Teraz jest N, 8 lut 2026, 16:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 439  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość

administrator
PostNapisane: Pn, 6 sty 2014, 19:41 
Weteran
Od: 20.05.2013
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: dolnośląski
Sektor - czyli przeżywasz drugą miłość do swojej GJ-tki :)

Jak byłem w listopadzie na przeglądzie z GH w ASO w Opolu, stała uderzona w tylny narożnik GJ kombi - błotnik do naprawy, zderzak do wymiany. Coraz więcej tych samochodów na drogach i siłą rzeczy więcej będzie ich trafiało na naprawy.

PostNapisane: Pn, 6 sty 2014, 20:02 
Prawie fanatyk
Od: 01.11.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: mazowiecki
Sektor napisał(a):
Hehe może być i Sekator ;D

Sektor najmocniej przepraszam, typowa literówka.
Co by nie powiedzieć bespartyjny to wnikliwy obserwator. Podziwiam.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 6 sty 2014, 20:04 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Skrzynia: MT
Wersja: SkyPassion
Region: pomorski
Przypadek ... a że wesoły , to podkreśliłem ;)

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 02:05 
Amator
Od: 05.10.2013
Region: zagranica
raf77 napisał(a):
No właśnie mam obiekcje co do 1.7 diesel do takiego auta.
Budżet to ok 15 tys funtów.
Ale ja celuję w auta 1-3 letnie.

Optime sobie odpusc. No chyba ze przyslesz mi 28000$ to Ci kupie 2.0T zapakuje w kontener i wysle pod wskazany adres.
3 letniej GJ nie kupisz bo ich jeszcze nie ma.

Co do VAG'a to nie wiem. Nie lubie ich...

Chyba zostaje tylko Merc lub GH

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 09:10 
Świeżak
Od: 10.10.2013
ZBANOWANY!
:-D No to merc.
Napisałem 1-3 nie 3 letnie.
W zależności, co będzie dostępne.
Wiadomo gj, najdalej roczna.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 16:59 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Andrade napisał(a):
Mnie sie udalo wynegocjowac cos okolo 9% + nowa "3" na lykend, ale nie wiem czy sie liczy bo auta i tak nie kupilem. Poza tym mieszkam w USach.

Hej tam w TX! Wiesz, czemu zdecydowalem sie kupic GJ? Bo przypominala mi Dodge Chargera '12 , ktorym zrobilem sobie objazdowe wakacje po USA - cos kolo 9tys km. Fantastyczne auto na dlugie trasy, z fantastycznym motorem 3.6l V6. Cicho, komfortowo i oszczednie - srednio mi wyszlo 7.4 !!! mam nawet jakies foty zrobione z deski bo pewnie nikt mi nie uwierzy ze 292KM mozna podlac ta sama iloscia benzyny co 192!
Jezdzac po Seattle i LA ( z wiekszych miast) srednio spalanie wychodzilo 10.5. Trasa - okolo 7 , z wyjatkiem gor i autostrady do 80mil/h - wtedy lekko ponad 8.
Niestety, GJ nie jest ani troche charakterem jak Charger ; jedynie ta stylistyka.
Charger jest natomiast paskudny w srodku , to chyba jedyna wada.
Gdybym mieszkal w US nie zawracalbym sobie glowy M6. Za bardzo szumi.. Technicznie Chrysler wydaje sie byc bardziej do przodu ( dostepny 8 biegowy automat , 4x4 , etc )
Spodziewam ,sie ze wywoluje burze komentarzy moja fascynacja amerykanem, ale chetnie poslucham innych opinii.
PS
Swoja GJ jak dotad zrobilem tylko 5k przez 2 miesiace. Jezdze w zimie na Yokohamah W-Drive 17' . Tak mi ogolnie szumialo, ze w koncu wyciszylem drzwi.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 19:29 
Amator
Od: 18.11.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Panowie kto odbiera teraz Mazde?

Co z podatkiem VAT?

Ja w obecnej sytuacji zastanawiam się czy nie zrezygnować i poszukać auta z N1.

Może ktoś już znalazł rozwiązanie które pozwoli nie stracić na M6?

administrator
PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 19:29 
Weteran
Mogłem poczekać 2 tygodnie, cena 2 tys w dół. :mad: :wink:

Ramski napisał(a):
Co z podatkiem VAT?

