Teraz jest Cz, 29 sty 2026, 22:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73  Następna strona
  Drukuj Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr, 5 cze 2024, 08:27 
Wstydliwy
Od: 27.05.2024
Rok produkcji: 2022
Generacja: III
Silnik: 2.0 SKYACTIV-G (Pb)
Skrzynia: AT
Wersja: SkyPassion
Region: mazowiecki
Moje pierwsze kilometry z Mazda 6 zrobione, do auta wciąż się przyzwyczajam. Samochód na felgach 19"
Moje aktualne obserwacje odnośnie spalania:
    60km na odcinku drogi ekspresowej przy prędkości między 115-130 km/h (parę momentów wyprzedzania do 160km/h) - około 7.0L
    55km na drogach lokalnych z prędkościami w okolicy 90km/h, i 50-60km/h w zabudowanym - około 5.8
    11km -Mój codzienny dojazd do pracy po drodze krajowej z tempomatem na 90km/h - 6.7L. Ten odcinek jest chyba za krótki aby spalanie zdążyło się unormować na niższym poziomie.
    Krótkie odcinki w ruchu miejskim, takie 1-3km (dojazd do przedszkola, sklepu, urzędu itp.) - 10L

Auto będzie głównie używane w trasach po drogach krajowych oraz A/S. Mało jeździmy po mieście a raczej w ruchu miejskim. Moje miejsce zamieszkania to miasto powiatowe 20 tysięcy mieszkańców więc to bez porównania z Warszawą, Krakowem, Wrocławiem i ogólnie dużymi miastami. Ale też jest tak, że jak już się poruszam po moim mieście to wszędzie jest na tyle blisko, że robię bardzo krótkie odcinki i spalanie jak wiemy jest wtedy znacząco wyższe.

PostNapisane: N, 7 lip 2024, 14:00 
Nałogowiec
Od: 31.08.2013
Rok produkcji: 2013
Skrzynia: MT
Wersja: SkyEnergy
Region: zagranica
22 kwietnia 2024, o 11:04 Luke napisał(a):
Odświeżam temat. Czy ktoś zauważył większe spalanie na benzynie E10?
Od lat pokonuję tę samą trasę i ze zdziwieniem zauważyłem, że o ile w zeszłym roku, przy spokojnej jeździe byłem w stanie bez problemu zejść poniżej 7l (6,2-6,7) to teraz, pokonując tę trasę już 2-krotnie w tym roku, wyraźnie mam większe spalanie, o jakieś 0,5 do 1l.
Podobne odczucia mam podczas jazdy w mieście, ale to jest mniej mierzalne, więc nie przykładałem do tego wagi. Jednak te 2 wyjazdy w trasę dały mi do myślenia.

cosz moze zauwazilem, tylko ze dokladnie to nieobserwowalem
Czesto jezdze na paliwach 98 lub 100
splanie jest jakie jest
teraz wroczile z PL, calkem lekko nad 1300km, za 5,4l, z tego 500km autostrad, sriedna z jazdy tam 84km/h i 95km/h jazda spowrotem przes noc, autostrada tam 135, spowrotem +140, klima OFF v 96%

PostNapisane: So, 10 sie 2024, 15:39 
Stały bywalec
Od: 24.01.2021
Rok produkcji: 2020
Region: małopolski
Ja nie zauważyłem, 3 raz M6 trasa do Cro i wynik jak zawsze w granicach 6.0-6.1
Obrazek

PostNapisane: Wt, 13 sie 2024, 07:32 
Wstydliwy
Wyjazd do Chorwacji. Rodzina 2+2, auto załadowane po dach. Trasa przez Czechy, Austrię i Słowenię. Na autostradach przez większość czasu tempomat 120 km/h, tam gdzie były remonty ograniczenia prędkości jazda zgodnie z przepisami.
    Spalanie 6.2
    Średnia prędkość - 97 km/h
    Dystans - 1192 km
    Czas przejazdu - 12h 11min
    Maksymalna prędkość -153 km/h
Dom Zecerevo Chorwacja.jpg

Cały wyjazd razem z przejazdami na miejscu, dojazdami na plaże, sklepy, atrakcje turystyczne to ponad 2700km przy średnim spalaniu 6.5.

