Teraz jest Pt, 30 sty 2026, 06:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N, 29 wrz 2024, 19:36 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: dolnośląski
@dropt07 dzisiaj właśnie sprawdzałem ciśnienie opon. Poprzedni raz kiedy pompowałem do 2,3 był jak były temperatury coś ponad 25 stopni w cieniu.
Dziś rano było 10 stopni i wszystkie cztery koła spadły do 2.0. Nabiłem do 2,3. Czyli wszystkie trzymały równo.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 29 wrz 2024, 19:58 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Rok produkcji: 2017
Region: mazowiecki
Dopompowywałem w dzień wyjazdu, jak ostatecznie zobaczyłem co zabieram w podróż i zgodnie z zaleceniem producenta. Jak pamiętam był upał, zapewne, coś około 30 stopni. Dzisiaj coś około 16 stopni. Na autostradzie nie szaleję.
Zastanawia mnie, nie tylko różnica ciśnień między osiami ale jej brak na każdej z osi. Bo gdyby uchodziło na jednym z kół bardziej to podejrzewałbym niesprawny zawór, a tak ... to co najmniej jest zastanawiające.
I co najważniejsze pompuję własną, dobrą pompą elektryczną z cyfrowym pomiarem. Więc wykluczam te na stacjach, które są różnie skalibrowane.

PostNapisane: N, 29 wrz 2024, 22:55 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Jak nie uchodzi (a nie uchodzi bo jeśli to na 1 kole na osi równo ma dwóch to musialby być niesamowity przypadek - w sensie że z nieszczelności opon czy wentyli) to różnice wynikają po prostu z temperatury.
Nie trzeba szaleć po prostu pracująca na wprost opona generuje ciepło potężnie nie wspominając o hamulcach.

Nie ma co kombinować za bardzo - jest naklejka na słupku przy drzwiach , mierzymy -NIE po jeździe - i będzie dobrze. Jak się w czasie jazdy zagrzeje i wzrośnie to normalne i przewidziane przez producenta.

Tak dokładnie nie pamiętam ale 3 bary na przod to chyba nie ma na tej naklejce dla żadnych warunków .

Z grubsza 2,3 2, 5 przod podobnie tył noeobladoany , obładowany 3.2 - wszystko mierzone na zimnych (tzn nie po jezdzie ) kołach o będzie dobrze.

PostNapisane: Pn, 30 wrz 2024, 14:23 
Nałogowiec
Regulowałem ciśnienie po 30 - 40 min od jazdy. Tu nie ma problemu. Jedynie, różnica temperatur otoczenia (powietrza) przy pompowaniu a późniejszym wyregulowaniu to ok. 15 st. Powszechnie przyjmuje się, że różnica temp. powietrza 10 st. C daje różnicę przy pomiarze ciśnienia 0,1 bara. Uwzględniając ten fakt, z przodu i tak jest dość duży ubytek, co najmniej 0,5 bara.
Reguluję ciśnienie przy każdym myciu, czyli ok. co miesiąc, ale te różnice to od 0 - 0,1 bara, przy dokładności pompowania do 0,05 bara. Temat nie warty dalszego rozważania. Rzucam to na kark jazdy z większym obciążeniem.

PostNapisane: Śr, 2 paź 2024, 00:32 
Nowicjusz
Od: 20.08.2024
Rok produkcji: 2018
Wersja: -
Witam, idzie zima coraz większymi krokami i tak się zastanawiam czy nie przeskoczyć z sezonowych na całoroczne.
Trochę wątku przeczytałem i najbardziej skłaniałbym się do 225/45R19 Pirelli Cinturato All Season SF3, ma może już ktoś doświadczenia związane z tym modelem? Widziałem, że mają bardzo dobre opinie co do różnych nawierzchni, ale też zużycie i hałas jest na nieco gorszym poziomie. Nie ukrywam, że bardziej mnie interesuje zużycie bo hałas na starych Bridgestonach był znośny, a że każda będzie cichsza to ciekawi mnie czy to zużycie jest faktycznie zauważalnie większe niż np. Michelin CrossClimate 2?

