Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 23:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: So, 21 wrz 2024, 13:53 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
Możesz dać zdjęcie tych śrub ? Może dało by się nakręcić 2 nakrętki i skontrować albo naciąć i unieruchomić śrubokrętem ? Zależy ile gwintu wystaje.

PostNapisane: So, 21 wrz 2024, 13:59 
Wtajemniczony
Od: 19.03.2020
Rok produkcji: 2016
Generacja: III
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
chmooreck już złożyłem klapę.
A do wykręcenia jest śruba i dostep jest tylko do główki ;)

Mazda 6, 2016 FL2, 2.5 AT, SkyPassion - Dark Shadow ;)

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Wt, 17 gru 2024, 13:32 
Stały bywalec
Od: 19.02.2020
Rok produkcji: 2022
Wersja: SkyDream
Region: małopolski
Instrukcja demontażu tylnej listwy w sedanie w Mazdzie 6 GL 2018 - 2023 aby uzyskać dostęp do zaślepki fabrycznego mocowania kamery

Trunk lid garnish removal.jpg

Mazda 6 sedan tylna listwa chromowana-min.jpg

W sedanie do montażu kamery trzeba zdjąć plastikową zaślepkę a następnie zdemontować całą listwę chromowaną. Wówczas uzyskałem dostęp do fabrycznego uchwytu kamery. Niestety moja kamera z zestawu jest w obudowie kątowej 40 stopni. Gdyby była jak przednia na płasko, to można by ją łatwo zamontować do fabrycznego mocowania. Na drukarce 3D wydrukowałem nowy uchwyt kamery wstecznej na wzór fabrycznego który ustawił kamerę pod kątem 50 stopni. Do uszczelnienia użyłem piankową torebkę w której były zapakowane kamery.

Gdybym nie posiadał fabrycznej kamery, to również można by uprościć montaż i przykręcić ją pod listwą, wywiercić otwór 5,5 mm przez plastikową zaślepkę, przeciągnąć kabel i zakleić otwór klejem na gorąco.

Przewód poprowadziłem po fabrycznym śladzie wzdłuż lewej strony pojazdu, po zawiasie klapy bagażnika, nad lewym nadkolem, pod progami, za bezpiecznikami, a dalej za konsolą centralną.

Alternatywna kamera cofania z uchwytem na wzór fabrycznego o realnie szerokim kącie od Laijie viewtopic.php?p=382071#p382071

Mazda 6 sedan mocowanie tylnej kamery 1-min.jpg
Mazda 6 sedan mocowanie tylnej kamery 2-min.jpg
Mazda 6 sedan mocowanie tylnej kamery od wew-min.jpg

Mazda 6 sedan mocowanie tylnej kamery wydruk 3d 1-min.jpg
mocowanie tylnej kamery wydruk 3d 2-min.jpg
mocowanie tylnej kamery wydruk 3d 3-min.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 18:11 
Wstydliwy
Od: 29.09.2019
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Witam. Chciałbym wymienić oryginalną kamerkę Mazdy na lepszej jakości. Obecnie mam zamontowane radio Dasaita android i pod niego wpięta jest kamerka. Czy jest opcja wymiany samej kamerki żeby wpiąć się w tą samą kostke w klapie bagażnika?

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 18:49 
Stały bywalec
Musisz kupić kamerę w standardzie wideo AHD 1080p o przekątnej 220 stopni (w poziomie kąt 180 stopni). Twoje radio musi obsługiwać taki standard wideo oraz kamera musi być wpięta bezpośrednio do jednostki z Androidem a nie do MZD.

Kamery z dedykowaną wtyczką raczej nie kupisz, ale na AliExpress możesz kupić sama wtyczkę i przerobić przewody od kamery. Kiedyś znalazłem taką wtyczkę ale linku nie mam. Ale skoro dementujesz fabryczną kamerę to odetnij wtyczkę i ją wykorzystaj.

