Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 07:39

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Osiągi 2.5
PostNapisane: N, 29 gru 2013, 20:30 
Wstydliwy
Od: 27.12.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
kon2k8 napisał(a):
maksiu,

ja również nie zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami

Ale z czym się nie zgadzasz ? Według ciebie nasza Mazda jest szybsza od:
a) Skody Fabia Kombi 1.4 TSI 180 KM (7,3 sekundy do 100).
b) Skody Octavia 1.8 TSI 180KM (7,4 sek do 100)
c) Volkswagena Passata 2.0 turbo 210KM (7,5 sekundy do 100)
d) Opla Insigni 2.0 Turbo 220KM (7,6 sekundy do 100)
Jeszcze zaraz napiszesz, że BMW M3 nie ma z wami szans. Widzę, że część forumowiczów psychologicznie zakrzywia rzeczywistość jak Steve Jobs i tłumacząć swój niemały wydatek widzą coś czego nie ma. Czyli innymi słowy podobnie jak użytkownik Craft masz wersje 2.5 z czasami 7,1 sekundy do 100 ? I te samochody na światłach nie mają z tobą żadnych szansa ? No patrz, ja mam inne odczucia i o te odczucia mi chodzi. Pomijając już, że mi racelogic pokazał 8,7 sekundy do 100. I o tą prawie sekunde mi chodzi. Nie jestem w stanie uzyskać 7,8-7,9 sekundy deklarowane przez producenta, chyba że z super aplikacji na iphone. Ja tam czuje się oszukany. Wiadomo auto jest do jeżdżenia z punktu a do punktu b, ale według mnie auto jak na te katalogowe 7,8-7,9 sekundy jest bardzo mułowate i pomiary oraz starty ze świateł to potwierdzają. To samo potwierdzają różne filmy na youtube wykonane profesjonalnymi miernikami.

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 20:44 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: MT
Wersja: -
adamus28 napisał(a):
maksiu napisał(a):
dostałem od peugeota 207

Tu już chyba przesadziłeś

:)+1

Wysłane z mojego iPhone

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 20:46 
Adept
Od: 25.04.2013
Rok produkcji: 2018
Region: wielkopolski
Nie zgadzam się z tym, że samochód jest mułowaty - nie jestem mistrzem ścigania spod świateł, ale parę razy miałem okazję i nie przypominam sobie, żeby ktoś mnie objechał. Oczywiście piszę o 'przeciwnikach' w podobnych samochodach, a nie w M3, RS4 ablo C AMG. Nie umiem sobie też wyobrazić sytuacji z 207, którą przytoczyłeś wcześniej.
Nie jestem rozczarowany dynamiką samochodu, a wręcz przeciwnie, mile zaskoczony. Przed zakupem czytałem wątek na innym forum, gdzie Ty i filipwro żaliliście się, że nie tego oczekiwaliście, że samochód muli, że gość został objechany przez dziewczynę z GH (sick!) i trochę się przestraszyłem. Na całe szczęście moje obawy nie okazały się słuszne. Oczywiście nie twierdzę, że jest to najszybszy samochód i że nie mogłoby być lepiej, ale na M5 przyjdzie jeszcze czas :twisted:.

moderator
PostNapisane: N, 29 gru 2013, 21:00 
Weteran
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: pomorski
Maksiu może jednak wracaj tam do swoich na MS i nie rób afery. Jak widzisz większość posiada wspomniany silnik 2.5 i chyba oni wiedzą najlepiej. Na tym forum wszyscy sie szanujemy.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 29 gru 2013, 21:11 
Adept
Od: 25.04.2013
Michał,

bez przesady - gość ma prawo wyrazić swoją opinie, nawet jeżeli jest zupełnie inna. Od tego jest forum.

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 21:14 
Adept
Od: 30.07.2013
Michał napisał(a):
Maksiu może jednak wracaj tam do swoich na MS i nie rób afery. Jak widzisz większość posiada wspomniany silnik 2.5 i chyba oni wiedzą najlepiej. Na tym forum wszyscy sie szanujemy.