Teraz 100% odliczenia VAT od N1 prawdopodobnie do 28.02 - warunek jest taki, że trzeba do tego dnia włącznie odebrać - ale z tego co wiem ciężko jest z dostępnością samochodów do tego terminu.

Według mnie w tej chwili najlepsza opcja bo tego już nie zabiorą - taki jest projekt ustawy. Mazda nie chciała N1.

Od 01.03 VAT odliczenie 50% od zakupu bo 100% będzie tak obwarowane, że nie sądzę, aby ktoś na to poszedł (kilometrówka + zgłaszanie w US)

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 19:43 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
GJ nie będzie z kratą, to pewnie wiesz. Jak zależy Ci na pełnym vacie, to trzeba kupić auto z homologacją i za gotówkę (np. Passat, bez kraty i na 5 osób). Jeśli leasing to 100% odliczysz tylko od wpłaconych pieniędzy do momentu wejścia w życie nowych przepisów. No chyba, że później będziesz w stanie udowodnić, że to tylko auto służbowe.;)
Ja już zaszedłem za daleko :)

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 19:48 
Prawie fanatyk
Ramski napisał(a):
Może ktoś już znalazł rozwiązanie które pozwoli nie stracić na M6?

Przecież najdalej w marcu wchodzą przepisy :
1. kupujesz auto wyłącznie na firmę = odpisz 100 % vat na wszystko . Będzie ( prawdopodobnie ) prowadzić ksiązkę przebiegu pojazdu = chcą niby utrudnić życie tym faktem .
2. Kupujesz auto na firmę i również do użytku domowego = odliczasz 50 % vat na wszystko .
Zyski ? nie ma kratek , opłat za homologację w salonie , ograniczeń miejsc siedzących do 4 ... itd ...

Jak to wejdzie , to kupuję na 100 % vat !

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 20:02 
Amator
Ja też na dniach mam odebrać auto, ale mimo to bardzo mocno się zastanawiam.

Przy samochodzie z N1 możemy odliczać 50% Vat od paliwa i eksploatacji, a od M6 już nie.

A jak z odbiorem, teraz czy dopiero w marcu? To też duża różnica, teraz max 6.000 VAT, w momencie wejścia w życie ustawy to już 50% bez limitu, czyli 13.000 a to o 7.000 więcej.

Vat z paliwa to kolejne tysiące, łącznie lekko 10.000 już w pierwszym roku użytkowania.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 20:07 
Prawie fanatyk
dokładnie .

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 20:12 
Amator
bespartyjny napisał(a):
Przecież najdalej w marcu wchodzą przepisy :
1. kupujesz auto wyłącznie na firmę = odpisz 100 % vat na wszystko . Będzie ( prawdopodobnie ) prowadzić ksiązkę przebiegu pojazdu = chcą niby utrudnić życie tym faktem .
2. Kupujesz auto na firmę i również do użytku domowego = odliczasz 50 % vat na wszystko .

Też tak myślałem, ale niestety tak nie będzie.
Na auta z N1 będzie można odliczać 50% vat od paliwa i eksploatacji.

1. kupujesz auto wyłącznie na firmę = odpisz 100 % vat na wszystko
"W przepisach podatkowych nawet dojazd z domu do pracy jest traktowany jako użytek prywatny.
Znając praktykę, podejrzewam, że fiskus będzie miał szerokie pole do kwestionowania użytku wyłącznie służbowego."

2. Kupujesz auto na firmę i również do użytku domowego = odliczasz 50 % vat na wszystko
"Dla samochodów osobowych co najmniej do lipca 2015 nie będzie możliwości odliczenia VAT (choćby 50%) od paliwa"

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 20:19 
Prawie fanatyk
Ramski napisał(a):
W przepisach podatkowych nawet dojazd z domu do pracy jest traktowany jako użytek prywatny.

Chyba , że masz działalność na adresie domowym ... nie ? :)
Ja mam inne informacje ... takie jak pisałem , ale nie upieram się przy nich , bo niczego nie ma jeszcze na papierze ...
,a ty ... z jakiego źródła czerpiesz info ?

