Teraz jest Wt, 10 lut 2026, 00:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 19 sty 2026, 16:29 
Wstydliwy
Od: 19.01.2026
Rok produkcji: 2007
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Comfort
Region: śląski
Witam, jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość.

Ostatnio moja mazda miała problemy z DPF, nie mogła go dopalić, traciła moc na trasie, aż tu 1,5 tygodnia temu wracając przez miasto tak mocno straciła moc, że jechałem nią jak traktorem, kiedy tylko dodawałem gazu, czułem jakby wzrastająca ilość spalin nie potrafiła się wydostać i auto się dusiło aż w końcu gasło. Udało mi się dojechać awaryjnie jadąc bez dodawania gazu, ponieważ wtedy miała w miarę równą i spokojną pracę silnika.

Stwierdziłem, że szlak trafił DPF i, że trzeba oddać go do regeneracji.
Firma specjalizująca się w DPF i tłumikach przyjęła moją Mazdę na warsztat i już po 1,5h do mnie zadzwonili, że w aucie nie ma DPF, jest jedynie pusta skorupa.
Myślałem, że DPF jest obecny w aucie, nic przy zakupie nie było o tym mówione (Auto zakupione w czerwcu ubiegłego roku.).
Zdecydowałem się, żeby wyprogramowali DPF skoro auto i tak już go nie posiada, żeby sprawdzić czy to faktycznie DPF powodował te problemy.
Wspomnę, że 3 miesiące wcześniej była montowana nowa turbina.
Auto planowo miało zostać oddane już w poniedziałek czyli po 2,5 dnia roboczego w warsztacie. Jednak w poniedziałek dowiedziałem, się że jest jeszcze jakiś problem i, że mimo wgranego programu świeci się ikonka DPF.
Badając co za tym stoi wymienili mi również sondę lambda, która ponoć uległa uszkodzeniu . We wtorek zadzwonili, do mnie że auto już jest gotowe, lecz kiedy przyjechałem i już miałem nią wyjeżdżać znów pojawiła się ikonka DPF. Auto zostało dłużej w warsztacie.
Auto w końcu odebrałem po ponad tygodniu. Przez wszystkie dni kiedy auto było w warsztacie mówili, że auto jest w porządku tylko nie wiadomo czemu się zapala DPF, i że coś informatyk z tym cały czas kombinuje. Kiedy odebrałem auto, zadowolony że już nie zapala się ikonka DPF, zauważyłem w aucie 2 śrubki, które jak okazało się pochodzą z licznika.

Boję się, że zmęczeni już Mazdą poszli na łatwiznę i po prostu wypieki mi żarówkę ikonki DPF.

Czy tak się robi? Czy po usunięciu DPF wypina się ikonkę?
Wydaje mi się, że jednak podczas zapłonu powinna się pokazać razem z resztą również ikonka DPF, lecz nie powinna się pokazywać podczas jazdy skoro jest wypięta. Co uważacie? Znaleźli sobie Jelenia?

moderator
PostNapisane: Pn, 9 lut 2026, 11:28 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
Po co wymieniać lambde skoro dpf off?

Z tego co piszesz dpf jest zle wyprogramowany, na desce nie ma prawa byc zadnych bledow.

Strefa czasowa: UTC + 1