Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 22 kwi 2025, 11:58 
Wstydliwy
Od: 17.04.2025
Rok produkcji: 2018
Generacja: Nie mam M6
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyMotion
Region: zachodniopomorski
Cześć, jestem w trakcie przygotowań do zainstalowania android auto w mazdzie.
Zaktualizowałem system do wersji 70.00.100 EU N. Następnym krokiem bedzie wymiana portów USB. Aktualizacja przebiegła pomyślnie (chyba :D ), natomiast zastanawiam się, czy w jakiś sposób mogę sprawdzić dostępność android auto? Czy gdzies w ustawieniach/ aplikacjach pojawi się jakaś wzmianka o tym? Czy dopiero po wymianie portów USB system wykryje taką możliwość i android auto dostanie swoja "ikonke" albo pokaze sie w jakis inny sposob?

Obrazek

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2025, 15:06 
Świeżak
Od: 02.10.2023
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: -
Wersja: -
Region: łódzki
No jakiś CP/AA musisz mieć żeby pojawiła się opcja w menu.
Od razu sugeruję - inwestuj w bezprzewodowy :)

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2025, 17:14 
Wstydliwy
Ok, to wlasnie o to mi chodzilo, ze pojawi sie dopiero jak wymienię moduł usb i podłącze telefon z AA/CP, a nie wyskoczy mi zakładka z tymi funkcjami w menu apliakcji po prostu po zmianie wersji systemu. Dzieki za odpowiedź :)
Masz może jakis sprawdzony bezprzewodowy? Widze ze na aliexpres jest duzo wersji (co roku jakies zmiany pewnie), a chciałbym cos faktycznie sprawdzonego

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2025, 17:47 
Świeżak
Od: 14.05.2024
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: Active
Region: zagranica
Siemka
Ja kupiłem z tego linku:wersja P3,2

https://www.aliexpress.com/item/1005006 ... 1802Jjvq6g

Instalacja 45min wszystko działa, myślałem że bardziej będę bawił się androidem ale AA mi spokojnie wystarcza,
bo w tym module masz AA/ACP i androida jak w stacjach multimedialnych aczkolwiek mistrz szybkości to nie jest, ale można sobie np YT pooglądać jak podłączysz hotspota z telefonu.
Spokojnie płynnie można się przełączać miedzy 3 środowiskami MZD - android -android auto czy jak ktoś ma jabłko to car play trzymasz guzik home dlużęj ten koło gałki na tunelu.
Jak podepniesz skrzynkę to pojawi Ci się tam gdzie wchodzisz w zużycie paliwa opcja AA/CP.
Ten moduł obok slotu na karte z mapami ma mikro przełączniki gdzie możesz sobie skonfigurować co chcesz żeby się domyślnie włączało czyli np odrazu AA czy domyślnie mazda mzd i dopiero recznie sam chcesz wchodzić w AA.
Proponuje odblokować sobie dotyk podczas jazdy wszystko co potrzebujesz jest w tym filmiku:

https://www.youtube.com/watch?v=waZrlcS ... llobyteDIY

Naprawdę prosta operacja, u mnie dotyk działa nawet w AA wireless zdecydowanie ułatwia to operowanie wszystkim.

Jeszcze jedno jeśli masz wersję biede jak ja (SEDAN) i nie masz kamerki cofania to przy montażu AA i wyjmowaniu radia może warto sobie dołożyć taką opcję ja kupiłem taką jak linku i po restarcie radia działa jak fabryczna tzn wyświetlają się czujniki parkowania itp

https://www.aliexpress.com/item/1005003 ... 1802Jjvq6g

podrowienia i sukcesów w modzeniu mazdy :P

PostNapisane: Wt, 22 kwi 2025, 18:44 
Świeżak
Ja kupiłem taki:
https://pl.aliexpress.com/item/10050070 ... pt=glo2pol

Jest bezprzewodowy, nie ma własnego androida, ale chyba to zbyteczne dla mnie. Pewnie bym się ze dwa dni pobawił i potem nie używał.
Używam z iphonem. Od razu po włączeniu uruchamia się CP a w nim Yanosik :)
Dotyk mam odblokowany ale już tak się nauczyłem pokrętłem operować, że do 90% przypadków wystarcza.

