Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 00:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 30 lip 2025, 21:42 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Jeżdżę, nie mniej jak latem także zimą. Tylko nie ma w W-wie śniegu a jak czasami spadnie to za chwilę go nie ma. Zima i śnieg z czym powinna się kojarzyć w środkowej Polsce to daleka przeszłość, a już w miastach zwłaszcza. Śnieg oglądam praktycznie tyko w TV. Jak spadnie śnieg to święto u sąsiadów, który ma malutkie dzieci… ale tyko niestety przez chwilę. Najczęściej jak obserwuję temperaturę zimą to oscyluje między 0 a 7 st. C.

PostNapisane: Cz, 31 lip 2025, 08:30 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Mój znajomy całą ostatnią zimę w mieście przejeździł na letnich. Nie miał z tym problemu :)

PostNapisane: Cz, 31 lip 2025, 17:35 
Amator
Od: 15.01.2024
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
Region: zagranica
No ja swego czasu też jeździłem na letnich zimą, bo "w okresie zimowym" śnieg był przez 1 dzień, no to po prostu wolniej / uważniej na letnich przez 1 dzień, a przez resztę roku lepsze właściwości jezdne ...no, ale o co mi bardziej chodziło - o to, że jeśli praktycznie nie jeździsz po śniegu zimą / ten 1 dzień ... to po co dropt07 jeździsz przez cały rok na wielosezonowych?
- wtedy lepiej na letnich, bo poza jazdą na śniegu (której i tak nie ma) i tak letnie są lepsze "zimą" (której praktycznie nie ma) od wielosezonowych. A tak dodatkowo - na minus - przez całe lato jeździsz na gorszych oponach - wielosezonowe (hamowanie na suchym, mokrym, trzymanie się drogi), no i praktycznie przez całą zimę (minus "jeden dzień" po śniegu), gdzie i tak trzeba uważać przez ten 1 dzień, bo to nie zimowe opony.

PostNapisane: Cz, 31 lip 2025, 18:59 
Nałogowiec
Letnie zalecane są powyżej 7 st.C. Zimą u nas 80-90 % dni to temperatura poniżej 7 st.C. Z czego w moim rejonie większość dni to temp. za dnia 0-7 st. C. M6 jeździłem przez 5 lat (ponad 93 tys. km) na oryginalnych letnich tylko je rotując. Zimą stawały się zauważalnie twardsze (twardość wzrastała wraz ze spadkiem temp. i wiekiem opon) i musiałem brać to pod uwagę w czasie jazdy. Mam w tej kwestii 5-letnie doświadczenie. Teraz nie obserwuję takich różnic w zachowaniu się opon między latem a zimą. I to jest naturalne - wynika ze składu mieszanki. Wcześniej od początku lat 90-tych miałem w poj. dwa zestawy. Ale rzeczywistość się zmieniła, zauważają to bez trudu starsi kierowcy bo mają odniesienie. Reasumując jazda zimą na wielosezonowych a letnich to niebo a ziemia. Latem nie zauważam specjalnej różnicy. Opisywałem na forum swoje odczucia jak zachowują się zimą oryginalne bridgstone turanza nazywając je "kartoflakami". Stąd wielosezonowe. Co innego gdybym mieszkał w rejonach podgórskich, ewentualnie Suwałkach. Wtedy dwa zestawy obowiązkowe. Twoich wywodów nie rozumiem.

PostNapisane: Cz, 31 lip 2025, 20:46 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Region: dolnośląski
Masz rację, kiedyś miałem dość niefajny przykład auta na letnich w okresie kiedy temperatura na zewnątrz oscylowała lekko poniżej zera w nocy i do maks 5 w dzień. Auto postało kilka dni i jak ruszyłem to jechałem jak wozem drabiniastym opona potrzebowała kilkunastu kilometrów aby zlikwidować spłaszczenie.

A teraz właśnie kończą mi się letnie i myślę co zrobić. Mieszkam w górach, ale tej zimy po śniegu jeździłem bardzo mało. Przechodzi mi przez myśl kupno całorocznych...