Spokojna jazda po drogach A/S ze stałą prędkością 100km/h (przez pierwsze 100km) oraz 93 km/h później w godzinach popołudniowo-wieczornych. Wyprzedziłem wszystkie napotkane pojazdy ciężarowe i osobowe jadące wolniej ode mnie. Przy czym nie blokowałem ruchu jadącym szybciej i wyprzedzałem z prędkościami 120+ lub gdy było pusto to ze swoją tempomatową prędkością. Jadąc w takich warunkach spaliłem ćwiartkę baku czyli nawet 1000km byłoby w zasięgu do zrobienia.
    Spalanie 5.1
    Średnia prędkość - 73 km/h
    Dystans - 273 km
    Czas przejazdu - 3h 49min
    Maksymalna prędkość - 129 km/h
Tempomat_93_100.jpg

Powyższe dowodzi tylko tego, że nawet wolnossącą benzyną można uzyskać dobre wyniki spalania przy długotrwałej stabilnej jeździe.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: Wt, 13 sie 2024, 07:55 
Stały bywalec
Chorwacja, też rodzina 2+2 ta sama trasa, załadowanie i dystans podobny Obrazek

PostNapisane: Wt, 13 sie 2024, 18:02 
Amator
Od: 15.01.2024
Rok produkcji: 2018
Wersja: SkyDream
szymonpoznan1 już nie jest taki aktywny na forum to ja spróbuję ponownie bronić ... "honoru" Mazd-owiczów.
Gopher - przecież to samo zdjęcie z opisem zapodałeś 2 posty wyżej.
Chodzi o to, że on miał 6,2 a Ty pokazujesz ponownie, że miałeś 6,1? :idea:

Mazda spali tyle, ile będziesz chciał, a jeśli ktoś pokazuje niskie wyniki to znaczy, że "powoli jeździ", kropka.
Jak pojadę 80km/h na 6-tce to zrobię 4,5l/100km.
Jak pojadę 110km/h na 6-tce to zrobię 5,9l/100km.
Jeżdżę przeważnie 140-150km/h i dynamicznie to średnie spalanie mam 7,5l/100km.
To jest cała filozofia tego tematu.

Ważniejszą według mnie informacją w tym temacie jest fakt, że 2.0 benzyna Mazdy jest rewlacyjnym silnikiem jeśli chodzi o spalanie. Miałem 2.0 benzynę w Lagunie 3 (silnik Nissana, 6 biegów) i miałem też swego czasu 2 Mazdy 6 2.0 benzyna GG i GY 147-konne i przy moim stylu jazdy średnie spalanie w tamtych 2-litrówkach oscylowało koło +-9,3l/100km.
Osobiście byłem bardzo pozytywnie zaskoczony wynikami spalania Mazdy GL, takich wyników się absolutnie nie spodziewałem w benzynowej 2-litrówce.

P.S.2. rada dla osób, które chwalą się spalaniem - kupcie sobie diesla, niestety nie Mazdy.
Miałem też Citroena C5 hydropneumatyka (1750kg masa własna), 4 osoby dorosłe na pokładzie + pełny bagażnik, całościowa masa ok. 2100kg ... tempomat w Niemczech na 160km/h, tempomat w PL na 150km/h, średnie spalanie z 1300km trasy to 6,1l/100km a przy 130km/h i wciśnięciu gazu czuć było przyspieszenie. I to wszystko przy 2.0 HDi 140-konnym, także czym tu się chwalić w tym temacie wrzucając co chwilę informację jakie to niskie spalanie wyszło? - tym, że ktoś powoli jeździ? Nie, Wasza Mazda nie jest magicznym samochodem, po prostu wolno jeździcie, stąd takie spalanie.

