Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 12:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 23 kwi 2025, 16:01 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
Odnośnie oryginalnej wiązki Mazdy w Mazda 6, to i tak wymaga ona przecinania kabli i lutowania. Natomiast nie wymaga to mechaniczncyh przeróbek w pojeździe innych niż przewody oraz podcinanie zderzaka. Analogicznie wygląda to z wiązkami inych firm

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Cz, 24 kwi 2025, 12:30 
Wstydliwy
Od: 17.01.2025
Rok produkcji: 2021
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: dolnośląski
23 kwietnia 2025, o 16:01 piotrmocko napisał(a):
Odnośnie oryginalnej wiązki Mazdy w Mazda 6, to i tak wymaga ona przecinania kabli i lutowania. Natomiast nie wymaga to mechaniczncyh przeróbek w pojeździe innych niż przewody oraz podcinanie zderzaka. Analogicznie wygląda to z wiązkami inych firm

Właśnie chciałem o to dopytać...aczkolwiek nie jest to jakimś problemem dla mnie.

-- Dodano: 24 kwietnia 2025, o 12:30 --

Jest ktoś w stanie sprawdzić czy hak o numerze KD3M-V3-920C będzie pasował do CX-5 rocznik 2021?
To samo pytanie o wiązkę DC3M-V3-921

PostNapisane: Śr, 9 lip 2025, 11:54 
Wstydliwy
Od: 15.06.2025
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: Sport
Region: zagranica
Zainstalowalem dzisiaj hak i uniwersalna wiazke 13 pin. Wszystko dziala, poza jednym. Swiatlo przeciwmglowe wlacza sie od racu, kiedy tylko wlaczam swiatla. Podpiete wszystko wedlug instrukcji. czy ma ktos jakis pomysl?

PostNapisane: Cz, 10 lip 2025, 20:14 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Novak82 najprawdopodobniej podpiąłeś przewód od przeciwmgielnych do świateł pozycyjnych przez pomyłkę, albo jest błąd w instrukcji. Innego wyjścia nie widzę. Ja też sobie sam montowałem hak i żadnych problemów.

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 12:17 
Wstydliwy
Doszedłem trochę dalej z tym, a więc działają mi teraz wszystkie światła w aucie jak powinny, ale przeciwmgielne na haku nie. Nie bardzo wiem gdzie mam podłączyć kabel RD/YE, Bo GY idzie na lampę przeciwmgielne. https://ibb.co/BHCKZHR6

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 13:44 
Stały bywalec
Ciężko się jednoznacznie wypowiedzieć po takim skrawku instrukcji która nie zawiera opisów a jedynie infografiki.

Natomiast w Mazdzie 6 sedan 2018+ z dedykowaną wiązką Hak System 201697614178 kabel od świateł przeciwmgielnych należy przeciąć. Jeden koniec biegnący od lampy w pojeździe trzeba połlączyć z BK (u ciebie z GY) a drugi koniec biegnący od deski rozdzielczej (przełącznika) należy połączyć z WT (u ciebie RD/YE).

Zasada działania jest dosyć prosta. Moduł wiązki haka jest "informowany" przez sygnał od przełącznika (WT) czy światło przeciwmgielne jest włączone. Przewody biegnące od gniazda wiązki haka informują moduł czy przyczepa jest podłączona.
1. Jeżeli przełącznik światła (WT) jest włączony i przyczepa podłączona, to moduł nie zasila światła przeciwmgielnego w pojeździe (BK), ale zasila przeciwmgielne w przyczepie.
2. Jeżeli przełącznik światła (WT) jest włączony i nie ma przyczepy, to moduł zasila światło przeciwmgielne w pojeździe (BK) i nie zasila przeciwmgielnego w gnieździe wiązki haka.
3. Jeżeli przełącznik światła (WT) jest wyłączony, to moduł nie zasila żadanego śwaitła przeciwmgielnego.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 14:15 
Wstydliwy
Mój błąd polega na tym, że zakupiłem uniwersalny moduł, niestety instrukcja posiada tylko infografiki.

Z tego co wyszukałem u siebie w aucie, z gniazdka niebieskiego wychodzi 18pin kabel i tam poszukać odpowiedniego, ktory jest odpowiedzialny za przeciwmgielne, czyli mam rozumieć, że należałoby go przeciąć, i od strony wtyczki podłączyć, RD/ye a z drugiej strony gy?

https://ibb.co/zV8hzpz5

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 14:22 
Amator
Od: 02.08.2024
Rok produkcji: 2019
Region: warmińsko-mazurski
Piotrmocko czy dedykowana wiązka o której wspominasz jest dostępna tylko w serwisie, pewnie z zaporową ceną czy również w sklepach?

