Teraz jest N, 8 lut 2026, 14:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 19:28 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Krzysztof988 napisał(a):
Witam wszystkich jako nowy forumowicz (...)Może jakieś podpowiedzi, sugestie będę wdzięczny.

Witaj na forum. Widzę, że skłaniasz sie do diesla...

Właśnie jestem po przesiadce z z ropniaka GH . Zmieniałem w na GJ w 80% dla jej zajebistego silnika benzynowego. Mam 2.0 i uważam, że w niczym nie odstaje od 2.0 MZR-CD, a ta cisza i aksamit! A jak chcę przywalić to pedał w podłogę i idzie ostro! Zanim się zdecydujesz przejedź się 2.5.

PS2. Teraz jak mam ochotę traktorem pojeździć to wsiadam do swojego Zetora i w pole :)

Ostatnio edytowano Cz, 9 sty 2014, 19:33 przez tombien, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 19:30 
Stały bywalec
Od: 05.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
tombien napisał(a):
a ta cisza i aksamit!

To właśnie to, jest tak cichutki że nie wiadomo czasem na światłach czy i-stoop się włączyć czy też nie.

administrator
PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 19:31 
Weteran
...

PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 19:35 
Amator
Od: 18.11.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
tombien napisał(a):
A jak chcę przywalić to pedał w podłogę i idzie ostro!

Please, litości <hahaha> <zgłupiał>

administrator
PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 19:43 
Weteran
Zbyt dosłownie wziąłeś to zdanie :-P

Wysłane z mojego ST27i przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 19:50 
Amator
Okej, okej :wink:

Podpowiadajmy w miarę możliwości obiektywnie, sam po przeczytaniu całego forum prawie zdecydowałem się na 2.5AT, ale na szczęście przetestowałem wszystkie i wybrałem to co mi najbardziej odpowiada/potrzebuję.

PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 20:14 
Adept
Od: 29.10.2013
Region: śląski
Tez uważam że 2.0 spokojnie wystarczy. Dzisiaj trochę poszalałem i silnik pięknie brzmi w okolicach 5000-6000 tys obrotów. Na 2 biegu faktycznie można zrobić bez mała 100km/h :-) i wgniata w fotel prawie jak w dieslu.
Silniki 2.2 jest duzo droższy i raczej przeznaczony na długie trasy i przebiegi > 30,000 rocznie.
Szkoda że nie ma 2,5 w manualu - takiego bym kupił, pewnie kosztowałby niewiele więcej niż 2.0.
Swoją drogą biorąc pod uwagę że 2,5 jest a AT a róznica w cenie miedzy 2.0 a 2,5 nie odzwierciedla całkowicie różnicy w cenie jaka powinna wynikać z dopłaty za AT i 15% większej akcyzy - Mazda zapewnie bierze część ceny "na siebie"

administrator
PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 20:53 
Weteran
Ramski :)

rav3nlord - zgadzam się w 100% - też bym wziął 2,5 w manualu jakby taki był.

Pisałem "ostro" - a chodziło mi o to, że spokojnie (przy innej technice jazdy oczywiście) jestem w stanie z 2.0 benzyny wyciągnąć przy przyśpieszaniu to samo co z diesla 2.0. Teraz już bez skrupułów kręcę do 6 tys więc wiem na co stać "benzynę".

Mam parę takich odcinków testowych (kilkaset metrów) - rozpędzam się tam od małej prędkości i sprawdzam ile jestem w stanie max osiągnąć na ich końcu (zakręt, wierzchołek wzniesienia) - porównałem sobie tam osiągi diesel GH vs benzyna GJ - dla mnie nie ma różnicy.

Oczywiście nie zaprzeczam, że diesel jest dużo fajniejszy na jazdy autostradowe przy prędkościach powyżej 130 zarówno pod względem osiągów jak i spalania. Dlatego każdy powinien sobie dobrać silnik do własnych potrzeb - na "kulanie się" po miasteczku i od czasu do czasu wypad gdzieś dalej - według mnie diesel to nie jest dobry pomysł.

