Teraz jest Cz, 5 lut 2026, 18:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 186  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Śr, 19 lut 2014, 23:09 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Jak nie ma tego świstu to teraz do 130 jest zauważalnie ciszej.

PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 08:58 
Bywalec
Od: 28.02.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
tombien cieszę się, że trafiłeś na takie ASO i problem rozwiązany <spoko> . Dbaj o takie ASO bo nie ma ich wiele :wink: .
Wydaje mi się jednak, że kolega tombien wcale nie przetarł nowego szlaku :roll: w drodze do eliminacji szumu z linii okien. Naprawił jedynie defekt, który u mnie np. nie występuje tym samym kolega dorównał do całego peletonu :wink: odczuwających efekt wiatru przy prędkościach autostradowych <offtopic> .
Nie bardzo tylko rozumiem dlaczego u kolegów którzy poddawali korekcie wszystkie uszczelki udawało się zauważyć różnicę w szumie skoro ja ewidentnie słyszę jakby ten szum pochodził z krawędzi w którą wchodzi szyba :idea: . No nic, będę jeszcze negocjował zakres wyciszenia z firmą aby wyeliminować gł. ten szum. Zobaczymy co powiedzą.

administrator
PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 09:56 
Weteran
CzerwonaStrzala napisał(a):
Wydaje mi się jednak, że kolega tombien wcale nie przetarł nowego szlaku w drodze do eliminacji szumu z linii okien. Naprawił jedynie defekt, który u mnie np. nie występuje tym samym kolega dorównał do całego peletonu odczuwających efekt wiatru przy prędkościach autostradowych

Zgadza się, to co u mnie występowało nie jest powszechne, zdarza się rzadko, ale wiem, że jest też u ZibiXa, bo miałem okazję przejechać się jego Madzią. Ale jeździłem jeszcze 4 innymi egzemplarzami i tam tego nie było - czyli potwierdza regułę, że są to jednostkowe przypadki co mi ASO potwierdziło - ale fajnie, że nie spuścili mnie na drzewo i to się chwali. Samochód wyciszony nie jest i to potwierdzam. Ale świst, który miałem był ponad to co mają wszyscy. :lol:

PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 13:10 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Wersja: SkyEnergy
tombien! U mnie zaczynam odczuwać efekt wiatru od 90-95 km/h, który zwiększa się wraz ze wzrostem szybkości. Nie przykładałem do tego zbytniej uwagi ponieważ: do 1000 km nie przekraczałem 140/h a poza tym przyzwyczaiłem się do tej głosności jeżdżąc dotychczas hondą CRV. Ale SUV jest wyższy i można mu więcej wybaczyć.
Niestety nie mam porównania z jazdy innymi autami średniej klasy, przed hondą prowadziłem nissana primerę 12, w którym poza fatalną elektroniką i serwisem nie zauważyłem nadzwyczajnej głośności. No ale to było stosunkowo dawno i zatarło mi się w pamięci. Chętnie skorzystałbym z uprzejmości któregoś z kolegów u których występuje ten efekt aby porównać go z moją GJ-ką.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 13:46 
Amator
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2012
Super informacja tombien <spoko> . Teraz trzeba męczyć ASO (w moim przypadku w Warszawie) aby podjęli akcję wymiany felernych części.
Tombiem mógłbyś podać adres Twojego ASO gdzie zlikwidowali problem szumu. Dzięki

-- Dodano: Cz, 20 lut 2014, 14:59 --

Jeszcze jedno pytanie :wink: . Czy elementy (trójkącik i listwa), które Ci wymienili były identyczne z nowymi, które wstawili? Jeśli tak to wygląda na to, że źle były zamocowane a jeśli tak to może samemu pokombinować i zdemontować i zamontować. Znając, życie ASO w Warszawie będzie miało to gdzieś i nie wymienią tych elementów.

administrator
PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 15:33 
Weteran
zagryziak - przejeżdżka innym egzemplarzem da Ci odpowiedź czy u Ciebie jest gorzej a może tak samo.

krisek - ASO Wrocław AutoArt Jaremko, elementy są identyczne z oryginałami, przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź, wszystko opisałem: viewtopic.php?p=59396#p59396

PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 16:14 
Amator
Dzięki tombien.

