Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 21:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 141  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 12:23 
oczywiście, że ręcznie - nieprecyzyjnie się wyraziłem :oops: ale można je złożyć po wyłączeniu zapłonu
ale myk :wink: idę zaraz sprawdzić...nie wiedziałem... :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 12:26 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: wielkopolski
Po wyłączeniu zapłonu lusterka można składać przez kilkadziesiąt sekund.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

administrator
PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 12:32 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Region: dolnośląski
Bo składają się do pewnego momentu od wyłączenia zapłonu - chyba tak do 1 minuty.

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 12:37 
Fanatyk
Od: 19.12.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Dokładnie tak jest i myk działa

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 12:44 
Mała poprawka do tego co napisał koliber1960 - robiłem 2 próby:
1. odpaliłem auto - złożyłem lusterka przy zapalonym silniku - wyłączyłem zapłon - odczekałem ok. 30 sekund - wtedy było słuchać taki "tyk" - rozłożyłem lusterka - wyszedłem - zamknąłem auto z kluczyka - poczekałem chwilkę - otworzyłem auto z kluczyka - LUSTERKA SIĘ NIE ROZŁOŻYŁY - wszedłem do auta - zapaliłem silnik - DOPIERO WTEDY LUSTRERKA SIĘ ROZŁOŻYŁY
2. odpaliłem auto - odczekałem - wyłączyłem zapłon - złożyłem lusterka przy wyłączonym silniku - odczekałem ok. 30 sekund - ponownie było słuchać taki "tyk" - rozłożyłem lusterka - wyszedłem - zamknąłem auto z kluczyka - poczekałem chwilkę - otworzyłem auto z kluczyka - LUSTERKA SIĘ NIE ROZŁOŻYŁY - wszedłem do auta - zapaliłem silnik - DOPIERO WTEDY LUSTRERKA SIĘ ROZŁOŻYŁY
Tak jest u mnie :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 13:06 
Fanatyk
Noooooooooooooo Tak pokręciłem masz rację Matarez u mnie też tak jest ,sorry za zły opis.

-- Dodano: Pn, 20 sty 2014, 13:07 --

Otwierają się przy odpalaniu

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 14:14 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
koliber1960 napisał(a):
Druga sprawa - jak się złoży lusterka i odczeka trochę po wyłączeniu zapłonu znowu ustawi na otwarcie ,to po zamknięciu z kluczyka pozostają zamknięte a otwierają sie przy otwarciu auta z kluczyka ( taki myk)

łoo no super sprawa, dzięki za trika :D

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 14:30 
Nowicjusz
Od: 11.12.2013
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: opolski
Z "sąsiedniego" forum
http://www.mazda.at/service-zubehoer/accessories/mazda6/2012-08/auenausstattung/1000SP5029/

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 14:43 
w Czechach np. mają to: http://www.mazda.cz/financovani-a-servi ... 410078202/

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 15:18 
Świeżak
Od: 05.01.2014
Hej,

Niby fajnie, ale nie będziemy przecież czekali 30s za każdym razem jak wychodzimy z auta. Mogliby dziady z M dodać funkcję automatycznego zamykania lusterek po zamknięciu samochodu.

A ten wyświetlacz navi mogę całkowicie wyłączyć, czy nie bardzo?
Ze ściemnianiem zaraz po pracy przetestuję :) - no i ta instrukcja mnie trochę przeraża, ale się zaprę i wezmę ją w ręce .....

Z Ciekawostek, to widziałem gdzieś u szmatogłowych mówiących w bliżej nieznanym mi języku dziwną wersje navi, bez pokręteł z przyciskami i jeszcze odchylanym ekranem. Na jakiś filmikach jeszcze zauważyłem dodatkowy guzik PANDORA w liście źródeł audio, nie wiecie co to jest?

Pozdrawiam
Wojtek

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 15:38 
Fanatyk
1adams1, w zakładce Settings na dużym wyświetlaczu masz Auto, Day, Night i Off z tego co pamiętam.

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 15:39 
Bywalec
Od: 14.08.2013
1adams1 napisał(a):
Z Ciekawostek, to widziałem gdzieś u szmatogłowych mówiących w bliżej nieznanym mi języku dziwną wersje navi, bez pokręteł z przyciskami i jeszcze odchylanym ekranem. Na jakiś filmikach jeszcze zauważyłem dodatkowy guzik PANDORA w liście źródeł audio, nie wiecie co to jest?