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 20:29 
Stary wyjadacz
Problem jest w sytuacji, gdy masz tylko 1 auto. Wiadomo, że na 98% korzystasz i służbowo i prywatnie. Jak masz drugie auto w domu, prywatne, to już prościej. Można sie upierać, że to tylko służbowe.

Obrazek

administrator
PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 20:58 
Weteran
Ale wiecie, że te 50% od paliwa ma być dopiero za 1,5 roku - dla wszystkich, niezależnie kiedy kupili.

PostNapisane: Wt, 7 sty 2014, 21:10 
Amator
Wszystko jest już w projekcie

Tu masz projekt:
http://www.fmleasing.pl/oper/inne/2013/ ... 202014.pdf

Oczywiście to tylko projekt.

tombien napisał(a):
Ale wiecie, że te 50% od paliwa ma być dopiero za 1,5 roku - dla wszystkich, niezależnie kiedy kupili.

Dokładnie

Ostatnio edytowano Wt, 7 sty 2014, 21:41 przez Kaczor, łącznie edytowano 2 razy
Czy ja mógłbym prosić o edycję postów, zamiast o doklejanie kolejnych? Mamy taką funkcję, ale przecież to od razu widać, że post się klei z trzech innych... a jak jest edytowany to się to dużo łatwiej czyta :) Ten edytowałem :)

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 03:22 
Amator
Od: 05.10.2013
Region: zagranica
Smook napisał(a):
Hej tam w TX! Wiesz, czemu zdecydowalem sie kupic GJ? Bo przypominala mi Dodge Chargera '12 (...)
Gdybym mieszkal w US nie zawracalbym sobie glowy M6. Za bardzo szumi.. Technicznie Chrysler wydaje sie byc bardziej do przodu ( dostepny 8 biegowy automat , 4x4 , etc )

Mnie sie charger nie podoba. Generalnie chcialem zamienic E90 na cos nowszego z bawarskiej stajni, ale...
Jazdzilem nowa BMW 5 (F10) i nowa 3 (F30). I powiem szczerze, ze jestem rozczarowany.

5 jest za duza jak na moje potrzeby, a w dodatku ten silnik... O cenie nawet nie bede wspominal, ale kogos dobrze pojebalo. Polityki marketingowej tez nie rozumiem. Wozy klasy premium a nie maja wyposazenia dostepnego w zwyklym hatchbacku. To jakis makabryczny zart. Doposazenie auta w rzeczy zdawaloby sie "normalne" winduje cene jeszcze wyzej.

Nowa 3 to porazka. Szczegolnie stylistyczna. To auto wyglada jak stary Peugeot 305. Dopiero M pakiet robi robote. Zeby to mialo rece i nogi to trzeba jeszcze dokupic pare ekstrasow i tak za auto wielkosci Corolli placisz ponad 40 tys U$D.

Do tego jakosc wykonania pozostawia wiele do zyczenia. Obilo mi sie o uszy ze auta sa produkowane w... Indiach. Tak. To nie zart. Oczywiscie BMW zaklina sie ze to na rynek azjatycki ale w USA mozna spotkac BMki wyprodukowane w RPA. To dlaczego nie mieliby sprowadzic z Indii? Roboczogodzina w Indiach jest znacznie tansza niz w D.

KIA Optima miazdzyla bete pod wzgledem wyposazenia i jakosci wykonania. Niestety to turbo i ponizej 2000obr nie jedzie. Jak smigasz po hajweju 60 miles i depniesz to auto zamienia sie w bestie. Ale jak chcesz przypierdolic w palnik ze startu zatrzymanego to zapomnij. Mozesz wysiac w biegu, oddac mocz i wrocic. Ale tak jak mowie, to jest turbo wiec mnie nie dziwi.

E90 dynamicznie tez nie poraza. Niby 6 garnkow 3.0 i 230KM ale czegos jej brakuje. Fajna rzecz ze mozna przelaczyc skrzynie w tryb "sport". O, to zmienia postac rzeczy. Niestety w tym trybie auto wciaga paliwo razem ze zbiornikiem. Jedyna przewaga BMki nad Optima jest tylko to, ze mniej pali.