Michal, ja bym nikogo nie wyganial - forum jest po to, zeby kulturalnie bez obrazania innych dyskutowac. Jak Maksiu pohamuje troche emocje - bedzie dobrze.

A co do katalogowych osiagow: trzeba dorwac profesjonalny sprzet i przeprowadzic testy - czy 2.5 daje rade zrobic 7,8 s do setki czy tez nie daje rady.
Jest zima (kalendarzowa), mamy warunki zeby taki test przeprowadzic (szczegolnie ze wiekszosc z nas mieszka na nizinach).
Jak daje rade - jest ok, jak nie daje rady - jest powod do zrobienia afery.

A co do zadowolenia z osiagow: moja motywacja zakupu samochodu z mocnym silnikiem byla taka, zeby samochod pozwalal bezpiecznie wyprzedzac na polskich drogach.
I z tego punktu widzenia jestem bardzo, ale to bardzo zadowolony. Na trasie jestem w stanie bardzo szybko przyspieszyc z 90 do 140 tak, zeby sprawnie wyprzedzic TIRy bez stresu. Wystarczy kickdown i samochod robi swoje.
Duzo gorzej mi sie wyprzedzalo moim poprzednim Peugeotem V6 3.0 w manualu, ktory ma lepsze parametry:
http://www.youtube.com/watch?v=t34VK5cD8as

Oczywiscie to w duzej mierze kwestia automatu ale i silnika:)

A i ze startu spod swiatel jestem zadowolony (jak robie kickdown). Co prawda nie mierze czasow z zegarkiem ani nie scigam sie z 207 ale subiektywne odczucia sa super :)

moderator
PostNapisane: N, 29 gru 2013, 21:18 
Weteran
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Dobra nie było tematu <nuta> .Nie wtracam.się.

Jazda, jazda, jazda ... czarna Mazda!

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 21:36 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
maksiu napisał(a):
To samo potwierdzają różne filmy na youtube wykonane profesjonalnymi miernikami.

, a weź rzuć kilka video ... ja serio chętnie popatrzę jak to wygląda .
Żartem mówiąc , to chciałbym zaproponować małe nocne ściganie i zobaczymy w realu jak to jest ... ?
Dodatkowo ....wiele zależy od kierowcy i poznania auta .

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 21:48 
Amator
Od: 18.11.2013
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Panowie na YT jest coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=MKJFJSGGRYc

PS. Ja czekam na 2.2-D 175 AT
http://www.youtube.com/watch?v=SZMjbmlYSRM

-- Dodano: N, 29 gru 2013, 23:00 --

Na temat diesla znalazłem jeszcze to:
[list=]Dane techniczne testowanych samochodów
Mondeo Tournier 2.2 TDCI Accord Tourer 2.2I-DTEC 6 Kombi 2.2 D Insignia Sports Tourer 2.0 Biturbo Passat Variant 2.0 TDI BMT
- Osiągi
0-40 km/h (s) 2,5 2,4 2,3 2,3 2,2
0-80 km/h (s) 6,2 6,3 5,9 6,2 6,4
0-100 km/h (s) 8,6 8,8 8,3 8,8 9,2
0-130 km/h (s) 14,1 14,3 13,6 14,4 15,3
0-160 km/h (s) 22,5 22,6 22,6 22,7 24,1
400 m (km/h)/(s) 16,3 16,4 16,1 16,4 16,6
Prędkość maksymalna (km/h) 225 217 221 225 224
- Elastyczność
60-100 km/h na IV/V biegu (s) 5,8/8,6 6,5/9,5 5,7/8,2 6,2/8,1 7,5/11,5
- Elastyczność
80-120 km.h na V/VI biegu 8,2/10,5 8,9/12,6 8,1/10,8 8,4/10,7 10,8/14,9
[/list]

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 22:01 
Prawie fanatyk
No 7,9 to zły wynik ? dla mnie spoko .
Na tym dieslu leciał na manetkach chyba i bez kickdown-u ... czy nie ?
Ja myślę , że nie , a mogłoby być lepiej ...