GH kupowałem wtedy, kiedy różnica w cenie paliwa była znaczna, różnica w cenie samochodu benzyna vs. diesel była nieznaczna a spalanie między nimi przepaść - wtedy ON lepiej się kalkulował. Ale gdy po zakupie miałem okazję przejechać się "benzyną" to czułem jak brakuje mi tej ciszy (przed GH miałem Civca 1.4iS sedan). Nigdy nie ma ideału - zawsze należy wziąć plusy i minusy i zadecydować co przeważa.

PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 21:59 
tombien napisał(a):
PS2. Teraz jak mam ochotę traktorem pojeździć to wsiadam do swojego Zetora i w pole

a ja w Scenica dci :wink: ale nie w pole... :lol:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 00:22 
Stały bywalec
tombien napisał(a):
Ramski

rav3nlord - zgadzam się w 100% - też bym wziął 2,5 w manualu jakby taki był.

Pisałem "ostro" - a chodziło mi o to, że spokojnie (przy innej technice jazdy oczywiście) jestem w stanie z 2.0 benzyny wyciągnąć przy przyśpieszaniu to samo co z diesla 2.0. Teraz już bez skrupułów kręcę do 6 tys więc wiem na co stać "benzynę".

Mam parę takich odcinków testowych (kilkaset metrów) - rozpędzam się tam od małej prędkości i sprawdzam ile jestem w stanie max osiągnąć na ich końcu (zakręt, wierzchołek wzniesienia) - porównałem sobie tam osiągi diesel GH vs benzyna GJ - dla mnie nie ma różnicy.

Oczywiście nie zaprzeczam, że diesel jest dużo fajniejszy na jazdy autostradowe przy prędkościach powyżej 130 zarówno pod względem osiągów jak i spalania. Dlatego każdy powinien sobie dobrać silnik do własnych potrzeb - na "kulanie się" po miasteczku i od czasu do czasu wypad gdzieś dalej - według mnie diesel to nie jest dobry pomysł.

GH kupowałem wtedy, kiedy różnica w cenie paliwa była znaczna, różnica w cenie samochodu benzyna vs. diesel była nieznaczna a spalanie między nimi przepaść - wtedy ON lepiej się kalkulował. Ale gdy po zakupie miałem okazję przejechać się "benzyną" to czułem jak brakuje mi tej ciszy (przed GH miałem Civca 1.4iS sedan). Nigdy nie ma ideału - zawsze należy wziąć plusy i minusy i zadecydować co przeważa.

Bardzo trafna wypowiedź! Podzielam to co napisałeś, przy jednakowej cenie ON i PB oraz przy tak efektywnym spalaniu Mazdy w Benzynie nie ma co się moim zdaniem długo zastanawiać na potrzeby eksploatacji samochodu na terenie miasta.

Oczywiście na autostradę (długie, ciągnące się trasy) to nic nie pobije ON, wiem bo właśnie na A4 przesiadam się na Diesla.
Jednak na co dzień jeżdżę w granicach 40-50km po mieście i to Benzyna sprawia tutaj radość, ta lekkość, cisza i kop z jedynki gdy ją kręcę do 5 tysi ;)))

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 00:40 
Amator
Od: 05.10.2013
Region: zagranica
rav3nlord napisał(a):
Szkoda że nie ma 2,5 w manualu - takiego bym kupił, pewnie kosztowałby niewiele więcej niż 2.0.

W Usach jest tylko jeden silnik 2.5 ale za to mozna go zamowic w manualu.
Cale szczescie, ze mazda jeszcze nie wpadla na pomysl aby montowac skrzynie CVT. Ja po testdrive Nissana Altimy z ta skrzynia spalem przy wlaczonym odkurzaczu. Zalecenie lekarza, bo nie moglem otrzasnac sie z szoku...