PostNapisane: Wt, 13 sie 2024, 20:35 
Nałogowiec
Od: 05.05.2019
LPG: Tak
Region: wielkopolski
@ttomekk - jestem jestem tylko już się tu narozpisywałem w tym temacie i wiem że nie ma sensu :lol:

Nie przetłumaczysz, a też trochę zrozumiałem że jak ktoś się onanizuje do niskiego spalania to ma do tego prawo :lol:

Aktualnie też nie mam już Mazdy więc rzadziej tu jestem, ale jak już tu trafiłem to powiem coś jeszcze, aktualnie zamiast Mazdy kupiłem Q7 z 3 litrowym Dieslem i wiecie co? Na trasie 220km zrobiłem kiedyś spalanie 6,1l. 2300kg, 3 litry, V6, opory też pewnie 2x większe niż w Maździe i też się da. Tylko jakie jest realne spalanie z 27kkm? 10,5l.
Normalna jazda to 8-9, a trochę ponad przepisy to 10l.
Dokładnie ta sama sytuacja, można jechać na wynik i zrobić pewnie i 5,5l tylko po co? Żeby napisać na forum... Ogólnie ja zawsze tu pisałem to po to żeby ktoś nie wszedł nie nie poczytał że Mazda pali 5-6l i kupił a potem się zdziwił że wychodzi mu 10l :P

Druga sprawa bo zaraz Cię zjedzą - jeździ wolno czy nie - zaraz Ci napiszą ze 90kmh to przepisowo czy 120kmh też na określonych drogach. Ok i jest racja, ale tu wchodzi jeszcze jedna sprawa, jazda na wynik jest mega wkurzająca bo żeby wykręcać niektóre takie wyniki trzeba jeszcze kombinować z powracaniem do prędkości. Np jedzie ktoś 140kmh, wyhamuje go TIR do 84kmh, to normalnie jadący kierowca sprawnie po wyprzedzeniu wróci do 140kmh, a Ci wynikowcy potem 5
minut blokują pas bo głaszczą nogą pedał gazu żeby spalanie nie skoczyło o 0,1l :lol:

A dla rozluźnienia to co się tu dzieje to jest nic. Kupiłem żonie Teslę, w sumie więcej nią jeżdzę niż ona więc też wiem już jak to tam wszystko działa. Ale dodałem się na kilku grupkach Teslowych - tam to dopiero jest ubaw. :lol: Tutaj już mnie to tak nie śmieszy jak się tam poczyta jakie brednie ludzie wypisują :lol: Jak to mało nie 'spalili' czy jak to ładowanie na ładowarkach nie jest upierdliwe :D A sytuacja analogiczna jak w spalinówkach (choć ciut odwrotnie bo elektryk w mieście ma przewagę niskiego spalania), ale taka norma latem w Tesli 3 to około 12-14kwh przy miejskiej jeździe bez wygłupów, 17-19kwh przy autostradowej, a około 15 taka normalna jazda krajówkami itp. Nie ma dnia żeby ktoś nie 'spalił 11kwh na autostradzie jadąc niby 140kmh, a potem ktoś inny wstawia że go widział jak wlókł się za TIRem 84kmh po S3 czy innej drodze typu A/S :lol:

Zobacz moją 6tkę Zobacz profil  
PostNapisane: Śr, 14 sie 2024, 08:49 
Nałogowiec
Od: 30.06.2017
Rok produkcji: 2016
Święta prawda, że wszystko zależy od prędkości. Na moim przykładzie: bardzo często pokonuję weekendowo trasę Wawa - Mazury. Jeszcze do zeszłego roku byłem w stanie bez problemu zrobić poniżej 6 l, normalnie poniżej 7. Od tego roku trudno mi zejść poniżej 7. Winiłem jakość benzyny, E10 itp. A okazało się, że po prostu otworzyli odcinek S61 i jeżdżę szybciej. Raz pojechałem "starą trasą" i od razu spalanie spadło poniżej 6l. Na lokalnych drogach, zwłaszcza w nocy, jeżdżę do 100 km/h (zwierzęta). 2.0 rozsądnie pali do jakiś 120 km/h.

PostNapisane: Cz, 15 sie 2024, 18:02 
Stały bywalec
Moja gafa że wrzucilem drugi raz. Bije się w pierś. Nie chodziło o mi o to że moja spaliła o 0.1l mniej bo chyba tak to odebrałeś (byłoby to śmieszne ) bardziej chodziło mi o to że taki sam wynik że jest to powtarzalne @ttomekk @szymonpoznan1

PostNapisane: Pt, 16 sie 2024, 06:31 
Wstydliwy
13 sierpnia 2024, o 18:02 ttomekk napisał(a):
Mazda spali tyle, ile będziesz chciał, a jeśli ktoś pokazuje niskie wyniki to znaczy, że "powoli jeździ", kropka.