Wysłane z mojego 24129PN74G przy użyciu Tapatalka

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 31 lip 2025, 20:56 
Nałogowiec
Sam to musisz ocenić. Ty wiesz kiedy, jak i gdzie zazwyczaj się poruszasz i w jakich warunkach. W górach bywa różnie.

PostNapisane: Cz, 31 lip 2025, 22:00 
Amator
7 stopni (a dlaczego nie 5? Dlaczego nie 6 albo 8? ... tylko 7? :D) - lobby oponiarskie wykonało tutaj niesamowitą robotę.
No a co, jak po 3km jazdy opona ma już np. 10 stopni? :D A po 20km jak jest 15 stopni? To się liczy te 7 ... czy 10, czy 15?
- żartuję przecież, uzmysławiając jak bezsensowny jest ten odnośnik do 7.

Ja przez 10 lat jeździłem na letnich, bo tutaj zima to nie była zima, 0-2 stopnie i 1 dzień ze śniegiem w sezonie. Natomiast zmieniam dlatego, że:
1) mój skarb się boi w okresie zimowym na letnich + pkt. 3
2) wisi mi to, że poświęcam na to godzinę jesienią i godzinę na wiosnę
3) obecnie jest więcej dni ze śniegiem niż kiedyś i jeżdżę regularnie w trasy zimą, których nie mogę odwołać, stąd większe ryzyko.

Wywody po to, żeby poznać / dać do zrozumienia, dzięki wywodom - obustronnym - można się czegoś dowiedzieć, coś przemyśleć, zastanowić się, także dobrze, że ktoś
ma też inne zdanie, bo poprzez przytakiwanie pozostajemy wyłącznie ze swoją wiedzą.

P.S. Bridgestone Turanza to są bardzo specyficzne opony, pierwszą zimę z Mazdą zaliczyłem na Turanzach (T005 - rewelacyjne w testach - hamowanie na suchym, mokrym (oczywiście letnich, bo to letnie)) i, śnieg był tej zimy tylko przez 1 dzień, ale podjazd mam na 10-15 stopni i pierwszy raz mi się zdarzyło, żebym musiał auto pchać, bo Mazda nie dała rady. Resztę zimy przejeździłem na nich absolutnie bezproblemowo.

A jakie są temperatury u Was latem? - no bo na wielosezonowych nie tylko jeździcie zimą.
Jeśli zimą letnie przez pierwsze kilometry potrzebują "dostosowania się" to co z wielosezonówkami latem - przecież one nigdy się nie dostosują, wręcz przeciwnie - im dłużej jedziesz, tym gorzej, bo temperatura opony rośnie. A opona może nagrzać się do 60 stopni i co wtedy dzieje się z tą "zimową mieszanką" latem, gdzie często szybciej jeździmy (szczególnie w suchy, słoneczny - upalny - dzień)? :wink:
Edit:
- w sumie to większość osób tutaj skupia się na tym jak wielosezonowe zachowują się zimą - w okresie 3-4 miesięcy w ciągu roku a mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że rok ma 12 miesięcy i jest jeszcze pozostałych 8-9 miesięcy (wiosna - lato - jesień), kiedy je się również użytkuje.
Lipiec, 33 stopnie ... autostrada ... trasa 600km ... na letnich? (po 50km temperatura opon to z 50 stopni)
Lipiec, 33 stopnie ... autostrada ... trasa 600km ... na wielosezonówkach? (po 50km temperatura opon to z 50 stopni)
Zima, 0 stopni ... autostrada ... trasa 600km ... ne letnich? (po 50km temperatura opon to z 10 stopni)
Zima, 0 stopni ... autostrada ... trasa 600km ... ne wielosezonówkach? (po 50km temperatura opon to z 10 stopni)

P.S. kilka lat temu siedziałem bardzo w tematyce temperatury opon, testowałem temperaturę (termometrem powierzchniowym) opony przed jazdą, po jeździe, o ile rosła, w bardzo różnych warunkach, itp.
Od zawsze też irytowały mnie testy opon bez danych odnośnie temperatury otoczenia i temperatury opon (założone właśnie na auto i test?), a co z testem "auto w trasie i opony nagrzane"? ... no, ale te dane nie były podawane z pewnego powodu, tak samo jak połowa testów (jak nie więcej) opon "z internetu" jest zmanipulowana / mało wiarygodna.
A "reguła 7 stopni" ...