Czy ktoś wie jak zdejmuje się ten sławetny trójkącik, który wymieniali tombienowi?

Mam także pomysł aby owy trójkącik nazwać na cześć pierwszego, który uporał się z szumem wiatru - "trójkątem tombiena" :) . Wtedy też każdy będzie wiedział, o którą część chodzi i będzie łatwiej. Oczywiście za zgodą tombiena!

PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 16:18 
Prawie fanatyk
Rok produkcji: 2017
Dobre :) podoba mi się

PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 16:31 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
:) <brawo> nie źle brzmi :)

administrator
PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 20:02 
Weteran
krisek napisał(a):
Czy ktoś wie jak zdejmuje się ten sławetny trójkącik, który wymieniali tombienowi?

Niestety ja nie wiem, bo nie widziałem samochodu jak mi to robili, wydaje mi się, że ma mocowanie od wewnątrz i dostęp do niego po zdemontowaniu małego trójkącika od strony wnętrza, który pewnie jest na jakieś zaczepy. Mogę się mylić.

krisek napisał(a):
Mam także pomysł aby owy trójkącik nazwać na cześć pierwszego, który uporał się z szumem wiatru - "trójkątem tombiena" . Wtedy też każdy będzie wiedział, o którą część chodzi i będzie łatwiej. Oczywiście za zgodą tombiena!

Nie mam nic przeciwko :lol:

PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 20:59 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
bespartyjny napisał(a):
nie źle brzmi

bespartyjny, zdecyduj się: nie zgadzasz się na "trójkącik tombiena" gdyż to źle brzmi, czy zgadzasz się ale niepotrzebnie wplotła się spacja pomiędzy "nie" i "brzmi".

PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 21:09 
Prawie fanatyk
spacja ... czepialski... mało uśmieszków i zachwytów na wstawiałem, których nie cytujesz ?

PostNapisane: Cz, 20 lut 2014, 21:35 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Region: wielkopolski
Oczywiście trójkąt tombiena, tak ma być. Ja się cieszę bo nie mam z nim problemu i nie muszę kombinować. Pozdro.

PostNapisane: Pt, 21 lut 2014, 15:28 
Świeżak
Od: 06.02.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Ja również mam u siebie ten świst co tombien, u mnie zaczyna się już od 50km/h przy bocznym wietrze :(
Zgłosiłem to swego czasu w ASO Wache k.Poznania ale niczego nie dopatrzyli się, nawet chyba nie chciało im się tego analizować. A mi samochód jest praktycznie niezbędny codziennie więc nie naciskałem na kolejne wizyty. Teraz przynajmniej jest jakiś punkt zaczepienia :) Poza tym jak mam jechać do ASO to mi zaraz serce mocniej wali ze stresu (w sensie co mi zepsują) :( Przy wymianie przedniego radaru porysowali mi dach od strony kierowcy, jakiś matoł postawił tam sobie laptopa ...

Ale wracając do szumów, zrobiłem fotkę uszczelki właśnie koło lusterek, ma dziwne wgniecenie. W żadnym innym aucie tego nie widziałem. Poza tym jest również po stronie pasażera, więc nie budziło to mojego większego zainteresowania. Możecie to u siebie potwierdzić?
Obrazek

PostNapisane: Pt, 21 lut 2014, 15:34 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
yazz007 u mnie jest identycznie. Niestety nie mogę potwierdzić czy tak było od początku czy teraz tak się stało.

A jak u innych?

PostNapisane: Pt, 21 lut 2014, 15:42 
Amator
Ja także potwierdzam. U mnie wygląda tak samo.