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 00:52 
Prawie fanatyk
Od: 16.09.2013
Rok produkcji: 2017
we wszystkich tych postach czuć zapach benzyny i widac ze koledzy nie jezdzili (raczej) dieslami gj i nie slyszeli jak pracuje 2,2
wrocilem dzis z bukowiny do wawy (470km) w 4h40 slychac szum wiatru i halas opon (ta wada raczej dotyczy obu wersji silnikowych) a silnika wcale i zuzycie paliwa 7 l raczej nie osiągalne przez jednostki benzynowe ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 01:08 
Stały bywalec
Wiadomo co kto woli, o gustach się nie dyskutuje, obydwa silnika mają swoje plusy i minusy, tak więc ja nie neguję ani jednego ani drugiego.
W zależności jakie jest przeznaczenie autka, taki silnik należy wybrać. W Maździe na szczęście zawsze to będzie dobry wybór, nie ważne na co się zdecydujemy :)

slawek napisał(a):
a silnika wcale i zuzycie paliwa 7 l raczej nie osiągalne przez jednostki benzynowe

Tu jednak się nie zgodzę (nie wiem jak się to ma do 2,5l), moja GJotka 2.0 na trasie pali dokładnie 7L, w mieście waha się między 8 a 9.
Jak w stopce, moje rzeczywiste spalanie wyliczone na podstawie tankowań to jak narazie 7,65L i z tego co widzę, koledzy z tym silnikiem mają mniej :/ (ciężka ta noga).

Jeździłem ostatnio Avensiską w Diselku 2.0 i korzystałem z niej jak do tej pory GJotkę (miasto, miasto, miasto) i powiem szczerze że silnik nie nadążał z temperaturą i na mieście spalanie miałem między 10-11l.

Szczerze, gdybym chciał się postarać, ale na razie nie chcę (frajda z jazdy) mógłbym zejść w mieście poniżej tych 7L benzyny na 100km.

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 09:25 
Andrade napisał(a):
Zalecenie lekarza, bo nie moglem otrzasnac sie z szoku...

eee...tak źle ? czy dobrze ? bo nie jestem w temacie.... :oops:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 09:28 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Z kontekstu wynika, że źle... raczej ;)

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 09:34 
aha... :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 09:35 
Adept
Od: 29.10.2013
Slawek a jaki jest ekonomiczny sens posiadania diesla obecnie? Większość użytkowników zapewne po przebiegu 100,000 sprzeda samochód. Średnio dla benzyny będzie to w tym okresie ok 130 tankowań do pełna. (licząc 750km zasięgu na pełnym baku dla benzyny). Biorąc pod uwagę że diesiel spali 1l (w benzyni GJ 8,00- 8,50/diesiel moze 7,00-7,50/100km) mniej oszczędność na paliwie to jakieś 5500 pln. Nie wspominając o potencjalnych problemach eksploatacyjnych z silnikiem wysokoprężnym. Przypominam iż samochód jest droższy o 20,000.
Nie biorę pod uwagę wartości pieniądza w czasie....

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 09:41 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Nie ma sensu ekonomicznego. Jedynie subiektywne wrażenia z jazdy - co kto lubi.

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 10:32 
Świeżak
Od: 09.01.2014
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podlaski
Bardzo dziękuję wszystkim za rady, od 23 w Nivett w Wawie będzie demo 2,5 AT benzyna więc poczekam jeszcze i potestuje .