13 sierpnia 2024, o 20:35 szymonpoznan1 napisał(a):
Ogólnie ja zawsze tu pisałem to po to żeby ktoś nie wszedł nie nie poczytał że Mazda pali 5-6l i kupił a potem się zdziwił że wychodzi mu 10l

Dlatego w moim poście dodałem opis z warunkami w jakich wynik spalania otrzymałem - podając podstawowe parametry podróży.

Ok i jest racja, ale tu wchodzi jeszcze jedna sprawa, jazda na wynik jest mega wkurzająca bo żeby wykręcać niektóre takie wyniki trzeba jeszcze kombinować z powracaniem do prędkości. Np jedzie ktoś 140kmh, wyhamuje go TIR do 84kmh, to normalnie jadący kierowca sprawnie po wyprzedzeniu wróci do 140kmh, a Ci wynikowcy potem 5
minut blokują pas bo głaszczą nogą pedał gazu żeby spalanie nie skoczyło o 0,1l

Co do tej jazdy na wynik tak jak @szymonpoznan1 piszesz to normalny kierowca po wyprzedzeniu tira zwyczajnie powinien wrócić na swój pas (mowa o drodze A/S) i tam się rozpędzać jak chce. W sytuacjach gdy jadę spokojnie około 120 po S i widzę że ktoś zbliża się bardzo szybko to najczęściej jak jest miejsce wyłączam na chwilę tempomat zjeżdżam na prawy i puszczam. Nie potrzebuje aby ktoś siedział mi na zderzaku w odległości takiej, że drobne odpuszczenie gazu z mojej strony i mam auto w bagażniku. Jak nie ma miejsca aby zjechać to przyspieszam i też zjeżdżam tam gdzie miejsce będzie.

rada dla osób, które chwalą się spalaniem - kupcie sobie diesla, niestety nie Mazdy.

Akurat takim nowym 3.3 z CX60 to bym chętnie pojeździł - no może za rok dwa jak choroby wieku dziecięcego już wyjdą na jaw. Moim poprzednim autem był diesel i a nie mam obecnie warunków na dwa auta. Gdyby tak było to pewnie jak @szymon miałbym diesla i elektryka (ewentualnie hybrydę) do jazdy w mieście i na krótkich dystansach.

-- Dodano: 16 sierpnia 2024, o 06:31 --

Ogólnie ja zawsze tu pisałem to po to żeby ktoś nie wszedł nie nie poczytał że Mazda pali 5-6l i kupił a potem się zdziwił że wychodzi mu 10l

Dlatego w moim poście dodałem opis z warunkami w jakich wynik spalania otrzymałem - podając podstawowe parametry podróży.

Ok i jest racja, ale tu wchodzi jeszcze jedna sprawa, jazda na wynik jest mega wkurzająca bo żeby wykręcać niektóre takie wyniki trzeba jeszcze kombinować z powracaniem do prędkości. Np jedzie ktoś 140kmh, wyhamuje go TIR do 84kmh, to normalnie jadący kierowca sprawnie po wyprzedzeniu wróci do 140kmh, a Ci wynikowcy potem 5
minut blokują pas bo głaszczą nogą pedał gazu żeby spalanie nie skoczyło o 0,1l

Co do tej jazdy na wynik tak jak @szymonpoznan1 piszesz to normalny kierowca po wyprzedzeniu tira zwyczajnie powinien wrócić na swój pas (mowa o drodze A/S) i tam się rozpędzać jak chce. W sytuacjach gdy jadę spokojnie około 120 po S i widzę że ktoś zbliża się bardzo szybko to najczęściej jak jest miejsce wyłączam na chwilę tempomat zjeżdżam na prawy i puszczam. Nie potrzebuje aby ktoś siedział mi na zderzaku w odległości takiej, że drobne odpuszczenie gazu z mojej strony i mam auto w bagażniku. Jak nie ma miejsca aby zjechać to przyspieszam i też zjeżdżam tam gdzie miejsce będzie.

rada dla osób, które chwalą się spalaniem - kupcie sobie diesla, niestety nie Mazdy.

