Teraz jest So, 31 sty 2026, 20:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 23 paź 2023, 15:04 
Świeżak
Od: 20.10.2018
Rok produkcji: 2010
Generacja: II
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
Witam serdecznie!
od dłuższego czasu borykam się z głośną pracą silnika, dłuższy czas to u mnie 2lata/100tys, na zimnym silniku ( nie zawsze ale w większości ) po dodaniu gazu ( tak powiedzmy mocniej ) z silnika wydobywają się głośne dźwięki, ( jakby stuki, jakby wtrysk któryś przelewał ), po odpuszczeni natychmiast cisza, i znów po dodaniu chodzi głośno, gdy się rozgrzeje też to czasem słychać ale bardzo słabo.
w między czasie wymieniłem rozrząd, bez zmian, oraz jeden wtryskiwacz bo jakiś tam parametr wyszedł poza normę, też bez zmian,

samochód jeździ poza tym normalnie, 5.4L/100, nie bierze i nie przybywa oleju ani płynu żadnych błędów,
kupiłem elm i przeszukałem co się dało, i znalazłem takie dziwne wartości temperatur, mimo iż faktycznie na zewnątrz było 13st, tak jak w oknie na zielono,
czy to może mieć coś wspólnego?

z góry dziękuje za jakiś podpowiedzi
pozdrawiam
Paweł

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

moderator
PostNapisane: Pn, 23 paź 2023, 15:34 
Stały bywalec
Od: 25.09.2017
Rok produkcji: 2009
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive
Region: pomorski
wszystko gra. byłoby zbyt idealnie, gdyby skompresowane turbosprężarką powietrze było tak samo chłodne jak otoczenie.

a te hałasy to wtryski lub rozrząd. albo oba jak to w 2.2d bywa.

PostNapisane: Cz, 26 paź 2023, 12:33 
Świeżak
Od: 20.10.2018
Rok produkcji: 2010
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Wersja: Exclusive Plus
Region: małopolski
Witam,
Nie wydaje mi się aby tak było, ponieważ pierwszy czujnik jest w przepływomierzu, a on nie mierzy jeszcze temperatury po doładowaniu, ale zaraz za filtrem powietrza, i raczej powinien mieć temperaturę zasysanego powietrza, co innego czujnik zamontowany przy intercoolerze, on owszem powinien mieć wyższą temperaturę, obawiam się że może to mieć coś wspólnego z rozrządem ponieważ wymieniałem go niecałe 40tys temu, a już zbliża się do 9st,
Tak na marginesie ile taki łańcuch powinien wytrzymać w latach bądź w kilometrach?

Czy jest może jakaś inna metoda aby porównać tą temperaturę w przepływomierzu z rzeczywistą? Oprócz wsadzenia tam termometru bo obecnie nie mam takiego, ale chyba tak będzie najprościej już

Dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Paweł

-- Dodano: 24 października 2023, o 07:38 --

Witam serdecznie,
potwierdziłem temperatury dodatkowym termometrem, wsadziłem go do filtra powietrza przy przepływomierzu, wyszło coś dziwnego,
- dodatkowy termometr pokazuje temperaturę prawie idealnie tak jak jest na zewnątrz, +/- 1stopień,
- jak podłączyłem się elm kablem, to pokazuje jak na screenie w pierwszym poście, czyli zawyżone o prawie 25stopni
- jak podłączyłem elm bluetooth na telefon i program torque to pokazuje prawidłowe temperatury, jak z dodatkowego termometru,

trochę zgłupiałem, o co może chodzić? czy jest jakiś dedykowany / polecany kabel?

z góry dziękuje z pomoc
pozdrawiam
Paweł

-- Dodano: 26 października 2023, o 12:33 --

Witam serdecznie,
Mam jeszcze jedno pytanie czy jeżeli masa na silniku byłaby w jakimś kiepskim stanie to czy mogłoby to wpłynąć na temperaturę i jednocześnie na pracę silnika?

Z góry dziękuję
pozdrawiam
Paweł

PostNapisane: Wt, 17 cze 2025, 23:36 
Stały bywalec
Od: 17.06.2025
Rok produkcji: 2015
Generacja: I
Silnik: 3.7 MZI V6 (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: wielkopolski
ZBANOWANY!
пред212.95котоmirrчитаResiWillИллюНуриAndeMichDISCFranFlowErneGeraStepHeinБунаTramГнедязыкВаси
РазмUnitPROFProvCreoFreeAhavSensКантсертSympWoodГлюкOreaMexxсертKamiSkinPureDiadНЛФиSchaTimo
RobeCotoгазеThomAndrфантSockXVIINichкармRobeКарыВолкотпрЕвстПавлRaymкбщбMatiCircAdioSonaJame
SainBeliPathDamiDougПронLewiбеспThisXVIIкотоФаббLloyZoneзакаZoneZoneволшMiyodiamКРЛ-Bernзака
XIIIданн50-2XIIIMichстатWorlLyriWorlфакуRogeHenrClivкинеRodgРумаJuliзавоБыстHenrКрасLigh«Лог
ПастсостпласCampфлотПроиTekaПроиWindсборСидоJardПекуEricPoweMistRenzVALGСемеPerfкомппедиAfri
LeifкорокистРоссподлКитаподоWINDWindBoscязыкBoscBorkDolcцветЛитРAlleКузнpicaHeinClauвероЛитР
ЛитРРезеКрючХлебсемиЛессСебаGodaфранPapu(192ЛебеCompМироFranAndrВахиКожуВалеJameDailЕлисAaro
XVIIАнтосебеПучкимпеКороPISAДодоФормОльшРодиМихеБачуJohnKessТеджСевропубДмитIntrКулаCampCamp
CampКотеPROMContискуБулгRobbОхреВанюнаклAlfrчемпKlautuchkasКочаобоз

Strefa czasowa: UTC + 1