Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 19:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 18 sty 2014, 21:33 
Wstydliwy
Od: 18.01.2014
Rok produkcji: 2003
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
hej
witam wszystkich,jestem nowym uzytkownikiem,zakupilem mazde 6 jakis miesiac temu i szperalem po necie bo dzis dowiedzialem sie ze mam dosc powazny problem.

auto przed zakupem sprawdzalem osobiscie,tj moja wiedza + stacja diagnostyczna,problemy ktore wyniklly byly do zaakceptowania przy cenie mazdy,tj sprzeglo w alternatorze,wybite sworznie w wachaczach ,tzn rozdarte gumy ustalilem ze swoim mechanikiem ze zrobimy to po zimie,klima do naprawy ale to wszystko stargowalem

duzo czytalem przed zakupem o oleju i smoku wiec wlasnie dwa dni temu udalo mi sie zsynchronizowac mechanika z potrzeba uzywania auta,zlecilem wymiane oleju oraz skontrolowanie smoka z przeczyszczeniem go,po spuszczeniu oleju mechanik sciagnal dekiel,przeczyscil smok doraznie,stwierdzil ze jest naprawde cysty i wczesniej uprzedzil mnie ze jesli smok bedzie zabrudzony to jest oznaka ze spaliny dostaja sie do oleju ize beda uszczelki do wymiany,naszczescie smok byl czysty,olej wymieniony,kontrolnie po kolejnej wymianie oleju jestesmy umowieni na taka sama akcje,niewiem czy wczesniej wlasciciel nie czyscil smoka,i problem pojawil sie taki ze dopiero moj mechanik zauwazyl ze nie swieci sie kontrolka oleju ;/,sprawdzilismy czujnik po zwarciu masy ale nic sie nie zaswiecilo,na necie znalazlem test zegarow i kalibracje spalania tj na wylaczonym zaplonie wcisniecie guziczka od trip,przelaczenie zaplonu,pokazuje sie test i tam przy koncu jest zapalenie sie wszystkich kontrolek,niestety olej sie nie zapalil;/, nie moglismy znalesc zadnego schematu od elektryki wiec po omacku sprawdzalismy i znalezlismy kable od czujnika,prad przez nie przechodzil,znalezlismy odpowiedni kabel i przy dotyku czujnika prad szedl przy odjeciu nic nie bylo wiec stwierdzilismy ze sygnal szedl,od zakupu auta tj miesiac czasu przebylem 4k km w roznych warunkach w tym korki +gory plus trasy duze,mechanik powiedzial ze jak bylo by cos nie tak to z pewnoscia bym zatarl juz silnik;/ zasugerowal serwis byc moze po podlaczeniu do kompa stwierdza przepalenie zarowki? -jest taka opcja? badz sprawdzenie innych zegarow,na allegro za 50zl sa angielskie,kontrolka zecz wazna,prosze dajcie info czy ktos mial takie przypadki,czy diagnoza komputerowa zlokalizuje spalona diode? jakies porady wskazowki dodam ze rozebralismy zegary na tyle na ile sie dalo i ni widac bylo zadnej ingerencji,po nszym dzialaniu juz byly rysy na klipsach

HELP!

PostNapisane: N, 19 sty 2014, 01:55 
Fanatyk
Od: 08.04.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Kontrolka jest na żarówce czy diodzie ? Sprawdzaliście na oko czy miernikiem ? Jeśli na diodzie i jest spalona, to można wylutować z innego pola kontrolki, którą masz nieaktywną.

PostNapisane: N, 19 sty 2014, 01:59 
Weteran
Od: 22.10.2012
Rok produkcji: inny
Zgadzam się z przedmówcą. Skoro wytargałeś zegary, to może trzeba było się już dobrać do środka i zmierzyć, czy przypadkiem się nie zjarała dioda... albo rezystor... albo zimny lut. Bo teraz jakby jesteś w punkcie wyjścia i boję się, że gotowej recepty nikt Ci nie udzieli na ten dość nietypowy problem :(

PS. I zdajesz sobie sprawę, że to...:
tomd777 napisał(a):
duzo czytalem przed zakupem o oleju i smoku wiec wlasnie dwa dni temu udalo mi sie zsynchronizowac mechanika z potrzeba uzywania auta,zlecilem wymiane oleju oraz skontrolowanie smoka z przeczyszczeniem go,po spuszczeniu oleju mechanik sciagnal dekiel,przeczyscil smok doraznie,stwierdzil ze jest naprawde cysty i wczesniej uprzedzil mnie ze jesli smok bedzie zabrudzony to jest oznaka ze spaliny dostaja sie do oleju ize beda uszczelki do wymiany,naszczescie smok byl czysty,olej wymieniony,kontrolnie po kolejnej wymianie oleju jestesmy umowieni na taka sama akcje,niewiem czy wczesniej wlasciciel nie czyscil smoka,i problem pojawil sie taki ze dopiero moj mechanik zauwazyl ze nie swieci sie kontrolka oleju ;/,sprawdzilismy czujnik po zwarciu masy ale nic sie nie zaswiecilo,na necie znalazlem test zegarow i kalibracje spalania tj na wylaczonym zaplonie wcisniecie guziczka od trip,przelaczenie zaplonu,pokazuje sie test i tam przy koncu jest zapalenie sie wszystkich kontrolek,niestety olej sie nie zapalil;/, nie moglismy znalesc zadnego schematu od elektryki wiec po omacku sprawdzalismy i znalezlismy kable od czujnika,prad przez nie przechodzil,znalezlismy odpowiedni kabel i przy dotyku czujnika prad szedl przy odjeciu nic nie bylo wiec stwierdzilismy ze sygnal szedl,od zakupu auta tj miesiac czasu przebylem 4k km w roznych warunkach w tym korki +gory plus trasy duze,mechanik powiedzial ze jak bylo by cos nie tak to z pewnoscia bym zatarl juz silnik;/ zasugerowal serwis byc moze po podlaczeniu do kompa stwierdza przepalenie zarowki? -jest taka opcja? badz sprawdzenie innych zegarow,na allegro za 50zl sa angielskie,kontrolka zecz wazna,prosze dajcie info czy ktos mial takie przypadki,czy diagnoza komputerowa zlokalizuje spalona diode? jakies porady wskazowki dodam ze rozebralismy zegary na tyle na ile sie dalo i ni widac bylo zadnej ingerencji,po nszym dzialaniu juz byly rysy na klipsach