Jakbyś szukał kamerki cofania to też mam sprawdzony model, 170pln :)

PS. Czemu poprzestałeś na MZD 70.xx.xx a nie na ostatniej wersji 74.xx.xx?

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2025, 07:46 
Wstydliwy
Dzięki za polecenia. Chodzi mi tylko o Android Auto. Ten dodatkowy android to może fajny bajer, ale dla mnie to juz za dużo :D.

A zaktualizowałem do wersji 70, bo wcześniej miałem 59. Naczytałem się, że najpierw do wersji 70, a dopiero później dalej - wcześniej wątku ludzie pisali, że można od razu do nowszych, ale robiłem to pierwszy raz i nie wiedziałem czego się spodziewać, najważniejsze było żeby nie popsuć :D. Były też wpisy o tym, że na wersji 70 jest bardziej czytelny AA. Postaram się podłączyć moduł USB, sprawdzę jak to wygląda i ewentualnie będę aktualizował dalej.

PostNapisane: Śr, 23 kwi 2025, 15:25 
Wstydliwy
Od: 07.01.2019
Skrzynia: MT
Region: dolnośląski
SnejX:
w podanym przez Ciebie linku https://pl.aliexpress.com/item/1005007087389341.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.121.8cbb1c24bzuOe6&gatewayAdapt=glo2pol
są 4 wersje, rozumiem że kupiłeś tę "wireless With tools"?

Zastanawiam się nad kupnem i mam 4 pytania:

1. Czy nadal będzie działać nawigacja Mazdy z kardy SD (tzn. będę miał do wyboru: nawigację z CP i oryginalną MZD)?
2. Czy CP trzeba uruchmic ręcznie (podobnie jak inną aplikację w MZD) po uruchominiu auta?
3. Czy można nie uruchamiać bezprzewodowości (nie parując telefonu z tym modułem) i używac go przez kabel USB tak jak wersję przewodową?
4. Czy zostawić stary kabel i dołożyć nowy, którędy go najlepiej poprowoadzić?

PostNapisane: Cz, 24 kwi 2025, 17:30 
Świeżak
Kupiłem "wireless no tool", nie potrzebuję tych plastików. Ver.P3
Podaj maila na PW to ci wyślę zdjęcia.

1. W moim aucie nie było karty. Ale jak się przełączam na nawigację Mazdy to mam ten sam komunikat co wcześniej - "brak nawigacji" (czy jakoś tak) więc powinna działać. Tylko po co :)
2. Nie, uruchamia się sam i na dodatek u mnie od razu startuje Yanosik. Pewnie pamięta co było ostatnio.
3. Nie próbowałem. A jaki masz w tym cel? Jeśli chodzi o ładowanie telefonu, to kupiłem uchwyt z magsafe i on do gniazda zapalniczki.
4. Ja zostawiłem. Jest upięty, poowijany itd., szkoda czasu. Wypnij wtyczki na obu końcach i na wszelki wypadek zabezpiecz, żeby czegoś nie dotknęły. Ja nowe dwa kable mam puszczone po stronie pasażera wzdłuż tunelu środkowego.

Przykładowy filmik z montażu
https://www.youtube.com/watch?v=hqWBtMwgg-4&t=739s

-- Dodano: 24 kwietnia 2025, o 17:27 --

23 kwietnia 2025, o 07:46 p4nwu napisał(a):
Dzięki za polecenia. Chodzi mi tylko o Android Auto. Ten dodatkowy android to może fajny bajer, ale dla mnie to juz za dużo :D.
A zaktualizowałem do wersji 70, bo wcześniej miałem 59. Naczytałem się, że najpierw do wersji 70, a dopiero później dalej

Tak, trzeba robić skokami, w manualach jest napisane które wersje są istotne.
Ja zrobiłem do 74.00.324 (wyższej chyba na razie nie ma).
Potem AiO Tweak żeby odblokować dotyk, przyśpieszyć działanie menu oraz włączyć Speedometer.