PostNapisane: Cz, 31 lip 2025, 22:21 
Nałogowiec
Dlaczego nie 5, 6 czy 8 st.C ? Odpowiem ci. Ja przyjąłem "- 17 st.C"; dlaczego? Żeby na letnich oponach Turanza mógł bezpiecznie i w spokoju zimą pojeździć 5 lat.

PostNapisane: N, 3 sie 2025, 06:43 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Region: małopolski
Ja również latem nie odczuwam żadnych minusów jazdy na oponach wielosezonowych i wypowiadam się jako osoba jeżdżąca od kilku lat dwoma samochodami, w tym jedno na dwóch zestawach opon a drugie na wielosezonowych. Mimo wysokich temperatur latem na długich trasach przez całą Polskę, samochód prowadzi się pewnie.

Jeżeli ktoś ma ciężką nogę i uważa że wielosezonowe się nie sprawdzą latem, to prawdopodobnie ma rację, bo to nie są ani sportowe opony, ani Mazda 6 nie jest sportowym autem.

Jazda na letnich oponach zimą ma jeszcze to ryzyko, że pechowa sytuacja może Cię spotkać na pierwszym zakręcie zanim opony się dogrzeją. Oczywiście wielosezonowe czy zimowe też mogą zawieść, ale ryzyko jest mniejsze. Dni w roku gdy jadę rano do pracy w Małopolsce, a temperatura bywa w okolicach zera, jest wystarczająco dużo aby nie ryzykować jazdy na letnich.

Ciekawi mnie czy ubezpieczenie AC ma zapisy dyskwalifikujące wypłatę odszkodowania w sytuacji jazdy na oponach letnich poniżej temperatury zalecanej przez producenta.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 3 sie 2025, 14:10 
Amator
Piotr - ale tutaj nie chodzi o subiektywne odczucia, na które wpływa sporo personalnych czynników, bo prawda jest tylko jedna. Nie przyszłoby mi wcześniej nawet do głowy, żeby cytować tutaj firmę oponiarską, bo oni lobbują tylko w 1 stronę, ale skoro oni sami o tym piszą (Continental), to już chyba prościej się nie da (i to >15 stopni a nie >30):

Obrazek
Obrazek

Do tego bezpośrednie porównanie, i to tylko przy 20 stopniach i suchej nawierzchni:
https://www.youtube.com/watch?v=P4A9row1pAU
- 3:56 hamowanie na wielosezonowych
- 5:31 prowadzenie
... są ok ... dopóki ktoś nie przesiądzie się na letnie ... latem:
- 9:00 hamowanie, bez śladów gumy na nawierzchni.
I to wszystko przy prędkości +- 100km/h ... autostradą możesz jechać 140km/h przy 35 stopniach i sytuacja zmusi Cię do awaryjnego hamowania, nie chciałbym tego na wielosezonowych.

piotrmocko napisał(a) napisał(a):
Ciekawi mnie czy ubezpieczenie AC ma zapisy dyskwalifikujące wypłatę odszkodowania w sytuacji jazdy na oponach letnich poniżej temperatury zalecanej przez producenta.

a nie ciekawi Cię też czy nie ma takich przepisów jak ktoś w 35 stopniach jedzie na wielosezonówkach? (wszyscy wiedzą, że jest tam mieszanka miękkiej gumy do celów zimowych a nie letnich).

piotrmocko napisał(a) napisał(a):
Jazda na letnich oponach zimą ma jeszcze to ryzyko, że pechowa sytuacja może Cię spotkać na pierwszym zakręcie zanim opony się dogrzeją. Oczywiście wielosezonowe czy zimowe też mogą zawieść, ale ryzyko jest mniejsze.

