Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 07:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Osiągi 2.5
PostNapisane: Cz, 19 gru 2013, 20:42 
Adept
Od: 30.08.2013
ZBANOWANY!
Tak zgadza sie to licznik przeklamuje licznikowo osiagnalbym setke o ulamek sekundy wczesniej. Licznik pokazuje ze jedziesz 100 a realu to jakies 92-93. kmh. Takze wynik z gps jest bardzo dokladny. jesli zerwie sygnal gps podczas testu to w wyniku pokazuje ci znak przyblizenia. jesli wynik jest prawidlowo zarejestrowany apka ci to pokazuje. aplikacja sama startuje w momencie wykrycia ruchu ale nie przez sam gps a przez accelerometr reagujacy na przeciazenie, takze nie ma mowy o opoznieniu w starcie. Nie jestem w stanie zmierzyc innym sposobem bardziej wiarygodnie swojego wyniku.

Sprawdzalem tez z innymi samochodami z roznymi silnikami wszystko sie tu zgadza, wynik dla mnie jest wiarygodny.

zreszta za kazdym razem przy innej temp otoczenia, nawierzchni, wysokosci npm, paliwie, oponach, sposobie uzytkowania egzemplarza, itd.. wynik moze sie diametralnie roznic.

Ja swoj egzemplarz ostro docieralem, wymienilem olej po 3000 km i wreszcie jezdze tylko na paliwie premium 98 - jest ostry jak brzytwa, zreguly poruszam sie w gornych rejestrach obrotow, tak jak ten silnik lubi. Generalnie jestem zachwycony i juz nie przesiade sie do TD, ktorymi to jezdzilem przez ostatnie 7 lat. Momentu tez specjalnie mi nie brakuje bo AT sobie sam redukuje bieg kiedy trzeba, a dzwiek jaki sie przy tym wydobywa przywodzi na mysl silniki 5 cylindrowe, co bardzo mi sie podoba, choc niektorzy moga narzekac ze robi sie wtedy glosno.

Ps kilka razy udalo mi sie osiagnac wynik nawet nieco lepszy niz opisywany wczesniej - rodzajow prob moze byc wiele - full at, lopatki, z esp, bez esp - kazdy musi sam poprobowac to jest super zabawa.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: Cz, 19 gru 2013, 20:54 
Fanatyk
Od: 19.07.2013
Rok produkcji: 2017
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: wielkopolski
Carcraft, dzięki za informacje. Przy okazji pobawię się tą apką.

Carcraft napisał(a):
jezdze tylko na paliwie premium 98

To chyba nie ma znaczenia - auto jest skalibrowane pod 95 i takie powinniśmy tankować. Pamiętam, że ostro na ten temat dyskutowaliśmy m.in z Gajdzinem i nawet były zapodane linki do artykułów w necie na temat tego jakie paliwo powinno się tankować.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 19 gru 2013, 21:27 
Bywalec
Od: 14.08.2013
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Carcraft napisał(a):
jezdze tylko na paliwie premium 98

Ja powiem że paliwo ma znaczenie ,zawsze jeździłem na lepszym paliwie to znaczy v-power nitro+, czytałem ostatnio artykuły właśnie o tych co mówisz,i mówie jak nie ma różnicy zatankuje 95, różnica jest wyczuwalna.
Na paliwie V-Power Nitro+
-samochód ciszej chodzi
-pedał gazu jest bardziej czuły
-no i w końcu przyspieszenie jest wyczuwalnie lepsze
zatankujcie bak a zobaczycie, na 95 jest mniej zrywny,głośniej chodzi, takie jest moje zdanie. Pozdrawiam

PostNapisane: Cz, 19 gru 2013, 23:02 
Adept
Od: 29.10.2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Region: śląski
carcraft - w jaki sposób docierałeś auto przez pierwsze km? max 4tys obr z częstymi skokami obrotów, zmianami biegów czy cisnąłeś je mocniej?

PostNapisane: Cz, 19 gru 2013, 23:10 
Stały bywalec
Od: 24.10.2012
Rok produkcji: inny
adamus28 napisał(a):
Ja powiem że paliwo ma znaczenie ,zawsze jeździłem na lepszym paliwie to znaczy v-power nitro+, czytałem ostatnio artykuły właśnie o tych co mówisz,i mówie jak nie ma różnicy zatankuje 95, różnica jest wyczuwalna.