Pozostaje kwestia zasilania. Mazda ma zasilanie kamer 6V, a większość kamer na AliExpress ma 12V ale są też 6V. Pisałem na forum już o kilku kamerach które testowałem.

Jeśli masz zamiar wpiąć kamerę AHD bezpośrednio do jednostki z Androidem, to prościej już przeciągnąć kabel niż kombinować z wtyczką.

PostNapisane: Cz, 6 mar 2025, 18:10 
Wstydliwy
Od: 29.09.2019
Rok produkcji: 2013
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Wersja: Exclusive
Region: łódzki
Dzięki, za podpowiedź. Chyba faktycznie pójdę w stronę pociągnięcia kabla. Chociaż liczyłem że obejdzie się bez tego :). Narazie się wstrzymam się do momentu wymiany radia na nowsze. Jeszcze raz dziękuje za odpowiedź.

PostNapisane: Śr, 2 kwi 2025, 22:26 
Wstydliwy
Od: 25.02.2025
Rok produkcji: 2015
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SL
Region: zagranica
Ja tez podepne sie do tematu. Moze to juz bylo pytanie moze nie. Samochod anglik kombi 2015 rok mzd connect a kamera z aliexpress na 12v swoja droga dziadowska gdyz do w motowana w swiatlo tablicy rejestracyjnej za gleboko troche i przez to czesc klapy nad tablica jest w obrazie zmniejszajac widocznosc ale nie o tym. Mialem wyprowadzona wiazke z radia do ale jako ze to anglik nic nie bylo jak na 100 filmikow pokazujacych gdzie sie by mozna bylo probowac wpiac w bagazniku czy w klapie wiec koniec koncow sygnal podciagniety od deski do klapy a zasilanie kamery ze swiatla cofania. Teraz pytanie w cz jest problem. Po pierwszym podlaczeniu musialem zrobic reset sterowaniem radiem po okolo 10 sekundach kamera sie wlaczyla i zaczela dzialac pzy wstecznym moglem zmienic jasnos itd itd po wylaczeniu wlaczeniu spowrotem wszystko dzialalo tylko ze nastepnego dnia kamera znowu nie dzialala wiec jeszcze raz kombinacja przyciskow potem przejechalem kawalek wlaczylem ponownie nie dziala i tak na zmiane raz po jednym wylaczeniu musze kombinacje przyciskow innym razem dzuen dwa. Czy to trzeba zakodowac forscanem czy co zle zasilanie?

-- Dodano: 2 kwietnia 2025, o 22:26 --

.

PostNapisane: N, 6 kwi 2025, 17:10 
Wstydliwy
Od: 07.10.2024
Rok produkcji: 2018
Region: śląski
17 stycznia 2020, o 22:27 Pedros napisał(a):
Witam,

a oto schemat "machania"...

Uwagi:
1. Passing to odczekanie , TNS to pozycja swiateł postoju.
2. w razie nie dzialania procedure powtórzyc, jak z resztą na schemacie :)
3. nie załamywać sie po pierwszych 30 razach :) wyłączyc zapłon, wziąc oddech jak yoda i probowac ponownie. Mnie było łatwiej, bo było to lato...

Machajzemna.JPG

-- Dodano: 17 stycznia 2020, o 21:54 --

Całkiem możliwe, że będzie potrzebne przeprogramowanie modułu 720-04 forscanem. Wiecej o tym można przeczytać na innym wątku o kamerze i czujnikach cofania.

Piszcie o swoich sukcesach...

_20200117_220207.JPG
PS. Opracowałem pewien gadżet, (ćwierćinteligentny) timer, którym sie moge podzielic, abyscie mogli mierzyc czas podróży do roboty, na narty itp. Bazuje na javascript, jak data z innego tweak'a. Moja wersja na fotce. Można resetować, sam też sie kasuje po 1.5h postoju, przez noc. A to jasne koło to Księżyc, też moge podać. Wszystko dla wersji softu <59.XX.502.

