy lubują się w niemieckiej motoryzacji...

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 14:53 
Amator
Z postów tych, którzy już mają GJ widzę, że główny argument za Mazdą to przede wszystkim wygląd i unikalność :idea:

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 17:26 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Region: mazowiecki
Z tą unikalnością bym nie przesadzał: nowych M6 na drogach jak "mrówków" już jest. To bardzo dobrze, manufaktura zarabia, ale etos wyjątkowości tych fur już minął. Ja bym drugi raz kupił Mazdę. Jest naprawdę fajnym samochodem.

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 17:59 
Adept
Od: 18.07.2013
Rok produkcji: 2012
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Region: pomorski
Argument mechanikow jest nie na miejscu bo i tak kupujac nowe jezdzimy do ASO, w M6 gwarancja standardowo 36miesiecy, a mozna przedluzyc do 60miesiecy. Ja tez bralem pod uwage CC, ale na wizycie w salonie nie bylo tego WOW, myslalem tez nad A5 ale jak skonfigurowalem na poziomie M6 sky energy to cena wyszla kosmiczna no i jakos materialow na boczkach drzwi wola o pomste do nieba. M6 tez jie jest bez skazy ale po prawie roku i 20kkm zamienilbym ja tylko na nowe Q50 albo LEXUS IS ale tylko jak by byly kombi i wieksze, wiec jak widac nie mam na co zamienic;-)
A nie jednak bym zamienil na M6 w automacie

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 18:19 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
U mnie CC odpadł ze względy na brak kombi. No i chyba jednak silniki Mazdy są mniej awaryjne niż silniki VW.

administrator
PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 18:43 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
ZibiX - jeżeli bierzemy pod uwagę benzynowe jednostki to nawet nie ma co porównywać. :)

PostNapisane: Pn, 21 kwi 2014, 18:49 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: małopolski
Przypomnę ze chodzi o cc 2,0tdi cr nie mylić z pd,

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 06:38 
Wtajemniczony
Od: 26.03.2014
Generacja: II
Wiem, że porównanie dotyczy silników diesel i moze obecnie jednostki te są dużo bardziej dopracowane ale nauczony przykrymi doświadczeniami moich znajomych omijam VW z daleka.
Tak jak i ty rozważałem wybór między GJ a CC tylko że u mnie porównywane były silniki 2,5 w maździe i 2.0 tfsi w VW.
Przejechałem sie oboma autami i wrażenie z obu były super. Oczywiście skrzynia DSG wymiata i wrażenia z jazdy turbo też są inne niż z wolnossącego więc byłem pod wielkim wrażeniem CC. Przejrzałem różne fora użytkowników i oczywiście pełno było skrajnie różnych opinie. Ostatnia deska ratunku - telefon do przyjaciela (ół) i włos mi się zjeżył. Jedno autko to 2.0 tdi kupione zaraz przed wejściem nowej aktualnej generacji . Przejechane niecałe 45 tyś km i non stop serwis. Nie jestem mechanikiem więc nie będę przytaczał tego co usłyszałem żeby nie wprowadzać w błąd ale to co istotne to puenta - odradzam, nie kupuj.
Pomyślałem że to może tylko przypadłość diesli z grupy VW o których słyszałem sporo złych opinii. Zadzwoniłem do kolegi który w 2011 kupił CC 2.0 tfsi i generalnie jest zadowolony ale od kilku miesięcy boryka się z serwisem bo ma jakieś szarpanie w DSG.
Oczywiście są to tylko opinie osób postronnych a nie moje i może trzeba patrzeć na nie z dystansem ale może też warto wziąć je pod uwagę. Czasami oczywiście można mieć pecha do felernego egzemplarza .... Ja w każdym razie trochę się wystraszyłem a ponieważ , tak jak pisaliście już wyżej, nie ma innej konkurencji w takiej cenie na rynku stanęło na GJ.