Nie ma różnicy, chyba że samochód ma w instrukcji zalecone paliwo wyższe niż 95

Ostatnio edytowano So, 21 gru 2013, 00:23 przez glowasiek, łącznie edytowano 1 raz
Cytowanie zbyt długiego fragmentu wypowiedzi.

PostNapisane: Pt, 20 gru 2013, 03:18 
Prawie fanatyk
Od: 23.10.2012
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: TS2
Region: zagranica
...mi też się wydaje że na lepszym paliwie lepiej trochę idzie, ale na pewno mogę więcej km przejechać na nim...

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Pt, 20 gru 2013, 10:07 
Bywalec
therion napisał(a):
Nie ma różnicy, chyba że samochód ma w instrukcji zalecone paliwo wyższe niż 95

A to nie jest tak, że oni podają najniższą wartość octanów , na której samochód może już jeździć ,i spełniać od tej wartości założenia producenta ,a nie że na tym paliwie najlepiej jeżdzi. Ale każdy ma inne odczucia,ile kierowców tyle opinii. Pozdrawiam :)

PostNapisane: Pt, 20 gru 2013, 21:00 
Adept
ZBANOWANY!
Prosze Szanownych Panow tu nie ma dyskusji na klapce od wlewu paliwa w 2,5i mam jak wol napisane
"unleaded premium minimum !!! 95" Czyli zalecane jest paliwo premium bezolowiowe omwartosci oktanowej MINIMUM 95.
Co oznacza ze tankujac 95 pb tankujesz najslabsze dopuszczalne paliwo do swojego samochodu, a to rozumiem nie jest optymalne rozwiazanie. Zawsze bralem ten lepszy olej to lepsze paliwo bo to nie jest zadna oszczednosc pare groszy na litrze, a nie chce mi sie ciagle zastanawiac czy 95 to jest ok a moze nie a moze lepsze mialbym osiagi? Takze polewam mojej malej to co najlepsze. :)

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: Pt, 20 gru 2013, 21:08 
Adept
ZBANOWANY!
a propos docierania to przez 1000 km spokojnie do 4000 kolejny 1000 km okazjonalnie do czerwonego pola a miedzy 2 a 3 tys km dalem jej ostro w pipe, poprostu jezdzilem bardzo dynamicznie na roznych zakresach. Po 3 tys zlalem ten olej i teraz na swiezaka jest juz prawie dotarta. Swoje optymalne osiagi samochod dostaje po ok 10 tys przebiegu takze ten proces jeszcze trwa.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: N, 22 gru 2013, 19:35 
Fanatyk
Carcraft a co sądzisz o tym artykule? -> http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

PostNapisane: N, 22 gru 2013, 20:27 
Adept
ZBANOWANY!
ZibiX napisał(a):
Carcraft a co sądzisz o tym artykule? -> http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf

Artykul intrygujacy i zaskakujacy dla mnie osobiscie no i kloci sie z moimi odczuciami. To co konstruktorzy naszych mazd mieli na mysli piszac zeby uzywac paliwa minimum 95 pb?

Wiem co zrobie nastepnym razem zatankuje 95 pb z tej samej stacji i dokonam pomiarow przyspieszenia ponownie.

Ciekawe jakie wtedy wyjda wyniki, jesli beda jeszcze lepsze to tym lepiej ( to musialby byc w okolicach 7sek do 100) i Twoja teoria sie potwierdzi, jesli wyniki beda slabsze to bedzie oznaczalo ze nasze silniki lepiej toleruja jednak 98 pb.

tak, cale zycie nauka...

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: N, 22 gru 2013, 20:53 
Fanatyk
Carcraft, z tym minimum 95 to ja myślę, że chodzi o to że jak tankujesz np. na Ukrainie to masz lać paliwo, które ma 95 oktanów. A tam (wiem to z pewnej ręki) paliwo PB 98 nie ma nawet 95 oktanów.

Inaczej jest u nas gdzie tankując paliwo PB 95 raczej mamy pewność, że dostajemy nasze 95 oktanów (oczywiście piszę o dużych stacjach gdzie mają co chwila kontrole i muszą się trzymać standardów).

