Teraz jest N, 8 lut 2026, 01:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt, 25 mar 2025, 12:10 
Fanatyk
Od: 17.12.2012
Rok produkcji: 2019
Generacja: Nie mam M6
Silnik: -
Skrzynia: AT
Wersja: -
Region: śląski
ja bym zaczął od wymiany oleju w skrzyni...

PostNapisane: Wt, 25 mar 2025, 12:43 
Wtajemniczony
Od: 11.06.2018
Rok produkcji: 2017
Generacja: III
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Wersja: SkyPassion
Region: małopolski
Zdecydowanie . Ogromna różnica była u mnie w pracy skrzyni , olej wytrzymuje 45-65 tys w zależności od jazdy , po tym przebiegu widać że skrzynia pracuje coraz ciężej.

PostNapisane: Wt, 25 mar 2025, 13:13 
Bywalec
Od: 13.07.2020
Rok produkcji: 2016
Silnik: 2.5 SKYACTIV-G (Pb)
Region: podkarpacki
u mnie po wymianie oleju przy 77 kkm nie było żadnej różnicy w pracy skrzyni, ale po przeprowadzeniu adaptacji kultura pracy zdecydowanie uległa poprawie

PostNapisane: N, 30 mar 2025, 09:47 
Wstydliwy
Od: 13.08.2022
Rok produkcji: 2015
Region: dolnośląski
Dla potomnych: Wymieniłem olej w skrzyni i problem zniknął. Ponadto zauważyłem, że ustały mikrodrgania budy/kierownicy podczas szybkiej jazdy. Co ciekawe, zniknęły także szumy, które pojawiały się przy odpuszczaniu gazu na małych prędkościach, a nie wiedziałem skąd to... Dodatkowo zmiana biegów z jedynki na dwójkę i trójkę przebiega szybciej niż wcześniej. Jednym słowem: WYMIEŃCIE olej w skrzyni automatycznej (AT)!

Patrząc na historię serwisową, olej był wcześniej wymieniany przy przebiegu 140 tys. km, a teraz wymieniłem go przy 204 tys. km. 60 tys. km to zdecydowanie za długo, bo pojawił się błąd skrzyni. Teraz wszystko działa idealnie. Dlatego rekomenduję wymianę co ~50 tys. km. max.

Olej: RAVENOL ATF FZ – weszło ok. 6,5 litra. Filtr: ADM52129 z uszczelką misy.

PostNapisane: N, 30 mar 2025, 11:53 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Region: zachodniopomorski
To 50 tys. km to lekka przesada. Widać trafiłeś na jakiś felerny egzemplarz. Ja wymieniałem olej statycznie przy 100 tys. km bo był lekki lag przy przełączaniu z R na D. Teraz mam 190 tys. km i skrzynia pracuje elegancko. Zastanawiam się, czy to w ogóle ruszać i wymieniać olej na 200 tys. km. No ale kto komu zabroni, każdy robi, jak uważa :)

PostNapisane: N, 30 mar 2025, 16:16 
Wstydliwy
Od: 08.08.2024
Rok produkcji: 2012
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: MT
Myślę, że przyłączę się do tematu żeby nie zakładać nowego.

Szukam swojej Mazdy 6, 2.5 AT. Trafiłem na ciekawe ogłoszenie, w którym widnieje:

Usterki:
- Spalona żarówka lub dioda sygnalizująca położenie skrzyni biegów
- Czujnik wyłączania auta ( trzeba przytrzymać dźwignię na pozycji parkuj P aby wyłączyć samochód)

Doczytałem, że wymiana czujnika położenia skrzyni to nie jest duży koszt. Pytanie czy może to mieć ze sobą jakieś większe konsekwencje? Mam na myśli czy po zakupie nie okaże się, że to jest głębszy problem i nie będzie trzeba utopić kilku tysięcy w skrzynię? Skoro to taka "pierdoła" to czemu sprzedający nie zrobi tego dla świętego spokoju? :D

Dziękuję za każdą radę!

PostNapisane: N, 30 mar 2025, 18:05 
Stały bywalec
Od: 11.11.2018
Rok produkcji: 2013
Region: dolnośląski
A to mówisz o wersji przedlift 2013-2015?