Akurat takim nowym 3.3 z CX60 to bym chętnie pojeździł - no może za rok dwa jak choroby wieku dziecięcego już wyjdą na jaw. Moim poprzednim autem był diesel i a nie mam obecnie warunków na dwa auta. Gdyby tak było to pewnie jak @szymon miałbym diesla i elektryka (ewentualnie hybrydę) do jazdy w mieście i na krótkich dystansach.

PostNapisane: Pt, 16 sie 2024, 14:36 
Amator
@szymonpoznan1 miło widzieć :)
No z elektrykami to rozumiem doskonale, że jest gorzej. W Danii obecnie, ze względu na ulgi podatkowe na samochody i prąd, 60% nowo rejestrowanych aut to elektryki ... a na autostradach jadą na prawym pasie max. 110km/h (przy 130 dozwolonych). Plus taki, że mniej samochodów na lewym.

16 sierpnia 2024, o 06:31 MarlonRandom napisał(a):
Co do tej jazdy na wynik tak jak @szymonpoznan1 piszesz to normalny kierowca po wyprzedzeniu tira zwyczajnie powinien wrócić na swój pas (mowa o drodze A/S) i tam się rozpędzać jak chce.

Marlon - no tak, ale zanim wróci to też trochę czasu może minąć i znowu chodzi o podejście. Jeśli wyjedzie Tobie TIR i zjedzie z prędkością 89km/h to ... za każdym razem mierząc sobie średnie spalanie i wpadając niejako w szał niskiego spalania ... raczej dynamicznie tego manewru nie wykonasz.

Z drugiej strony plus taki, że przeważnie jak są podawane "niskie wyniki" to też są dokładniejsze informacje.
13 sierpnia 2024, o 07:32 MarlonRandom napisał(a):
Na autostradach przez większość czasu tempomat 120 km/h

A dlaczego zapinałeś tempomat tylko na 120km/h?

No tak, zapomniałem o CX-60, w DK samochody z silnikami spalinowymi chylą się ku wyginięciu i też człowiek mniej o nich myśli :(

PostNapisane: So, 17 sie 2024, 08:36 
Wstydliwy
16 sierpnia 2024, o 14:36 ttomekk napisał(a):
A dlaczego zapinałeś tempomat tylko na 120km/h?

To w moim odczuciu taka optymalna prędkość biorąc pod uwagę tempo przemieszczania się, hałas w środku oraz spalanie.

PostNapisane: Śr, 28 sie 2024, 13:31 
Nałogowiec
13 sierpnia 2024, o 07:32 MarlonRandom napisał(a):
Wyjazd do Chorwacji. Rodzina 2+2, auto załadowane po dach. Trasa przez Czechy, Austrię i Słowenię. Na autostradach przez większość czasu tempomat 120 km/h, tam gdzie były remonty ograniczenia prędkości jazda zgodnie z przepisami.
    Spalanie 6.2
    Średnia prędkość - 97 km/h
    Dystans - 1192 km
    Czas przejazdu - 12h 11min
    Maksymalna prędkość -153 km/h

tez wrocilem z CRO, tylko tresa przes wegry

srednia predkosc tam 99km/h, spowrotem 102km/h ( autostrada byla troche szybczej niz u cebie 125-135km/h), spowrotem wiecej kolo 135 )
Dystans 790+790 km
srednie spalanie tam 5,4l a spowrotem 5,7l, calkem +5,5l
tam klima OFF, spowrotem ON pierwsze 1,5 godziny jazdy ( za swetim Rokem OFF )

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 10:52 
Wstydliwy
Od: 31.07.2024
Rok produkcji: 2014
Region: śląski
Witam

Szybkie pytanie Mazda 6 2.0l 165KM - średnie spalanie jeszcze przed zimą około 8,4l - dodam że raczej mam ciężką nogę jazda praktycznie miasto i krótkie odcinki dużo odpalania silnika .
Teraz przyszła zima średnie wskoczyło do 9,8l mam nadzieję że jest to normalne przy takim silniku :)

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 13:16 
Nałogowiec
Norma :) Choć zaraz zleci się tu tych trzech co zawsze im pali 4,5l-5,5l :lol: Ale ogólnie zwłaszcza przy ciężkiej nodze to normalne spalanie, a nawet bym powiedział przy średnio ciężkiej :p Spokojnie da się wykręcić i 14 litrów jak się gdzieś bardzo spieszysz :D

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 14:13 
Amator
Tak jak Szymon pisze - norma, a nawet poniżej normy jak na warunki miejskie.