Czy ta instrukcja zadziała dla Mazdy 6 GL 2018?

PostNapisane: N, 13 lip 2025, 11:57 
Wstydliwy
Od: 10.07.2025
Silnik: 2.0 MZR (Pb)
Wersja: SkyEnergy
Region: wielkopolski
Witam wszystkich! Jestem nowy i poszukuje odpowiedzi od dłuższego czasu na pytania dotyczące kamery cofania. Chciałbym taką zamontować w mojej Maździe 6 2019 kombi. Wyczytałem, że by mieć linie dynamiczne, które odczytują położenie z przednich kół muszę mieć oryginalna kamerę mazdy, i to nie problem, wszystko jasne. Problem w tym, że nie mam zielonego pojęcia jak podłączyć tą kamerę z mazda connect. Znalazłem przejściówkę na 28 pin z mazda connect, ale nadal nie wiem jak te 28 pin podłączyć z 4-5 pin w oryginalnej kamerce mazdy. Może ktoś rozjaśnić ten problem. Przejrzałem forum ale nie znalazłem jednoznacznych informacji. Wersja mojej mazdy to SkyEnergy.
Edit:
Dobra, jestem deb****
Teraz po obejrzeniu filmiku skumałem, że wystarczy adapter:
https://a.aliexpress.com/_EJ3487Y
No i dalej ciągnę 2 kable + cinch do tyłu auta, następnie podłączam 2 kable (+ i - z adaptera oraz dwa z cinch) do oryginalnej kamerki, resetuje ekran i voila.

PostNapisane: Pn, 14 lip 2025, 17:30 
Stały bywalec
nowaksasha w kwestii dynamicznych linii, to temat nie jest aż taki prosty lub raczej nie tani.

Przejściówka z Ali którą wskazałeś pozwala podłączyć dowolną kamery CVBS zasilaną napięciem 6V. Uwaga - wiele kamer na Ali wymaga 12V, ale podawałem we wcześniejszych postach namiar na dobrego sprzedawcę z solidnymi kamerami. Do tej przejściówki można też podłączyć fabryczną kamerę ze statycznymi liniami po odpowiednim podłączeniu kabli, jeżeli nie masz fabrycznej wiązki kamery pociągniętej do klapy bagażnika.

Aby mieć działające dynamiczne linie wraz ze skrętem kierownicy, musisz kupić fabryczną kamerę wyposażoną w taki moduł. Uwaga - są też fabryczne kamery ze statycznymi liniami. Poznasz je po innej ilości przewodów w Mazdzie 6 2018 - 2024: statyczne linie - 4 pinowa wtyczka (4 przewody) w sedanie i 5 pinowa (4 przewody) w kombi, dynamiczne linie - 8 pinowa wtyczka (7 przewodów).

Wiele kamer na Ali oferują statyczne linie nałożone na obraz z kamery, a niektóre dynamiczne, ale jest to tylko zakrzywianie linii na podstawie zmieniającego sie obrazu i nie ma nic wspólnego z faktycznym skrętem kół.

Na poniższym zdjęciu Connectivity Master Unit to jednostka ze stacją multimedialną Mazdy do której podłączasz przejściówkę z Ali i ona wystawia cztery przewody 1A, 1B, 1C, 1D widoczne w prawej górnej części obrazka
rear camera-min.png

A tak wyglądają wtyczki od kamery. Wtyczka do kombi i sedana jest inna, ale jak uda się kupić kamerę w dobrej cenie, to zawsze można polutować kable lub założyć dowolny inny zestaw wtyczki i gniazda.
rear mount camera plug-min.png

PostNapisane: Pn, 14 lip 2025, 21:33 
Wstydliwy
Dzięki za doprecyzowanie, czyli jednak to nie jest tak prosty temat jak się wydawało. Muszę poszukać przejściówki, z której będzie wychodziło 8 przewodów do kamerki jeżeli chce linie dynamiczne. Wydawało mi się, że temat linii to raczej temat czujników w aucie i komputer pokładowy nakłada linie na obraz przesyłany z kamerki, a jednak nie.

