Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 18:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Pn, 28 kwi 2025, 18:14 
Świeżak
Od: 10.10.2024
Rok produkcji: 2011
Generacja: II
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Active
Region: dolnośląski
Cześć! Potrzebuję porady. Zawsze co więcej głów to nie jedna. W internecie jest trochę wątków o lepiącej albo pękającej desce rozdzielczej. Nie znalazłem jednak porady, która określona byłaby jako pomocna. A właśnie mam problem z jednym i drugim. Konkretnie sprawa dotyczy prawej strony (pasażera) deski w Mazdzie 6 GH z 2011 roku. Wiem, że pękanie deski z prawej jest prawie "normą". A przynajmniej zdarza się często. W pewnym sensie się z tym pogodziłem bo ledwo to widać. Ale chciałbym rozwiązać problem lepienia się tej właśnie strony. A nie chcę jej "molestować" nadmiernie aby nie popękała dalej. Najdziwniejsze jest to, że nigdzie indziej w aucie nie ma tego problemu lepienia się. Lepi się (nie przesadnie mocno) tylko prawa strona deski. Jest to irytujące i chciałbym to zatrzymać.
Próbowałem wielu kosmetyków dedykowanych do czyszczenia deski - nic. Mam wrażenie, że potrzeba czegoś silniejszego niż kosmetyk pielęgnacyjny. Mam sporo chemii dedykowanej do tego celu, próbowałem też APC, No Rinse od ONR, etc. Ale odnoszę wrażenie, że gdyby to było takie proste, szybciej bym dotarł do rozwiązania problemu w sieci. Odnoszę wrażenie, że to uwalniające się plastyfikatory (czy coś w tym stylu) a nie brud z deski bo wszystko jest wyczyszczone aż przesadnie. Stąd nie rozwiążę tego byle czym. Co więcej mam wrażenie, że to właśnie przez to, że plastik się lepi, pojawia się pęknięcie (np.: zmniejsza się plastyczność deski przez jej degradację). Czy macie jakiś pomysł jak to potraktować? Ktoś coś poradził na podobną sprawę? Dodam, że pod spodem jest poduszka. Zastanawiam się też nad tym, czy nawet jeśli to wspomniane plastyfikatory się uwalniają, czy można to zatrzymać jakimś preparatem? Coś napylić na deskę (wolałbym nie eksperymentować)? Czy plastik coś przyjmie co go uplastyczni i zamknie proces uwalniania tego badziewia? Dzięki za pomoc i udział w rozważaniach tak teoretycznych jak i praktycznych.

PostNapisane: Śr, 30 kwi 2025, 11:59 
Wstydliwy
Od: 22.05.2019
Rok produkcji: 2008
Wersja: Exclusive
Miałem podobny problem i rozwiązałem go, wysyłając kokpit do renowacji. Kosztowało mnie to trochę pracy przy demontażu i montażu oraz 430 zł z przesyłką, a efekt jest super. Lepienie się wynika z degradacji plastiku ze starości. Nie sądzę żeby udało się to naprawić czy zatrzymać chemią.

PostNapisane: Śr, 30 kwi 2025, 18:15 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: podkarpacki
Ze 2 lata temu sprzedałem taką Mazdę swojej siostrze GH rok 2011, kokpit jak nowy, myślę, że przyczyną tej degradacji plastiku jest stosowanie nieodpowiedniej chemii do czyszczenia. Wiem, że niektórzy stosują różne "plaki", inni jeszcze coś innego, ale połączenie plastiku z nieodpowiednim preparatem może wzbudzić reakcję chemiczną i stąd te problemy.

PostNapisane: Pt, 23 maja 2025, 13:02 
Świeżak
Dziękuję za zdania. Moim zdaniem trochę dziwne byłoby że lepi się połowa deski. Jeśli ktoś używałby preparatu to zapewne po całości. Z drugiej zaś strony to samo można powiedzieć o wariancie starości plastików. Wszystkie plastiki powinny degradować razem w miarę równomiernie. Są tak samo wystawione na działanie UV i kwestie wilgotności. IMHO powodem może być to, że prawa część kokpitu ma inną strukturę, bo ma pod sobą poduszkę. Musi się w sposób w miarę kontrolowany łatwo się rozerwać. Stąd pękanie i inne właściwości tego plastiku. Ale wtedy znów byłaby to reguła, a nie każdy ma ten problem.
Zauważyłem jeszcze jedną ważną rzecz. W słoneczny dzień jest gorzej, co nie powinno dziwić. Ale w chłodny dzień lepienie całkowicie ustaje. Prawa i lewa połowa kokpitu są niemal identyczne w dotyku. Oznaczałoby to że lepiej czyścić i ewentualnie zaimpregnować tą część plastiku w chłodzie (nie tylko nie na słońcu, ale generalnie poniżej 20 stopni).
Co do regeneracji - ciekawa opcja. Czy ta kwota jest za obie połówki czy za jedną? Pytanie też czy nie traci właściwości pod kontem poduszki powietrznej?
Zastanawiałem się nad użyciem sealantu na tej połowie kokpitu. Np.: Opti-Seal od OPT... Co sądzicie?

PostNapisane: Pt, 23 maja 2025, 13:09 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Ale w GH lewa i prawa połowa deski są z zupełnie różnych materiałów... Cześć nad zegarami jest twarda, a przed pasażerem miękka i to ona (u mnie od nowości) była problematyczna wycieraniu/utrzymaniu.

PostNapisane: Śr, 28 maja 2025, 21:44 
Świeżak
No cóż. Widzę jednak, że ten problem odnotowało całkiem sporo osób, choć nie jest jakoś mocno popularny w sieci. Pozostaje przecieranie nowych szlaków i eksperymenty albo zlecenie regeneracji.
Na razie będę próbował z cywilizowanymi preparatami. Czy możecie polecić sprawdzone preparaty do plastików pod względem zabezpieczenia UV? Bo do czyszczenia mam cały asortyment, ale samo zabezpieczenie to tak średnio. Chodzi mi o efekt mat/naturalny, nic tłustego.

Strefa czasowa: UTC + 1