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2025, 13:50 
Wstydliwy
Od: 28.04.2025
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Witam.
Czy mając wersję v51. powinienem podnosić je po kolei do v56 ->v59 i następnie próbować v70 ?

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2025, 16:08 
Świeżak
IF YOUR MAZDA HAS FIRMWARE VERSION ON or BELOW 59.00.560A
LIKE 31.00.100A or 41.00.000 or 51.00.351 or 55.00.650 or 56.00.513 or 59.00.502A

THEN YOU *MUST* UPDATE with Verion Number 70.00.100A FIRST.
===========
IF YOUR MAZDA HAS FIRMWARE VERSION ON or ABOVE 70.00.021A
LIKE 70.00.100A or 70.00.110 or 70.00.130 or 70.00.150A or 70.00.335C

THEN YOU UPDATE to 70.00.367A
===========
i na koniec zostaje update do 74.00.324A

PostNapisane: Wt, 29 kwi 2025, 18:06 
Wstydliwy
Od: 28.04.2025
Dziękuję dobry człowieku, ciężko już coś znaleźć jak 60 stron tematu się rozwinęło :mad:

PostNapisane: Wt, 10 cze 2025, 09:24 
Wstydliwy
Od: 10.06.2025
Po przeczytaniu wątku zastanawiam się jaki jest obecnie najlepszy dostępny hub z aliexpress.

Ogólnie skłaniałbym się do podstawowego wired AA/Carplay + do tego carlinkit 4.0, co pozwala mieć dotyk zarówno na ios jak i android + wireless.

Moduł p 3.2 jest fajny ale dyskwalifikuje go wewnętrzny system którego uruchamianie trochę trwa.

Zastanawiam się jeszcze nad modułami Type-C wireless bez wewnętrnzego systemu, według informacji można mieć bezprzewodowe AA i Carplay jednak nigdzie nie mogę znaleźć video ani opinii jak to się sprawdza. Czy w takim module bezprzewodowy AA jest realizowany przez udawanie Carplay? Czy ktoś kupił taki moduł i go używa?

PostNapisane: Wt, 10 cze 2025, 16:51 
Świeżak
Osobiście uważam, ze wersja kablowa to tylko kłopot z kablami :) Od razu wireless.
Jeśli chodzi ci o ładowanie to ja kupiłem uchwyt na telefon magsafe z opcją ładowania i tylko jeden kabelek sobie wisi.

Co do czasu uruchamiania, Carlink tez się przecież chwilę uruchamia. A masz dodatkowy element. Musisz wymienić moduł i do tego jeszcze Carlink. Po co dwa elementy?
Jak wsiadam do auta, odpalam, ruszam z parkingu to już CP działa. Dla mnie to wystarczająco szybko.
Dotyk można sobie odblokować wtedy zarówno z CP/AA jak i MZD działa w czasie jazdy.

"moduł Type-C wireless bez wewnętrznego systemu" => masz na myśli taki moduł, który nie ma swojego własnego androida? ja mam taki, v P.3
"Czy w takim module bezprzewodowy AA jest realizowany przez udawanie Carplay?" => nie mam telefonu z androidem, ale to działa tak, że albo uruchamia się AA (jeśli telefon z androidem) albo CP (jeśli iPhone). Pokazują się od tego opcje w MZD.

Napisz konkretnie co chciałbyś się dowiedzieć a ja postaram się to dla ciebie sprawdzić.