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 22:30 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
To niezly magik z tego maksia ze dal sie objechac Fabi i peugotowi 207 gratuluje i sie nie dziwie ze jestes wkurwiony ale nie zwalaj tego na swoje auto jesli je naprawde posiadasz bo cos mi sie zdaje ze troche z ciebie fantasta. Te dane o przyspieszeniach tych samochodow to sam zes zmierzyl czy tym razem podajesz katalogowe. Jesli katalogowe to po co pierniczysz o dokladnych pomiarach wez sie gosciu w garsc i dorosnij albo zakup od razu GTRa to moze uda ci sie objechac Fabie choc i to nie takie pewne.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 04:59 
Amator
Od: 05.10.2013
Region: zagranica
Ale chlopaki spinke macie. Ide po popcorn i browara.

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 08:15 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
...nie no jeżeli maksiu piszę że 2.5 gj ma prawie 10 s do 100-tki? To ja się pytam co jest grane? Może po prostu jego fura ma mniej koni? Coś z nią nie tak? 100 w 10 sekund to ja wykrece moim 2 litrowym klekotem gh...

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 09:43 
Amator
Od: 20.10.2013
A może kickdown u niego nie funkcjonuje prawidłowo. :idea:

współzałożyciel forum
PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 10:10 
Prawie fanatyk
maksiu napisał(a):
Według ciebie nasza Mazda jest szybsza od:
a) Skody Fabia Kombi 1.4 TSI 180 KM (7,3 sekundy do 100).
b) Skody Octavia 1.8 TSI 180KM (7,4 sek do 100)
c) Volkswagena Passata 2.0 turbo 210KM (7,5 sekundy do 100)
d) Opla Insigni 2.0 Turbo 220KM (7,6 sekundy do 100)

Czy jest szybsza czy nie to ciezko powiedziec.
Ja napisze jeszcze raz.
Nie ma sensu porowbywac Mazdy z wolnossacym silnikiem pod maska do aut podanych wyzej bo kazde jedno z nich posiada turbine i calkiem innaczej przedstawia sie rozklad mocy.

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 10:14 
Prawie fanatyk
i rozkład mocy
i waga aut
i obroty przy których moc max jest osiągana
i moment obrotowy gdzie leży względem mocy
i jak jeździ kierowca
i czy umie używać auta , które przyszło mu mieć itd itp .
Ja często swoim słabiutkim Focusem objeżdżam gości , którzy mają lepsze fury , bo nie umieją ich wykorzystać .

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 10:18 
Adept
Od: 29.10.2013
Region: śląski
z drugiej strony ciekawe skąd maksiu wie z jakim dokładnie samochodem i silnikiem się ściga?
Zapewne na następnych światłach zatrzymuje się, wita i każdorazowo pyta kto go objechał z jakim silnikiem i w jakiej wersji....

a swoja drogą, pamiętacie takiego użytkownika z Lublina któremu w Maździe wszystko się spierd... i na wszystko narzekał? Pojawił się i zniknął kiedy poprosiliśmy o jakieś dowody... to o czymś świadczy. tyle w temacie.

Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich posiadaczy oraz tych przyszłych fantastycznego samochodu jakim jest Mazda 6!

administrator
PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 10:31 
Weteran
Od: 20.05.2013
Region: dolnośląski
rav3nlord napisał(a):
a swoja drogą, pamiętacie takiego użytkownika z Lublina któremu w Maździe wszystko się spierd... i na wszystko narzekał? Pojawił się i zniknął kiedy poprosiliśmy o jakieś dowody... to o czymś świadczy. tyle w temacie.

Ostatnio też o nim myślałem, pojawił się, zrobił wodę z mózgu, jeden Forumowicz przez niego zrezygnował z GJ i tyle go widzieliśmy a smród pozostał.