PostNapisane: Pn, 14 lip 2025, 22:01 
Stały bywalec
Przejściówki na 8 pinów nie znajdziesz. W przypadku kamery z dynamicznym torem jazdy potrzebna jest ta sama przejściówka z 4 kablami ale wykorzystujesz tylko 3 (dwa od sygnału wideo i GND, a zasilanie 6V jest niepotrzebne).

Lepiej zacznij od kupienia właściwej kamery z dynamicznym torem jazdy.

Pozostałe przewody (zasilanie 12V po zapłonie IG1, GND, oraz magistralę CAN) musisz podpiąć do przewodów w okolicach lewego nadkola z tyłu, bez żadnych przejściówek czy kombinacji. Po prostu normalnie przylutować przewody lub użyć szybko złączek. Jak będziesz mieć kamerę i czas na montaż to mogę Ci wskazać konkretne przewody.

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 17:39 
Wstydliwy
No ale cała zabawa polega na tym, że nie w każdej maździe są te przewody w lewym nadkolu, prawda?

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 20:31 
Stały bywalec
W każdej Mazdzie 6 3-generacji takie przewody znajdziesz z tyłu pojazdu przy module RBCM. Drobne różnice są pomiędzy sedanem a kombi. Oraz starsze roczniki przed 2018 mają inne kolory przewodów

PostNapisane: Śr, 16 lip 2025, 22:23 
Wstydliwy
Rujnujesz mój stan wiedzy!
A tak poważnie, czyli nie muszę rozkręcać przodu auta by wpiąć adapter, który wyprowadza przewody na kamerkę, te przewody już idą do lewego nadkoła i muszę je znaleźć? Widziałem jakiś filmik o tym, natomiast koleś mówił właśnie, że nie w każdej maździe te przewody są poprowadzone. W przyszłym tygodniu mam urlop i chce pogrzebać, byłbyś w stanie dać jakieś wskazówki jak te przewody znaleźć? I jeżeli mam kamerkę (póki co nie orginalna) ale z wejściem 12v, gnd i cinch to mogę to wpiąć ją w te przewody?

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 08:22 
Stały bywalec
Źle się zrozumieliśmy. Pozostałe 4 przewody: zasilanie 12V IG1, masa GND, magistrala CAN L i H są zawsze dostępne przy module RBCM z tyłu przy lewym nadkolu. Natomiast 3 lub 4 przewody od kamery albo będą przy nadkolu albo musisz założyć przejściówkę lub lutować z przodu pojazdu przy jednostce multimedialnej.

W sedanie (4SD) 2018+ przewody od kamery znajdziesz przy wtyczce C-14 oraz C-21 przy lewym nadkolu. W kombi (WGN) 2018+ przy wtyczce C-14 przy lewym nadkolu oraz C-70 przy dachu.

Na przykładzie wtyczki C-70 w kombi oznaczyłem na schemacie jak odszukać jej lokalizację w pojeździe oraz konkretnych przewodów - mają oznaczenia cyframi i literami.

Do tych przewodów możesz podpiąć kamerę zamiennik którą posiadasz pod warunkiem że będzie działać z napięciem 6V oraz przesyła obraz w standardzie CVBS 520p. Alternatywnie napięcie 12V możesz wziąć z jakiegoś innego pinu, np. w sedanie wtyczka C-21 pin F kolor fioletowy w kierunku przodu pojazdu.

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 10:29 
Wstydliwy
Podziwiam Twoją wiedzę, naprawdę. Dzięki Tobie zupełnie inaczej patrzę na temat. Z Twojej perspektywy lepiej rozkręcić jednostkę i sprawdzić czy przewody do kamerki są poprowadzone, czy lepiej od razu rozkręcić ten bok auta bo przewody tam będą? Jak już wspominałem Mazda 2019 wagon. I jeszcze dopytam, czy w obu kostkach są te przewody, czy w jednej albo drugiej? Chodzi o wgn i c-70 oraz C-14.