PostNapisane: Śr, 11 cze 2025, 11:10 
Wstydliwy
10 czerwca 2025, o 16:51 SnejX napisał(a):
Osobiście uważam, ze wersja kablowa to tylko kłopot z kablami :) Od razu wireless.
Napisz konkretnie co chciałbyś się dowiedzieć a ja postaram się to dla ciebie sprawdzić.

nie jestem pewny czy działa ci wtedy dotyk w AA, ponieważ z tego co czytałem dotyk w AA nie działa po stronie samego AA. Można go właśnie oszukać przez takie carlinkit 4.0 które realizuje AA przez carplay.

Czy jeśli podłączysz telefon z androidem w mzd connect pojawia się opcja AA czy CP?

PostNapisane: Pt, 13 cze 2025, 11:48 
Wstydliwy
Od: 06.06.2025
Silnik: 2.2 MZR-CD (ON)
Region: śląski
Witam :) jestem nowym posiadaczem mazdy 6 kombi z 2016r od soboty ( moja 1 mazda w zyciu ) i czytajac forum podoba mi sie ten bajer o ktorym tu piszecie z tym android wyswietlaczem tylko nie kumam jak sie za to zabrac xD jest ktos malo nerwowy i wyrozumialy co by umial to wytlumaczyc?
dzis rano sprawdzalem ja mam wersje systemu 59.00.545 EU N . Ogladalem na stronce www.aawireless.io jest tam AAWireless DWA- Bezprzewodowy adapter Android Auto za 261 zl i rozumiem ze musze to kupic ? potem pobrac na telefon aplikacje android auto ? i jakos moja wersje systemu z 59 zmienic na najnowsza 74 ? dobrze rozumuje czy zle ? Jak to zrobic krok po kroku jest ktos w stanie wytlumaczyc ?

PostNapisane: Pt, 13 cze 2025, 15:40 
Świeżak
11 czerwca 2025, o 11:10 Mikell napisał(a):
nie jestem pewny czy działa ci wtedy dotyk w AA, ponieważ z tego co czytałem dotyk w AA nie działa po stronie samego AA. Można go właśnie oszukać przez takie carlinkit 4.0 które realizuje AA przez carplay.
Czy jeśli podłączysz telefon z androidem w mzd connect pojawia się opcja AA czy CP?

Sprawdziłem, kolega ma androida.
W MZD pojawia się AndroidAuto ale dotyk nie działa, ani w czasie jazdy ani na postoju :(
Za to sterowanie pokrętłem działa sprawnie.

-- Dodano: 13 czerwca 2025, o 15:35 --

13 czerwca 2025, o 11:48 andrzejduda napisał(a):
i jakoś moja wersje systemu z 59 zmienić na najnowsza 74 ? dobrze rozumuje czy zle ?

żeby zadział ci jakikolwiek AA/CP to wersja FW musi być min. 70.00.100A. Zacznij od tego.
Czynność prosta ale czasochłonna, masz opisane powyżej, trzeba to zrobić na trzy razy.
Każdy taki update trwa ok 40 min. Robisz na wyłączonym silniku, więc akumulator musisz mieć sprawny :)

PostNapisane: Pt, 13 cze 2025, 17:13 
Wstydliwy
Dzieki za podpowiedz ale moze jestem malo kumaty w tym ale widzialem jakies filmiki gdzie inni to robia na zapalonym zaplonie ? ale bez wlaczania silnika i pytanie jak to zrobic ? ja jak wlaczam " start/stop " trzymajac pedal hamulca to to odpala sie silnik. a jak wlaczam start/stop bez wciskania hamulca to nic sie nie dzieje ani nie ma zaplonu ani sie nie urochomi silnik wiec jak ? oraz pytanie skad pobieracie te nowsze aktualizacje ? bo rozumiem ze musze zrobic to 3 razy jak pisales to gdzie znajde jakis link do tych wersji ? oraz ostatnie pytanie tak jak pisalem wyzej ? jak zrobie te uptade do najnowszej wersji ? to do 74 to co potem ? wystarczy kupic ten aawireles i pobrac na tel. aplikacje android auto ? czy jeszcze trzeba tez tego huba te gniazda wymieniac ? bo chcialbym kosztowo ocenic ile to wszystko mnie bedzie kosztowac. Sorry za glupie pytania ale nigdy mazdy nie mialem i bawilem sie w takie bajery eh.