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 10:38 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
rav3nlord napisał(a):
pamiętacie takiego użytkownika z Lublina któremu w Maździe wszystko się spierd... i na wszystko narzekał?

Ja przez to, na każdej widzianej GJ, szukam odchodzących od blach płatów lakieru :mad: i ciągle jestem w stresie, bo wszystko tylko pięknie się błyszczy :lol:
Pewnie wszyscy mają powłoki i dzięki temu jakoś to się trzyma <hahaha>

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 10:41 
Prawie fanatyk
<hahaha> <hahaha> <hahaha>

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 12:34 
Świeżak
Od: 02.11.2013
Rok produkcji: 2014
Region: dolnośląski
Ups, auto zamówione i jeszcze ponad 3 miesiące oczekiwania.
Ja mam podobne "schizo".
Teraz się zaczynam bać, że pod górę nie podjadę a po roku będę słyszał mlaskającą z garażu rdzę.
Kupiłem rdzewiejącego muła ??

A już bardziej serio to zawsze znajdą się jacyś mniej zadowoleni a może nawet konkurencja. Przyda się czasami inne spojrzenie niż tylko zachwyt :)
Jak będzie przekonam się sam. Nie kupowałem tylko pod wpływem forum (chociaż było ono bardzo pomocne).
Jeździłem testowo więc wiem co kupuję i nie powinienem być rozczarowany.
Może nie zawsze warto startować szybko spod świateł. Może niech sobie inni popatrzą na ładne autko :)

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 18:01 
Wstydliwy
Ramski napisał(a):
Panowie na YT jest coś takiego:
http://www.youtube.com/watch?v=MKJFJSGGRYc

Ja licznikowo mam podobnie, wychodzi mi około 7,9 sekundy do 100, ale z racelogica pokazuje mi wtedy 8,6-8,7 sekundy. Gdzie ja napisałem, że mam 10 sekund ? Przekleiłem tylko link na YT z pomiarem z miernika AIM SOLO, gdzie wyszło prawie 10 sekund. Ale to z różnych powodów mogły być takie czasy. Źle mnie zrozumieliście, nie chodzi mi o podnoszenia ciśnienia na forum czy zniechęcania kogolowiek. Przecież napisałem, że z samochodu jestem bardzo zadowolony i mam banana za każdym razem jak do niego wchodzę. Ale jak mi Craft pisze wyżej, że on Fabie 180KM z czasem 7,3 sekundy objeżdza to świadczy, że fantazjuje. Tylko o to mi chodzi. Chodzi o twierdzenie, że komuś 2.5 daje czasy 7,1 sekundy do 100. Niepokoi mnie, że na tym forum jest tyle mistrzów kierownicy wersji 2.5, które z taką łatwościa objeżdza szybsze samochody. Chyba w innym świecie żyje. Co do samochodów z którymi się próbowałem to większość łatwo poznać jaka to wersja silnikowa (mają oznaczenia, niezbyt trudno odróżnić Skode Fabie zwykłą od wersji RS, która ma tylko jeden silnik), a czasami rzeczywiście zagaduje na zasadzie "Panie co ty masz pod maską". Co prawda niektórzy udają wtedy, że mnie nie widzą i szyby nie opuszczają, ale z niektórymi można sympatycznie sobie pogadać. Z tym Peugetem 207 to było tak jak mówiłem, że auto zaczęło przyspieszać, ja byłem na czwórce, kickdown, zanim zredukował chwilkę to trwało i tamto auto było już mocno z przodu. Oczywiście przy mniejszym ruchu w końcu bym go wyprzedził, ale uwaga bardziej dotyczyła opóźnienia na kickdown.
Podsumowując wątek. Na tym forum jest wielu właścicieli Mazdy 6 GJ 2.5, którzy objeżdzają auta, które mają lepsze czasy do 100, wielu właścicieli ma czasy do 100 na poziomie 7,1 sekundy (głupi ci japończycy, źle wyliczyli, polacy jednak potrafią, cały internet się myli), dodatkowo automat mają w specjalnej wersji - kickdown i od razu jest redukcja, zero opóźnień. DSG przy tym to zabawka. Na pewno obdywa się to szybciej niż w manualu. Gratuluje obiektywizmu.