I nie musisz pisać, czy klima była off czy on ;)

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 14:48 
Stały bywalec
Ja nigdy nie ogarniam jak tu ludzie robią 5.5l. Jadąc do Cro w nocy bez tempomatu, mega płynna jazda bez korków z prędkością +-125 na dystans 1200km wyszło mi 6.0. Tydzień temu jazda autostradą Kraków->Przemyśl (dystans 230km) na tempomacie 140, wyszło 8.1

Z tym że 4 osoby i jak to na Cro załadowany pod sufitke

Ostatnio edytowano N, 2 mar 2025, 15:24 przez Gophfer, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 14:53 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
Mi ostatnio Kraków Rzeszów 14.
Ale fakt raz kiedyś miałem 5,5

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 15:24 
Stały bywalec
Andrzejsr napisał(a):
Na trasie Kraków-Rzeszów z prędkością 140 5.5?,

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 15:44 
Nałogowiec
Można i 5,1... Tylko zawsze pytanie na jakim odcinku i z jaką prędkością :)
Tu akurat jakieś 100 km z prędkością ok.70 km/h. Powrot z Mazur lokalnymi drogami (nie było jeszcze S8) w takim sprawnie poruszającym się korku.

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 15:45 
Stały bywalec
Według mnie 100km to zbyt krótki odcinek do jakiegokolwiek porównania

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 15:54 
Nałogowiec
Oczywiście. Chciałem pokazać, że jak ktoś będzie chciał, to tyle zrobi. Tylko po co. Teraz jak mam s8 i s61, to czas dojazdu skrócił się o 30% i o tyle samo wzrosło spalanie :)

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 16:07 
Nałogowiec
Ogólnie chodzi o to że w kazdym samochodzie da się zrobić 3-4 litry mniej i 3-4 litry więcej :D Ale z założenia 8-10l w tym samochodzie w wawunkach miejskich zwłaszcza większe miasto czy szybsza trasa to norma. A są tu 2-3 osoby które zaklinają rzeczywistość a ogólnie każdym autem można grać w obydwie strony. Ja miałem Mazdę to dało się zrobić 5,8 i to na dłuższej trasie pajacując. 7 dało się zrobić też już jadąc w miarę normalnie ale pewnie w granicach 100-110kmh. A normalnie spalanie średnie lifetime to było pomiędzy 9 a 10 jeśli korzysta się z Esek, autostrad i jeździ po większym mieście. Ale jadąc Poznań-Rzeszów cały czas A2 i S17/s19 gdzie musiałem dojechać w max 4h bez problemu zrobiłem 15l :D Tak samo mam 3 litrowe audi Q7, czyli klocek, a bez problemu zrobiłem jazdą na wynik spalanie 6,1 przy samochodzie który waży 2300kg i nie jest aerodynamiczny. I to na odcinku 150km więc w miarę miarodajnie. Nie zmienia to jednak faktu że średnie spalanie z 35 tys. km mam 10,5l i tego się nie obejdzie lub max pół litra by się dało zbić na takim dystansie. To samo z elektrykiem, Tesla 3, żonie latem 'pali' 11-12kwh jeżdżąc po mieście i dookoła miasta krajówkami, mi w tych samych warunkach 13-15 bo cięższa noga. Zimą minimum +5kwh, a na autostradzie dobijając przelotowo pod 2 z przodu ;) spokojnie 30kwh zrobi. Więc można 11, można 30 a średnia z 25kkm wychodzi 18,5 i to jest miarodajne a też by można bajki pisać że ona pali 12 :D

PostNapisane: N, 2 mar 2025, 16:31 
Stały bywalec
Ja M6 porównuję do mojej poprzedniej meganki III 1.5dci. na tym samym dystansie i zbliżonych warunkach. Meganka 3x trasa do Cro spalanie 4.9, 5.1 i 5.0 Mazda już też 3 raz spalanie 6.0, 6.1 i 6.1. Biorąc pod uwagę że załadunek mniej więcej podobny ale dzieci coraz większe i cięższe. To uważam że przy moim stylu jazdy Mazda niewiele pali, bo coz tj. 1.2l Na wieksze auto w benzynie. W mieście nie wiem ile pali, bo nigdy na to nie patrze Miasto jest tak niemiarodajne że nie na sensu zastanawiać się czy pali 8, czy 10.