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 08:05 
Nałogowiec
Od: 28.09.2013
kiedyś zawsze miałem samochody niemieckie przewaga grupaVW, kiedys to były dobre auta , dzis problemy z
2.0 DTI i TSI gdzie silniki wytrzynują 10 tys km, pekają tłoki i głowice i skrzynie DSG ,która się psują po gwaracji'
http://www.magazynauto.pl/porady/eksplo ... nId,709645
jest masa artykułów na necie na ten temat
Mój znajomy chciał kupić używanego Passata CC w cenie ok 50 tys, był bardo na to auto napalony, jak zapytał mechanika to mu to auto odradził ze bardzo awaryjne .
Póżniej zapytał kolegi co ma Passata CC , jak sie mu to auto podoba to mu sprzeda jego trzy latka ,bo on ma już dość jeżdzenia do serwisu z nim.
Kupił w końcu Insignie,

BMW 4 Grand Coupé. G26

zasłużony
PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 08:08 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Region: zagranica
jaceku napisał(a):
ciekawe opinie...
widzę, że podobnie jak i ja, inne osoby celowały w te same auta przed zakupem M6 :-)

przy tym wszystkim interesujące są fakty następujące:
- jak wyglądają koszty serwisowania, ubezpieczenia i w ogóle eksploatacji VW CC w stosunku do M6?
- przewagą VW będzie z pewnością dostępność części zamiennych i ich ceny oraz mechanicy, którzy lubują się w niemieckiej motoryzacji...

Co do cen ubezpieczenia... pewnie w cc będą wyższe... spowodowane popytem na części zamienne i ich niskie ceny na giełdach.
I to prawda mechanicy lubują się w Niemcach. Podobnie jak "dostarczyciele" tych niemieckich części na giełdy.
W Polsce najwięcej "Niemców" znika. Ciekawe dlaczego?

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 15:58 
Amator
Od: 10.04.2014
No to pora na mojego pierwszego posta. Witam wszystkich.

Jeszcze nie mam swojej Matsudy ale mogę Tobie napisać co mnie skłoniło do jej kupna, a Passata tez rozważałem (nie CC ze względów rodzinnych -ale generalnie to to samo auto tylko inaczej opakowane). Jeżdżę obecnie B6 w wersji 170km z Dynaudio i DSG, więc jakieś porównanie mam z Mazda.
Po kolei:
- system Dynaudio do Bose, to jak dzień do nocy na niekorzyść Bose. Dźwięku nie da sie porównać pod żadnym względem, w Bose mazdy brak środka i mało soczysty i przestrzenny bass.
- prowadzenie Mazdy jest pewniejsze i moim zdaniem lepiej słucha kierowcy niż Passat (mimo tego ze w passacie mam sportowe zawieszenie i jeżdżę na 18") - czuć lekkość Mazdy (szczególnie w silnikach benzynowych)
- system multimedialny w Mazdzie to porażka w porównaniu z tym co prezentuje VW (i mowie tutaj o nawigacji, jakości map, sposobu nawigacji na mapie, czy nawet powtórzeniu komunikatów miedzy zegarami - co bardzo ułatwia prowadzenie)
- skrzynia; uwierz mi ta w Mazdzie nie ustępuje DSG a śmiem sądzić, że w pewnych aspektach jest lepsza. Przykładem jest tutaj kick-down. W DSG przy takim manewrze DSG zastanawia się około sekundy zanim zrzuci bieg; w Mazdzie akcja jest od razu; miana biegów jest niezauważalnie lepsza w DSG; z kolei jak poczytasz fora to z DSG potrafią być problemy; a naprawa tej skrzyni do najtańszych nie należy.
- jak chcesz poszaleć to w VW całkowicie ESP nie wyłączysz w Mazdzie tak; no i Mazda ma normalny "ręczny" :wink:
- Mazda jest głośniejsza od Passata a szczególnie od nowego który jest lepiej wyciszony niż poprzedni,
- dynamika jazdy porównywalna,

Ja zastanawiałem się nad dieslem Mazdy, ale jak nie maiłeś okazji jechać 2,5 benzyna to przejedz się. Ja zdanie zmieniłem może Ty również zmienisz.

Powiem Ci na koniec tak, samochodu idealnego oczywiście nie ma, ale pewne rzeczy da się poprawić a z pewnymi żyć. Ja na Minus Mazdy zaliczyłem głośność i multimedia. To pierwsze naprawie wyciszając auto a z drugim będę żył.

Na koniec chciałem podziękować użytkownikom tego forum za dużą skarbnicę wiedzy, jaką tutaj tworzycie, która rozjaśniła mi parę spraw i przygotowała na kolejne zanim auto do mnie dotrze.

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 17:41 
Adept
Po Twoim opisie Ryba to chyba wybiorę się na jazdę próbną wersją 2,5 : :D ....tylko boli mnie, że musi być ten automat...
A z tym audio Bose w Maździe jest aż tak źle? Masz porównanie do wersji bez BOSE?

