Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 09:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 10 cze 2025, 18:30 
Świeżak
Od: 11.07.2022
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.5 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: -
Region: mazowiecki
Nie wiem co się stało i jak temu zaradzić. Jak klima jest wyłączona, a silnik rozgrzany, Mazda wieje zawsze ciepłym powietrzem z nawiewów (nie gorącym) - bez względu na ustawienie temperatury (z jednym wyjątkiem), kierunku nawiewu, siły nawiewu. Nie wiem czy to jest od teraz, bo wcześniej było albo ciepło i wtedy była grana klima, albo zimno i nie zwracałem na to uwagi (bo chciałem żeby grzało). Teraz jak jest taka optymalna temperatura około 20 stopni wyszedł problem. Daję pokrętło na 15 stopni i wali ciepłym powietrzem do środka (sporo cieplejszym niż temperatura na zewnątrz (na zewnątrz ciut ponad 20), ale podkreślam - nie gorącym). Momentalnie robi się w środku zaduch i muszę otworzyć okno (co nie bardzo mi się podoba jak pada, albo jadę po trasie), albo włączyć klimę. Wyjątek o którym wspomniałem to ustawienie temperatury na max - wtedy robi cyk i grzeje tak, że to normalnie oddech smoka jakiegoś.
Generalnie z tego co doczytałem, to przy ustawieniu 15 stopni powinno dać powietrze z zewnątrz (cały czas piszę o klimie wyłączonej) a tak nie jest. Ktoś może wie skąd GH pobiera powietrze? bo może coś jest przypchane, albo coś się rozłączyło i zamiast z zewnątrz, czerpie powietrze z komory silnika (a tamte powietrze raczej do chłodnych nie należy). Może idzie nieizolowany jakiś tunel powietrza obok silnika i tak się nagrzewa, że zimne staje się ciepłe?
Przy włączonej klimie nie ma problemu. Ustawienie 15 stopni powoduje, że szczękam zębami (chłodzi ile fabryka dała i nie przestaje nawet na chwilę), ustawienie każdej innej temperatury, powoduje, że trochę chłodzi, potem przestaje i tak do zadanej temperatury.
Jasne, mogę używać trybu Auto i wtedy będę miał w kabinie taką temperaturę jak chcę, ale po kiego grzyba mam mieć włączoną klimę jak na zewnątrz panuje odpowiednia temperatura a mnie zależy jedynie na wymianie powietrza w środku.
Ps. Jeśli chodzi o obieg zamknięty/otwarty to też działa (a przynajmniej słychać, że zmienia się dźwięk przepływającego powietrza i smród/dym z zewnątrz się nie dostaje do kabiny).

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Pn, 16 cze 2025, 12:27 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Ja bym zadał pytanie: po kiego grzyba wyłączasz klimę... Włącz na auto, ustaw temperaturę, przy jakiej Ci dobrze i zapomnij.

PostNapisane: Wt, 17 cze 2025, 10:39 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
GustawPol powietrze z zewnątrz zasysane jest z podszybia nad wycieraczkami a następnie poprzez filtr kabinowy przechodzi przez nagrzewnicę. Jeżeli masz włączone np. Auto i ustawiłeś temperaturę wyższą niż temperatura otoczenia to nagrzewnica będzie ogrzewała powietrze, jeżeli niższą to schładzała. Więc odsyłam Cię do chmooreck i zadaję to samo pytanie. Być może, że u Ciebie, gdy wyłączasz klimę nagrzewnica jest lekko nagrzana i ogrzewa powietrze, stąd efekt grzania na ustawionym 15 stopni. Spróbuj przy wyłączonej klimie i ustawieniu na 15 stopni włączyć wentylator na wyższy bieg. Może to coś da. A jak nie to tryb Auto.

Strefa czasowa: UTC + 1