PostNapisane: Pt, 13 cze 2025, 17:48 
Amator
Od: 02.08.2024
Rok produkcji: 2019
Region: warmińsko-mazurski
Dobrze ci radzę obejrzyj filmy z instrukcją kilka razy bo jak uwalisz mzd to pewnie zaboli.

PostNapisane: Pt, 13 cze 2025, 18:37 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Region: podkarpacki
andrzejduda jeśli chcesz włączyć zapłon to naciśnij dwa razy start/stop bez naciskania pedału hamulca.

PostNapisane: Pt, 13 cze 2025, 19:49 
Świeżak
13 czerwca 2025, o 17:13 andrzejduda napisał(a):
wystarczy kupic ten aawireles i pobrac na tel. aplikacje android auto ? czy jeszcze trzeba tez tego huba te gniazda wymieniac ?

na telefonie nic nie instalujesz Android już ma AA a iPhone ma CP wbudowane.
Moduł w podłokietniku musisz wymienić, najlepiej od razu na wersję bezprzewodową.
Koszt - moduł z bezprzewodowym AA/CP ok 300złotówek na znanym chińskim portalu.
A aktualizacje są do znalezienia w internecie :D
Montaż ... albo dasz radę sam albo coś będziesz musiał komuś zapłacić.

PostNapisane: Pt, 13 cze 2025, 20:07 
Wstydliwy
Ok dzieki wszystkim za pomoc xD mysle ze chce to sam sprobowac ogarnac bo najbardziej cieszy jak sie cos zrobic wlasnymi rekami. Tylko ostatnia prosba :D zebym nic nie pojebal i cos zle nie kupil czy zle zrobil eh Mozna prosic np: jakis link do tego bezprzewodowego modułu z chinskiego portalu ? bo link do tego aawireles akurat mam wiec moge zamowic juz. Oraz link jakis poradnikowo/instrukcje jak robic te uptady ? Linki do tych wersji uptade ? Bardzo bym prosił i bede mega wdzieczny.

PostNapisane: Pn, 16 cze 2025, 07:42 
Wstydliwy
13 czerwca 2025, o 15:40 SnejX napisał(a):

Sprawdziłem, kolega ma androida.
W MZD pojawia się AndroidAuto ale dotyk nie działa, ani w czasie jazdy ani na postoju :(
Za to sterowanie pokrętłem działa sprawnie.

Dzięki za sprawdzenie!

PostNapisane: Cz, 26 cze 2025, 03:49 
Wstydliwy
Od: 26.05.2024
Wersja: SkyEnergy
SnejX napisał(a):
Jeśli chodzi ci o ładowanie to ja kupiłem uchwyt na telefon magsafe z opcją ładowania i tylko jeden kabelek sobie wisi.

Co do czasu uruchamiania, Carlink tez się przecież chwilę uruchamia. A masz dodatkowy element. Musisz wymienić moduł i do tego jeszcze Carlink. Po co dwa elementy?
Jak wsiadam do auta, odpalam, ruszam z parkingu to już CP działa. Dla mnie to wystarczająco szybko.
Dotyk można sobie odblokować wtedy zarówno z CP/AA jak i MZD działa w czasie jazdy.

"moduł Type-C wireless bez wewnętrznego systemu" => masz na myśli taki moduł, który nie ma swojego własnego androida? ja mam taki, v P.3
"Czy w takim module bezprzewodowy AA jest realizowany przez udawanie Carplay?" => nie mam telefonu z androidem, ale to działa tak, że albo uruchamia się AA (jeśli telefon z androidem) albo CP (jeśli iPhone). Pokazują się od tego opcje w MZD.