Jakosciowo jest slabo. Deska klekocze, tapicerka skrzypi, cos stuka - chuj wie co... Wogole skorzana tapicerka jest tak twarda, ze jakbys walna o nia twarzoczaszka to bys sie zabil. W najlepszym wypadku bo w najgorszym zostaniesz kaleka.

Odnosze dziwne wrazenie ze E90 to takie nieco przestylizowane E46... (najladniejse BMW 3 imho)

Ostatnio jezdzilem now Mazda 6. Jestem pod wrazeniem. Auto bylo calkiem dobrze zrobione. Stylistycznie mi sie podoba no i cenowo jest calkiem rozsadnie. Jesli chodzi o dynamike to jest lekko mowiac slabo ale za to mordka sie cieszy przy dystrybutorze. Zaczynam sie zastanawiac czy nie wrocic do Mazdy (mialem kiedys GG). Szczegolnie ze nowe 6 sa robione w Japonii w Hofu.

Honda odpada. Import z EU do USA to raczej kiepski pomysl, ze wzgledow finansowych.

Amerykanskie auta sa slabe jakosciowo, poza tym maja ogromny spadek wartosci. Zreszta mialem juz Dodge'a. Kupilem 4 latka za 9 tys i po czterech latach oddalem za 1000$. Padla elektronika i koszt naprawy przekraczal wartosc auta.

Generalnie na placu boju zostaja japonczyki i Korea. Subaru bylo do zastanowienia sie co mnie jednak zniechecilo to skrzynia CVT. STI i WRX odpada. Brak komfortu. Toyota to jakis zart, wyglada jak wanna na kolkach. Suzuki zbankrutowalo (przynajmniej w USA), Nissan... patrz Subaru. Lexus? - nie przesadzaj, daj prace ogrodnikom. Po co przeplacac jak mozna kupic toyote. Honda? Przereklamowane dziadostwo. Acura? - patrz Lexus. Mitsubishi - Dealbreaker: CVT.

Zostaje Mazda. 6 jest ladna, a nowa 3 powoduje ze mam majtki mokre.

KIA? Optima jest super tylko to zuzycie paliwa... Chyba ze nowa Forte zarowno sedan jak i coupe - warto pomyslec.

Hundai. Accent. ale tylko gdybym byl mala dziewczynka. Moze Azeera, jednak ten ruch bylby finansowo nierozsadny.

Cala reszta;

Ford. Focus do zastanowienia. Zona ma ma foke full loaded. Auto z rozsadku finansowego. Reszte mozna sobie odpuscic.

Buick to zart. Chevrolet to jeszcze wiekszy zart. Dodge to nie tylko zart ale w dodatku pomylka.

Cadillac. Hm... Klasa premium. Dla emerytow. Wzialbym BMW. Naprawde.

Meredes? Myslalem nad MB C-klasse. Mozna bylo wychaczyc ladny egzemplarz C300 4matic. Tylko te cam shafty... Niby poprawili ale z MB jest jak z matka. Blizna zostaje na cale zycie. Gwozdziem do trumny jest paliwo. MB jezdzi tylko na premium (w polsce to jest pb98 - u nas premium unleaded. Drogie paliwo)

SAAB zbankrutowal. Szkoda. Chociaz ich ostatnia stylistyka pozostawiala wiele do zyczenia.

Volvo, kiedys fajne najszybsze traktory swiata, dzisiaj straszydla. Mozna postawic na polu niech wroble straszy.

Volkswagen... Ze co?

Wszelkiej masci Porche, Jaguary, itp, itd sa poza moim zasiegiem finansowym jak i zainteresowaniem. To sa auta dla kolesi, ktorzy maja 60 dych na karku, mieszkaja z mama i kotem i zamiast rwac zebow rwa malolaty bo tylko tak moga sobie przedluzyc penisa oszczedzajac na viagrze. Nie moj temat. Sorry...

Reasumujac; albo robie sie strasznie kaprysny albo nie ma co wybrac.