P.s. Widzę, że mocno się przy końcu wątku rozwinął temat ciśnienia w oponach, moje 2,4 to chyba dość standardowe ciśnienie (nie wożę nic ciężkiego i rzadko mam komplet pasażerów)?

PostNapisane: Śr, 2 paź 2024, 10:25 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Skrzynia: MT
Ja mam od wiosny Pirelli Cinturato All Season SF2. Moim zdaniem są wyraźnie cichsze od letnich Bridgestonów. Co do zużycia, to niestety za krótko je mam, przejechałem pewnie na nich max 15000 km. Trzymanie na suchym/mokrym w temperaturach dodatnich jest OK. Zobaczymy jak będzie w zimie.

PostNapisane: Pt, 4 kwi 2025, 21:00 
Wstydliwy
Od: 04.04.2025
Rok produkcji: 2022
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: SkyDream
LPG: Tak
Region: zagranica
29 września 2024, o 22:55 Andrzejsr napisał(a):
Jak nie uchodzi (a nie uchodzi bo jeśli to na 1 kole na osi równo ma dwóch to musialby być niesamowity przypadek - w sensie że z nieszczelności opon czy wentyli) to różnice wynikają po prostu z temperatury.
Nie trzeba szaleć po prostu pracująca na wprost opona generuje ciepło potężnie nie wspominając o hamulcach.

Nie ma co kombinować za bardzo - jest naklejka na słupku przy drzwiach , mierzymy -NIE po jeździe - i będzie dobrze. Jak się w czasie jazdy zagrzeje i wzrośnie to normalne i przewidziane przez producenta.

Tak dokładnie nie pamiętam ale 3 bary na przod to chyba nie ma na tej naklejce dla żadnych warunków .

Z grubsza 2,3 2, 5 przod podobnie tył noeobladoany , obładowany 3.2 - wszystko mierzone na zimnych (tzn nie po jezdzie ) kołach o będzie dobrze.
/
Różnica temperatury mogła mieć spory wpływ – przy 30°C ciśnienie będzie wyższe niż przy 16°C, nawet jeśli nic nie ucieka. Jeśli spadek jest równy na wszystkich kołach, to raczej kwestia fizyki niż awarii. Wygląda, że wszystko masz pod kontrolą, a dobra pompka z dokładnym pomiarem to już połowa sukcesu.

PostNapisane: Pt, 6 cze 2025, 16:15 
Wstydliwy
Od: 06.06.2025
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Witam. jestem świezak i jutro planuje jechac kupic nowe autko to bedzie mazda 6 kombi 2016r i samochod jest na oponach R17 letnich ale juz troche zuzyte i mam pomysl zeby nie bawic sie w kupowania nowych letnich ani dokupywania nowych zimowych tylko bym chcial pierwszy raz w zyciu kupic opony wielosezonowe i akurat taki pomysl przy nowym nabytku tej mazdy mysle sie przyda. Pytanie tylko jak aktualnie na dzisiejszy moment wyglada sprawa opon wielosezonowych ? jakie najbardziej beda mi pasowaly i beda najbardziej wytrwale ? jakie marki sa teraz dobre? bo na stronach tego pelno ale ja w tym zielony dlatego pytam o pomoc fachowcow :)

PostNapisane: Pt, 6 cze 2025, 21:35 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Silnik: -
Jakie przebiegi roczne robisz i w jakich warunkach poruszasz się zimą ?

PostNapisane: Pt, 6 cze 2025, 22:18 
Nałogowiec
Poczytaj recenzje, poczytaj opinie...
Dobre są Pirelli, Dunlop, Michelin, Goodyear...
Ja kupiłem Pirelli Cinturato, na których przejeżdziłem już rok. Tyle że moje śnieg widziały raz lub dwa.

PostNapisane: So, 7 cze 2025, 08:44 
Wstydliwy
Hej dzieki za zainteresowanie i checi pomocy :) przebiegi roczne sa malutkie bo ja glownie tylko dom, praca, biedronka i to bylo by na tyle czy ewentualnie czasem gdzies z dzieckiem do parku do sasiedniego miasta.

Warunki jakie sie poruszam to jestem z slaska katowice gdzie no nie ma prawie ze nic zimy a po gorach nie jezdze nic.

