Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 7 lut 2014, 20:01 
Wstydliwy
Od: 02.02.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Mnie niestety chyba prześladuje fatum. Po kilku dobrych latach kupiłem sobie nowe auto. Dla mnie to był duży wydatek i duże wydarzenie, a więc chciałem coś wyjątkowego, oryginalnego. Jak pierwszy raz zobaczyłem nową szóstkę to się zakochałem. Od tygodnia moje myśli są tylko z autem, jestem mega zadowolony. Aż dzisiaj spotkała mnie przykra niespodzianka w firmie. Okazało się, że zamówiono 10 nowych Mazd 6 dla pracowników w ramach wymiany floty samochodowej. W planach są też kolejne zamówienia. Większość z silnikiem 2.5. Jak to usłyszałem to mało nie spadłem z krzesła. Czyli niedługo na parkingu będzie kilka innych sztuk aut podobnych do mojego. Jakoś dziwnie mi z tym.

Jeszcze dzisiaj przeczytałem, że Mazda bije kolejne rekordy sprzedaży:
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Mazda-bije-miesieczny-rekord-sprzedazy-w-Polsce,wid,16390576,wiadomosc.html

Nie ukrywam, że jestem trochę zmieszany. Z jednej strony fajnie, że jest tych aut coraz więcej. Z drugiej strony nie chcę, żeby było ich tak dużo. Boję się, że będzie to co z Insignia. Na początku robiła duże wrażenie, ale ze względu na ich niewiarygodną ilość na drogach wszystkim to spowszedniało i teraz nikt na to nie zwraca uwagi. Myślicie, że to samo może być z Mazdą 6 GJ ? Mazda ma program flotowy? Skąd się bierze to, że firmy zaczynają tak mocno zamawiać to auto? Jakoś nigdy nie myślałem tymi kategoriami, po prostu auto mi się strasznie spodobało i tym się kierowałem. Z drugiej strony rzeczywiście naszych Mazd robi się dużo. Widać to po ruchu na forum, nawet jak jadę do pracy to codziennie widzę co najmniej 3-4 sztuki, to samo w centrum handlowym. O trasach nie wspomnę. Co ciekawe poprzednią generacje widuję rzadko. Nie macie obaw, że z naszych Mazd zrobi się to co było z Insignia ? Że szybko spowszednieje i przestanie robić takie wrażenie jak teraz ? Że firmy zaczną zapychać rynek tymi autami ? Strasznie dzisiaj jestem zły na to. Zamiast się cieszyć autem to czuje dziwne wkur****.

PostNapisane: Pt, 7 lut 2014, 20:20 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Wersja: -
Region: wielkopolski
Jak chciałeś mieć auto wyjątkowe to trzeba było kupić.... hmmm....... Pagani Zondę ;p

Nikt nie pisał, że Mazda ma program flotowy.

Firma (swoją drogą pewnie jakaś bogata :)) zamawia bo auta raczej niezawodne i oszczędne :)

Nie patrz na innych - auto ma się Tobie podobać! Ja wolałbym auto, które wszyscy mają ale takie, które mi się podoba i jest niezawodne niż jakieś wyjątkowe ale psujące się co chwile.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

PostNapisane: Pt, 7 lut 2014, 20:23 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Skrzynia: MT
Region: małopolski
Każde auto kiedyś się spowszednieje, nawet Twoje. Za 2-3 lata sam będziesz spoglądał bez emocji na swoją gj, a narazie ciesz się z nowego nabytku,bo jest z czego . Co do insygni , to napewno będziesz spedzał więcej czasu na drodze niż w serwisie .

PostNapisane: Pt, 7 lut 2014, 20:32 
Adept
Od: 30.07.2013
Region: pomorski
Ja bym sie nie obawial. Mazda jest i pewnie pozostanie w Polsce samochodem raczej niszowym.
W Gdansku spotkanie GJ to dla mnie caly czas wydarzenie.

PostNapisane: Pt, 7 lut 2014, 22:43 
Bywalec
Od: 14.08.2013
Tak samo z vat,mazda nie planuje zakładanie kratek ,to tez odpycha duże firmy jak np. zamówią śkode,vw,opel,ford to odlicza pełen vat,a dla dużych firm jest to bardzo ważne.