Taka jest moja teoria :)

PostNapisane: N, 22 gru 2013, 21:28 
Świeżak
Od: 25.11.2013
Człowiek cały czas się uczy, a byłem pewien że jest dokładnie odwrotnie i do motocykla lałem 98 - dzięki za artykuł

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

PostNapisane: Pn, 23 gru 2013, 20:09 
Wstydliwy
Od: 17.11.2013
Rok produkcji: 2007
2.0 ma duży stopień kompresji (prawie jak w diesel'u), więc wysokooktanowe paliwo wskazane :)

PostNapisane: Pt, 27 gru 2013, 14:42 
Wstydliwy
Od: 27.12.2013
Region: mazowiecki
Carcraft napisał(a):
Prosze panow dzis robilem test 0-100 kmh z zatrzymania na full automat

pomiar specjalna aplikacja z gps takze bez przeklaman, sprawdzana na innych autach

speedometer pro na iphone 5c - jest bardzo dokladna tzn dane sa z gps

Totalne głupoty piszesz, aż dziw bierze, że w dzisiejszych czasach ludzie mają takie elementarne braki w wiedzy w tym zakresie. Forum obserwuje od dłuższego czasu, bardziej udzielam się na tym drugim, ale jak zobaczyłem co piszesz to aż konto zarejestrowałem, żeby odpisać. Te aplikacje na telefon są nic nie warte. Jak spodzieważ się wiarygodnego wyniku z gpsa próbkowanego co jedną sekunde ? Z gps wbudowanego w telefon, które z definicji są mało dokładne. To już mogłeś zainwestować chociaż w zewnętrznych gps 10hz. Poczytaj najpierw jak działa gps i potem rób pomiary. Jak widzę takie teksty albo że ktoś ze stopera sobie strzelił wynik to mi się słabo robi. Jak znajdę czas to wrzucę film, który jakiś czas temu zrobiłem. Pomiar między innymi z aplikacji speedometer pro na iphone 5s (która wg. ciebie jest taka dokładna) i racelogic. Różnice na poziomie 1,5 sekundy, które musisz dodać do swojego wyniku. Zresztą na forum Cenzura jest bardziej obiektywny wątek na ten temat:

Cenzura

Jakiś człowiek nawet porównywał dokładność aplikacji na telefony z profesjonalnymi miernikami bazującymi na 10hz gps i akcelerometrze. Są tam też różne filmiki pokazujące czasy 2.5 AT przy pomiarze profesjonalnym miernikiem. Włącznie z masakrą dla 2.5 AT, gdzie przy mierniku profesjonalnym AIM SOLO, czas 0-96km/h wyszedł 9,44 sekundy, a więc 0-100 pewnie coś około 9,84 sekundy, a może nawet gorzej, bo 60mph osiąga na drugim biegu, ale do 100km/h już potrzeba trójki. Sam jestem właścicielem auta z takim samym silnikiem i też chciałbym, żeby czasy były lepsze, ale proszę nie wypisuj głupot, bo wiele osób podejmuje decyzje zakupowe bazując na wpisach na forum. Sam decyzję podjąłem na podstawie forum. Nie wiem czy pracujesz w Maździe, ale nikt jeszcze nie uzyskał takich czasów, a więc albo masz szczególną wersje albo najzwyczajniej w świecie kłamiesz (lub jest to ten efekt psychologiczny, że wydałeś kupe pieniędzy na auto i teraz sam sobie tłumaczysz, że te czasy są takie super). Niestety ja też tak bym chciał, ale tak nie jest. Fakt jest, że na światłach nasze M6 przegrają z Insignią 2.0 turbo, Passatem 2.0 czy nawet Skodami Octabia 1.8 TSI. Twoje teksty tego nie zmienią.

PostNapisane: Pt, 27 gru 2013, 20:08 
Adept
Od: 29.10.2013
Region: śląski
testowałem M6 w 2.5 i 2.0 i ja tam wielkiej róznicy w przyspieszaniu nie dostrzegam.
O ile 2.0 moze i ma te 9/9.5 sek/100 to 2.5 raczej na pewno nie schodzi ponizej 8,5 (automat), gdyby był manual moze dałoby radę te 8.2

Ale takie bzdety podaje również np BMW gdzie dla nowej 5 (samochod ciezszy od M6 o 200-300kg z silnikiem 2.0 170KM producent podaje bodaj czas ponizej 8 sek ( w rzeczywistosci moze z bieda 8,8-9)

współzałożyciel forum
PostNapisane: So, 28 gru 2013, 13:25 
Prawie fanatyk
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2016
maksiu napisał(a):
Fakt jest, że na światłach nasze M6 przegrają z Insignią 2.0 turbo, Passatem 2.0 czy nawet Skodami Octabia 1.8 TSI. Twoje teksty tego nie zmienią.

sorki ale nie wiem dlaczego porownujesz doladowany silnik do wollnossacego?
Silnik doladowany ma calkiem inna charakterystyke pracy i wiekszy moment obrotowy (moc) przy nizszych obrotach i lepiej przy nich "ciągnie".