Ten ekran to był w Japoni ,tam mają wybór nawigacji,a Pandora jest to radio satelitarne to jest na Stany Zjednoczone :)

Ostatnio edytowano Pn, 20 sty 2014, 19:06 przez adamus28, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 16:23 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
nic z tego pisania nie zrozumiałem :(

PostNapisane: Cz, 23 sty 2014, 11:52 
Adept
Od: 29.10.2013
Region: śląski
Moja opinia - Mazda GJ Skyactive-G 2.0 Skypassion kombi po 2000 km. Posłużę się tu gotowcem przygotowanym wcześniej:

1. Silnik - Wcześniej miałem S60 o niemal takiej samej mocy. Silnik Mazdy jednak przyspiesza lepiej i jest bardziej elastyczny niż w poprzednim aucie. Poza tym na obrotach powyżej 5000 bardzo fajnie mruczy. Jestem zadowolony z osiągów i nie żałuję zakupu. Wbrew temu co niektórzy pisali wyprzedzanie samochodów konkurencyjnych typu Passat, Avensis, Suberb nie nie sprawia większych problemów. Oczywiście trzeba wówczas wchodzić na wyższe obroty. Nie wziąłem 2.5 192 bo wolę manual.

2. Zawieszenie - "jadąc GJ ma się dziwne wrażenie tzn. jest bardzo, bardzo komfortowo - początkowo wydaje się, że zawieszenie jest bardzo miękkie, ale ono tylko miękko znosi wszystkie nierówności a jest przy tym twarde. Nie wiem jak to im się udało połączyć, ale ten samochód po prostu płynie i nic go nie rusza. Dla mnie mega". Tutaj skopiuję opis kolegi tombiena - nic dodać nic ująć - w porównaniu do S60 o niebo bardziej mi taka charakterystyka pasuje!!!
Chyba najmocniejsza strona tego samochodu!

3. Wygląd zewnętrzny - szkoda że to nie takeri - myślę iż wówczas wysupłałbym nawet większą kasę na zakup.
Mimo wszystko zdecydowanie najlepszy design w swojej klasie, z samochodu na 19 emanuje moc i świeżość, nisko schodząca linia okien może trochę przeszkadzać dzieciom z tyłu jednak coś za coś.
Samochód zdecydowanie wyróżnia się stojąc na jakimkolwiek parkingu. Szkoda iż zaoszczędzono na automatycznie składanych lusterkach i siłownikach klapy.
Lakier - piękne kolory, niestety wiadomo - wodny więc delikatny. Brak listew ochronnych wiec na parkingu trzeba uważać i najlepiej mieć bezpieczny dystans od sąsiada. Na podziemne nawet nie wjeżdżam.

4. Wnętrze - czarna skóra jest dobrej jakości - wersja offwhite akurat jakoś mnie specjalnie nie przekonała (BMW i VOLVO mają lepsze) - wydaje mi się mniej praktyczna, chociaż uwielbiam jasne skóry. Skórę zabezpieczyłem impregnatem Leather Protection Cream - warto dla samego zapachu.
Fotele wygodne - po przesiadce z VOLVO już nic nie jest idealne, ale są lepsze niż się spodziewałem.
Jakość materiałów wewnątrz przyzwoita, schowek plastikowy zupełnie nie pasuje do reszty i psuje całokształt pozytywnej opinii.

5. Układ kierowniczy - świetny, prawie jak w BMW. Wzór w klasie. Doskonale. Sama kierownica mogłaby mieć ciut grubszą średnicę, ale to żaden zarzut.

6. Skrzynia biegów - dosyć krótkie przełożenia, pracuje bardzo dobrze, biegi wchodzą szybko, czasem namęczę się żeby wrzucić jedynkę. Ale się zapewne wyrobi. Dobre zestopniowanie skrzyni biegów. Na 2 można zrobić prawie 100, trójka też niezła, z piątki w ogóle praktycznie nie korzystam.

7. Światła - ledy bardzo ładne (szkoda że nie z takeri), fabryczne ustawienie biksenonów zdecydowanie za krótkie, po korekcie świecą jak należy. Czujnik zmierzchu działa prawidłowo.