PostNapisane: So, 8 lut 2014, 10:47 
Adept
Od: 01.02.2014
Rok produkcji: 2023
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: śląski
Im więcej Mazda sprzeda samochodów tym większy będzie wybór części zamiennych od niezależnych producentów...
Gorzej będzie jak zaczną je kraść bo będzie większy popyt na dawców "tanich" części blacharskich....

Poprzednia MAZDA 6 SkyPassion z 2012 (RM 2013) nieporównywalnie lepsza od obecnej :(

PostNapisane: So, 8 lut 2014, 17:49 
Wtajemniczony
Dziś traska taka około 150km wioskami mijałem się z inną M6 ale co najdziwniejsze tak jak moja jet black

Wysłane z mojego C6903 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: So, 8 lut 2014, 18:16 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Ja codziennie widzę w okolicach Wilanów - Ursynów- Dolinka Służiewiecka - Galeria Mokotów kilka GJotek.
Zawsze 2 soul red kombi, 2 x biały sedan. Pod moją firmą parkowały ostatnio 3 w tym jedna koleżanki która kupiła sobie soul reda sedana :) Jest tego sporo. Ale to dobrze moim zdaniem, bo ja chcę żeby było na rynku więcej Mazd, Saabów (w końcu ruszyli z produkcją ale czekam na nowy model) i innych ciekawych samochodów w opozycji do Insignii, VAGów, Toyot, Skod.

Kucharz a wiesz co mnie wkurza najbardziej? Posiedziałem sobie wczoraj w nowej "3" Mazdy i nie mogłem wyjść z podziwu ( i zazdrości) jak ten kokpit został zrobiony. Duży ekran nawigacji, pokrętło HMI tylko z trzema guzikami, i HUD na szybę (mega!). Do tego fajne nowoczesne zegary i ładnie poukładane guziki i info o klimie, podgrzewaniu siedzeń itp.
Dlaczego tego nie ma M6?

zasłużony
PostNapisane: So, 8 lut 2014, 18:37 
Nałogowiec
Od: 25.10.2012
Region: zagranica
rees napisał(a):
Dlaczego tego nie ma M6?

Bo m6 Gj to stare auto już jest...

IDS - diagnostyka komputerowa, pomoc z zapchanym dpf w Mazdach.

PostNapisane: So, 8 lut 2014, 19:40 
Adept
Może po lifcie coś zmienią.

PostNapisane: So, 8 lut 2014, 23:34 
Wstydliwy
Od: 02.02.2014
Co do Insigni to nie musicie mi mówić, bo byłem jednym z pierwszych kleintów na to auto i kilka razy w warsztacie byłem. Na pewno nie było to bezawaryjne auto. Ale właśnie tutaj mam dobre porównanie. Insignie kupiłem zaraz na samym początku i przez pierwsze półtora roku robiło niesamowite wrażenie na ulicy. Ludzie się po prostu oglądali. To samo mam teraz z Mazda 6. Nie będę ukrywał, że to fajne uczucie. Ale niestety długo to nie trwało. Po półtora roku tych aut zaczęło jeździć tak dużo, że nikt już nie zwracał uwagi, a po kolejnym roku było obiektem kpin (naczelne auto służbowe polskiego handlarza). Boje się, że podobnie może być z nową Mazda 6. Tak jak bym miał dejavu. Nie po to kupiłem takie drogie auto, żeby teraz handlarze bujali się tym samym modelem i psuli nam renomę. Denerwuje mnie to. Ale to jest chyba cena dużej popularności auta, po prostu zrobili te GJ za dobre <hahaha>

W okolicach Galerii Mokotów rzeczywiście widać dużo nowych GJ, również poparkowanych w okolicach. Tam zobaczyłem właśnie pierwszą GJ i się od razu zakochałem.

Nie wiedziałem, że 3 ma HUDy. Pewnie zrobią w polifcie, który pewnie ogłoszą za rok.

moderator
PostNapisane: N, 9 lut 2014, 02:54 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Dobrze Cie rozumiem Kucharz. Ale jedna jaskolka wiosny nie czyni. Watpie aby teraz firmy przerzucily sie na Mazdy, akurat Ty masz pecha :-). Mysle, ze w polskich umyslach samochody grupy VAG i GM sa tak zakorzenione, ze musi minac spoooro lat aby szostki byly widoczne jak auta wyzej wymienione.
A ze coraz wiecej ich na drogach to jest potwierdzenie tego, ze nasze szostki sa zajebiste.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 03:49 
Adept
Że zajebiste to troche za mocno powiedziane , one poprostu nie mają konkurencji . Zobacz kiedy inne marki z tego segmentu miały premiere , (insygnia ,c5,mondeo,avensis,passat,superb,accord,a4,laguna) to są lata2007/2008,wtedy też swój debiut miała gh, poczekajmy na reszte peletonu. Może się myle ale powodem pokazania gj były kiepskie wyniki poprzednika. Tym bardziej że gj znalazła 2 tys nabywców w 2013 roku ( wzrost o 300 procent), czyli prawie tyle co schodzący powoli a4b8.

