Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 20:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 19 gru 2025, 10:57 
Wstydliwy
Od: 31.08.2025
Rok produkcji: 2012
Generacja: II
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: dolnośląski
Cześć,

trafił mi się chyba przykry temat związany z uszczelką pod głowicą, w związku z tym mam kilka pytań do bardziej doświadczonych.

Chodzi o Mazda 6 GH 2.0 DISI Kombi, 2012 r. 215 tyś. przebiegu.
Zauważyłem że ubywa mi płynu chłodniczego , do tego białe "spaliny" na rozgrzanym silniku, co więcej, wydaje mi się że jest ich więcej kiedy silnik jest ciepły, ponadto żadnych objawów - poziom oleju niezmienny, płyn nie kipi, pod korkami czysto, wskazówka temperatury zawsze w "punkt".

Nie robiłem jeszcze testu na obecność spalin w układzie, możliwe że dziś mi się uda. Zaniepokoił mnie jednak fakt dotyczący konstrukcji silnika, Open Deck i opadanie tulei , co za tym idzie koszt naprawy wzrasta (z informacji od jednego z zakładów mechanicznych to minimum 10k PLN) , rozumiem że bez ściągnięcia głowicy i pomiarów to wróżenie z fusów, ale jakie są szanse na to ,że do tego nie doszło jeśli slinki nie był zagotowany itp.?

Z góry przepraszam, jeśli coś jest chaotycznie, ale że tak powiem trochę mi smutno tak przed świętami ;((

PostNapisane: So, 20 gru 2025, 11:05 
Stały bywalec
Od: 17.12.2014
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: śląski
Edd90 napisał(a) napisał(a):
Zaniepokoił mnie jednak fakt dotyczący konstrukcji silnika, Open Deck i opadanie tulei

Raczej ręce opadają jak się to czyta niż te tuleje.
Edd90 napisał(a) napisał(a):
koszt naprawy wzrasta (z informacji od jednego z zakładów mechanicznych to minimum 10k PLN)

Zapraszam po nowym roku, zrobię za 1/2 tej kwoty.
A teraz do rzeczy : jeżeli silnik nigdy nie był otwierany to uszkodzenie uszczelki pod głowicą, tak samo od siebie, jest znikome.
Fakt,że silnik utrzymuje temperaturę w prawidłowym zakresie, nie przegrzewa się, układ ogrzewania kabiny działa cały czas potwierdza to ,że ubytek płynu będzie spowodowany raczej drobnym wyciekiem.Najczęściej pojawiającym się w czasie gdy układ jest pod ciśnieniem i jest rozgrzany. Może być trudny do lokalizacji, bo jeśli odparowuje w czasie jazdy to nie będzie plam czy innych symptomów.
Oczywiście powyższy wywód jest przy założeniu braku lpg i braku innych problemów - głownie ubogiej mieszanki.

PostNapisane: So, 20 gru 2025, 15:25 
Wstydliwy
Od: 31.08.2025
Rok produkcji: 2012
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Wersja: Exclusive Plus
Region: dolnośląski
Tak, nie ma instalacji LPG, co do "opadania" takie coś usłyszałem od mechanika, co więcej...uznanego w okolicy.

Co do ubywania płynu, po trasie 70 km, przez dłuższy czas w korku, poziom w zbiorniku spadł z mniej więcej wysokości full pod ten właśnie wytłoczony napis, no i do tego kłęby dymu za autem, jednak dziś przy sprawdzaniu na zimnym po nocy, bez opalania, zauważyłem że poziom oleju też lekko spadł.

PostNapisane: So, 20 gru 2025, 20:46 
Stały bywalec
Od: 17.12.2014
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Region: śląski
Nie chcę ujmować uznanemu mechanikowi, bo być może jest lepszy w innych markach, ale może lepiej nie oddawaj mu silnika do naprawy.
A to, że płynu ubyło to tym bardziej potwierdza,że to nie będzie UPG.
20 grudnia 2025, o 15:25 Edd90 napisał(a):
do tego kłęby dymu za autem

Jedynie pęknięta głowica płaszcz wodny-dolot powietrza/wylot spalin mogłaby to spowodować.
Ewentualnie uszkodzona uszczelka głowica-kolektor wodny/obudowa egr.
Finalnie uważam, że on-line tego auta się nie zdiagnozuje, a co dopiero naprawi.

Strefa czasowa: UTC + 1