Kupilem cos takiego https://pl.aliexpress.com/item/1005007087389341.html - rozumiem ze to nie powinno miec zadnego androida na pokladzie? Nigdzie nie moge znalezc co znacza te wersje p3, p3.2 etc

Ok juz znalazlem na grafice :) nie ma androida. No to czekam az przyjdzie i bedzie instalowany

PostNapisane: Cz, 26 cze 2025, 08:12 
Świeżak
26 czerwca 2025, o 03:49 michcio napisał(a):
Nigdzie nie moge znalezc co znacza te wersje p3, p3.2 etc
Ok juz znalazlem na grafice :) nie ma androida. No to czekam az przyjdzie i bedzie instalowany

Te oznaczenia to sobie chyba sami wymyślili :) ale z tego co zrozumiałem jak sam szukałem to P3 to jest bezprzewodowy AA/CP a P3.2 to bezprzewodowy AA/CP + własny android. Na obrazkach to powinno być pokazane.
To jak już czekasz to zacznij podnosić firmware MZD, poniżej 70.00.100A nie ruszy.

PostNapisane: Śr, 2 lip 2025, 14:18 
Wstydliwy
Podniosłem firmware do 70.00.100

Zainstalowalem moduł bezprzewodowy (mój to P3 według obrazków)

Wszystko śmiga dobrze z tym zastrzeżeniem, że ucina po bluetooth fragmenty wskazówek (zamiast skręć w prawo a potem w lewo - w prawo a potem). Tak się dzieje w aplikacji G Maps i Waze. Po kablu działa spoko.

Zupgradowalem firmware potem jeszcze do 74.00.324A bo myslalem ze to moze fixna ale niestety problem nadal wystepuje, po kablu jest okej. Nie jest to jakies wkurzajace bo mi kabel nie przeszkadza ale czy moze to byc spowodowane slabej jakosci modulem z Ali? Moze jakbym kupil carlinkit a tego uzywal przewodowo to by to dzialalo lepiej? Co myslicie?

PostNapisane: Śr, 2 lip 2025, 15:13 
Świeżak
A wiesz, że mi tez ucina początki słów, używam gównie yanosika i powiem ci, że gdybyś o tym nie napisał to nie zwróciłbym nawet uwagi.

PostNapisane: Śr, 2 lip 2025, 15:47 
Wstydliwy
2 lipca 2025, o 15:13 SnejX napisał(a):
A wiesz, że mi tez ucina początki słów, używam gównie yanosika i powiem ci, że gdybyś o tym nie napisał to nie zwróciłbym nawet uwagi.

Ale tez tak mocno Ci przerywa?

PostNapisane: Śr, 2 lip 2025, 16:11 
Świeżak
nie przerywa, ucina pierwszą sylabę i to też nie zawsze

PostNapisane: Pt, 4 lip 2025, 03:17 
Wstydliwy
Od: 13.03.2025
Witam.
Kupiłem niedawno Mazdę 6 z 2015 r. Chciałbym podnieść wersję oprogramowania w MZD Connect do 70.00.100 ze względu na zakup modułu AA . Posiadam 56.00.513. Zaradzi ktoś na mój problem. Szukam już dwa dni po necie. Linki które znalazłem to już wygasły.

-- Dodano: 4 lipca 2025, o 03:17 --

PostNapisane: Pt, 4 lip 2025, 04:45 
Nałogowiec
Od: 15.11.2015
Rok produkcji: 2014
Wersja: Sport
Region: zagranica
Endriu77 a gdybyś porządnie poszukał w tym wątku, to byś znalazł, że po napisaniu do mnie na PW dostaniesz działający link do 70.00.100

Nie ma tego na forum, bo zwyczajnie nie chce mi się odnawiać linków co 2 tygodnie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1812 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 57, 58, 59, 60, 61  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1