Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 16:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pt, 29 sie 2025, 16:16 
Wstydliwy
Od: 29.08.2025
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
LPG: Tak
Region: wielkopolski
Witam mam problem ze swoją mazda 6 gh 2008 r sedan. Chodzi o przyciski na kierownicy, odpowiadają nie za te funkcję od których są. A mianowicie, np za wyciszenie radia powinien być przycisk mute jednak wczoraj ta funkcję sprawował przycisk set, a dzisiaj ta w górnej części strzałka w lewo, więc jakby to się zmieniło, po prawej stronie od tempomatu to samo, działa ale np go nie mogę wyłączyć, przycisk cancel np odpowiada za włączenie tempomatu wszystko jest odwrotnie a niektóre przez to nie działają. Teraz pytanie da się go zresetować? Jakoś naprawić żeby każdy przycisk odpowiadał za swoją funkcję jak należy? Jakoś to zresetować?

PostNapisane: Pt, 29 sie 2025, 17:27 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Region: śląski
A działało i przestało, czy tak jest od zakupu samochodu ?

Może ktoś zamontował kierownicę po lifcie? Daj zdjęcie...

PostNapisane: Pt, 29 sie 2025, 17:48 
Wstydliwy
Od: 29.08.2025
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
LPG: Tak
Region: wielkopolski
29 sierpnia 2025, o 17:20 chmooreck napisał(a):
A działało i przestało, czy tak jest od zakupu samochodu ?

Jest tak od zakupu samochodu. Samochód kupiłem kilka dni temu, zmieniło się od zakupu że zamiast przycisk set to teraz wyżej ta strzałka w lewo działa jako mute i przestał działać przycisk do zestawu głośnomówiącego jakby się coś pozamienialo

-- Dodano: 29 sierpnia 2025, o 17:48 --

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-9vxpXrWKLt

PostNapisane: Pt, 29 sie 2025, 21:57 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
Skoro tempomat też Ci nawala, to obstawiam że albo problem jest z płytkami elektronicznymi wewnątrz kierownicy gdzie jest tak zwana drabinka rezystorów albo z modułem odczytującym wartość rezystancji po wciśnięciu przycisku. Przyciski multimedialne są odczytywane przez radio, a telefoniczne przez moduł Bluetooth. Wydaje się mało prawdopodobne że moduły zlokalizowane w innej części deski rozdzielczej miały nagle taką samą usterkę.

Żeby zdiagnozować lepiej problem, musisz zdemontować kierownicę po wcześniejszym odłączeniu akumulatora. Wymontować płytki elektroniczne i wszystko dokładnie wyczyścić. Może przyciski były zalane jakimś płynem. Jak wszystko będzie czyste, to przy pomocy multimetra z omomierzem, można zmierzyć rezystancję wyjściową po wciśnięciu poszczególnych przycisków. Jeżeli będzie prawidłowa, to przynajmniej wykluczysz problem z kierownicą. Zamieszczam poniżej infomację jak wykonać pomiar i jakich rezystancji oczekiwać.

Poprzednio miałem Mazdę 6 GH 2007 o czym możesz poczytać tutaj viewtopic.php?f=88&t=14098 gdzie również pisałem o przeróbkach w płytkach elektonicznych kierownicy viewtopic.php?p=370036#p370036 oraz montażu ogrzewania viewtopic.php?p=365419#p365419

Dodatkowo mam pytanie jaką masz stację multimedialną? Z Andoidem czy fabryczną?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  

Strefa czasowa: UTC + 1