Jak sobie poczytasz tem watek co podajesz to zobaczysz zestawienie silnikow bez doladowania i z tego co tam mozna wyczytac to chyba tylko Hyundai mial zblizona moc do Mazdy 2,5.

Szkoda, ze Gajdzin sie nie udziela, bo z tego co pamietam mial dostep do G-Tech-a wiec moglby powiedziec cos wiecej na ten temat.

Wiec nie do konca rozumiem Twojego porownania <o0>

PostNapisane: So, 28 gru 2013, 18:05 
Adept
ZBANOWANY!
ale emocje:) i po co?

Chyba to ty pracujesz u konkurencji bo zes sie tak podniecil.
startowalem juz na swiatlach i z insignia 2,0 i z passatem 2,0 i nie potwierdza sie twoje czarnowidztwo.
obydwa te auta juz w 2-3 sek zostawaly z tylu. a co do at to nie bylbym w stanie zmieniac biegow szybciej w manualu bo balbym sie ciagnac do 7500 obrotow do zmiany biegow.

at w mazdzie tez lepiej reaguje na kickdown niz dsg vw i przede wszystkim utrzymuje auto na wysokich obrotach zgodnie z intencja kierowcy.

jak pracujesz dla vw to rzeczywiscie masz powody do wkurwienia bo pzegrywaja wszystkie testy przyspieszenia ostatnie testy w auto swiat i w tvn turbo w archiwum poogladaj.

aha, jeszcze jedno

tym ktorzy podejmuja decyzje zakupowe na podstawie tego forum i moich wpisow serdecznie gratuluje i biore to na klate. ja wlasnie jestem po dluzszej trasie w gory i po przejechanych 5000 km jestem co raz bardziej zakochany w swoim aucie biorac go z calym bagazem tez wad opisywanych w tym forum szczegolnie chodzi o szum. nie pracuje w mazdzie tylko u siebie jestem zadowolony w pelni z mojego wyboru. nigdy bym go nie zmienil gdybym mial jeszcze 1 szanse.

przyspieszenie 10 sek? chyba ocipiales 7-8 sek w zaleznosci od techniki u mnie. 10 sek tez jest mozliwe jak za kolkiem siedzi jakis lamus to mu zadna kosmiczna maszyna pomiarowa tez nie pomoze.

Wiecej radosci z zycia i zadowolenia z mazdy 6 zycze wszystkim w nowym roku.

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: So, 28 gru 2013, 19:11 
Po pierwsze, proszę się nie kłócić.

Po wtóre, maksiu, nie sądzisz, że można napisać polemiczny tekst w nieco sympatyczniejszym tonie? Piszesz pierwszy post na tym forum i od razu wysyłasz kogoś do szkoły, na dodatek w średnio finezyjny sposób. Może na tym "drugim forum" macie takie zwyczaje. Tutaj nie jest to mile widziane. Za odnośnik "dziękujemy", jakoś tam sobie radzimy.

Po trzecie, Carcraft, nie dawaj się "wciągać" w rozmowę na takim poziomie i edytuj swoje dwa ostatnie posty tak, żeby zrobić z nich jeden. Takie tu mamy zasady.

Dziękuję za wypowiedź ;)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 28 gru 2013, 19:13 
Stary wyjadacz
Od: 20.09.2013
Bartek napisał(a):
Po pierwsze, proszę się nie kłócić.

Po wtóre, maksiu, nie sądzisz, że można napisać polemiczny tekst w nieco sympatyczniejszym tonie?

Słusznie, popieram :)

Sent from my iPad using Tapatalk

JESTEM UBEZPIECZONY W D.A.S.