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 11:26 
Prawie fanatyk
W ogole posiadanie samochodu z punktu widzenia ekonomicznego nie ma sensu
160 000 auto - strata wartosci auta utrata wartosci pieniadza w tym czasie
ubezpieczenie, koszty serwisu koł, paliwa, parkowania, detailingu itp itd

a jednak wszyscy kupują :)

mam na stanie jeszcze 2 diesle jeden 100 000 km drugi 170000 i nie mialem zadnych problemow eksploatacyjnych
odpukac
wiec ten gj tez diesel chociazby dlatego zeby sie nie pomylic przy tankowaniu

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 16:06 
Stały bywalec
slawek napisał(a):
i nie mialem zadnych problemow eksploatacyjnych
odpukac

Ale takich osób jak Ty, które potrafią eksploatować Diesla jest mało :)
Wszystkim się wydaje że póki jeździ to wystarczy, a potem pojawiają się problemy i duże koszta naprawy.

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 20:25 
Amator
Smook napisał(a):
Nowe auta robione obecnie w US to nie to samo co 4 i więcej lat temu. Rzecz jasna, estetyka to inna sprawa. Ale jakościowo są dużo lepsze niż kiedyś.

No mowa... Pewnie ze sa lepszej jakosci bo auta produkowane w usa to toyota, nissan i kia. Cala reszta to import.

A najwieksza beke to mam z buick'a. To nic innego jak opel, Regal => Insignia. A na dodatek jest produkowany w zakladach opla w Niemczech, a pozniej transportowany do usa.
Prezesowi nalezaloby wyslac pare groszy bo musi przymierac glodem skoro zgodzil sie wziac udzial w tym ekonomicznie absolutnym dnie.

rees napisał(a):
No dobra, a nowy Mustang, który wejdzie do sprzedaży jakoś później w 2014? Nawet w PL będzie. Robi wrażenie.
To chyba jedyna alternatywa dla GJ imho :)

Rees, moj przyjacielu wesolego diabla.

Mustang nie jest alternatywa dla GJ bo mustang to auto sportowe, a GJ to rodzinny sedan. No chyba, ze twoja rodzina to mama i kot. Porownujemy jablka do jablek, a nie pomarancze do gruszek.

Jakkolwiek, gdybysmy rozwazali zakup samochodu stricte sportowego to sytuacja diametralnie sie zmienia. Amerykany rzadza..

Chevrolet/Dodge/Ford - jedyna konkurencja jest chyba tylko Hyundai Genesis coupe. Cala reszte mozna sobie darowac.
Subaru BRZ - smiechlem, Toyota GT86? - Toyota sie do tego samochodu nie przyznaje i w usa sprzedaje go jako Scion. Pozostale Scion'y pomimo ze to coupe to wygladaja jak male zamrazarki na kolach.

Mazda RX to byl nieudany ekperyment doktora mengele, a miata... tylko cabrio. Bo mozna do niej nalac wody i sie wykapac.

Jest jeszcze Corvette/Viper/Koenigsegg itp. ale to sa auta ktorymi jezdza handlarze diamentow albo kolesie, ktorzy maja dylemat czy reszte kasy wydac na paliwo czy na viagre.

Moge podjechac do dealera i moze uda mi sie wyszarpac Mustanga na testdrive. Nie kazdy dealer chce dac auto na dluzej ale moge sprobowac, cykne pare fotek i wrzuce na forum to mozemy podyskutowac.

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 21:19 
Prawie fanatyk
teraz to ty Andrade porownales pomarancze do gruszek

z mustangiem to prosze porownaj Lexusa LFA nissana gtr a nie toyote gt 86

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 22:29 
Amator
rav3nlord napisał(a):
Slawek a jaki jest ekonomiczny sens posiadania diesla obecnie
Sektor napisał(a):
Tu jednak się nie zgodzę (nie wiem jak się to ma do 2,5l), moja GJotka 2.0 na trasie pali dokładnie 7L, w mieście waha się między 8 a 9.
Jak w stopce, moje rzeczywiste spalanie wyliczone na podstawie tankowań to jak narazie 7,65L i z tego co widzę, koledzy z tym silnikiem mają mniej (ciężka ta noga).