Ogladalem wczoraj przez pare godzin filmiki na YT gdzie sa testy opon i czytalem opinie i to nic mi nie dalo XD bo test byl z 10 kategorii i w kazdej kategori nie ma bylo jednego zwyciescy tylko rozne marki radzily sobie w roznych sytuacjach Dlatego pytam was o pomoc w doradzeniu. Generalnie myslalm przedzial 2tys. dac za 4 opony i wstepnie z oponeo~~ Nokian Tyres Seasonproof 1 225/55 R17 101 W XL
takie dodalem do koszyka ale to tylko taka decycja na oko.

PostNapisane: So, 7 cze 2025, 21:51 
Fanatyk
Ja mam na Maździe 3 żony od zeszłej jesieni Kleber Quadraxer 3 i są według mnie ok jak na nasze warunki. Użytkowanie zbliżone do Twojego.

PostNapisane: N, 8 cze 2025, 10:42 
Wstydliwy
auto kupilem na letnich zajechanych 235/50/17 a czytajac forum tutaj ze standard to 225/55/17 wiec jak szukam opon nowych calorocznych to jakie wymiary lepiej ?

PostNapisane: N, 8 cze 2025, 11:18 
Fanatyk
225/55/17

PostNapisane: N, 8 cze 2025, 18:34 
Wstydliwy
ok to kupie 225/55/17 i juz zdecydowalem miedzy 2 markami xD

1.Klasa Premium
Pirelli
Cinturato All Season SF3
225/55 R17 101 Y XL FR wychodza 597 zl sztuka

2. Continental
AllSeasonContact 2
225/55 R17 101 W XL wychodzi 617 zl sztuka

mam dylemat miedzy tymi markami jesli chodzi o caloroczne opony. Ktore byly by lepsze dla mojego auta ?

oraz Zeby nie zakladac osobnego tematu to jesli mozna pozwole sobie tutaj zadac inne pytanie moze glupie ale napisze bo kupilem wczoraj mazde i koles jak odpalal auto to on przycisk start/stop przyciskal 4-6 razy szybko ... i ja sie go pytam po co tyle razy tak przyciska zamiast jeden raz... to mi odpowiedzial " zeby dogrzac swiece zarowe " hmn ? ja bylem w szoku i zglupialem i pytanie czy tak sie powinno robic czy to glupota ???

PostNapisane: Pn, 9 cze 2025, 06:05 
Fanatyk
Oba modele będą ok.

Głupota.

PostNapisane: Pn, 9 cze 2025, 20:38 
Wstydliwy
ok dzieki za odpowiedzi a jeszcze jedeno pytanie co do opon to powiedz mi jest jakas znaczna roznica rok opon z 2024 a 2025? to roznica 200 zł a to jednak co do jazdy jest roznica? bo na google pisze ze niby moga byc zmiany konstrukcji opon na plus ze im wyzszy rok to poprawiona guma i lepsze osiagi ale czy to prawda ?

a jeszcze jedno pytanko takie opony caloroczne to czytalem na google ze niby na lato sie cisnienie zmniejsza w nich np z 2,5 do 2,4 a znowu na zime zwieksz ze z 2.5 na 2.6 to prawda czy glupota?

oraz jeszcze jedno pytanie w takich oponach caloroczne to tak samo 2 razy w sezon przed latem oraz zima trzeba jezdzic je wywazac ? albo 1 raz na rok starczy ? czy jak?

PostNapisane: Pn, 9 cze 2025, 21:32 
Nałogowiec
Pirelli będą już nowsze, ja kupując rok temu mam SF2, te są SF3 i ponoć cos tam zmienili.
Ja ciśnienia nie zmieniam, ale co pewien czas kontroluję. W zimie względem lata może się zmniejszyć, ze względu na rozszerzalność cieplną gazów.

Wyważanie co rok wystarczy, są tacy, co nie wyważają po pierwszym wyważeniu w ogóle (jak nie telepie). Ja przyznam się że po założeniu w kwietniu rok temu jeszcze nie wyważałem.
Z drugiej strony jak zmieniałem koła na zimowe/letnie, to zawsze mechanik mi wyważał, ale korekta zawsze była minimalna, albo wręcz żadna. Może na jesieni wyważę.