nie ma żadnych testów na to jakiej wielkości to są różnice i że ryzyko na wielosezonówkach i zimowych jest mniejsze. Testów nie ma, ok, tak myślisz i tak się Tobie wydaje, no, ale to tylko Twoja teoria. Tak samo jak nikt też nie zajął się teorią rozgrzewania się opon i jak to się ma wówczas do właściwości opon, co jeśli zimą przy 0 stopniach opona ma np. 13 stopni, jak się wówczas zachowuje?
Ja przez 10 lat jeździłem na letnich zimą (a jeżdżę dosyć agresywnie, zimy tutaj to przedział między -1 a 2 stopnie, 1-3 dni po śniegu) i ani razu mnie taka pechowa sytuacja na letnich nie spotkała.
Poza tym to też może nie tyle, co pechowa sytuacja kogoś spotyka, ale raczej ktoś taką sytuację może sprowokować, tak samo jak po śniegu możesz sprowokować wypadnięcie z zakrętu na zimowych.

I żeby nie było - ja mam 2 komplety opon i podczas codziennej jazdy wiem w jakich warunkach jadę, na jakich oponach i na co mogę sobie pozwolić. Moje wypowiedzi dotyczą sytuacji, gdzie ktoś w okresie zimowym jeździ po śniegu przez 1-2 dni a później użytkuje auto w warunkach sucho-mokrych i są kontrastem poniekąd do powszechnie panującej tutaj teorii, że wielosezonówki są takie świetne. No, ale świetne na co? - na to, że przez 12 miesięcy w roku ktoś jeździ na nich po to, żeby zabezpieczyć się na 1-2 dni w ciągu tego roku a co z pozostałymi dniami (czyli praktycznie 12 miesiącami)?
I z takimi wywodami pozostawię Państwa, bo nic już nowego raczej nie dodam a trochę wiedzy "z innego bieguna" zapodałem, także każdy zrobi z tym co zechce.

PostNapisane: Pn, 4 sie 2025, 09:57 
Stały bywalec
Od: 06.02.2017
Region: pomorski
Wielosezonowki nie zawsze się sprawdzają - auto żony 100koni lekki przód, wysoki moment.
Po zakupie założone MichelinCrossClimate2, auto jeździ tylko po mieście. Miało być bezproblemowo. Na Pomorzu nie ma zim w końcu.

Wrażenia:
1 sezon porównywalnie do zimowek premium u mnie
2 sezon wyraźnie odstawało od zimowek, pierwsze problemy z poślizgami. Na mokrej
3 sezon auto dramatycznie traciło trakcje przy każdym ruszeniu na mokrej nawierzchni, zaczęło zagrażać bezpieczeństwu. Żona nie chciała jeździć w zimę przy zimowych warunkach.

Poszły na sprzedaż i wróciłem do 2 kompletów.

W poprzednim aucie Miechelin Cc1+ spisywały się na medal.

PostNapisane: Cz, 7 sie 2025, 16:14 
Wstydliwy
Od: 16.07.2025
Rok produkcji: 2019
Region: łódzki
@ttomekk rozumiem, że Twoje rozważania są czysto teoretyczne, bo sam jak piszesz jeździsz na zestawie lato/zima.

Cytuj:
ale tutaj nie chodzi o subiektywne odczucia, na które wpływa sporo personalnych czynników, bo prawda jest tylko jedna.

Nie do końca się zgodzę, że ma to zastosowanie w przypadku prowadzenia samochodu. To czy ktoś jeździ "dynamicznie", czy spokojniej ma duży wpływ na to jak będzie mu się jeździło na oponach całorocznych. To jakim autem jeździ (tutaj mamy na myśli konkretny model i generację Mazdy) również na to wpływa. To jakie opony są dobrane również itd. itd.
Jeżeli ktoś jeździ dynamicznie i późno hamuje to oczywiście całoroczne mogą się nie sprawdzać i będzie czuł dużą różnicę względem zestawu lato/zima. Może być zupełnie odwrotnie w przypadku spokojnej jazdy, z łagodnym przyśpieszaniem i hamowaniem.