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 19:29 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Nie wiem dlaczego boli Cię ten automat, spróbuj, jak niektórzy z tego forum i już nic innego nie będziesz chciał. Jeśli chodzi o Bose, to mam porównanie do audio, ktory miałem w Octavii, w wyposażeniu dodatkowym i dla mnie z wyższej półki. Tak jak napisał ryba, nic dodać nic ująć. W Octavii z rozkoszą słuchałem muzyki. I nie miało znaczenia, czy głośno, czy cicho. Dźwięk był zawsze wyrazisty, a bas mocny i nie dudniący. W Bose dźwięk jest bardziej płaski, mniej "soczysty", a basy...to w Bose są basy? Trzeba jes ustawić na wartość 2-3 i wtedy ujdzie.
Na pewno jest tu gorsze radio (w Bose). Odtwarzając muzykę z pena lub cd jest znacznie lepiej ale wciąż brakuje mi przestrzennosci dźwięku. Podobno jest duża poprawa po wyciszeniu drzwi ale tego jeszcze nie mogę potwierdzić.

Sent from my iPad using Tapatalk

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 19:32 
Amator
szymek1604 czekamy aż ktoś pierwszy zaryzykuje z wyciszeniem we Wrocławiu :> ?

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 19:36 
Stary wyjadacz
Nie ukrywam, że jeśli bym to robił, to chyba właśnie tam. Tylko ta odległość...

Obrazek

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 20:02 
Amator
Apropos wyciszenia to mój przyjaciel w GH wyciszał drzwi i szyby w Grodzisku Mazowieckim. Mówi, że jest dużo ciszej jak fabrycznie ale jak z nim jadę to dla mnie jest dużo głośniej niż w moim Mondeo. Jednak nie aż tak, żebym z tego powodu nie zdecydował się na zakup Mazdy. Jak ktoś chce namiary to dowiem się i podeślę.
Co do nagłośnienia to niestety potwierdzam, ze w moim Passacie B6 było lepiej, w Mondeo zresztą też. Navi w Pasku faktycznie była lepsza, w Mondeo nie mam z wyboru bo nie jest mi potrzebna w dobie smartfonów. Zresztą po lifcie być może system poprawią a ja zamierzam kupować właśnie poliftową.
Co do automatu w 2.5 to dopóki się nim nie przejechałem byłem na "nie". Teraz to jeden z argumentów, który u mnie przemawia za zakupem Mazdy.
Jedyne co mi się w Mazdzie naprawdę nie podoba to krótkie siedziska foteli ale nie widzę aby ktoś narzekał więc może to kwestia przyzwyczajenia.

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 20:11 
Stary wyjadacz
Fotele trzeba sobie dobrze ustawić. Mają rzeczywiście trochę krótsze siedziska ale należy, dopasowując, używać rownież opcji zmiany położenia kierownicy, która jest regulowana w 2 płaszczyznach.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 20:26 
Nowicjusz
Od: 25.01.2014
Kruger napisał(a):
Jedyne co mi się w Mazdzie naprawdę nie podoba to krótkie siedziska foteli ale nie widzę aby ktoś narzekał więc może to kwestia przyzwyczajenia.

Ja narzekam i narzekać będę. Po 5 tysiącach już mnie prawie nic nie boli, ale do tej pory miałem parę tras po których wysiadałem z …… ulgą.

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 20:33 
Stary wyjadacz
Ja po częstych zmianach ustawień znalazłem optymalne ustawienie, odmienne od tych, które zawsze preferowalem. Ale siedzenie na dłuższych trasach się czuje. Bardzo wtedy pomaga wyposażenie wersji skypassion, aktywny tempomat. Można się trochę poruszać w czasie jazdy.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 20:40 
Amator
kurczę, to mnie martwicie bo małego dupska nie mam ale germańce to przewidzieli. Trochę się tego obawiam bo moja praca to częste, długie wyjazdy

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 20:42 
Stary wyjadacz
Postaraj się pożyczyć auto na weekend i przejedź się do Berlina :)

Obrazek

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 20:53 
Adept
Od: 25.04.2013
Rok produkcji: 2018
Region: wielkopolski
Moim zdaniem siedzenia są bardzo wygodne i nie mogę im nic zarzucić, ale nie należę do osób wysokich (179 cm), a, po lekturze forum, widzę, że najbardziej narzekają 190+.
Co do wyciszenia we Wrocku - jestem zdecydowany na ich usługę, ale nie mam na razie czasu i pewnie uda mnie się to zrobić dopiero w sierpniu :/

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 20:55 
Amator
A wiadomo ile trwa u nich wykonanie tej usługi?
Mam na myśli zakres pełny.

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2014, 20:56 
Stary wyjadacz
Mnie mówili, że około 4 dni

Obrazek

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1