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 10:02 
Wstydliwy
Od: 16.07.2025
Region: łódzki
Cześć wszystkim. Mój pierwszy post na tym forum :) Niedawno zakupiłem M6 z 2019 z alufelgami 19 cali. Są na nich Bridgestone Turenza letnie z bieżnikiem ok 6 mm, czyli zasadniczo jeszcze na nich pojeżdżę. Niestety nie mam opon zimowych, ale po lekturach zacząłem myśleć o całorocznych.

Zastanawiam się, czy po zakupieniu całorocznych, jest sens rotacji letnie/całoroczne dopóki mi te letnie nie umrą? Czy lepiej przesiąść się na całoroczne i odżałować te letnie?

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 13:57 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Region: małopolski
Posiadam opony całoroczne Micheline Corssclimate 2 SUV 225/45 R19 96W i jestem z nich bardzo zadowolony w każdych warunkach pogodowych i sezonowych. Żadnych problemów jazdą latem czy zimą również po śniegu.

Czy warto zmieniać latem na letnie zamiast używać wielosezonowe? Dzięki tem pewnie wielosezonowe dłużej ci posłużą bo się będą wolniej ścierać szczególnie kiedy jest gorąco. Ale czy to się finalnie opłaci - ciężko powiedzieć. Mnie by się pewnie nie chciało, bo po to kupiłem całoroczne, aby nie musieć ich zmieniać.

Całosezonowe opony sprawdzają się bardzo dobrze. Natomiast mogą nie być najlepszym wyborem jak ktoś dużo jeździ, bo opony szybko się będą zużywać a i tak pasowało by je rotować i od czasu do czasu wyważyć.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 18:07 
Prawie fanatyk
lumberjack96 napisał(a):
Cześć wszystkim. Mój pierwszy post na tym forum :) Niedawno zakupiłem M6 z 2019 z alufelgami 19 cali. Są na nich Bridgestone Turenza letnie z bieżnikiem ok 6 mm, czyli zasadniczo jeszcze na nich pojeżdżę. Niestety nie mam opon zimowych, ale po lekturach zacząłem myśleć o całorocznych.

Zastanawiam się, czy po zakupieniu całorocznych, jest sens rotacji letnie/całoroczne dopóki mi te letnie nie umrą? Czy lepiej przesiąść się na całoroczne i odżałować te letnie?

Pozbieraj opinie od kierowców używających całorocznych więcej niż 1-2 lata. Tracą właściwości zimowe i 3cia zima to już prawie letnie. Ok jak nie ma śniegu. Jak jeździsz dużo to właśnie bym powiedział że jest sens - gdy zjedziesz je najlepiej przed 2gą zimą. No albo gdy jesteś pewien że na 100% koła śniegu nie zobaczą ewentualnie na płaskim bez nawet podjazdu niewielkiego.
No ja w każdym razie 3ciej zimy po pierwszym opadzie szybko jechałem po najbliższe dostępne na kołach zimówki w okolicy.
W moim przypadku to były Bridgestony, może Crossclimate jest inny i więcej sezonów ma wciąż właściwości miekkiej gumy.

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 19:10 
Nowicjusz
Od: 23.01.2023
Rok produkcji: 2008
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: Exclusive
LPG: Tak
Region: wielkopolski
U mnie też miałem założone Bridgestony całosezonowe, miały jeszcze koło 5mm bieżnika a zimą na śniegu powyżej 40-50 km/h przód już uciekał na boki. Po założeniu zimowych problem zniknął. Gdzieś się spotkałem właśnie z opinią że właśnie wtedy kiedy jeszcze na lato się nadają to już zimą będzie kiepsko i faktycznie chyba tak jest.

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 12:08 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Region: małopolski
W Mazdzie 6 GH używałem opony Nokian Seasonproof 225/45R18 95V przez 3 lata i przejechałem na nich 20 tys. km zanim sprzedałem samochód. Każdej zimy nie miałem problemów z jeżdżeniem zimą, również po śniegu. Ale na pewno to zależy od wysokości pozostałego bieżnika, również w oponach zimowych. Niestety nie wiem ile u mnie tego bieżnika było ostatniej zimy.

W Micheline Corssclimate 2 ubyło 1mm bieżnika po 8 tys. km.