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 11:09 
Stały bywalec
Nie ma sprawy :) Proponuję zacząć od C-14, ale po kolorach spodziewałbym się że jeżeli przewody będą w C-14 to powinny być również w C-70.

Odsyłam do mojego wątku z wymiany wyświetlacza gdzie na końcu w poście 1. jest instrukcja demontażu a w 5. zamieściłem film z demontażem stacji multimedialnej viewtopic.php?f=64&t=16154

Generalnie powinno być łatwiej dostać się do nadkola niż do stacji multimedialnej.
TRUNK SIDE TRIM REMOVAL.png

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 11:19 
Wstydliwy
Tak też zrobię, zdemontuje najpierw nadkole. Dobrze rozumiem, że jeżeli w c14 będą przewody o których wspomniałeś to znaczy, że są one również podpięte pod ekran mazdy, a jeżeli ich nie będzie (ani w c14 ani w c70) to znaczy, że muszę pociągnąć instalacje od ekranu? I w tych kostkach (c14 i c70) to jest + i - ekranu, czyli to co potencjalnie podłączam pod cinch, zasilanie kamerki biorę np z lampy cofania i powinno wszystko działać?

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 11:33 
Stały bywalec
Tak, jak będą przewody w C-14 to na 99% są pociągnięte do jednostki multimedialnej.

Jeżeli ich nie ma, to musisz pociągnąć kable od samej jednostki multimedialnej. Najłatwiej pewnie kupić przejściówkę o której pisałeś i do niej podłączyć przedłużacz wideo "cinch" do kamery.

Jeżeli kamera ma zasilanie 6V to również trzeba je przedłużyć od jednostki multimedialnej. A jeżeli potrzebujesz 12V to możesz je wziąć z lampy wstecznej. Nie wiem tylko czy kamera powinna być zasilana tylko przy cofaniu, czy cały czas po zapłonie - wówczas trzeba szukać innego zasilania np. z modułu RBCM. Ktoś coś o tym już pisał we wcześniejszych postach.

Masę GND do zasilania teoretycznie możesz wziąć z dowolnego miejsca, nawet jakiejś śruby w klapie bagażnika. Ale dla jak najmniejszych zakłóceń obrazu najlepiej przedłużyć ją z przejściówki przy jednostce multimedialnej.

PostNapisane: Cz, 17 lip 2025, 12:29 
Wstydliwy
Dzięki, czuje się w miarę przygotowany dzięki Tobie! W przyszłym tygodniu będę działał to pochwalę się (lub wręcz przeciwnie) rezultatami. Dzięki!

PostNapisane: Śr, 23 lip 2025, 11:27 
Stały bywalec
Zgodnie z prośbą załączam wtyczkę C-14 w kombi z oznaczonymi pinami od kamery

1U CAM PWR czerwony - zasialnie 6V
1S CAM V IN - czarny - wideo +
1V CAM V-GND - biały - wideo -
1T CAM GND - goły przewód - masa zasilania

PostNapisane: Śr, 23 lip 2025, 16:59 
Wstydliwy
Dzięki! Jednak nie miałem tych przewodów i poprowadziłem nowe przewody od jednostki centralnej. Wszystko działa, dzięki za pomoc! Wracając do tematu 8 pinowej kamerki, dałbyś radę zaznaczyć gdzie trzeba podpiąć piny odpowiedzialne za linie dynamiczne?

PostNapisane: Cz, 24 lip 2025, 07:04 
Stały bywalec
Przesyłam oznaczone piny do zasilania 12V po zapłonie, masy GND oraz magistrali CAN.

Alternatywnie możesz podpiąć się do magistrali CAN przy RBCM jeśli nie będzie w C-70

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 234 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa: UTC + 1