Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 00:49

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 21 sty 2024, 19:16 
Wtajemniczony
Od: 25.01.2018
Rok produkcji: 2019
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: pomorski
glocku mnie przed wymianą sprzęgła też brało od samego dołu, chodziło ciężko i żadnych niepokojących objawów nie było. Nawet sie nie ślizgało a ściana pękła. Gdyby nie to że znajomy mechanik powiedział że sprzęgło mam do wymiany bo bierze za nisko to pewnie bym jeździł aż by pedał sprzęgła wleciał do komory silnika.

PostNapisane: Pn, 17 cze 2024, 19:23 
Wstydliwy
Od: 22.04.2023
Rok produkcji: 2009
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: śląski
Dobrze, że trafiłem na ten wątek. Jakieś 3 miesiące temu zauważyłem, że w szybkim tempie zaczęło mi twardnieć sprzęgło. W sumie gdyby nie to, że jeżdżę dwoma samochodami na zmianę to bym tak szybko nie wyłapał. Miałem zamiar jeździć dalej, ponieważ biegi wybierało bez problemu ale zbladłem ze strachu jak przeczytałem Wasze przypadki. Dziś sprzęgło wymienione, 2,5k nie moje, ale chodzi lekko i póki co odklepać- żadnych pęknięć na grodzi.

PostNapisane: Wt, 18 cze 2024, 11:26 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Sport
Fajnie się macie w benzynach. U nas dochodzi jeszcze dwumasa za ok 3500zl :). Mi jak narazie chodzi lekko, biegi wchodzą ok ale miałem rok temu lekkie zapocenie między skrzynią a silnikiem. Teraz przy wymianie oleju zauważyłem że już tworzą się kropelki i osłona ma lekką plamę. No nic, trzeba zacząć powoli myśleć nad wymianą.

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 18 cze 2024, 12:50 
Adept
Od: 26.05.2021
Rok produkcji: 2008
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Wersja: Top
LPG: Tak
Region: mazowiecki
Odgłosy ustały i nic się nie dzieje złego....nasmarowałem i oczyściłem w miarę możliwości wewnętrzny mechanizm w środku pojazdu.

PostNapisane: Cz, 27 cze 2024, 12:16 
Wstydliwy
Od: 22.01.2019
Region: małopolski
Siema, mam podobny problem - mechanik przy wymianie sprzęgła zauważył pęknięcie w ścianie grodziowej i na stelażu od pedału sprzęgła, byłem u dwóch blacharzy ale żaden nie podjął się naprawy. Czy robił ktoś może w okolicach Krakowa i poleci gościa który wie jak to dobrze zrobić ? Z góry dzięki za polecajke !

PostNapisane: Pt, 28 cze 2024, 12:58 
Bywalec
Od: 22.08.2014
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Witajcie,
mnie ostatnio tez dopadło, dość spontanicznie trafiłem na firmę Mirmar na Bokserskiej w Warszawie. Diagnoza trzaśnięty pedał i ściana grodzi - kilka miejsc. Swoją drogą ciekawe jakim cudem ta skorupka nie wpadła do środka. Panowie ogarnęli temat we współpracy z sąsiadami z warsztatu obok, wygląda spoko za jakiś czas dam znać jak się trzyma.

Cena: ~1k. Nie narobili chlewu, wygląda wg mnie przyzwoicie.

Pozdrawiam

PostNapisane: So, 29 cze 2024, 14:23 
Fanatyk
Od: 22.10.2014
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Kurde jak by mnie to tutaj spotkało (Wlochy) to szkoda całkowita by była <hahaha>

Olej: Archoil AR9100
Mój temat: viewtopic.php?f=88&t=5043

PostNapisane: Wt, 20 sie 2024, 20:06 
Nowicjusz
Od: 24.04.2015
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Witam wszystkich. I ja zostałem ofiarą błędu konstrukcyjnego pedału sprzęgła. Pęknięty stelaż i gródź. Nie wiem jeszcze dlaczego, ale miałem problem z wyjęciem całego pedału - nie chciała wyjść ta prawa dolna śruba -- patrząc od strony wnętrza. Poprzedni właściciel spawał już stelaż pedału, ale nie zrobił tego SOLIDNIE ! Muszę teraz wnieść poprawki. Podstawowa sprawa, to na samym dole stelaża (patrząc od strony kabiny) jest takie "listeczkowe połączenie". Uważam że tam powinna być szeroka (jest tam na to miejsce) gruba blacha. Na samym dole stelaża zaczyna się "męczenie" stelaża i blachy grodziowej -- kwestia czasu i wielkość zmęczenia materiału zaczyna postępować - wszystko po kolei pęka ! Takie są moje spostrzeżenia. Recepta -- porządne wzmocnienie stelaża i grodzi -- w jaki sposób to zrobicie -- pomyślcie -- a myślenie Wam odpłaci. Powodzenia w naprawach.

PostNapisane: Śr, 18 cze 2025, 20:41 
Amator
Od: 16.02.2017
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Region: podlaski
Odgrzeję temat...
Powiedźcie koledzy, czy metaliczny dźwięk przy zdejmowaniu nogi ze sprzęgła może sugerować pęknięcie ściany grodziowej lub któregoś elementu sprzęgła?
Dodam od razu, że nie zawsze ten dźwięk się pojawia. Są dni kiedy wszystko chodzi cichutko, a czasami przy zdejmowaniu lub wciskaniu i zdejmowaniu sprzęgła słychać metaliczny odgłos. Jakby sprężyna nie miała smaru...

Samo sprzęgło chodzi dobrze, powiedziałbym normalnie (chyba, że już przyzwyczaiłem się do jego "ciężkości")
Czasami zdarzy się, że przy wrzuceniu 2-go biego skrzynia lekko zaharczy.

Czy to wszystko wróżenie z fusów i bez rozbierania wnętrza nie idzie zgadnąć? :)

PostNapisane: Cz, 19 cze 2025, 13:59 
Wstydliwy
Od: 11.11.2024
LPG: Tak
Region: pomorski
Wybacz nie chce źle wróżyć ale właśnie tak się objawia, jak wciskasz pedał to pęknięty element w pedale się rozchodzi, a jak puszczasz to wraca do pierwotnego położenia i metal o metal "klika"- tak było w moim przypadku. Bez problemu i rozbierania niczego jesteś w stanie zobaczyć czy stelaż pedału jest pęknięty.

PostNapisane: Cz, 19 cze 2025, 19:40 
Amator
Od: 16.02.2017
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.0 DISI (Pb)
Region: podlaski
U mnie to bardziej jest skrzypienie, jakby coś ocierało się wzajemnie o siebie.
No ale... Mechanik już umówiony, więc wkrótce dowiem się o co chodzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1