Jeśli tak to czujnik P to pierdoła. Jak masz trochę zdolności manualnych to naprawisz sam bez kosztów. Jak wejdziesz w wątek o moim aucie to znajdziesz relację z tego.

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: N, 30 mar 2025, 18:44 
Wstydliwy
Tak, dokładnie, przedlift.

Tylko właśnie zastanawia mnie czemu aktualny właściciel tego nie ogarnie, lepiej by to wyglądało przy sprzedaży. ;)

Ewentualnie czy widzisz jakieś jeszcze "red flagi"?

https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/m ... GSClT.html

PostNapisane: Pn, 31 mar 2025, 11:01 
Bywalec
m1chu jeśli jesteś poważnie zainteresowany tym autem, to skontaktuj się z właścicielem i powiedz, że jak ogarnie tą "pierdołę" to bierzesz auto na 100%, a jeśli właściciel będzie coś kręcił to może oznaczać, że problem jest poważniejszy i ryzyko przy zakupie duże.

PostNapisane: Śr, 11 cze 2025, 19:07 
Wstydliwy
Ponownie ja, ponowne pytanie...

Czy warto brać pod uwagę samochody z przebiegiem 170-200k które nigdy nie miały wymienianego oleju w skrzyni automatycznej? Sporo ogłoszeń jest takich gdzie właściciel nie wymieniał, bo Mazda nie kazała... Kupić, wymienić i modlić się żeby nie było problemów czy to potencjalna "bomba"?

PostNapisane: Cz, 12 cze 2025, 09:03 
Bywalec
Myślę, że jeśli skrzynia pracuje prawidłowo, płynnie zmienia biegi, nie szarpie i nie przeciąga, to nie ma się co bać. Wymienić olej z filtrem i jeździć ciesząc się z auta. Mazdowskie skrzynie biegów cieszą się bardzo dobrą opinią i są praktycznie bezawaryjne.

PostNapisane: Pt, 20 cze 2025, 22:03 
Nowicjusz
Od: 04.07.2021
Rok produkcji: 2006
Generacja: I
Silnik: 2.0 MZR-CD (ON)
Wersja: Active+
Region: opolski
U mnie jest 290tys km i skrzynia dobrze zmienia biegi i chodzi płynnie. Brak z nią jakichkolwiek problemów.

PostNapisane: Pt, 10 paź 2025, 14:00 
Wstydliwy
Od: 01.10.2025
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
Region: łódzki
Hej,

podzielę się tutaj na szybko moją historią - może komuś się przyda.

Moje auto to Mazda 6, 2018 rok, 2.5 benzyna (z polskiego salonu) - oczywiście automat. Przy przebiegu ok 110tyś km po dynamicznej przejażdżce w trybie manualnym z łopatkami, skrzynia zaczęła niewłaściwie pracować:
- up-shift z biegu 2-3 oraz 4-5 odbywał się w dwutakcie (bez płynności, na dwa razy)
- down-shift z biegu 3-2 oraz 5-4 z bardzo nieprzyjemnym szarpnięciem (walnięcie w plecy).

W pierwszej kolejności aby rozwiązać problem wymieniłem olej i filtr w skrzyni - tradycyjnie (grawitacyjnie). Olej był czarny i gęsty*. Niestety ta wymiana nic nie zmieniła, więc po przejechaniu ok 500km zdecydowałem się na wymianę dynamiczną. W trakcie tej wymiany przepuszczono przez skrzynię 20l oleju - robił to mój dobry znajomy i nie żałował - cel był taki, aby ze skrzyni wypływał klarowny olej. Niestety to także nic nie zmieniło. Powoli godziłem się z myślą o konieczności regeneracji skrzyni. Zdecydowałem się jednak wcześniej na jeszcze jeden krok - ponieważ wspomniany znajomy nie dysponował sprzętem do sprawdzenia softu w skrzyni, umówiłem się w ASO na adaptację i aktualizację skrzyni - koszt 430zł brutto. Całość trwała godzinę i rozwiązała problem od ręki z dużą korzyścią dla charakterystyki pracy skrzyni - obecnie nie przeciąga, ładnie wykorzystuje "dół" silnika i pracuje o niebo lepiej, nawet w stosunku do stanu sprzed awarii.