Cytuj:
skoro oni sami o tym piszą (Continental), to już chyba prościej się nie da (i to >15 stopni a nie >30):

Obrazek który załączyłeś odnosi się do opony z oceną przeciętną z rankingu opon całorocznych Auto Bild 2010. Nie jest podane na jakim aucie to testowano, jakich opon zimowych i letnich użyto, a także czy opony były dogrzane czy nie. Dokładnie te argumenty, które Ciebie denerwują. Przeczytałem parę stron w tym wątku i jeszcze nie widziałem żeby ktoś polecał opony całoroczne, które nie są z segmentu "Premium".

Cytuj:
Do tego bezpośrednie porównanie, i to tylko przy 20 stopniach i suchej nawierzchni:
https://www.youtube.com/watch?v=P4A9row1pAU
- 3:56 hamowanie na wielosezonowych
- 5:31 prowadzenie
... są ok ... dopóki ktoś nie przesiądzie się na letnie ... latem:

W podsumowaniu filmiku który podesłałeś, prowadzący również mówi, że największą różnicę ty odczuł tylko w przypadku awaryjnego hamowania i że generalnie te opony są okej, ale dla "high performace car" on wybiera "high perofrmance summer tyres" - to mówi z jakim samochodem mamy do czynienia w tym teście. Dużo mocy, mocne przyspieszenia. Nikt tutaj też raczej się nie kłóci, że dla absolutnie najlepszego performancu zestaw lato/zima nie ma sobie równych, ale więkoszość kierowców jeździ raczej spokojnie.

Kolejnym argumentem, żeby nie jeździć na oponach letnich zimą jest to, że może i u nas prawnie można takich opon używać cały rok, tak u naszych sąsiadów nie. Z tego co na szybko znalazłem to Niemcy, Czechy i Słowacja wprowadziły taki zakaz. Nie daj Boże wycieczka zimą i mandacik.

PostNapisane: Cz, 28 sie 2025, 14:12 
Stały bywalec
Od: 24.01.2021
Rok produkcji: 2020
Wersja: SkyEnergy
Region: małopolski
Proszę o porady tylko tych którzy jeździli M6 na letnich oraz zimowych i po jakimś czasie przesiedli się na wielosezonowe. Jak odczucia/wrażenia, plusy/minusy i czy nie żałujecie decyzji?

PostNapisane: Pt, 29 sie 2025, 23:23 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Masz przecież wszystko powyżej wypisane. Zobacz choćby moje wpisy (trzy M6tki , zimowe, letnie i wielosezonowe doswiadczenie)

PostNapisane: Cz, 18 wrz 2025, 18:10 
Amator
lumberjack96 - dzięki za ciekawą wymianę poglądów :)
Moje wywody tyczyły się (myślę, że wiele razy to zaznaczyłem) sytuacji, gdy ktoś w zimie po śniegu jeździ przez 1-2 dni i tyle, nie tyczą się sytuacji mocno zimowych, tylko szczególnego przypadku, który mnie również dotyczy. Mam 2 komplety (wcześniej śmigałem przez cały rok na letnich), tzn. miałem z Mazdą - zima i lato - ze względu na dłuższe trasy, których nie mogę zmienić / odwołać, gdybym ich nie miał to w sytuacji, że w zimie śnieg jest przez 1-2 dni, pewnie miałbym inaczej.

I stąd też moje ponowne uruchomienie się w tym temacie, bo po zmianie samochodu mam obecnie 1 komplet letnich i zastanawiam się co zrobić. I niedawno wyszedł naprawdę bardzo fajny test:
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... 025-26.htm
(szkoda, że nie podali temperatury podczas testu na suchym, wysłałem zapytanie, może uaktualnią)
i ten też jest ciekawy:
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... 4-2025.htm

Osobiście jeśli zdecyduję się na drugi komplet - zimówek (zestawu na zimę) ... to nie kupię zimówek, ale wielosezonowe, bo na ten 1-2 dni zimy (śniegu) w zimie nie warto mieć gorszych właściwości przez resztę czasu a zimą i w śniegu (przez 1-2 dni) i tak dają radę.
Gdybym nie miał dłuższych wyjazdów, których nie mogę odwołać to podtrzymuję swoje zdanie - jeździłbym dalej na letnich i tak też raczej uczynię tej zimy - bo letnie mają sporo bieżnika ... a jak spadnie śnieg to będę niesamowicie ogromnie i szczególnie uważał. I w przyszłym sezonie pewnie z letnich (startych) przejdę na wielosezonówki, będę uważnie śledził testy czy te Pirelli SF3 są naprawdę takie dobre (u mnie latem max. to 22-23 stopnie) ewentualnie kupię 2-i zestaw na zimę (na wielosezonówkach), a na lato - letnie.