...to jest tak naprawdę JEDNO zdanie. Tego się nie da przeczytać za jednym razem. Prosiłbym, żebyś pisał po Polsku, stosował akapity, zdania rozpoczynał z wielkiej listery, oddzielał myśli, stawiał spacje za przecinkami. Spora część forumowiczów w ogóle oleje to co napisałeś i możesz stracić czyjąś wiedzę tylko dlatego, że nie poświęciłeś 5 minut więcej na przeczytanie i poprawę swojego postu. Wygląda jakbyś wyrzygał swoje problemy i tyle :(

PostNapisane: N, 19 sty 2014, 09:23 
Wstydliwy
Zegary zostały wyciągnięte ale nie da się ich zdemontowac tak by było widać diody czy tez żarówki,przynajmniej mój mechanik tego nie potrafił. Widać tylko od spodu płytę.
Miernikiem mierzyliśmy tylko czy czujnik daje sygnał i owszem daje.Chyba najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzenie na innych zegarach czy kontrolka się świeci.

PostNapisane: N, 19 sty 2014, 15:27 
Weteran
Jeśli miałbyś dostęp do takich to będziesz wiedział chociaż, że masz uszkodzone. Ale kurcze jakoś mi się nie chce wierzyć, że się ich nie da rozebrać...

PostNapisane: N, 19 sty 2014, 20:20 
Wstydliwy
Wiesz co, jest tak ze ściągasz obudowę tylna i przednia,tam są duże klipsy i jest ok,ale dalej niema dostępu do tego co jest od frontu na płycie,widzisz płytę z tylu. Dalej są takie male klipsy i je tez odgięliśmy i płyta jest jakby wolna ale trzymają je te.. nie wiem silniczki od wskazówek,wygląda tak jakby nie było możliwości ich odłączyć od frontu,i tu nie będąc pewnym do końca zrezygnowaliśmy z dalszych prac by nie narobić niepożądanych szkód..

PostNapisane: N, 19 sty 2014, 20:51 
Weteran
Wskazowki zazwyczaj trzeba sciagnac zeby sie dostac do srodka :( spojrze wieczorem na serwisowke i zobacze czy oni tam opisuja mozliwosc otwierania zegarow...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 19:03 
Wstydliwy
super,będe wdzięczny za każde info

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 19:17 
Weteran
Dupa, w instrukcji od GH nie ma jak rozebrać zegary. Jest tylko jak je wyjąć i to:

Obrazek

i tyle, widać się ich nie naprawia w ASO i trzeba kombinować. W GG pewnie to samo :(

PostNapisane: Pn, 20 sty 2014, 19:21 
Wstydliwy
:/ mimo wszystko dzięki za wsparcie.

to co musze zrobić to zamienić zegary by poprostu sprawdzić ze ta kontrolka na 100% dziala jak bedzię wszystko ok to pozostaje wymiana zegarów,na tablicy znalazlem za 150zl+ do tego trzeba będzie "korektę przebiegu" zrobic..

PostNapisane: Wt, 7 kwi 2015, 07:05 
Wstydliwy
Od: 03.04.2015
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Podepnę się pod temat. Od dwóch lat świeci się kontrolka oleju non stop. Kupiłem z padniętym motorem został rozebrany na czynniki pierwsze oczywiście obrócona panewka włożone nowe panewki szlif wału itd. wszystko wymyte wyczyszczone smok w misce olejowej też. wszystko złożone do kupy i olej świeci na desce. Ciśnienie oleju jest takie jak powinno jak podłączę żarówkę do czujnika oleju to zaświeca się i po odpaleniu zaraz gaśnie czyli czujnik ok ale na desce świeci się cały czas. Dla świętego spokoju wymieniłem ten czujnik oleju i nadal świeci. podmieniłem zegar i to samo świeci nadal. prąd na przekaźniki dochodzi i tam jest wszystko ok, podmieniłem też wiązkę od licznika i też świeci. co to może być? może komp zapamiętał błąd jak poprzedni właściciel uwalił motor? był też spec z kompem, błędów zero, ale nie mógł się połączyć z lewą stroną zegarów czy ktoś miał taki dziwny przypadek? ciśnienie mierzę raz na 1-2 tygodnie jest cały czas super. chcę ją sprzedać, ale muszę zrobić tą kontrolkę. bardzo proszę o sugestie.

-- Dodano: Wt, 7 kwi 2015, 07:05 --

up

Ostatnio edytowano Pt, 3 kwi 2015, 12:31 przez Sabat, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono błędy ortograficzne. Proszę przestrzegać regulaminu (regulamin, pkt 4). albo zainstalować słownik w przeglądarce ;)

PostNapisane: Śr, 2 kwi 2025, 15:52 
Wstydliwy
Od: 10.02.2025
Rok produkcji: 2007
Skrzynia: MT
Region: łódzki
Witam, mam to samo ktoś coś wie na ten temat ?

Strefa czasowa: UTC + 1