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 14:31 
Nałogowiec
Moje Pirelli Cinturato przejechały jakieś 30.000 od kwietnia 2024 i nie zauważyłem zużycia. Na razie przejechały jedną zimę, i to raczej bez śniegu, więc trudno mi coś napisać o trzymaniu w zimie. Kupiłem z założeniem, że po śniegu będę jeździł bardzo rzadko i na razie się sprawdza.

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 19:08 
Prawie fanatyk
Nie no, nie piszcie o nowych w zasadzie oponach ( 8 tys, 20 tys w 3 lata)

Nie od bieżnika a twardości gumy , pracy lamelek związanej z tym zależy trzymanie w zimie . Wielokrotnie mocno zagrzane/przegrzane kilkadziesiąt tys km letnich nie ma szans że bedą miały właściwości świeżych.

PostNapisane: Śr, 30 lip 2025, 11:40 
Wstydliwy
Od: 16.07.2025
Region: łódzki
Nie do końca rozumiem wypowiedź Andrzejsr. Mówisz, że zależy od twardości gumy zależy trzymanie w zimie. Jak rozumiem guma twardnieje z czasem, a nie z kilometrami, więc dlaczego 3 letnie opony to zły przykład, nawet jeżeli zostało zrobione na nich tylko 20 tys. km?

PostNapisane: Śr, 30 lip 2025, 14:32 
Nałogowiec
Moje 2 lata 10 m-cy (45 tys. km) bieżnik wszystkie - 7,1/8 mm - Goodyear
Vector 4Seasons G2 225/45 R19. Trzymają się dobrze. 100 tys. km teoretycznie w zasięgu.

PostNapisane: Śr, 30 lip 2025, 18:29 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Region: dolnośląski
@dropt07 Czyli dwie zimy za Tobą. Czy w ostatnią zimę jeździłeś dużo po śniegu? W sumie ta kwestia by mnie najbardziej interesowała.

Wysłane z mojego 24129PN74G przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: Śr, 30 lip 2025, 19:05 
Nałogowiec
Niestety nie, bo nie miałem okazji. Nie jeżdżę w góry, gdzie mógłbym go spotkać i dlatego mam opony wielosezonowe. Oczywiście nie liczę kawałka drogi nieodśnieżonej (ostatnia kolejność odśnieżania - dł. 1,5 km) po przejechaniu, której trudno wyrobić sobie jakąkolwiek opinię). W tym względzie nie pomogę.

PostNapisane: Śr, 30 lip 2025, 19:59 
Amator
Od: 15.01.2024
Rok produkcji: 2018
Region: zagranica
Czyli nie jeździsz praktycznie w sezonie zimowym - śnieg - a jeździsz na czymś, co jest przeznaczone na wiele sezonów? ;)
Zimówka, w praktyce, przewagę ma tylko na śniegu, jak nie jeździsz po śniegu to nie potrzebujesz czegoś a'la zimowego, a już nie wspomnę o czymś, co jest do wszystkiego.

Obecne moje auto posiada bardzo fajny gadżet, czujnik TPMS nie tylko mierzy ciśnienie, ale również pokazuje temperaturę (mniemam, że w kole).
Wyobraźcie sobie, że przy 21 stopniach w cieniu ... opona w cieniu ma też te 21 stopni, ale po 30km jazdy autostradą pokazuje już 33 stopnie.
Jeśli słońce na nią świeci to z automatu mamy już ok. 28 stopni.
Max. jaki do tej pory udało mi się uzyskać to 36 stopni temp. opony (w oponie) - kiedy na zewnątrz było 25 stopni.
Przy 30 stopniach latem i po dobrej jeździe temperatura pewnie dojdzie do 45 stopni ... na wielosezonowych / zimowych w taki dzień powodzenia życzę.
Nawet zimą jak jest np. 1 stopień po 30km autostrady opona nagrzewa się do 10 stopni, itd.

Znajomy wziął w leasing 530-konnego elektryka i letnie Continentale, które były z autem od razu zrzucił i zmienił na jakieś no-name wielosezonowe, żeby nie bawić się w zmianę opon ... naprawdę nie rozumiem takich ludzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 293 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1