PostNapisane: Pt, 21 lut 2014, 16:06 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Region: zagranica
u mnie tez tak samo

PostNapisane: Pt, 21 lut 2014, 16:15 
Wtajemniczony
Od: 01.02.2014
Nierownomierny odcisk uszczelki to chyba jakaś wada kształtu drzwi, bo to nie jest normalne zeby każdemu tak dziwnie odgniatało uszczelki.
Na drzwiach muszą występować jakieś dziwne naprężenia że tak się robi, co może w konsekwencji być powodem hałasu w aucie, a najdziwniejsze jest to że na tylnych dzwiach też w jedny, miejscu mi się tak robi.Skoro drzwi nie równomiernie dociskają się do karesorii a widać ze jest to regułą , to to jest już wada fabryczna.

A tak z innej beczki po dzisiejszej myjni ręcznej chyba zaczyna mi się odzywać trójkąt tombiena.
normalnie masakra jakaś z tymi mazdami, kłania się takie przysłowie że jest zrobiona z marchwii tak mi kiedyś mechanik powiedział o starej GY

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 10:41 
Fanatyk
U mnie też ta uszczelka taka wgnieciona,bardziej po prawej niż po lewej ale nic mi nie hałasuje nie szumi to może jednak szumy związane są z trójkątem tombiena albo z listwą chromowaną jednak.

-- Dodano: So, 22 lut 2014, 10:43 --

to wgniecenie na takim łączeniu jest na zagięciu uszczelki takiej części bardziej miękkiej która wchodzi pod listwę chromowaną a taką bardziej twardą gumą. Tak jak pisałem u mnie nie szumi.

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 11:04 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Nie no, problemy macie:)
To jest tylko średniej półki auto, czego się spodziewaliście po kupnie że to będzie premium wykonanie
Cieszcie się, że to tylko takie problemy , a nie np sinik
Ja mam dobry sposób na szum i inne problemy skrzypiące , podkręcę trochę głośność w radiu i już nic nie słyszę.
Radzę wam zrobić to samo

Mogę się założyć jak się trochę ociepli większość problemów zginie samo

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 11:16 
Fanatyk
U mnie nic nie szumi,nic nie skrzypi,nie ma problemu,jest OK. Ustosunkowuję się tylko do innych wpisów forumowiczów. Jak dla mnie autko wykonane jest całkiem nieźle. Co do premium to mój kolega w swoim nowym premium Audi A4 np.wymieniał amortyzatory. Tak,że faktycznie cieszmy się ,że tylko takie problemy.

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 12:56 
Wtajemniczony
Od: 07.11.2013
Region: kujawsko-pomorski
therion napisał(a):
Ja mam dobry sposób na szum i inne problemy skrzypiące , podkręcę trochę głośność w radiu i już nic nie słyszę.

Genialny sposób. Bym musiał podkręcić głośność do 45. Ale każdy lubi co innego.

tombien napisał(a):
krisek napisał(a):

Niestety ja nie wiem, bo nie widziałem samochodu jak mi to robili, wydaje mi się, że ma mocowanie od wewnątrz i dostęp do niego po zdemontowaniu małego trójkącika od strony wnętrza, który pewnie jest na jakieś zaczepy. Mogę się mylić.

Nie jest od środka. W tamtym miejscu jest tylko kołek mocujący ten kawałek tapicerki od środka. Chyba, że jakoś przez ten otwór spróbować. Szczerze mówiąc też nie mam pojęcia, pewnie jest na wcisk od zewnątrz.

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 13:49 
Nałogowiec
therion : :wstyd:
nawet tanse samochody nemaja tyle problemu z halasem, czyli tutaj mazda <slabe>

jak mowis o silniku, tak ten jest dla mne fantazia :D 121kW by byl lepsi, ale i tych 107kW nejedze zle, 180 lycznikowych za kolo 30 sekund, to nejest zle, bo ma bardzo tezka 3 - do 170.