Co do wcześniej postawionej gwiazdki - generalnie w moim przypadku, możliwe, że komputer rozwiązałby problem jeśli pojechałbym najpierw do ASO... ale zostawiłbym w skrzyni stary olej, który był śmieciem. Teoretycznie olej w tych skrzyniach jest dożywotni... ale po tej akcji zdecydowanie zachęcam do wymiany.

Pozdrowienia!

PostNapisane: Pt, 10 paź 2025, 14:09 
Amator
Od: 02.08.2024
Rok produkcji: 2019
Region: warmińsko-mazurski
Ten olej jest dożywotni tylko wg mazdy, wg producenta skrzyni już nie. Każdy ma swój rozum powinien więc zauważyć różnicę. Marka musi przecież spełniać normy.

PostNapisane: Pt, 10 paź 2025, 17:10 
Nałogowiec
Od: 12.06.2017
Region: mazowiecki
10 października 2025, o 14:00 egird napisał(a):
Hej,

podzielę się tutaj na szybko moją historią - może komuś się przyda.

Moje auto to Mazda 6, 2018 rok, 2.5 benzyna (z polskiego salonu) - oczywiście automat. Przy przebiegu ok 110tyś km po dynamicznej przejażdżce w trybie manualnym z łopatkami, skrzynia zaczęła niewłaściwie pracować:
- up-shift z biegu 2-3 oraz 4-5 odbywał się w dwutakcie (bez płynności, na dwa razy)
- down-shift z biegu 3-2 oraz 5-4 z bardzo nieprzyjemnym szarpnięciem (walnięcie w plecy).

W pierwszej kolejności aby rozwiązać problem wymieniłem olej i filtr w skrzyni - tradycyjnie (grawitacyjnie). Olej był czarny i gęsty*. Niestety ta wymiana nic nie zmieniła, więc po przejechaniu ok 500km zdecydowałem się na wymianę dynamiczną. W trakcie tej wymiany przepuszczono przez skrzynię 20l oleju - robił to mój dobry znajomy i nie żałował - cel był taki, aby ze skrzyni wypływał klarowny olej. Niestety to także nic nie zmieniło. Powoli godziłem się z myślą o konieczności regeneracji skrzyni. Zdecydowałem się jednak wcześniej na jeszcze jeden krok - ponieważ wspomniany znajomy nie dysponował sprzętem do sprawdzenia softu w skrzyni, umówiłem się w ASO na adaptację i aktualizację skrzyni - koszt 430zł brutto. Całość trwała godzinę i rozwiązała problem od ręki z dużą korzyścią dla charakterystyki pracy skrzyni - obecnie nie przeciąga, ładnie wykorzystuje "dół" silnika i pracuje o niebo lepiej, nawet w stosunku do stanu sprzed awarii.

Co do wcześniej postawionej gwiazdki - generalnie w moim przypadku, możliwe, że komputer rozwiązałby problem jeśli pojechałbym najpierw do ASO... ale zostawiłbym w skrzyni stary olej, który był śmieciem. Teoretycznie olej w tych skrzyniach jest dożywotni... ale po tej akcji zdecydowanie zachęcam do wymiany.

Pozdrowienia!
10 października 2025, o 14:00 egird napisał(a):
Hej,

Tak, rok temu też pisałem o zasadności aktualizacji skrzyni i nie tylko:

31 lipca 2024, o 19:48 dropt07 napisał(a):
Na wiosnę zrobiłem podczas Przeglądu aktualizację modułów PCM (silnika), TCM (skrzynia AT), CMU (system multimedialny) za 300 PLN. Wyjechałem jak innym samochodem (praca silnika i skrzyni bardziej "aksamitna"). Co parę lat warto o to poprosić, bo nie ma co liczyć aby ASO samo zasugerowało, zwłaszcza jak jest po gwarancji.

PostNapisane: Pt, 10 paź 2025, 17:43 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Region: zachodniopomorski
mietek440Producentem skrzyni jest Mazda, także są to zalecenia producenta jakby nie patrzeć.

https://newsroom.mazda.com/en/publicity ... 0113a.html

Ale nie zaszkodzi wymienić olej wraz z filtrem chociaż statycznie co 100 tys. km. Ja tak zrobiłem dwa razy i żadnych problemów ze skrzynią nie mam, działa elegancko.