Aktualizacja - przed chwilą z kolegą z pracy zrobiliśmy kilkanaście startów i udało się zejść do 7,9 sekundy z racelogica, ale to z górki. Na równej nawierzchni zeszliśmy do 8,5 sekundy, ale tyko raz i potem już nie mogliśmy tego powtórzyć. Swoją drogą dałem mu do przeczytania ten wątek i śmiał się, że zadziałało u forumowiczów ciekawe zjawisko. W to, że komuś udało się uzyskać 7,1 sekundy do 100 wszyscy tłumnie uwierzyli, pomimo że nikomu to jeszcze się nie udało w całym internecie ("tak, dobrze myślałem, że to chodzi szybciej", "to potwierdza co myślałem, może uda mi się zejść poniżej 7 sekund", "ci japończycy to potrafią, jest lepiej niż katalog"). Ale już słabsze wyniki wszyscy selektywnie odrzucili ze swoich głów. ("jakiś fantasta sieje zamęt na forum", "nie chcemy tutaj takich ludzi, chcemy tylko ludzi z dobrymi czasami","to pewnie niezadowolony właściciel VW, który z nudów wchodzi na forum mazdy, żeby poskromić swoje frustracje"). Ciekawe zjawisko psychologiczne.

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 21:04 
Nowicjusz
Od: 24.11.2013
A jaki byl kąt pochyłu drogi? A ile ważył kolega (i Ty)? Ile miałeś paliwa w baku? jakie było ciśnienie atmosferyczne? Jakie miałeś ciśnienie w kołach? Jaki rozmiar opon? Jaki bieżnik? Jakie parmetry paliwa? W jakim stanie masz filtry powietrza? Jakie podłoże (beton/asfaltobeton jak szczepność)? Jaka wilgotność powietrza w trakcie pomiaru?

Zamiast śmiać się z kolegą powinniście wszystkie parametry uwzględnić żeby zobiektywizować i wystandaryzować pomiary.

Ja się nie zastanawiam czy mam 8 czy 9 czy 7,6 do 100km/h. Miałoby to znaczenie gdyby producent napisał, że będe miał poniżej 5s to wtedy bym sie wkurzył. Zamiast sie skupiać na pierdołach i precyzją aptekarską mierzyć czasy przyspieszenia w aucie cywilnym, wole skupić się na pracy, zeby za rok, czy dwa przesiasc się do czegoś z 4-5 sek. do 100 i spędzic 2 tygodnie na Nurburgringu :-)

PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 21:29 
<hahaha> w samo sedno..... <spoko>

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: Pn, 30 gru 2013, 22:06 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Wiecie co? Tak czytam te ostatnie posty i muszę przyznać rację i jednej i drugiej stronie :)

- ja również uważam, że pomiar GPSem z telefonu (gdzie faktyczne próbkowanie sygnału jest co sekundę) jest mało precyzyjny
- uważam też, że kolega maksiu, za bardzo pojechał w swoim pierwszym poście :)

Jakby nie patrzeć, to na youtubie ludzie korzystają z raczej profesjonalnych mierników i wychodzą im takie czasy jakie im wychodzą. Nie zmienia to faktu, że naszym autem i tak jeździ się rewelacyjne i niczego więcej nie potrzeba :) (zdradzę Wam tajemnicę, że rozważałem A6 4.0 FSI V8 420 KM ale cena mnie powaliła - może innym razem :))

Kolejne moje spostrzeżenie to to, że nie powinniśmy wyganiać ludzi, którzy mają inne zdanie niż my (nawet jeżeli wydaliśmy grubo ponad 100 tys złotych i nasze zdanie jest jedyne i słuszne :))

No i na koniec ja także podchodzę do takich sytuacji na zimno (podobna afera była z kolegą, któremu wszystko się w aucie popsuło i farba się łuszczyła - niestety do teraz nie widziałem zdjęć jako dowodu...)