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 16:34 
Wtajemniczony
U mnie jak kupiłem Madzie nic nie szumialo aż do wczoraj, ale że jestem rezolutny człowiek postanowiłem zagłębić się w problemie. I doszedłem do wniosku że woda z myjki naruszyła trójkąt tombiena który po prostu odstawal i tu za.pomocą Loctite 406 wpuściłem kropelke tak gdzie odstaje czyli na samym początku przytrzymalem aż do zaschniecia i problem zniknął. Asekuracyjne pojechałem również na myjnie ( jet black lakier ) i pochlapalem wodą to miejsce. Klej trzyma test szumów 170 oczywiście po niemieckiej autobani ;-) i problem z trójkątem tombiena naprawiony.

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 16:57 
Stały bywalec
mirecsk38 napisał(a):

Jakie problemy, jechałem tym samochodem i szumi ale to jest do wytrzymania.

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 18:28 
Bywalec
Od: 28.02.2013
venom200 napisał(a):
..... który po prostu odstawal i tu za.pomocą Loctite 406 wpuściłem kropelke tak gdzie odstaje czyli na samym początku przytrzymalem aż do zaschniecia i problem zniknął. .......... problem z trójkątem tombiena naprawiony.

Czy te odstające miejsce na tym trójkącie było czuć pod naciskiem palca ? Było to na oko widać ?
Może udałoby się Koledze zrobić :fotograf: i zaznaczyć w którym miejscu tego trójkąta był problem.
Prośba do kolegów kolorowych o przeniesienie to tematu z wyciszeniem bo wydaje się, że mamy poradę praktyczną.

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 19:29 
Nałogowiec
therion napisał(a):
mirecsk38 napisał(a):

Jakie problemy, jechałem tym samochodem i szumi ale to jest do wytrzymania.

ale to nieznaci, ze to jest o.k . Niemusi tego byc , glowne jak tego niema u wszystkych tanszych samochodach nizsej klasy.
Ja dokladne niemam problem z szumem od drzwy, bo malo czasu jestem na autostradze, u mnie jest wieksi problem halas od kol a tutaj niepomaga radio, bo go nawet czasami nejest slychac . Wszystko zalezi jaka jest droga = cicho/halas. Ale jak polozilem mate do bagaznika, jest troche lepej ale jesce mysle ze nie tak, jak by moglo. Mate jesce mam, tak do lata bedze napewno lepej :-)

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 19:52 
Stały bywalec
No dobra ja tego nie zrozumiem.
Mi po prostu nie przeszkadza tak szum opon, skrzypienie fotela

PostNapisane: So, 22 lut 2014, 21:03 
Wtajemniczony
CzerwonaStrzala napisał(a):
venom200 napisał(a):
..... który po prostu odstawal i tu za.pomocą Loctite 406 wpuściłem kropelke tak gdzie odstaje czyli na samym początku przytrzymalem aż do zaschniecia i problem zniknął. .......... problem z trójkątem tombiena naprawiony.

Czy te odstające miejsce na tym trójkącie było czuć pod naciskiem palca ? Było to na oko widać ?
Może udałoby się Koledze zrobić :fotograf: i zaznaczyć w którym miejscu tego trójkąta był problem.
Prośba do kolegów kolorowych o przeniesienie to tematu z wyciszeniem bo wydaje się, że mamy poradę praktyczną.

Tak było czyć ta milimetrowa nieścisłość pod wiatr robiła się zapewne wieksza szczelina a zauważylem że na samym koniuszku tym od przodu auta trójkąt tombiena nie dolega prwidłowo do uszczelki.Byłem pewien że tu powstaje świst.On poprostu wystaje poza obrys dzwi w czasie jazdy i tak wpada powietrze, a sam trojkąt pewnie miał za zadanie wstrzymywania powietrza w najostrzejszym miejscu uszczelki a skoro odstaje to przepuszcza powietrze na uszczelkę a ta delikatna gumka nie ma prawa zatrzymać całego pędu powietrza

PostNapisane: N, 23 lut 2014, 10:21 
Prawie fanatyk
To pewnie zwyczajnie "gwizdek" się robił z tego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5564 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 186  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1