A latem przy 140km/h i w upalny dzień różnica w drodze hamowania może wynieść do 5m-15m na korzyść letnich vs. wielosezonówki, to zamiast szczególnie uważać przez 1-2 dni, musisz przez kilka miesięcy.

Dlatego podtrzymuję swoje zdanie odnośnie tego przypadku - jeśli w zimie masz 1-2 dni śniegowych i możesz wtedy być "bez auta", ewentualnie zachować niesamowicie ogromną i szczególną uwagę na krótki dojazd do pracy i jesteś pewny, że będzie dobrze, bo przez wiele lat jeździłeś zimą na letnich w podobnych warunkach ... to po co przez pozostałe 354-355 dni w roku jeździć w gorszych warunkach (na wielosezonówkach)?

28 sierpnia 2025, o 14:12 Gophfer napisał(a):
Proszę o porady tylko tych którzy jeździli M6 na letnich oraz zimowych i po jakimś czasie przesiedli się na wielosezonowe. Jak odczucia/wrażenia, plusy/minusy i czy nie żałujecie decyzji?

- masz obiektywne testy zimowych, letnich i wielosezonowych ... to po co subiektywne odczucia? :D

16 lipca 2025, o 10:02 lumberjack96 napisał(a):
Cześć wszystkim. Mój pierwszy post na tym forum :) Niedawno zakupiłem M6 z 2019 z alufelgami 19 cali. Są na nich Bridgestone Turenza letnie z bieżnikiem ok 6 mm, czyli zasadniczo jeszcze na nich pojeżdżę. Niestety nie mam opon zimowych, ale po lekturach zacząłem myśleć o całorocznych.
Zastanawiam się, czy po zakupieniu całorocznych, jest sens rotacji letnie/całoroczne dopóki mi te letnie nie umrą? Czy lepiej przesiąść się na całoroczne i odżałować te letnie?

I wymyśliłeś coś? Turanza ... T005? - najgorsze letnie na jakich kiedykolwiek jeździłem zimą :D ... tfu ... po śniegu!
Ale w testach (i w realu) mają świetne właściwości poza-śniegowe, osobiście poza sezonem zimowym byłem z nich bardzo zadowolony (może tylko trochę za głośne, ale coś za coś).

PostNapisane: Pt, 24 paź 2025, 15:27 
Wstydliwy
Od: 16.07.2025
Rok produkcji: 2019
Region: łódzki
Cytuj:
I wymyśliłeś coś? Turanza ... T005? - najgorsze letnie na jakich kiedykolwiek jeździłem zimą :D ... tfu ... po śniegu!
Ale w testach (i w realu) mają świetne właściwości poza-śniegowe, osobiście poza sezonem zimowym byłem z nich bardzo zadowolony (może tylko trochę za głośne, ale coś za coś).

@ttomekk właśnie zakupiłem wspomniane przez Ciebie Pirelli SF3. Zobaczymy jak będą dawać sobie radę, ale po testach mam spore nadzieje. Jedyne czego się obawiam to ich żywotność. Jako, że moje letnie jeszcze pożyją, to być może zrobię to nad czym sam się zastanawiasz - wielosezonowe zimą, letnie latem (póki żyją), a później prawdopodobnie tylko wielosezonowe.

PostNapisane: So, 25 paź 2025, 22:39 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
24 października 2025, o 15:27 lumberjack96 napisał(a):
Jedyne czego się obawiam to ich żywotność.

Ja mam Pirelli Cinturato all season, tyle że SF2. Po przejechaniu ponad 40 tys w półtora roku (2x lato 1x zima) nie wykazują właściwie żadnego zużycia.