PostNapisane: Wt, 31 gru 2013, 00:35 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Obserwuję trochę dyskusję z boku: nie chce mi się brać punktu spojrzenia żadnej strony - staram sie być obiektywny.
Kolega Maksiu ma imho rację w tym że samochodom z turbinami łatwiej jest objechać GJotki spod czerwonych świateł.
Niech głupim przykładem będzie mój Saab 9-3 który kupił kolega z firmy. Ścigaliśmy się ostatnio, bo chciałem przetestować rewelacje Maksia. Dla jasności:

- Mazda 2.5 l wolnossący AT (6 bieg) 192 KM / 256 NM kat. speed: 7.8
- Saab 9-3 Turbo AT (5 bieg) 200 KM / 310 NM (bazowo 150 KM i 200 coś NM, ale wgrany soft Hirscha po 5 tys km) kat speed po upgrade 8.2 sek.

No i co? Dostałem w dupę na starcie od "swojego starego" samochodu. Czy było to przykre? Nope. Wiedziałem że w zakresie do 60 kmh będzie ON miał lepszego kopa. Ale przy 120 kmh go dogoniłem. Czy to oznacza że Mazda jeździ słabo? Też nie. To nie jest rakieta, to jest dynamiczny żwawy samochód, którego deklarowane osiągi przez producenta są zachowane.
A czy to było 7,9 czy 8 sek bo słabo operuję kickdown - HGW ja piszą małolaci. Nie wiem, nie interesuje mnie to. Ważne jest to że po zmiane SSa na GJotkę jestem dalej zadowolony z dynamiki auta i uważam że to co zrobilli z tym silnikiem 2.5 i AT vs spalanie to coś niesamowitego. Ale nie o to chodzi. Pytanie podstawowe: czy Mazda 2.5 AT ma kopa? Ma jak cholera. Czy wygra z downsizingowanymi silnikami ze stajni VW z DSG? Raczej nie na starcie spod świateł. Czy to jest problem? Nie dla mnie.
Epilog: jeździłem ostatnio Audi R8 w wersji słabszej czyli 430 koni chyba (V8 nie V12 - nie znam się). To jest q.r.w.a kop - inne słowa nieznam na oddanie tego czegoś. Normalnie X-Wing przechodzący do nadświetlnej. Czy chciałbym tym jeździć na codzień? Nope. Wolę GJotkę...

PostNapisane: Wt, 31 gru 2013, 01:43 
Amator
Od: 05.10.2013
Sorry za glupie pytanie; Ale czy to naprawde ma znaczenie czy GJ przyspiesza 7,9 czy 8,1 do setki?

I o co chodzi z tym objezdzaniem? Czy to jest jakis problem dla wlasciciela GJ jesli ktos w Fabii go wyprzedzi? Bo mnie w mojej BMW to czasami 18to kolowe trucks lykaja z lewej ale jak im sie spieszy to niech jada...

PostNapisane: Wt, 31 gru 2013, 08:58 
Adept
Od: 29.10.2013
Region: śląski
A kto kupuje rodzinny samochód klasy średniej (wg mnie średnia-wyższa) do objeżdżania innych?
Taka była idea 6 innej nie znam.

Jeśli ktoś chce samochód do objeżdżania niech się rozejrzy za MPS, albo kupi starego Leona/Golfa IV za 12-15tys i odda w dobre ręce np w ATS tuning. Będzie miał z 500-550Nm za łącznie dwadzieścia parę tys. Samochód na lans po mieście od świateł do świateł jak znalazł... Ale wtedy znów będzie za głośno no nie? ;>

Dla mnie autko spełnia wszystkie wymogi - jak mam ochotę porywalizować idę na trening na matę, a nie do samochodu...