8. Nawigacja/ekran LCD - tutaj trochę miejsca na krytykę. Wyświetlacz jest o jakieś cal-dwa za mały i jakość matrycy pozostawia wiele do życzenia. Wydaje mi się iż klasa wyświetlacz to jakieś standard ale 5 lat wstecz - w nawigacji MIO kupionej 5 lat temu miałem podobnej jakości matrycę. Wtopa. Szkoda również iż nie zastosowano androida chociażby 4.1.

9. Audio/Radio/Bluetooth - Bose ale gra zupełnie jak nie BOSE którego znam. Za mocne basy aż wibruje tapicerka boczna. Nacisk faktycznie na przód, ale to dobrze gdy się wozi z tyłu dzieci. Myślałem że będzie trochę lepiej. Dynaudio gra ciekawiej.
BOSE powinno stawiać minimalne wymagania dotyczące standardu wytłumienia drzwi dla producentów chcących posługiwać się ich znaczkiem bo niestety za kilka lat nie będzie ta marka kojarzyć się pozytywnie. (coś jak dzisiaj calvin klein )
Bluetooth działa popranie z małym opóźnieniem. Przez jakiś czas za każdym połączeniem z iphonem pobierał mi od nowa książkę tel z tego samego telefonu. Teraz już tego nie robi.
USB nie radzi sobie z pendrivem w którym są pliki poukładane w katalogi.

10. Alarm/Centralny zamek/System bezkluczykowy - Wygodne rozwiązanie, człowiek szybko się przyzwyczaja, jednak już 2 razy zdarzyło mi się zostawić pilota w samochodzie...Czy alarm działa nawet nie mam pojęcia.

11. i-stop/i-eloop - fajny bajer, mam tylko nadzieję iż systemy wytrzymają te 5 lat bez napraw/wymiany.

12. Wyciszenie - zdecydowanie szumi od 140km/h, trzeba pogłośnić audio - mi to osobiście nie przeszkadza bo zawsze raczej głośno słucham muzyki. Prz tej prędkości również faluje maska - ale nie zwracam na to uwagi.
Bardziej przeszkadza mi brak wyciszenia drzwi, bas z audio średnio przez to brzmi i raczej niemiło dudni.

13. Bagażnik - w sam raz dla 4 osób, jakość wykładziny pozostawia wiele do życzenia. Kiepskiej jakości jest uchwyt do otwierania/zamykania. mam wrażenie że kiedyś zostanie mi w ręce. Roleta z tyłu - mistrzostwo w swojej prostocie!

14 Spalanie - teraz ok 8,00/100km - dla mnie jeżdżącego krótkie odcinki po 10-20km w proporcji: 40% miasto, 60% autostrada - przyzwoity wynik.
Bak dosyć mały - przyzwyczaiłem się do 70l. Tankuje Shella.

Subiektywna ocena zadowolenia 9/10 - na pewno kupiłbym ponownie.

PostNapisane: Cz, 23 sty 2014, 12:54 
Fanatyk
Dziękujemy za wyczerpującą opinię

PostNapisane: Cz, 23 sty 2014, 15:45 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Ładnie napisane ... prosto i przejrzyście ... 6+
Najważniejsze , ze jesteś zadowolony !!! <brawo>

PostNapisane: N, 26 sty 2014, 11:51 
Fanatyk
ciekawe czy można zamówić
ttp://www.mazda.at/service-zubehoer/acc ... 000SP5029/ - w Polsce moduł zamykania lusterek

administrator
PostNapisane: N, 26 sty 2014, 19:53 
Weteran
Zapytam w ASO.

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

administrator
PostNapisane: Pn, 27 sty 2014, 08:52 
Weteran
koliber1960 - oto odpowiedź:
"Dzień dobry,
część kosztuje 350,00 zł. W tej chwili nie ma jej w Belgii, ale zamówić
można. Termin realizacji zazwyczaj w takim przypadku to ok. 2 tygodnie.
Pozdrawiam.
Wojciech Grygiel Specjalista ds. Części Zamiennych i Akcesoriów Voyager Club
Autoryzowany Dealer ul. Św. Michała 20 / Warszawska, 61-023 Poznań tel.: +48
61 653 77 85"