Obrazek

PostNapisane: So, 28 gru 2013, 19:17 
Stały bywalec
Od: 10.08.2013
Hm... Ja podejmowałem decyzję o zakupie wersji 2.5 właśnie z obserwacji i komentarzy ludzi tu na forum. I też się bałem że samochód będzie mniej dynamiczny niż mój saab 9-3 (200 koni ok 8,2 sek do 100 kmh). A Nie na innym forum gdzie, za przeproszeniem, siedzą jacyś dziwni ludzie.
Pisałem już o tym, ale wg mnie przyśpieszenie jest w granicach 8 sekund do 100 kmh. Wiem bo jeździłem przez 2,5 roku Saabem 9-3 który miał silnik 2.0 turbo benzynowy o mocy 200 km i 310 nm. Mazda ma rapem 192 km ale nm 256. I praktycznie nie ma różnicy. Saab miał 8,2 sek katalogowo po tym upgradzie Hirscha i ze względu na turbinę charakteryzował się zupełnie innym rodzajem przyśpieszenia (kop do 60 kmh i potem jednostajne przyśpieszenie do 100). Mazda zaś przyśpiesza jednostajnie do 100 kmh, ale oczywiście pod warunkiem wcisnięcia pedału do oporu (przełamanie tj kickdown) i wtedy spokojnie osiąga się owe 8 sek. A czy jest to katalogowe 7,8 sek dla sedana czy 8,2 faktycznie - nie wiem. Dla mnie to samo. Dynamiczne i szybkie. Zresztą jazdą M6 kojarzy mi się posiadanymi kiedyś Civicami - trzeba kręcić silnik do 5-6 tys obrotów żeby mieć super dynamiczne auto. Może dlatego mam średnie spalanie po 3 baku 13 litrów :)

współzałożyciel forum
PostNapisane: So, 28 gru 2013, 19:22 
Nałogowiec
Od: 19.10.2012
Rok produkcji: 2011
Maksiu ma na pewno w jednym punkcie racje, wyniki z aplikacji na telefon, które wyliczają osiągi w oparciu o GPS są moim zdaniem, mało znaczące. Jakiś tam pomiar jest, ale w tej sytuacji liczą sie wyniki bardzo precyzyjne, a wyniki z aplikacji są tylko 'orientacyjne'.

PostNapisane: So, 28 gru 2013, 19:28 
Ludziska !!! czy 8 sek, czy 7,8 albo 9 sek - czy to takie istotne ? startujecie z "pole position" w F1 czy jak ? liczy się przyjemność i radość z jazdy, frajda, zaciekawione ( i zazdrosne :wink: ) spojrzenia innych kierowców, a nie setne sekundy do setki...takie jest moje zdanie :)

Zobacz moją 6tkę  
PostNapisane: So, 28 gru 2013, 19:32 
Prawie fanatyk
Od: 04.04.2013
Rok produkcji: 2016
Region: pomorski
Się porobiło , ....a tak na marginesie ... robiono testy akcelerometrem na kombi 2,0 mt i wyszły dużo lepiej niż podane przez producenta . AMEN mądrale napalone z sąsiednich forów ;)

PostNapisane: So, 28 gru 2013, 22:24 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Wersja: SkyEnergy
Carcraft napisał(a):
obydwa te auta juz w 2-3 sek zostawaly z tylu. a co do at to nie bylbym w stanie zmieniac biegow szybciej w manualu bo balbym sie ciagnac do 7500 obrotow do zmiany biegow.

ciebe AT pusci do 7500 obrotow ? jesce niewidzalem videa, gdze by poslo ponad 6500or. Mam MT a vypina mnie juz kolo 6300-6400 wedug licznika.

PostNapisane: So, 28 gru 2013, 22:33 
Adept
ZBANOWANY!
dokladnie przy kickdownie od poczatku kreci na kazdym biegu do ponad 7000 juz jest dawno na czerwonym polu jak zmienia bieg na kolejny, i o to chodzi ze na manualu nigdy bym sam tego nie robil a AT dokladnie wie sam kidy odciac optymalnie. to wlasnie chcialem przekazac.

co mam nagrac video czy pojdzie na slowo honoru ?