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 15:01 
Wstydliwy
Przecialem ten kabel, ktory wychodzil z tego gniazdka, oczywiscie sprawdzilem, czy ma napiecie tylko przy przeciwmgielnych, podpialem tak jak wyzej opisane dalej nie na haku nie ma napiecia na tym otworze( sprawdzalem popdinajac bagaznik rowerowy) wiec mysle, ze modul jest po prostu do kitu.

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 15:21 
Stały bywalec
Novak82 Wg mnie, tak powinieneś zrobić. Poniżej zamieszczam schemat dla Mazdy 6 2014 - 2016 ze światłem przecimgielnym. Musisz zlokalizować wtyczkę C-21. Zwróć uwagę, że wtyczka dla sedana i kombi jest inna, ale mają ten sam niebieski przewód do światła przecimgielnego zlokalizowany w innym pinie.

Dla Mazdy 6 2016 - 2018 schamet jest identyczny. Dopiero w modelu 2018+ schamet jest nieco inny, przy czym jest to dalej ten sam niebieski przewód w tym samym pinie w kierunku lampy, ale szary w kierunku pojazdu.

mietek440 Ja kupiłem tą dedykowaną wiązkę Hak System 201697614178 w eHaki.pl za 629,00 w 2024 roku i sam montowałem.

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 17:52 
Wstydliwy
16 lipca 2025, o 14:21 piotrmocko napisał(a):
Novak82 Wg mnie, tak powinieneś zrobić. Poniżej zamieszczam schemat dla Mazdy 6 2014 - 2016 ze światłem przecimgielnym. Musisz zlokalizować wtyczkę C-21. Zwróć uwagę, że wtyczka dla sedana i kombi jest inna, ale mają ten sam niebieski przewód do światła przecimgielnego zlokalizowany w innym pinie.

Dla Mazdy 6 2016 - 2018 schamet jest identyczny. Dopiero w modelu 2018+ schamet jest nieco inny, przy czym jest to dalej ten sam niebieski przewód w tym samym pinie w kierunku lampy, ale szary w kierunku pojazdu.

mietek440 Ja kupiłem tą dedykowaną wiązkę Hak System 201697614178 w eHaki.pl za 629,00 w 2024 roku i sam montowałem.

Wlasnie znalazlem niebieski kabel, przecialem i z jednej strony wpialem szay, a z drugiej czerwono zolty, ale dalej rezultat bez zmian. Swiatlo przeciwmgielne zapala sie tylko w aucie, a nie na desce bagaznika.

-- Dodano: 16 lipca 2025, o 16:07 --

Co ciekawe ma 12v teraz na zarówno szarym i czerwono żółtym co sugerowałoby, że napięcie jest, więc pewnie moduł działa jak powinien, czyżby problem był w gniazdku, może coś tam nie jest do końca dobrze podpięte?

-- Dodano: 16 lipca 2025, o 16:52 --

kolejny test, pomimo tego,że napiecie idzie na oba kabelki po przecięciu niebieskiego, nic nie idzie na gniazdo haka, odpiąłem wszystko i kązda inna funkcja, tj kierunkowskaz, wsteczne, stop mają napięcie, a przeciwmgielne nie. Chyba po powrocie z urlopu będę musiał zainwestować w jakiś dedykowany moduł. Ten kupiłem w zestawie AutoHak na ebay z Polski, ale jak widzę to nie działa.
W UK dedykowane modułu są zazwyczaj od 160 funtów w górę, więc chyba poszperam czy z Polski nie lepiej zamówić.

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 20:12 
Amator
Piotrmocko jak rozwiązałeś kwestię uszczelki gniazda haka o której wspominałeś wcześniej (wyprowadzenie przewodów do tyłu)? Wiązka Hak System 201697614178 chyba nie jest już dostępna ,przynajmniej jej nie widać . Dostępna jest ta https://www.ehaki.pl/dedykowana-wiazka- ... eadcrumbs/ Mógłbyś zerknąc czy będzie ok , wg ich wyszukiwarki pasuje .

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 21:44 
Stały bywalec
Tak wiązka wg informacji na stronie sklepu będzie pasować do twojej Mazdy 6 po 2018+ roku.

Jak się zorientowałem że otrzymałem złą osłonę, a kupiłem wiązkę w jednym zamówieniu razem z wyczepianym hakiem Brink z chowanym gniazdem, to napisałem do sklepu i dosłali mi właściwą, kątową osłonę.

Najlepiej napisz przy składaniu zamówienia że potrzebujesz osłonę kątową do składanego gniazda.

PostNapisane: Pn, 28 lip 2025, 20:47 
Amator
Dzięki wielkie.

-- Dodano: 28 lipca 2025, o 20:47 --

Piotrmocko jak przeprowadziłeś przewody do bezpieczników przy nodze kierowcy . Trzeba demontować oba wewnętrzne plastikowe progi , czy jest jakiś łatwiejszy sposób ? Kupiłem taki sam zestaw jak twój .

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 164 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1