PostNapisane: Pn, 27 sty 2014, 09:01 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Czy z tego wynika, że można to uruchomić - zamykanie lusterek z kluczyka?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 27 sty 2014, 09:22 
Fanatyk
szymek 1604 można -poczytaj - :ttp://www.mazda.at/service-zubehoer/acc ... 000SP5029/

PostNapisane: Pn, 27 sty 2014, 21:08 
Amator
Od: 20.10.2013
Ciekawe jak to by sie zachowalo z bezkluczykowym dostepem.
Czy sklada za kazdym razem gdy sie kluczyk oddali od auta, czy jednak dopiero po nacisnieciu przycisku na kluczyku.
Jezeli to ta pierwsza opcja, bralbym bez wahania :)
Aczkolwiek naprawde kicha ze tego nie ma w std...

PostNapisane: Pn, 27 sty 2014, 21:28 
Fanatyk
Pojadę do Poznania na 1-szy przegląd to chyba wcześniej zamówię.Koszt nie jest wielki.Może będą mieli u siebie i nie trzeba będzie ściągać.

-- Dodano: Pn, 27 sty 2014, 21:50 --

Magenta chyba śmiga po drogach bo jej nie widać i nie daje już mężowi.Chyba,że dalej ma problemy z ustawieniami autka a może jeszcze studiuje instrukcję obsługi mazdy? Ciekawe. :)

administrator
PostNapisane: Wt, 28 sty 2014, 10:31 
Weteran
Nowe fakty odnośnie tego modułu do składania lusterek - na razie nie da rady tego zamówić, Mazda w Austrii trochę wyszła przed szereg - pewnie pod naciskiem klientów.

Moduł w tej chwili nie jest jeszcze oficjalnie zatwierdzony przez Mazdę - jego montaż w tym momencie teoretycznie powoduje utratę gwarancji, jego producentem jest firma trzecia. Obecnie testują i sprawdzają czy działanie tego modułu nie będzie się "gryzło" z innymi systemami.

ASO kontaktowało się telefonicznie przy mnie z MMPol'em w tej sprawie. Mazda w tej chwili prowadzi sondę czy klienci chcą takiej funkcjonalności - wtrąciłem się do rozmowy i potwierdziłem chęć za wszystkich :wink:

Cena jaką proponują to 430 zł brutto. Oczywiście wszyscy mamy kartę VIP więc za 380 zł będzie można coś takiego kupić. Wprowadzenie tego jako fabryczne akcesorium to kwestia tygodni.

PostNapisane: Wt, 28 sty 2014, 12:51 
ja pytałem wczoraj o termin wprowadzenia polskiego menu w navi - na razie nie wiadomo kiedy będzie polski język... :/

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Wt, 28 sty 2014, 12:52 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Dobrze ze chociaż instrukcja jest po polsku :)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 28 sty 2014, 13:31 
Stały bywalec
Od: 27.07.2013
Region: zagranica
Matarez napisał(a):
na razie nie wiadomo kiedy będzie polski język

musicie cisnac, wiem ze to nie taka prosta sprawa ale przypomina mi sie jak kolega kilka lat temu prosil o wprowadzenie polskich znakow w odtwarzaczu bluray marki jednego z high-endowych japonskich producentow. Po kilku dniach dostal maila ze polskie znaki beda dostepne po zainstalowaniu najnowszej wersji firmwaru, ktora bedzie dostepna w przeciagu 2 miesiecy. Taka obsluge klienta to ja rozumiem.

PostNapisane: Wt, 28 sty 2014, 13:35 
wcześniej ktoś już pisał o tym problemie tutaj na Forum - że niby w 1 kwartale tego roku ma być...wczoraj byłem w ASO i niestety nie potwierdzili tej informacji...ale meila do MMP wyślę a co :wink:

Zobacz moją 6tkę  

administrator
PostNapisane: Wt, 28 sty 2014, 18:35 
Weteran
Ma być PL - to info wyszło od MMPOLu - nie każde ASO może to wiedzieć, bo na razie było mowa o planach na 1 kwartał a mija dopiero 1/3 I kwartału. Jak udostępnią wtedy wszyskie ASO będą to wiedzieć :)

PostNapisane: Wt, 28 sty 2014, 18:45 
Fanatyk
tombien wiesz to od MMPOLu czy od kogoś kto zna kogoś kto wie to od MMPOLu? W sensie jak mocno wiarygodna jest ta informacja?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4219 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 141  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1