Z tego co piszecie M6 2.0 to istne cudo, przyspiesza jak bolid F1 :arrow: , a pali tyle co Prius. <brawo>

rav3nlord napisał(a):
rav3nlord
Twoja GJtka może pali 7l na "trasie" tyle że przy prędkości leśnego dziadka 90km/h.

Proszę bujnij się kiedyś na autostradę, pokonaj 300km trzymając na tempomacie 140km/h (o wyższych prędkościach nawet nie wspomnę) i sprawdź spalanie.

Po drugie nie każdy "jeździ" <ziewa> samochodem tylko po to żeby jarać się jak mało pali <suicide> .

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 23:29 
Adept
Od: 10.07.2013
Rok produkcji: inny
Region: małopolski
Racja, a przy 40km/h to paliwa przybywa .

PostNapisane: Pt, 10 sty 2014, 23:44 
Stały bywalec
Ramski napisał(a):
Twoja GJtka może pali 7l na "trasie" tyle że przy prędkości leśnego dziadka 90km/h.

Proszę bujnij się kiedyś na autostradę, pokonaj 300km trzymając na tempomacie 140km/h (o wyższych prędkościach nawet nie wspomnę) i sprawdź spalanie.

Tak tylko że właśnie "trasa" w Polsce to właśnie wspomniane 90km/h!
Ile mamy autostrad, proszę Cię:)) Tak jak pisałem jeżeli ktoś będzie eksploatował samochód na Autostradzie (celowo piszę w liczbie pojedynczej) to nie ma co się zastanawiać i rzeczywiście brać ON. Jeżeli na trasę szybkiego ruchu (bo dwa pasy to nie jest autostrada) będziemy wjeżdżać raz, dwa razy w miesiącu to jedynym sensownym wyborem jest benzyna.

Ramski napisał(a):
tego co piszecie M6 2.0 to istne cudo, przyspiesza jak bolid F1 , a pali tyle co Prius.

No i dokładnie tak! Jeżeli chcesz poszaleć to masz czym i się dobrze bawisz (większe spalanie), jeżeli chcesz oszczędzać to zwalniasz (obroty) i Mazda daje Ci tą możliwość że spali 7l przy tym silniku!

PostNapisane: So, 11 sty 2014, 00:00 
Adept
Od: 10.01.2014
Rok produkcji: 2008
Wersja: Sport
Witam Wszytskich po raz pierwszy :-)
Ja również rozważam mazdę 6...2,5 lub 2,2 175...
w 2,5 zniechęca mnie automat...
czy orientujecie się czy mazda nie planuje wprowadzić wersji 2,5 l bez automatu? Zapewne i cena i parametry auta byłyby znacznie lepsze...
o faceliftingu ja nie słyszałem jeszcze...a Wy?

PostNapisane: So, 11 sty 2014, 00:50 
Amator
w niektorych krajach silnik 2.5 wystepuje z manualem

jaceku napisał(a):
o faceliftingu ja nie słyszałem jeszcze...a Wy?

owszem, slyszelismy. podobno ma miec przod i wnetrze jak w nowej 3. ale to nie potwierdzone plotki.

PostNapisane: So, 11 sty 2014, 00:53 
Amator
slawek napisał(a):
teraz to ty Andrade porownales pomarancze do gruszek

z mustangiem to prosze porownaj Lexusa LFA nissana gtr a nie toyote gt 86

lexus lfa? do mustanga? Slawek, please...

Sektor napisał(a):
No i dokładnie tak! Jeżeli chcesz poszaleć to masz czym i się dobrze bawisz (większe spalanie), jeżeli chcesz oszczędzać to zwalniasz (obroty) i Mazda daje Ci tą możliwość że spali 7l przy tym silniku!

Ale tak to masz w kazdym samochodzie. Nawet w malaczu...

PostNapisane: So, 11 sty 2014, 01:01 
Stały bywalec
Mam jeszcze Peugeota 206 z 2000r. z silnikiem 1.1 i ile bym pedał nie wciskał to nie spali więcej jak 6 litrów ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1