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 09:37 
aż się poplułem kawą jak to czytałem :lol: świetny opis, z dużą nutką sarkazmu i zdrowego krytycyzmu.... :wink:

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 09:39 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Region: wielkopolski
Andrade, podoba mi się elokwencja i dosadność Twoich wypowiedzi :) Nie obniżaj pułapu - trzymaj tak dalej <spoko>

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 09:53 
Prawie fanatyk
Robisz się kapryśny jak Clarkson ( ten z TV z końskimi zębami )
Nowe auta robione obecnie w US to nie to samo co 4 i więcej lat temu. Rzecz jasna, estetyka to inna sprawa. Ale jakościowo są dużo lepsze niż kiedyś.
Nb utrata wartości o 8 k$ to mniej więcej tyle ile straci M6 w pierwszym roku w RP. Ale najwyraźniej Europa jest majętniejsza , M6 jest tutaj droższa o 20 k$, jak nie więcej.
W gruncie rzeczy i tak w US nie poszalejesz z prędkościami wywołującymi madziowe tornado akustyczne, zatem ..Twój wybór okazać się może najtrafniejszy.

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 11:02 
Wtajemniczony
Od: 28.08.2013
Andrade napisał(a):
Nowa 3 to porazka. Szczegolnie stylistyczna. To auto wyglada jak stary Peugeot 305. Dopiero M pakiet robi robote. Zeby to mialo rece i nogi to trzeba jeszcze dokupic pare ekstrasow i tak za auto wielkosci Corolli placisz ponad 40 tys U$D.

Andrade: na pocieszenie zauważ, że cokolwiek byś nie kupił i tak będzie dużo tańsze niż u nas. Nowa trójka 318d z paroma użytecznymi opcjami bez których nie wsiadam do auta kosztuje 150-160 tys PLN po rabacie, kiedy ty wyrywasz sprzęta za 120tys. Pozazdrościć cen i problemów z wyborem :wink:

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 11:43 
Stary wyjadacz
Jakby w USA byla obecna Skoda, to nie mialbys tych dylematow :wink:

Obrazek

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 11:45 
Fanatyk
Pewnie by kosztowała 10 tys. $ bez rabatu :-P

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 14:03 
Prawie fanatyk
szymek1604 napisał(a):
Jakby w USA byla obecna Skoda, to nie mialbys tych dylematow :wink:

W Meksyku Skodę - niejedną- już widziałem! I Reno Thalię ( jako Nissana ) również !
Masz blisko z TX .

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 16:35 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
No dobra, a nowy Mustang, który wejdzie do sprzedaży jakoś później w 2014? Nawet w PL będzie. Robi wrażenie.
To chyba jedyna alternatywa dla GJ imho :)

PostNapisane: Śr, 8 sty 2014, 16:59 
Fanatyk
Nowy mustang faktycznie robi wrażenie (wyglądem i silnikiem). Nie wiem jak kwestia wyposażenia i bajerów. No i cena pewnie będzie w Polsce zaporowa :(

Zresztą Mustanga nie można do GJtki porównywać :) To są auta innego segmentu.

PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 09:08 
Świeżak
Od: 09.01.2014
Region: podlaski
Witam wszystkich jako nowy forumowicz :)
Mam poważny dylemat w wyborem wersji silnikowej, chcę kupić 6 SkyPassion AT i wacham się czy diedel (175KM) czy benzynę 2,5 ? jeździłem do tej pory Peugeotem 407 2,0 HDI i było bardzo ok. wcześniej Omega 2,5 V6 w benzynie - nie wspominam mile ;(( , ale wiem że inna jest charakterystyka silników i związane z tym odzczucia z eksploatacji. Skłaniam się bardziej do diesla ( elastyczny), a jeżdżę raczej spokojnie. Benzyna = tańsze auto w zakupie. Oszczędności w eksploatacji ( koszt paliwa) raczej nie biorę pod uwagę, realnie nie są bardzo duże, ewentualnie koszty serwisowania - wiadomo benzyna będzie tańsza ( chcę pojeździć tym autem z 6-7 lat) brak filtra cząsteczek w wydechu, brak turbiny to są plusy. Może jakieś podpowiedzi, sugestie będę wdzięczny.

PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 09:15 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Region: śląski
Przejedź się jednym i drugim.

PostNapisane: Cz, 9 sty 2014, 09:31 
Fanatyk
Krzysztof988, a jak wykorzystujesz auto? Jeździsz po mieście czy ciągle w długie trasy?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13142 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 439  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1