PostNapisane: Pn, 3 lis 2025, 20:03 
Wstydliwy
Od: 16.02.2025
Region: wielkopolski
Od lutego jeżdżę na Pirelli SF3 (225/45/19) i bardzo sobie chwalę. Furę kupiłem na niemal nowych zimówkach Yokohamy. Nie zauważyłem różnicy po zmianie w lutym na Pirelli SF3, a jeszcze chwilę było dość zimno. Wcześniej jeździłem autami na podwójnych kompletach - zazwyczaj z górnej półki, a minimum to średnia. Od 2 lat na wielosezonach. Tylko, że kupuję je tylko z górnej półki. Nie żałuję, nie wrócę do dwóch kompletów, bo jest wygodnie i nie przegapię momentu zmiany. Raz na rok podjadę do wyważenia i przy okazji zmiany osi.

PostNapisane: Śr, 5 lis 2025, 21:16 
Prawie fanatyk
Ile tych wielosezonów przez 2 lata zjechałeś że aż od 2 lat na nich jeździsz ?
Problemy pojawiają się właśnie po 2 latach wzwyż (pisałem wyżej) i na śniegu + górki. Turlając się po plaskim można i na byle nalewce, żadna różnica (no dedykowana nalewka na śnieg objedzie na nim kazde UHP, a letnia objedzie wielosezon na wodzie - z 5 metrów hamowania ze 100) .
Ja mając 2 takie same auta na tej samej ulicy przetestowane na śniegu w ten sam dzień do wielosezonowych nie wrócę, chyba że planeta jeszcze bardziej spłonie i płatka śniegu nie uświadczymy w PL w tym tu na południu i przy górkach.
Ale oczywiście , jeśli zima oznacze że na drodze jest tylko woda + jest zimno i bez śniegu - na takie warunki wielosezonowe niektóre biją letnie i zimowe.
Wsszystko zależy od przebiegów i warunkow gdzie się poruszamy. Na osnieżone podjazdy nie polecam 2+ / 3+ sezono-wiekowych wielosezonowych. Zimowka po 4-5 latach to już jest jej polowa przyczepnosci w takich warunkach.

PostNapisane: So, 15 lis 2025, 19:20 
Amator
lumberjack96 - ja ostatecznie kupiłem zimówki na panujące tutaj warunki (1-3 dni śniegu zimą, średnia temp. zimą to 0-1 stopni) - czyli wielosezonówki Continental AllSeason Contact 2, ze względu na ... wygląd bieżnika :D Praktycznie mają te same właściwości co Pirelli, no a ten szczegół zdecydował ... jeszcze Turanza All Season - co cechuje te wielosezonówki to mała ilość nacięć bieżnika (w zimówkach to przesadzają ;)).
Pierwsze wrażenie po zmianie i krótkiej jeździe (przy 12 stopniach na zewn. (dobrze, że latem u mnie to ok. 20 - 22 stopni)) ... "chcę wrócić do letnich", koszmar, bardziej miękkie (auto 2t), a po czasie człowiek się przyzwyczaił i o tamtych już zapomniał (chociaż i tak letnie opony sobie zostawiłem a na wiosnę będę miał pewnie spory dylemat co zrobić).
A się okazało, że w tym roku zmienili tutaj przepisy i jeśli masz zamontowane opony nieadekwatne do warunków pogodowych (np. letnie na śniegu) to są mandaty.

Andrzejsr - każdy ma inne podejście - ja mam nastawienie, że jak zostawię wielosezonówki na cały rok to mogę zmieniać co 1,5 roku - 2 lata (bo bieżnik szybko schodzi w tak ciężkim aucie, do tego 25000km rocznie), a śnieg tutaj na drogach w zimie leży przez 1-3 dni, także praktycznie przez całą zimę lepsze i tak niż zimowe (bo więcej jazdy po mokrym / suchym).
Dlatego każdy przypadek jest inny i najlepiej mieć wiedzę / informacje, by wybrać jak najlepszy wariant pod siebie.

I nie lubię tych testów opon, bo nikt nie bierze pod uwagę temperatury opony. Przy 8 stopniach na zewnątrz po 30km jazdy autostradą temperatura opony to 20 stopni! - przeważnie rośnie o ok. +-10-12 stopni, od dzisiaj jest trochę zimniej to sprawdę jeszcze jak to jest przy 0 - 3 stopniach (o ile wtedy wzrasta).