PostNapisane: So, 11 paź 2025, 13:51 
Bywalec
egird tą adaptację mógłbyś sobie zrobić sam, jest to szczegółowo opisane w tym temacie albo następnym dotyczącym AT. Zaoszczędziłbyś 430 zł brutto. Poza tym z własnego doświadczenia wiem, że zabawa łopatkami + dynamiczna jazda kończy się koniecznością przeprowadzenia adaptacji, ponieważ pojawiają się małe szarpnięcia i praca skrzyni nie jest taka płynna. Nie wiem czy inni użytkownicy to potwierdzą... ale u mnie tak jest.

PostNapisane: So, 11 paź 2025, 14:46 
Nałogowiec
Tyle tylko, że adaptacja AT nie ma nic wspólnego z uaktualnieniem modułów TCM, choć jedno i drugie ma na celu poprawę działania AT.
Z analizy treści na forum wynika, że adaptacje stosujemy gdy pojawią się objawy takie jak szarpanie, gwałtowne zmiany biegów lub inne nieprawidłowości w pracy skrzyni. Także po wymianie oleju, awarii lub jej remoncie. Nawet zaleca się ją również zastosować po zakupie używanego pojazdu, aby dostosować skrzynię do nowego stylu jazdy.
Uaktualnienie modułu sterowania automatyczną skrzynią biegów (TCM) w Mazdzie 6 GJ polega na zainstalowaniu nowej/poprawionej wersji oprogramowania (firmware) przez serwis w celu poprawy działania skrzyni biegów. Serwis diagnostyczny sprawdza, czy problem rzeczywiście wynika z błędu oprogramowania i czy dostępna jest aktualizacja. Jeśli nie ma nowej wersji oprogramowania to zapewne wykona adaptację AT. Raczej po 7 latach eksploatacji od zakupu nowego auta można się spodziewać, że wyszła nowa wersja firmware TCM.

PostNapisane: So, 11 paź 2025, 21:21 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Wersja: SkyMotion
zubencjusz napisał(a):
egird tą adaptację mógłbyś sobie zrobić sam, jest to szczegółowo opisane w tym temacie albo następnym dotyczącym AT. Zaoszczędziłbyś 430 zł brutto. Poza tym z własnego doświadczenia wiem, że zabawa łopatkami + dynamiczna jazda kończy się koniecznością przeprowadzenia adaptacji, ponieważ pojawiają się małe szarpnięcia i praca skrzyni nie jest taka płynna. Nie wiem czy inni użytkownicy to potwierdzą... ale u mnie tak jest.

Potwierdzam, miałem kilka razy po ostrzejszej jeździe , z redukcjami , z lawetką.
Raz zrobili mi adaptację w niezależnym serwisie skrzyń, innym razem się zaadaptowała sama po kilku dniach.
Oleju nie zmieniam.

Samo to, że w ogłoszeniach jest tyle tych aut > 200tys z niezmienianym olejem o czymś świadczy

A ocena oleju na podstawie koloru... No delikatnie mówiąc nie jest wiarygodna.

PostNapisane: N, 28 gru 2025, 20:30 
Wstydliwy
Od: 28.04.2025
Witajcie, dziś w mojej Maździe 2.5 AT (polift 2015)pojawił się niepokojący problem. Po zrobieniu trasy ok.100 km i zatrzymaniu się przed garażem czekałem na otwarcie drzwi. Chciałem lekko cofnąć biorę na R i samochód stoi nic się nie dzieje, D to samo auto się nie rusza. Już serce podskoczyło do gardła , zgasiłem silnik zapaliłem i problem ustąpił auto ruszyło normalnie. Podczas trasy żadnych problemów czy szarpnięć mam przejechane 140 tys i raz zmieniany był olej. Ktoś może miał cos podobnego ?

PostNapisane: Pn, 29 gru 2025, 14:06 
Nałogowiec
To co możesz od ręki zrobić to sprawdzić poziom oleju w skrzyni. (kiedy był olej ostatnio wymieniany/przebieg). Podłączyć Forscana pod OBD II i sprawdzić czy się nie wysypały jakieś błędy sterownika odpowiadającego za pracę skrzyni, czujnika położenia lewarka.