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 10:57 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
rees napisał(a):
Zawsze 2 soul red kombi, 2 x biały sedan

soul red kombi to zapewne ja, a biały sedan sąsiad (Wilanów) <metal>

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 11:35 
Bywalec
wojcian napisał(a):
Zobacz kiedy inne marki z tego segmentu miały premiere

Z tymi debiutami 2007/08to trochę poszedłeś po bandzie,widzę ze jeździsz autem z grupy VW,może dlatego takie twoje rozgoryczenie,to co wiem już bez szukania insygnia miała premierę 2013r Oktawia,Superb podobnie wiosna 2013,honda miała już debiut 2013 r w usa wygląd nie zachwyca(kwestia gustu),mondeo też wiemy jak będzie wyglądał miał wyjść 2013r,ale wyjdzie 2014 (taki z dużym grillem),a passat miał premierę w Paryżu 2010/11 to nie jest jednak 2007/08 ,ale oczywiście zawsze warto,każdym modelem się zainteresować i go prześwietlić.Pozdrawiam :)

P.S A Avensis miała premiera 2012r w Frankfurcie ,mazda6 też miał premierę 2012r :-P

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 11:58 
Adept
Jakie rozgoryczenie ,chciałeś uszczypnąć ale nie wyszło . Te daty którymi operujesz to były faceliftingi, a nie debiuty , może poza accordem i mondeo, które i tak jeszcze nie są oferowane w europie. Tak że wiedzą nie błysnołeś.

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 12:28 
Bywalec
wojcian napisał(a):
facelifting

Nie jest na pół roku,ale przynajmniej 2lata ,do tego czasu i mazda się zmieni,nie jestem tutaj aby błyszczeć,tylko po to by sprowadzać czasami co niektórych na ziemię,oczywiście żartuję ,każdy ma prawo mówic (pisać) jak uważa. :wink:
P.S Ale coś wtym jest,jezdzisz autem z rodziny VW ,a baraszkujesz po forum Mazdy6 ,ja na przykład jeżdże Mazdą 6 ,a na forach VW nie udzielam się,anie nie przeglądam,jaki z tego morał,jak ktoś jest zadowolony nie szuka gdzie indziej. he he :)

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 12:50 
Adept
Baraszkuje bo jeszcze w czerwcu zeszłego roku byłem zainteresowany gj , ale głowa toche ostygła.A drugi powód to to że lubie dużo wiedziec na temat motoryzacji, i jetem zalogowany także na innych forach wymienionych wcześniej marek. I przestań już pisać o tej rodzinie vw , bo to chyba jakis Twój kompleks.A co sie tyczy mojego zadowolenia to życzę Ci abyś był zadowolony po przejechaniu 170tyś ze swojej gj tak jak ja z mojej b8 po tymże przebiegu.

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 12:52 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
adamus28 myślę że nie będzie tyle czekał tylko kupi kolejną Mazdę :)

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 13:21 
Bywalec
wojcian Bez obrazy, nic nie mam do VW,sam też brałem pod uwagę kupno tego auta,i jest mi bardzo miło że udzielasz się na naszym forum,bo i czasami jest wazny inny punkt widzenia na Mazde 6. Pozdrawiam i bez nerwów ,szerokosci :)

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 15:45 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
wojcian napisał(a):
Każde auto kiedyś się spowszednieje, nawet Twoje. Za 2-3 lata sam będziesz spoglądał bez emocji na swoją gj, a narazie ciesz się z nowego nabytku,bo jest z czego . Co do insygni , to napewno będziesz spedzał więcej czasu na drodze niż w serwisie .

Zobaczymy jak będzie,czas pokaże

moderator
PostNapisane: N, 9 lut 2014, 16:52 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
wojcian napisał(a):
Każde auto kiedyś się spowszednieje, nawet Twoje. Za 2-3 lata sam będziesz spoglądał bez emocji na swoją gj, a narazie ciesz się z nowego nabytku,bo jest z czego .