PostNapisane: Śr, 19 lis 2025, 21:55 
Prawie fanatyk
@tomekk - przecież wielokrotnie użyłem nie bez powodu słowa "śnieg" , oraz "górki"
Nie pisałem o 1 dniu śniegu na płaskim.
oraz "Ale oczywiście , jeśli zima oznacze że na drodze jest tylko woda + jest zimno i bez śniegu - na takie warunki wielosezonowe niektóre biją letnie i zimowe.
Wszystko zależy od przebiegów i warunkow gdzie się poruszamy..
."
więc napisaliśmy to samo.

PostNapisane: So, 22 lis 2025, 19:27 
Amator
Andrzej - mnie akurat chodziło o częstotliwość zmiany opon :)
A jeśli chodzi o Twoje twierdzenie, że do wielosezonówek nie wrócisz no to Twoje subiektywne odczucia i tak pewnie będziesz robił, bo tak czujesz, ale w testach nie ma realnie żadnej różnicy w warunkach zimowych:
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... 4-2025.htm
https://www.tyrereviews.com/Tyre-Tests/ ... 025-26.htm
(detale / warunki testów każdy powinien przeanalizować pod siebie).

Miałem chwilę na test i wyniki mnie nieźle zaskoczyły, zmiana temperatury i ciśnienia po 5km jazdy poza zabudowanym i po 16km jazdy autostradą z prędkością 141 km/h realnie - gps, temperatura startowa opon zawsze wynosi tyle co otoczenia ... i co teraz na to oponiarskie marketingowe mózgi i ich marketingowa zasada 7 stopni? ;)
Wczoraj zerknąłem jeszcze rano jak było -3 ... po 25km trasy temperatura opon wynosiła ... +11 stopni!
P.S. ciśnienie w kPa to bar x 100, dla mnie bardziej dokładne.

press1.jpg

press2.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: N, 23 lis 2025, 23:48 
Prawie fanatyk
Przecież pisałem że pierwsza zima super - czytałeś co pisałem ?
Na testy idą świeże opony. I wszystko się zgadza.
2ga zima (ze śniegiem, taki jak np od kilku dni mamy na podkarpaciu) - już to nie to, trzecia - wóz tańczy wjeżdżając na prawie płaski podjazd. Hamowania makabra.
Mam 2 takie same Mazdy, więc to nie kwestia napędu , operowania hamulcem, kierowcy itp.
Jak w rok/dwa zjeździsz kpl -będzie ok, choć 2ga zima już wyraźnie gorzej niż kilkuletnie zimówki.

Co do wzrostu temp to nie wiem o czym piszesz, przecież wiadomo że temp rośnie gdy guma pracuje, i hamulce pracują, mieliśmy fizykę w szkołach, u mnie slicki na torze do ok 90 st rośnie. Ale na śnieg nimi bym się nie wybrał , nawet dogrzanymi kocami .
Chodzi o to że pory roku mają to do siebie, że jesienią pojawia się coraz częściej zamiast np 17st jakieś owe magiczne 7st i raczej będzie dalej zimniej a nie cieplej , więc pojawia się duże prawdopodobieństwo śniegu. Jakąś tam z grubsza granicę trzeba było przedstawić, przecież nikt literalnie się nie słucha czy 7 czy 10 czy 5 st (i wiadmo że chodzi o otoczenie a nie temp gumy, btw w samochodzie ostrzeżenie o oblodzeniu pojwia się przy spadku temp poniżej +3 czy 4 st, bo... jezdnia może mieć niższą , lub bo zaraz kilkadziesiąt km dalej może być jeszcze zimniej i dobrze żeby kierowca był wyczulony) , każdy wie kiedy będzie zima a jak będzie zima to będzie śnieg. A jak nie ma śniegu, to różnice zimowa/letnia są pomijalne przy różnicy letnia / zimowa na śniegu. (czy wielosezonowa po wielu sezonach)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Strefa czasowa: UTC + 1