PostNapisane: Pn, 3 mar 2025, 18:32 
Prawie fanatyk
Od: 22.09.2014
Rok produkcji: 2015
Wersja: SkyMotion
Region: podkarpacki
2 marca 2025, o 15:24 Gophfer napisał(a):
Andrzejsr napisał(a):
Na trasie Kraków-Rzeszów z prędkością 140 5.5?,

Nie no , jak 5,5 przy 140, jasne że nie, chyba z b silnym wiatrem w plecy i z górki.

PostNapisane: Pt, 7 mar 2025, 15:12 
Nałogowiec
2 marca 2025, o 16:31 Gophfer napisał(a):
Ja M6 porównuję do mojej poprzedniej meganki III 1.5dci. na tym samym dystansie i zbliżonych warunkach. Meganka 3x trasa do Cro spalanie 4.9, 5.1 i 5.0 Mazda już też 3 raz spalanie 6.0, 6.1 i 6.1. Biorąc pod uwagę że załadunek mniej więcej podobny ale dzieci coraz większe i cięższe. To uważam że przy moim stylu jazdy Mazda niewiele pali, bo coz tj. 1.2l Na wieksze auto w benzynie. W mieście nie wiem ile pali, bo nigdy na to nie patrze Miasto jest tak niemiarodajne że nie na sensu zastanawiać się czy pali 8, czy 10.

tez mialem Megana 1.5dci 105k, i wychodzilo mi podobnie jak u cebie. Mazda i u mnie pali troche wiecej niz ten maly diesel w malym samochodze

"Ja nigdy nie ogarniam jak tu ludzie robią 5.5l" ja tez nie, u mnie to robi mazda z tempomatem :lol:

ale teraz bylem na nartach, 360km tam , 360km spowrotem , moze kolo 50% autostrada , narty na dachu i narescze chlopsie spalanie 7,1l tam :wink: spowrotem jechalem troche szybczej za 6,5l :sad: , ale bylo to z gorki

mazda juz bedze jezdzila 12lal, 163tkm

PostNapisane: Pt, 7 mar 2025, 15:15 
Stały bywalec
Mówisz (chyba że źle rozumiem) że Ci pali 5.5 na tempomacie?

PostNapisane: Pt, 7 mar 2025, 20:42 
Nałogowiec
no +- tak
mowie, ze wedlug mnie, jak jade na tempomat, to spalanie jest nizsze, niz jak bym jechal tak samo szybko bez tempomatu.
Tez jest deliktna roznica w spalaniu G145 vs G165, kola 17 vs 19 .... , Duza roznice w spalaniu zrobi i sama trasa. Na jednej zrobis spalanie 5 a na drugej niezrobis ponizej 5,5l a mozes jechac nawet i wolnej

PostNapisane: Pn, 10 mar 2025, 08:31 
Nałogowiec
Od: 16.10.2017
Rok produkcji: 2014
Silnik: 2.2 SKYACTIV-D (ON)
Region: zachodniopomorski
Weźcie sobie te swoje Mazdy z tym marnym spalaniem wsadźcie, wiecie gdzie :-P

To jest dopiero niskie spalanie, sam taką użytkuję czasami i przy prędkościach autostradowych idzie zejść poniżej 5,5 l/100km :D

Nie mówiąc o tym, że auto dużo większe, cichsze i wygodniejsze, Mazda przy tym to taka taczka niestety :wink:

PostNapisane: Pn, 10 mar 2025, 13:35 
Nałogowiec
Pablos, duzo spokojnych km zycze i tobie :wink:
wczoraj witeczka do Nitry, jak bylo mozne na autostrade 140 - spokojne jak zawalidroga, spalanie spadlo z 6,7 na 6,5 ( neiwiem za ile wyszla ta trasa ), te 140 to bylo tak 50% trasy, dokladnie newiem

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2163 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 69, 70, 71, 72, 73  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1