Jeżeli chodzi o GH to wręcz przeciwnie, auto coraz bardziej mi się podoba i za każdym razem jak odchodzę od Mazdy to odwracam się kilka razy aby cieszyć oko.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 17:05 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Michał napisał(a):
wojcian napisał(a):
Każde auto kiedyś się spowszednieje, nawet Twoje. Za 2-3 lata sam będziesz spoglądał bez emocji na swoją gj, a narazie ciesz się z nowego nabytku,bo jest z czego .

Jeżeli chodzi o GH to wręcz przeciwnie, auto coraz bardziej mi się podoba i za każdym razem jak odchodzę od Mazdy to odwracam się kilka razy aby cieszyć oko.

GJ spowszednieje ale gh nie ma takiej opcji

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 17:21 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Czas na flame: trzeba być naprawdę spaczonym żeby dobrowolnie kupić Passata. Nudniejszych samochodów w życiu nie widziałem. Wydawało mi się że cena może być dobrym argumentem, ale po zrobieniu configa do wersji 2.2 210 km z opcjami które są w Maździe wyszło 167 tys i odechciało mi się klikać dalej. (najdroższa opcja z segmentu Mondeo, M6, Avensis). Prestiż, nie ma co...

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 18:00 
Adept
rees coś tak wystrzelił z tym passatem , bo nie wiem o co ci chodzi

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 18:15 
Adept
rees chcial chyba troche podniesc cisnienie wlascicielom passatow, ktorzy tu zagladaja ;)
W sumie to cos w tym jest z tym Passatem od strony wizualnej.
Stal sobie dzisiaj taki czarny kombiak pasek 2 samochody od mojej Mazdy. Mam tak, ze uwielbiam patrzec na swoj samochod tego samego dnia jak go recznie umyje. A dzisiaj mialem ten dzien z 2 wiaderkami i polowe dnia przesiedzialem w oknie patrzac na parking i na moj samochod. I na passata z racji tego ze stal nieopodal. I passat - normalnie wyglad czolg. Mimo stylistycznych dodatkow w rodzaju paska chromowanego na dole.

Ale to wszystko kwestia gustu oraz celow - sa ludzie ktorzy lubia czolgi. Sa ludzie, ktorych cieszy to ze sie nie psuje, ze ladnie klekocze, ze samochod popularny i ma dostepne czesci.
I dla takich sa paski, insygnie itp.

A dla nas, no coz - wiadamo co jest istntne ;)

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 18:22 
Adept
To może jakis wlaściciel paska sie wypowie.

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 18:30 
Adept
A ty wojcian nie masz czasem audi?
Takiego jak ten: http://www.youtube.com/watch?v=pk2iFr2bu3k ?

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 18:41 
Wtajemniczony
To może ja się wypowiem, zanim zakupiłem moją GJ a poprzednie auto GY to odbyłem jazdy próbne wszystkim co można było.
A wiec jeżdziłem kilkoma kurami Octavia RS ,1,4 TSI ,1,8 TSI Superby Diesel i benzyna.
Bmw f30 w dieslu i benzynie
Mazdy GJ oczywiscie
Insignia
Audi a4 w dieslu i 1,8 TSI
Fordy Mondeo i Focus
I na końcu Vw Golf VII rewelacyjny w wersji highline, wykończony rewelacyjnie, ale brak silnika 1,8 przekreślił to auto w głównej mierze i nudny jak noc listopadowa.Ale jak mówię, bardzo fajne auto tylko ze nudne.
Po Golfie wsiadłem od razu do passata i tu był dopiero szok, materiały totalna padaka prowadzenie gorsze jak w golfie, głośniejszy!!! I jeszcze bardziej nudny
Zapomniał bym jeszcze ze jezdzilem KiA nkami Ceed naorawdę niedoceniane auto, ale wolne jak dla mnie za wolne, ale wykończone super przyjemne materiały, Optima wypasiona na maxa ale czuć było braki układu kierowniczego, kierownica nie dawała rady z masą auta i gabarytami, takie miałem wrażenie.
I po tych wszystkich przygodach zakupiłem GJ jet black 2,0 benzynka.
Oczywiście auto ma swoje wady, ale i tak mniej jak konkurenci wyżej opisani

PostNapisane: N, 9 lut 2014, 18:44 
Adept
Dokładnie tak ,tylko mam kierownice po właściwej stronie.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1