PostNapisane: Wt, 31 gru 2013, 14:00 
Wstydliwy
Za pierwszego posta już przeprosiłem. Moja odpowiedź była nieadekwatna, ale po prostu krew mi się gotuje jak ktoś piszę głupoty w stylu "speedometer pro na iphone 5c - jest bardzo dokladna tzn dane sa z gps". Jednocześnie ktoś ma lepsze czasy niż katalogowe, lepsze czasy niż ktokolwiek inny w całym internecie. Jedno wyklucza drugie.

Co do czasów do 100 może macie racje, że za dużą wagę przywiązuje do tego. Jest to auto rodzinne, nie sportowe. Z drugiej strony tak niewiele brakowało, żeby auto było idealne.Wygląda zjawiskowo, przyciąga wzrok kierowców, jak na tą klase bardzo dobre materiały w środku. Jak podchodzę do auta to gęba mi się cieszy już z daleka. Nie pamiętam kiedy spędzałem tyle czasu na myjni (żona nawet zaczęła się śmiać, że mam kochanke). Jednocześnie ten silnik 2.5 daje dużo, ale nie na tyle dużo, żebym ja był w pełni zadowolony. No bo jak na światłach zostajesz objechany przez auta typu Opel Insignia, VW Passat, Skoda Octavia czy Skoda Fabia to ogarnia mnie takie dziwne uczucie, ciężkie do opisania. Nie wiem, uczucie delikatnego rozczarowania. Uczucie zawodu, że Passat obok, wersja na kołpakach wzięła mnie na światłach. Czasami widzę też ten szyderczy uśmiech osoby z samochodu obok ("to kupiłeś sobie strzałe"). Dla was to może głupie, ale mi tylko tego brakuje do pełnego szczęścia. Żałuje, że silnik 2.5 nie ma chociaż 20KM więcej, żałuje, że automat nie jest trochę szybszy, żałuje, że nie było wersji manual, żałuje, że nie mogę uzyskać czasów katalogowych na mierniku. Auto samo rozbudza swoją agresywnościa i dynamiką ochotę na coś więcej, na bardziej sportowe szaleństwa. Powiem więcej - na światłach po prostu prowokuje jednocześnie zimno sprowadzając człowieka do pionu jak dostajesz od niektórych aut. Może wylewam żale, ale ja osobiście muszę pojeździć tym autem co najmniej 5 lat (na tyle mam kredyt) i trochę jestem zawiedziony, że te 5 lat nie spędze w pełni szczęścia. Może przejdzie mi za chwilę i nie będę na to zwracał uwagi, ale na chwile obecną nie daje mi to spokoju.

współzałożyciel forum
PostNapisane: Wt, 31 gru 2013, 14:15 
Prawie fanatyk
maksiu napisał(a):
Co do czasów do 100 może macie racje, że za dużą wagę przywiązuje do tego. Jest to auto rodzinne, nie sportowe.

dokladnie :wink:
maksiu napisał(a):
Jednocześnie ten silnik 2.5 daje dużo, ale nie na tyle dużo, żebym ja był w pełni zadowolony.

niestety nie ma idealu - zawsze sie cos znajdzie :wink:
maksiu napisał(a):
Żałuje, że silnik 2.5 nie ma chociaż 20KM więcej, żałuje, że automat nie jest trochę szybszy, żałuje, że nie było wersji manual, żałuje, że nie mogę uzyskać czasów katalogowych na mierniku. Auto samo rozbudza swoją agresywnościa i dynamiką ochotę na coś więcej, na bardziej sportowe szaleństwa.

tak obiektywnie patrzac to nawet te 20 kucy w przypadku wollnossacego silnika za duzo by nie zmienilo - chyba :idea:

maksiu zawsze mozesz pomyslec o "uturbieniu" autka :)
Bedziesz wtedy mial chyba tego co chcesz. Auto rodzinne, zadziorne i jednoczesnie takie, ktorym Ty bedziesz "spuszczal lanie" innym kierowcom :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1