PostNapisane: Pn, 29 gru 2025, 15:37 
Bywalec
Interwał wymiany oleju w skrzyni czy też jego poziom to raczej nie, obstawiałbym bardziej na ten czujnik położenia lewarka.

PostNapisane: Pn, 29 gru 2025, 19:28 
Wstydliwy
Od: 23.03.2025
Region: wielkopolski
Witam.
Czy w przedlifcie (skrzynia z zygzakiem) reset skrzyni wykonuje się poprzez odpięcie klem?

PostNapisane: Pn, 29 gru 2025, 20:10 
Nałogowiec
29 grudnia 2025, o 15:37 zubencjusz napisał(a):
Interwał wymiany oleju w skrzyni czy też jego poziom to raczej nie, obstawiałbym bardziej na ten czujnik położenia lewarka.

W skrajnych przypadkach zapchany filtr oleju może doprowadzić do zaburzeń w przepływie oleju a zbyt niski poziom oleju może doprowadzić, jak już tu czytałem, do uzyskania przez pompę dostatecznego ciśnienia i jakieś sprzęgiełko się nie załączy - to wiąże się z interwałem, a w szczególności ze sposobem eksploatacji skrzyni. To pierwsza rzecz co użytkownik może najłatwiej zrobić. Poźniej forscan. Z resztą czynników tego stanu rzeczy (tj. właściwego załączania biegów) może być multum. Wiadomo że coś się zaczyna dziać, tylko "pioterem" - kolega, szuka kogoś kto miał już taki przypadek; ja przedstawiłem pierwsze czynności, praktycznie bezinwestycyjne, które można najprościej i najszybciej w tej sprawie zrobić. Na pewno nie będę obstawiał to czy tamto.

PostNapisane: Wt, 30 gru 2025, 13:06 
Bywalec
dropt07 wszystko się zgadza, tyle tylko, że mówimy tutaj o konkretnym przypadku, gdzie praca skrzyni działa bez zarzutu w czasie jazdy, a jedynie miał miejsce dziwny incydent pod garażem, gdzie auto nie chciało ruszyć bez względu na położenie lewarka, dlatego myślę, że upływ czasu od ostatniej wymiany oleju czy też niski poziom raczej nie powinien być przyczyną tego zjawiska, tym bardziej, że auto ma przejechane 140kkm i ma już jedną wymianę oleju za sobą...

PostNapisane: Wt, 30 gru 2025, 16:06 
Prawie fanatyk
Od: 07.11.2013
Rok produkcji: 2013
Wersja: SkyEnergy
Region: pomorski
Rico75 napisał(a):
Witam.
Czy w przedlifcie (skrzynia z zygzakiem) reset skrzyni wykonuje się poprzez odpięcie klem?
W moim egzemplarzu z marca 2013 tak to działało.

PostNapisane: Wt, 30 gru 2025, 20:54 
Nałogowiec
30 grudnia 2025, o 13:06 zubencjusz napisał(a):
upływ czasu od ostatniej wymiany oleju czy też niski poziom raczej nie powinien być przyczyną tego zjawiska, tym bardziej, że auto ma przejechane 140kkm i ma już jedną wymianę oleju za sobą...

Teoretycznie nie powinno być przyczyną, ale ...to wciąż jest gdybanie. Każdy mechanior od sprawdzenia poziomu oleju zacznie temat. Nie może wykluczyć na wstępie wycieku po niechlujnie sklejonej misce. I najprawdopodobniej nie będzie jego widać pod samochodem bo miska jest chroniona dodatkowo plastikową obudową. Nie wiadomo, czy był wymieniany filtr, i kto wymieniał olej. Kolega (nowy na forum) czy być może poprzedni właściciel. Takie pierdoły, a ile eliminują ewentualnych przyczyn niesprawności.
Szybciej to sprawdzi się to co zaproponowałem, niż doczeka się użytkownika z takim samym problemem aby mógł potwierdzić co było przyczyną w jego przypadku. Ja sobie takiego przypadku na forum nie przypominam. No, ale nie wszystko też czytam.

PostNapisane: Śr, 31 gru 2025, 13:33 
Bywalec
Oczywiście, zawsze zaczynamy od rzeczy najprostszych, oczywistych i bezkosztowych, później "wgryzamy" się w temat. Zgoda.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 568 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19

Strefa czasowa: UTC + 1