GJ JetBlack SDN 2,5i AT

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 00:14 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Wersja: SkyEnergy
Carcraft: video byłoby super <spoko> . Naprawdę nie widziałem filmik gdzie SKYACTIV 2.0 lub 2.5 idze przez 6500 obrotow. Moj tez nie , ale moze dlatego, ze jesce nejest po dotarcu

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 17:03 
Wstydliwy
Od: 27.12.2013
Ok, może jak na pierwszy post było troche za ostro, ale strasznie śmieszą mnie czarodzieje wykonujący "bardzo dokładne" pomiary z gps z telefonu, ze stopera czy tego starego g-techa z lat 90-tych. Myśle, że warto zwiększać świadomość ludzi w tym zakresie, bo potem wychodzą takie głupoty jak na forum, gdzie moja Mazda 6 GJ 2.5 192KM (7,8 sek do 100) jest niby szybsza od Skody Octavia 1.8 TSI 180KM (7,4 sek do 100), Volkswagena Passata 2.0 turbo 210KM (7,5 sekundy do 100) czy Opla Insigni 2.0 Turbo 220KM (7,6 sekundy do 100). Tak niestety nie jest, tym bardziej, że nie od dziś wiadomo, że te czasy w Niemcach są z reguły lepsze niż katalog. No bo jak auto z 220KM ma być wolniejsze od 192KM, nawet jak cięższe. Mimo, że pojemność większa to moja Mazda przy więszych prędkościach i tak zostaje w tyle. Zresztą sam wielokrotnie startowałem na światłach z tymi autami i zarówno na papierze jak i w realu nie ma takiej opcji, dlatego wiem, że kolegę Carcraft:
a) ponosi fantazja
b) ma inne auto niż ja
c) jest to jeden z tych czarodziejów, którzy słabszym autem wygrywają z szybszymi :) tzw. szybki i wściekły :)
W moim poście nie chodziło o porównanie turbo do silników wolnossących, ale to Carcraft pisał, że objeżdza Ople czy VW (już nie pamiętam), a to jest głupota. Ja sam kocham swoje auto, mam banan na twarzy za każdym razem jak do niego wchodzę, ale silnikiem (albo może bardziej tym automatem) jestem trochę rozczarowany i myśle, że warto obiektywnie o tym pisać a nie rzucać stwierdzeniami, że ze stopera na iphone wyszło mi 7,1 sekundy i tak jest. Dla mnie silnik mógłby być bardziej dynamiczny, czegoś tu brakuje. Jak tu się nie wkurzać jak ostatnio zostałem objechany przez Skode Fabie Kombi 1.4 TSI 180 KM (7,3 sekundy do 100). Dla mnie największa porażka to brak manuala, sam miałem ostatnio sytuacje, gdy słabsze auto zaczęło gwałtownie przyspieszać (ja byłem na czwórce), zanim moja Mazda zareagowała na kickdown to tamto auto było mocno z przodu. Przy manualu szybka redukcja do trójki i jestem z przodu, a tutaj zanim automat się domyślił, że łaskawie chciałbym gwałtownie przyspieszyć (z redukcją) to dostałem od peugeota 207.Wg. mnie warto o tym pisać, ja sugerując się niektórymi wpisami na forum podjąłem decyzje o zakupie tego konkretnego modelu i trochę żałuje.

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 17:33 
Bywalec
maksiu napisał(a):
dostałem od peugeota 207

Tu już chyba przesadziłeś,po drugie kickdown reaguje bardzo szybko,więc trochę mnie to dziwi,jeżdze już od czerwca i nie miałem okazji ścigać się spod świateł ani razu.. Widzę ze masz aspirację kierowcy sportowego ,więc szukaj auta bardziej sportowego z turbiną,kupując Mazde wiedziałem że to silnik wolnossący i ma inną charakterystykę ,dlatego u mnie nie ma rozczarowania jak u ciebie,więc warto zawsze się zastanowić przed kupnem każdego auta i póżniej pisać że z każdym autem przegrywa się na światłach. Jest to rodzinny sedan klasy sredniej,a nie auto sportowe, ale oczywiście każdy ma swoje zdanie,które trzeba uszanować. Wiec szanuje twoją wypowiedz. :wink:

PostNapisane: N, 29 gru 2013, 19:59 
Adept
Od: 25.04.2013
Rok produkcji: 2018
maksiu,

ja również nie zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami - może sprzedali Ci 2.0 i się nie zorientowałeś :lol:? Aha, jeżeli chcesz szybciej zredukować bieg, to wystarczy użyć manetki (nie trzeba przechodzić w tryb 'manualny).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 443 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1